Reviews België 2021


best escape vlaanderen - al capone

30-7-21

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 7.5

Leuke 1.5 kamer

Al Capone was om een of andere manier toch op mijn wishlist beland. Niet omdat ik het thema zo origineel vind, maar meer omdat de kamer niet te ver van me afligt, 90 minuten is aan een zeer schappelijke prijs en best goede reacties kreeg.

Toen ik hun site aan het bekijken was, vielen me de foto's in de galerij op. Ze gaven me niet echt de feedback die ik zocht of ik hier wel wilde gaan spelen. Ik weet niet wat het idee erachter is, maar een gang vol namen die met een spuitbus aangebracht zijn....
Maar goed dat zegt 0.0 over de room zelf.

Onthaal:
Van last minute gesproken, om 20 uur bellen en 22 uur kunnen spelen, netjes hoor.
We werden heel gastvrij ontvangen door de eigenaar Didier.
Maar binnen geraken doe je hier niet zomaar, eerst een puzzel!

Na een gezellige babbel hoe Didier in deze leuke wereld terecht was gekomen volgde een klein introductiepraatje met de uitleg van de kamer. Ik denk dat dit stuk nog wel wat TLC kan gebruiken want het was te lang en teveel in detail voor mijn smaak. Als je teveel zaken uit je kamer moet aanhalen, pas je beter je kamer aan.

Parking: Gratis met 2 gereserveerde plaatsen
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: Momenteel klein en kan nog wat gezelligheid/afwerking gebruiken.
(ze gaan de onderverdieping nog verbouwen, dus dit is duidelijk tijdelijk)

Kamer:

Toegegeven, ik had wel zin om ff 90 minuten te puzzelen. Het verhaal en onze opdracht waren duidelijk. Ik was vooral benieuwd naar hoe dit allemaal zou uitpakken.

De kamer zelf is sfeervol ingericht. Het is een combinatie van hangsloten en moderne technieken die elkaar wat afwisselen.
De puzzels zijn volledig in het ruime thema dat Al Capone kan omvatten, zij het niet altijd in de meest originele manier.
Er zijn wat verbeterpunten om bepaalde zaken iets meer dummie proof te maken en ook dat het niet altijd duidelijk is welke code bij welk slot hoort. De meeste spelers zullen zich er niet aan storen, maar ik blijf het fijn vinden dat ik niet x slotjes moet afgaan tot ik de juiste toevallig heb.

De eindpuzzel.... Mwa ik weet het niet. Het is tof, maar ook snel frustrerend. Op het eigenlijke moment had ik totaal geen idee dat ik met de eindpuzzel bezig was. Het gaf me weliswaar een antwoord op een van de vragen, maar het voelde niet als de ontknoping aan.

Ik denk dat het ook een stukje met de sfeer te maken had. De kamer kan nog wel wat winnen met geluiden/muziek en hier en daar een effectje.
Waar ik geen fan van was, was het omroepen van de tijd. Het werkt storend en irritant. Daarbij kan je de tijd zien op een scherm.

De kamer zorgt wel voor lekker puzzelplezier en hier en daar met een leuke verrassing.
Een mooi aantal is 3a4 spelers en een toffe uitdaging is 2 ervaren spelers.

Uit de kamer kon ik wel prima een antwoord geven op de vragen die we vooraf gekregen hadden.


Conclusie:

De makers hebben echt geprobeerd een toffe kamer te bouwen. Maar dat "ongekend niveau" zoals hun zelf schrijven op de site is me wat ontgaan.
Ik wil niet te streng zijn, want het gaat hier echt om een goede indie kamer met een eigenaar vol passie voor het vak die zelf ook heel wat kamers speelt.

De score voor deze room is helaas wat aan de hoge kant, maar het is maar net wat je zoekt met de ervaring die je hebt.
Ik kan dit soort kamers, hangsloten of niet, erg waarderen door het puzzelplezier wat ze me geven.
Alleen zorgt zo een hoge score voor hoge verwachtingen en dat kan deze room niet waarmaken denk ik.

Prima kamer om te spelen, 90 minuten puzzelplezier aan een eerlijke prijs en een toffe eigenaar die graag napraat.

Ik ben benieuwd naar hun derde room, want de eigenaar heeft nog mooie plannen :-)

https://bestescape.be/


escaperoom peer - de legende van jean van john

16-07-21

3 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 7

Not a hit ... yet

Uit het niks verscheen plots een boodschap in onze krant dat er in Peer een nieuwe room geopend was. Een muzikale room met voor mij een rijtijd van 20 minuten, dat kon niet lang duren eer ik hem zou bezoeken.

Onthaal:
De escape room bevindt zich langs een gewestweg en is met een groot spandoek duidelijk aangegeven.
Parking: aanwezig en privaat
Ontvangstruimte: basic
Wc: aanwezig
Bij je aankomst denk je waarschijnlijk: waar ben ik hier beland :-) maar we weten allemaal dat de buitenkant niet altijd alles zegt.
We werden heel vriendelijk onthaalt door de eigenaar die last minute nog even tijd voor ons vrij wou maken.
Tijdens de eerste babbel merkte je al heel goed dat dit een passie project is. Er hangt duidelijk veel historiek in dit huis. De kamer is natuurlijk nog niet lang open en we waren erg benieuwd wat we hier zouden aantreffen.
Het gekozen thema is erg origineel en ook het verhaal erbij is tof gevonden.

Kamer:
We gaan dus proberen de laatste wereldhit proberen te produceren en om dat te bereiken hebben ze ons nodig.
Wat de kamer meteen doet is een erg authentiek gevoel geven, hier zijn ooit echt nummers opgenomen en dat merk je wel.
De kamer start meteen met een simpele uitdaging. Leuk maar ook erg snel frustrerend en naar mijn gevoel was dat een beetje de trend van de kamer. De makers hebben echt wel moeite gedaan om de puzzels zo dicht mogelijk bij het thema te houden al lukt dat helaas niet altijd.
Er waren echt heel leuke en goed gevonden puzzels in deze room waarmee ze echt laten zien dat het kan, want dit is een moeilijk thema. Een opname studio schreeuwt natuurlijk: muziek, maar tegelijk kan je er niet vanuit gaan dat je bezoekers notenleer gevolgd hebben.
Maar op andere momenten valt het helaas wat tegen. Sommige puzzels zijn een beetje een product van een paar jaar geelden en dat vind ik wat jammer in een room die net open is.

Hoewel het absoluut niet noodzakelijk is om wat muziekkennis te hebben om deze room te spelen, merkte ik wel dat de logica achter bepaalde zaken duidelijker wordt naarmate je die kennis wel wat hebt.
Wat voor ons echter wel een domper was, was de eindpuzzel.
Op zich is het een goede puzzel die de kamer samenbrengt tot 1 doel, maar hij is een echte frustratiebom als je hem niet van de eerste keer juist hebt.
Het is een puzzel die zich enorm slecht leent tot herhaling en de maker heeft echt zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat er verwarring kan zijn.
Het probleem met dit soort eindpuzzels is vooral dat het buiten de frustratie, een gelaten gevoel geeft. Je hebt 60 minuten naar iets gewerkt en je weet heel goed dat je niet de tijd hebt om hem opnieuw te doen. Nu ik ben niet de persoon die een kamer per se moet halen ik we wisten als groep goed wat de bedoeling was en wat erna zou gebeuren.
Voor de duidelijkheid, wij maakten een fout ergens doorheen het spel, maar daar kwamen we veels te laat pas achter en die fout rechtzetten bleek haast onmogelijk.

Qua sfeer had ik ook verwacht dat er meer met muziek gedaan zou worden, we zijn tenslotte in een opnamestudio. Het zou tof geweest zijn als we via een mengpaneel nummers zelf konden aanzetten :-)

Conclusie:

Wel ik vind het thema tof, ik waardeer de passie van de maker, de kamer voelt aan of hij zo in de tijd is achtergelaten en heeft een echt authentiek sfeertje. Je ruikt nog net niet de jonko die Bob er gerookt heeft ;-)

Maar er zijn ook mindere zaken helaas. Er zijn bepaalde puzzels die niet echt duidelijk zijn waarom je dit moet doen of waarom je juist daar moet kijken/zoeken etc.
Het is een kamer die ook teveel details heeft die kunnen afleiden en wij zijn meer als eens bezig geweest met een red herring die uiteindelijk gewoon een prop was.
Het is ook niet makkelijk om een kamer vol detail te duwen en toch de bezoekers juist te leiden.
Ik denk dat daar deze kamer nog in kan groeien want ik kreeg naar mijn gevoel teveel hulp, klein of groot, en ik geloof niet dat deze kamer momenteel hintloos te spelen is. Daarvoor ontbreekt er nu een soort natuurlijke flow.

Maar de eigenaar doet dit niet voor het geld en dit is geen room van 50k. We hebben onze feedback gedeeld en ik hoop dat andere spelers dat ook doen.
Dan denk ik dat dit na een tijdje een echte toffe room kan worden voor elke speler die in de buurt is van Peer.

Advies spelersaantal: 2-3 met ervaring

https://www.escaperoompeer.be/


escaping belgium - le prince

11-07-21

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Een wereld gaat voor je open

Het is van februari 2019 geleden dat ik nog eens bij escaping belgium was.

Erzsébet was voor België grensverleggend, hoog tijd om te kijken of Le Prince hetzelfde doet.

 

Onthaal:

Escaping Belgium ligt op een domein.

Parking: aanwezig - niet privaat - gratis

Van daaruit is het een klein stukje wandelen naar het gebouw waarin de room zich bevind.

 Ontvangstruimte : basic

Wc : aanwezig

Kris en Stevens (eigenaars) ontvingen ons erg hartelijk en waren duidelijk trots op hun nieuwste room. We popelden dan ook om te starten.

 

Kamer:

Veel had ik express vooraf niet gelezen over de room en buiten de naam en het feit dat het iets met film/foto’s te maken had, wist ik niks. Express, net omdat ik wou zien of de kamer mij het verhaal kon doen vertellen.

De start gebeurd in een aparte kamer waar je de introfilm te zien krijgt. Waar de intro van Erzsabet nog echt een product was van zijn tijd, zag ik hier plots een intro van hoge kwaliteit. En dat helpt je natuurlijk om in de juiste stemming te komen, om de kamer net dat tikje geloofwaardiger te maken.

Wat het filmpje, afgezien van de kwaliteit, nog goed doet is ons heel duidelijk maken wat ons doel is in deze room. Het kan dus toch…  

En dan gaat er een schitterende deur voor je open, een deur letterlijk naar een andere wereld. Binnen de eerste 10 seconden riep ik al hardop wauw en zat ik in de sfeer van de kamer. Over een start gesproken. En die sfeer zou me niet meer loslaten.

De makers hebben dankbaar gebruik gemaakt van het gekozen thema en het komt overal terug.

De puzzels bleven maar komen en gaande weg begon ik te beseffen waarom deze room momenteel niet speelbaar is in 75 minuten (op het moment van schrijven kregen wij 90 minuten) Alleen al met te kijken naar alle details in het decor verlies je 15 minuten J

Links en rechts merkte ik al snel kleine knipogen op naar andere rooms, heerlijk van die toffe easter eggs. Het geeft zo net dat fijne gevoel van een grapje moet kunnen.

De puzzellijn wisselt lekker af en hoewel ze in het begin nog niet veel raakvlak hebben met ons eigenlijke doel, veranderd dat ook steeds meer naar mate je verder geraakt.

Le Prince speel je best met 4 ervaren spelers. De puzzels zijn vaker parallel als lineair. Maar ondanks dat geeft het je vooral de rust om te genieten van de schitterende details in deze room, de easter eggs en het decor.

 

 

Conclusie:

Het is lang geleden dat ik nog eens een room in België te hebben waar ik echt trots op was. Een kamer die ik met plezier met iedereen deelde, van ga deze spelen en bedank me later maar.

Wat ben ik blij dat te kunnen zeggen over deze kamer!

Le Prince is geniaal in zijn eenvoud. Le Prince wil helemaal niet de meest vernieuwde kamer van de benelux zijn, de meeste wtf momenten bevatten of 250m2 groot zijn.

Het is een grandioze puzzelkamer, een volwaardige 2.0 zonder 1 hang of cijferslot, maar tot de max gedreven. Geluid, sfeer, geur, effecten, maar bovenal decor , verhaal en puzzels.

En daarvoor maak ik een diepe buiging.

 

https://www.escaping.be/


the start - 9 rooms

25-6-21

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9.5

9 ervaringen

Een tijdje geleden mochten we met onze groep 2 rooms testen bij The Start.
Een daarvan was 9 rooms, een heel ander concept dan we gewoon zijn. 9 rooms, 9 minuten per deel.
Het is escapen op een andere manier en daar was ik wel eens benieuwd naar hoe wij dat zouden ervaren.

Onthaal:
The Start ligt langs een drukke baan en beschikt over een aantal privé parkeerplaatsen. De ontvangstruimte is groot en mooi ingericht.
Vooral de controlekamer is een echt pareltje.
Ze beschikken hier momenteel over 2 rooms die je al kan spelen (de 3de vanaf 6/8) en een vr gedeelte.

Kamer:
9 rooms, 9 minuten....
Het concept is duidelijk, je krijgt per ruimte 9 minuten. Hoe je het ook doet, je gaat steeds door naar de volgende ruimte. Voor een keer kunnen we eens zeggen uit hoeveel rooms de kamer bestaat :-)

We worden vandaag getest op onze skills om zo te weten te komen of wij wel geschikt materiaal zijn voor een undercoveragent te worden.
Dat klinkt tof en bied natuurlijk talloze mogelijkheden. En dat is juist wat ze hier gedaan hebben. De kamers op zich hebben totaal 0 link met elkaar, maar overkoepelend klopt het wel. Het is te absurd voor woorden hoe de thema's haast haaks op elkaar staan, maar telkens word er een nieuwe vaardigheid getest die we als undercoveragent nodig kunnen hebben.
De flow doorheen de kamer is natuurlijk erg hoog want 9 minuten is niet veel. Zeker als je de rooms sneller "uitspeelt" lijkt het nog veel sneller te gaan.
De werking is dus: 9 minuten per ruimte, haal je het niet, dan ga je door naar de volgende ruimte. Haal je het wel ga je ook door, maar
krijg je de overgebleven tijd niet bij de eerst volgende gedeelte.
Bijna elke ruimte was mooi gedecoreerd en je hebt natuurlijk maar tijd voor 1 echte puzzel. Puzzels die echt goed afwisselden en tof waren om te doen.

Conclusie:

Wel dit is iets heel anders als we gewoon zijn en dankzij het thema, skill facility room, vormt het wel 1 geheel.
Wij hebben ons hier prima in geamuseerd en waren fan van bijna alle ruimtes net door de afwisseling en hoge vorm van afwerking.
Uiteraard waren wij ook echt een testteam en hebben we ook feedback achter gelaten, maar dat was bijzonder weinig.

1 puzzel in het bijzonder en 1 ruimte is ons echt bijgebleven en dat is altijd iets goed.

9 rooms heeft me aangenaam verrast, terwijl ik niet direct gedacht zou hebben dat het iets voor mij zou zijn.
4 ervaren spelers lijkt me echt prima om deze room te spelen.

https://thestart.be/


De Gouden kooi - De schat van kalakmul

27-6-21

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke sfeervolle kamer

1 locatie 4 kamers. Aan de ene kant denk ik dan, dat is super handig, aan de andere kant vrees ik dan steeds een beetje voor de kwaliteit.
Nu de gouden kooi geeft zelf heel goed aan dat dit hun echte escape rooms zijn en dat er ook nog zoiets is als hun experience kamers. Je weet dus wat je kan verwachten.
Onze volgorde:
Lost in space
Cabin in the woods
De schat van Kalakmul
De meesterdief van Mechelen

Ontvangst:
Parkeren kan ik jullie adviseren om de Zandpoortvest te nemen. Deze ligt op 6 minuten wandelen van de gouden kooi en is op het moment van schrijven gratis op Zat en Zon.
De kamer zelf is goed aangegeven en het personeel was heel vriendelijk.
De ontvangstruimte zelf is klein en je merkt meteen dat de boel hier goed draait, het is een komen en gaan van groepen, dus prima hoor offer die ruimte maar op voor meer rooms :-)

Room:
Ook hier weer een erg tof filmpje met een duidelijke boodschap.
Mijn eerste indruk van deze kamer was erg goed. Ze hebben hier niet willen doen wat niet kan, maar slim gebruik gemaakt van de ruimte en het thema.
Door het gebruik van hang en cijfersloten verraad je natuurlijk al een stuk waar de puzzel zich bevinden en dat waren er ook hier weer voldoende. Je krijg duidelijk een beloning voor je werken en dat vind ik wel fijn. Tevens weten ze goed weer te geven wat je nodig hebt en wat niet. Hoewel we puzzels begonnen terug te zijn uit de vorige kamer, had ik wel het idee dat er hier net wat meer tijd was gestoken om alles echt in het tempel thema te krijgen.
Maar hoe verder je geraakt, hoe dunner het puzzelaanbod wordt en dat lijkt een beetje de rode draad te worden in deze rooms. 1 deel propvol met puzzels en daarna dooft de vlam.
Ondanks dat hebben we ons al puzzelend best vermaakt en lag het afwerkingsniveau een stuk hoger als bij Lost in Space.

Conclusie:
Decor technisch viel deze room een heel stuk beter mee als de vorige 2. Alles voelde wel een stuk meer logisch aan, maar ik blijf een code naar de voordeur een dom einde vinden.
De andere kamers en de lobby was ook hier weer met momenten storend hoorbaar en dat is jammer.
Ik denk dat al bij al deze room mij beter meegevallen is dan ik oorspronkelijk verwacht had.

https://degoudenkooi.be/escape-games/

 


De Gouden kooi - cabin in the woods

27-6-21

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 6

Uitwerking kan beter.

1 locatie 4 kamers. Aan de ene kant denk ik dan, dat is super handig, aan de andere kant vrees ik dan steeds een beetje voor de kwaliteit.
Nu de gouden kooi geeft zelf heel goed aan dat dit hun echte escape rooms zijn en dat er ook nog zoiets is als hun experience kamers. Je weet dus wat je kan verwachten.
Onze volgorde:
Lost in space
Cabin in the woods
De schat van Kalakmul
De meesterdief van Mechelen

Ontvangst:
Parkeren kan ik jullie adviseren om de Zandpoortvest te nemen. Deze ligt op 6 minuten wandelen van de gouden kooi en is op het moment van schrijven gratis op Zat en Zon.
De kamer zelf is goed aangegeven en het personeel was heel vriendelijk.
De ontvangstruimte zelf is klein en je merkt meteen dat de boel hier goed draait, het is een komen en gaan van groepen, dus prima hoor offer die ruimte maar op voor meer rooms :-)
Room:
Net als bij de overige kamers, starten met een filmpje. Ik denk dat bij deze room het filmpje het meeste afbreuk doet aan het geen wat je gaat doen.
Hoewel de kamer in eerste instantie mij nog een beetje een ok gevoel gaf, sloeg dat helaas al snel om naar een enorm gevoel van what the hell. Er zijn bepaalde zaken die je onderdompelen in een kamer/verhaal en dat is vooral dat je afgezonderd wordt aan de buitenwereld. Geluiden uit andere rooms, geluiden de lobby dat waren we al wat gewoon, maar een raam dat uitkijkt op de lobby…. Nee zo neem je mij niet mee naar een boshut in de alpen.

Bij de gouden kooi weten ze heel goed hoe ze puzzels kunnen maken en werkelijk waar wij hebben in alle rooms ons prima geamuseerd hierdoor. Ik heb ook 0 problemen met de hang en cijfersloten, het is echt een product van toen en er is niks zo leuk als een slotje openkrijgen naar mijn mening, maar sommige puzzels… passen gewoon niet in een escape.
Ook was het einde hier weer te simpel, te weinig samenwerken en het geeft niet dat euforisch gevoel waar je naar op zoek bent.

Conclusie:
Dit was voor mij de minste van de 4. Dat kwam vooral door de sfeerloze setting en het passieve einde.
Ik had dit graag anders gezien.
Wel mag gezegd dat we ook hier, net als bij de andere room prima opgevolgd werden. Het personeel deed echt zijn best en ook hier weer een foto op het einde.

https://degoudenkooi.be/escape-games/

 


De Gouden kooi - lost in space

27-6-21

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 7

Puzzelkamer

1 locatie 4 kamers. Aan de ene kant denk ik dan, dat is super handig, aan de andere kant vrees ik dan steeds een beetje voor de kwaliteit.
Nu de gouden kooi geeft zelf heel goed aan dat dit hun echte escape rooms zijn en dat er ook nog zoiets is als hun experience kamers. Je weet dus wat je kan verwachten.
Onze volgorde:
Lost in space
Cabin in the woods
De schat van Kalakmul
De meesterdief van Mechelen

Ontvangst:
Parkeren kan ik jullie adviseren om de Zandpoortvest te nemen. Deze ligt op 6 minuten wandelen van de gouden kooi en is op het moment van schrijven gratis op Zat en Zon.
De kamer zelf is goed aangegeven en het personeel was heel vriendelijk.
De ontvangstruimte zelf is klein en je merkt meteen dat de boel hier goed draait, het is een komen en gaan van groepen, dus prima hoor offer die ruimte maar op voor meer rooms :-)

Kamer:
Om eerlijk te zijn verwachte ik het minste van deze room. Space-ruimteschepen-etc, het is een moeilijk thema om weg te zetten.
Het verhaal start met een film die wat duiding geeft aan het verhaal. Prima gemaakt, te lang / net lang genoeg laat ik in het midden.
De kamer zelf is wat anders. Het thema ruimteschip is zeker niet makkelijk, maar ik was niet erg fan hoe het neergezet was. De decoratie/afwerking is wel erg matig en dan kan je je daar wel 60 minuten druk in gaan maken of je gaat gewoon lekker puzzelen met ze’n 4en. En dat is ook precies wat we gedaan hebben. Ik had op voorhand wel wat reviews gelezen en had een idee wat ik kon verwachten.
Wij waren met een groep met zeker genoeg ervaring en hadden het gevoel dat we toch erg goed bezig waren zonder erg “gejaagd” te zijn om op die manier een record neer te zetten.
Als team van 4 hebben we ons prima vermaakt en de puzzels die we tegenkwamen zijn gewoon prima te doen, meer nog ik denk dat dit prima kamers zijn om te leren escapen. Dat gezegd zijnde hebben wij ons hier echt prima in vermaakt zonder echte frustratie.
De puzzels in de kamer zijn een combinatie van hang en cijfersloten en moderne snufjes. Niks wereldschokkend, soms samenhang en soms ook niet.
Ik begrijp de kritiek hier van sommige op 1 bepaalde puzzel wel. Hij voelt wat vreemd aan en geeft de indruk om voorkennis nodig te hebben.
Het grootste nadeel vind ik bij deze kamer hoe hij eindigt en die conclusie gaat bijna voor elke room hier op. Een code krijgen voor de deur terug open te krijgen vond ik wel erg jammer.
De kamers zijn verder met momenten gehorig naar elkaar toe en hoewel er airco is, doet die niet veel af.

Conclusie:
Ik denk al een paar dagen na wat ik hier moet schrijven, want hoewel ik dit geen mooie kamers vind en geen fan ben van het einde, heb ik ook 6 uur lang kunnen zien hoe de ene groep na de andere heel gelukkig uit de rooms kwam.
Dit zijn echt primaire rooms waar wel een thema en verhaal aan vasthangt, maar eens in de kamer alles mogelijk is.
De filmpjes geven een vertekend beeld van de kamer en dat komt vooral omdat ze je verbeelding op zo een manier triggeren dat de kamer zelf dan wat tegenvalt. Een tempel, een boshut in de sneeuw en een ruimteschip zijn alle 3 heel moeilijk realistisch weg te zetten en dan kom je er niet met wat buizen en purschuim.
Wat ze hier gebouwd hebben zijn echte familie kamers en dat zag je ook als je daar was.
Leuk om te zeggen dat je in elke room 3 munten kan vinden waarmee je achteraf nog een prijs kan winnen.
Na elke kamer werd er mooi een foto gemaakt met de tijd.

https://degoudenkooi.be/escape-games/