Reviews Nederland 2021


escaperoom nederland - de meisjeskamer

4-09-21

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Kamer met sterk verhaal

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escapetales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Ja ik moet mij schamen. Na zoveel rooms gespeeld te hebben, kom ik nu pas bij escape room Nederland voor een van de eerste kamers van de benelux te doen.
Het is toch een beetje kijken waar het allemaal begon en naar mijn mening een beetje een must do voor elke escaper.


Onthaal:

Hetzelfde gaat op voor wat ik bij The Dome schreef, maar dat is nu eenmaal hoe het hier gaat.
Met wat geluk tref je hier iemand, met wat pech zal je jezelf enkele minuten moeten bezig houden. Wat ik nu wel weet is dat het een personeelsissue is en dat ze hier echt wel reuze vriendelijk zijn.
Het is ook niet dat er niks is om je bezig te houden :-)

We werden in ieder geval even later vriendelijk welkom geheten door onze GM van dienst en we hadden direct een goede klik met zowel haar als haar collega. Beide hadden duidelijk lol in hun werk en dat zag je!

De meisjeskamer, een kamer die toch zijn stempel heeft gedrukt op het escape landschap van vandaag en lange tijd in verschillende lijsten op 1 stond.

Kamer:

Het filmpje vooraf zet de toon perfect. Het is goed gemaakt en maakt alles meteen duidelijk.

De kamer start meteen met wat je kan verwachten en het decor is sfeervol. Of het deels slijtage is laat ik in het midden. De puzzellijn is wel volledig lineair en dat stoorde me wel. Zeker met de verplichte 4 spelers, waar ik me hardop van afvraag waarom dat nodig is, sta je nu en dan echt op elkaar te wachten.
Maar mijn god, wat voor een vooruitgang zie je met de labo kamer. Een echt heerlijk decor zet zich voort en de puzzels zijn lekker in balans maar nooit echt te moeilijk. Dat zorgt voor een lekkere flow in een bewust onaangename sfeer.

Ik was blij dat ze hier ver weg gebleven zijn van de skeletten en de kitschtroep. Ze laten je verbeelding het werk doen en dat is altijd de beste keuze.

Het is wel niet allemaal goed nieuws, de kamer heeft echt te leiden van de vele groepen en sommige zaken zouden echt vervangen mogen worden.
Het verhaal in deze room is echt ijzersterk en de puzzels aanwezig maar ondergeschikt. Een puzzel in het bijzonder is zo een ding van zijn tijd en paste ook niet echt in die kamer. Maar ondanks dat haalden wij hem met een erg mooie tijd.

Conclusie:

Dit is een room met een erg goed verhaal. Hij geeft net genoeg info en laten genoeg gaten open (hé Stan) om zelf op ontdekking te gaan, maar geeft tegelijk op het einde ook de nodige conclusies.
Het is een kamer die duidelijk terecht jaren op 1 heeft gestaan en nu enkel de liefde moet krijgen om iedereen die escapen pas leert kennen zo dezelfde topervaring kan geven.
Het is een beestje van zijn tijd, maar wel een beestje dat zijn tijd ver vooruit was.

Ik was echt heel blij dat ik deze room eindelijk gedaan had en diep vanbinnen wou ik dat ik hem veel eerder had gedaan.

Achteraf nog erg leuk nagebabbeld met onze GM en de beelden terug gekeken wat uiteraard de nodige hilariteit opleverde.

https://escaperoom.nl/


escaperoom nederland - de laboratoriumkamer

4-09-21

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Waar het allemaal begon..

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escapetales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Ja ik moet mij schamen. Na zoveel rooms gespeeld te hebben, kom ik nu pas bij escape room Nederland voor een van de eerste kamers van de benelux te doen.
Het is toch een beetje kijken waar het allemaal begon en naar mijn mening een beetje een must do voor elke escaper.


Onthaal:

Hetzelfde gaat op voor wat ik bij The Dome schreef, maar dat is nu eenmaal hoe het hier gaat.
Met wat geluk tref je hier iemand, met wat pech zal je jezelf enkele minuten moeten bezig houden. Wat ik nu wel weet is dat het een personeelsissue is en dat ze hier echt wel reuze vriendelijk zijn.
Het is ook niet dat er niks is om je bezig te houden :-)

We werden in ieder geval even later vriendelijk welkom geheten door onze GM van dienst en we hadden direct een goede klik met zowel haar als haar collega. Beide hadden duidelijk lol in hun werk en dat zag je!

Eindelijk kon ik door die houten deur die ik de laatste keer helaas dicht moest laten en ik was echt benieuwd naar onze eerste room.

Kamer:

De laboratoriumkamer… Het klinkt saai niet? Het filmpje op voorhand is alleszeggend en meteen was duidelijk dat dit geen saaie reis ging worden. De kamer barst van de sfeer hoe onaangenaam hij ook moge zijn. Maar net als bij runaway train is dit ook een kamer van 6 jaar oud en dat zie je en merk je.

De puzzel worden hier versterkt door de geluid, licht en schrikeffecten. Hoewel het niet altijd duidelijk is wat de puzzels nu net te maken hebben met het verhaal loopt de flow wel lekker in deze room. Op 1 puzzel na waar wij compleet blijven vasthangen. Het is voor ons onduidelijk hoe en waarom wij deze oplossing konden weten, maar vervelender nog was het feit dat wij continue het idee kregen dat we geholpen werden met licht terwijl dat uiteindelijk niet zo was.

We hadden tijd in overschot dus echt veel kon het mij niet schelen en het geeft meteen de kans om de kamer eens goed te bekijken. Wel viel op dat dit een redelijk vuile kamer is en niet vuil op de manier dat je kan zeggen, dat is het thema…

Naar mate we verder kwamen hield het verhaal totaal op voor mij en had ik werkelijk geen idee meer wat dit stuk met het verhaal te maken had, laat staan wat het betekende buiten het feit dat het er vet uitzag.
Het einde is enorm passief en heel de groep staat er eigenlijk maar bij.

Conclusie:

Phoe, voor 6 jaar geleden, what a room! Absurd hoeveel techniek en effecten hier al inzaten.
Het verhaal begint sterk, maar ontspoort naar het einde en de finale is misschien wel aanwezig qua licht en geluid, maar niet op vlak van teamwork.
Dus de conclusie is dat deze room een echte update kan gebruiken en misschien meteen een goede schrobbeurt.
Een puzzel in het bijzonder is gewoon te onduidelijk en zou logischer kunnen. Zeker dat lampen lijken te helpen op dat moment werkt de verwarring in de hand.

Ook was de groep die de meisjeskamer ging spelen goed te horen in onze room en dat werkt steeds sfeerverpestend.
Dat gezegd zijnde ben ik heel blij dat ik deze kamer gespeeld heb en snap ik heel goed wat deze kamer gedaan heeft voor het escapelandschap waar we ons nu in bevinden.

4 spelers lijkt me ideaal.

https://escaperoom.nl/


escapetales - runaway train

4-09-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Origineel thema

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escapetales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Na Mijdrecht was het de beurt aan Escape Tales.
Runaway Train is een kamer van 5 jaar oud ondertussen en dat moet je uiteraard in gedachten houden.

Onthaal:

We werden met een erg warm welkom onthaald door de 2 eigenaren. Meteen een erg gezellige babbel met een fris drankje.
De ontvangstruimte is proper en oogt fris. Er is een wc aanwezig en buiten kan je aan met geluk aan het station parkeren wat toepasselijk aan deze escape grenst.


Kamer:

Als een volwaardig CSI team aan ons de opdracht op de trein te gaan onderzoeken en tot de juiste conclusie te komen.

Al snel blijkt dat niet alles is wat het lijkt…

Voor een kamer van 5 jaar oud ben ik verbaasd over het niveau van het decor. Ik heb echt de indruk van op een trein te zitten. Het enige wat me meteen al stoort is de muziekkeuze. Deze is te kort en draait ook hier weer irritant in een loop. Het blijft een erg onderschat onderdeel van een escape room naar mijn mening.
Qua flow zit het wel erg goed en als snel vinden we zat te doen voor 3 spelers. Communicatie is belangrijk in deze kamer en er kan met momenten veel parallel opgelost worden zonder dat je daardoor de indruk hebt dat je veel mist. Het wisselt qua puzzels wel flink af van doe, naar logisch denken maar nergens echt een echte uitschieter. Het is gewoon een vrij recht toe recht aan kamer en je weet een beetje wat je kan verwachten. Het is een beestje van zijn tijd en dat merk je nu wel op.

Om die reden miste ik ook wat sfeer en effecten. Zowel qua licht, geluid als praktische effecten.

Conclusie:

Een kamer van 5 jaar oud nu beoordelen komt nooit goed over, maar als ik me in de tijdgeest van toen zo plaatsen zou ik oprecht zeggen dat ze hier iets moois hebben neergezet.
Misschien had deze room een tijd geleden eens een stukje een makeover moeten krijgen om zich zo weer te meten met de huidige standaard. Het thema is er origineel genoeg voor.

De puzzels zijn leuk, maar soms wat vergezocht om zo in het verhaal te blijven.
De sfeer kan een stuk beter en de muziek, tja, misschien iets kiezen met een langere looptijd.
Dat gezegd zijnde heb ik me hier prima geamuseerd.
Nadien konden we nog eens lekker de beelden terugkijken wat altijd leuk is.
Ook werd er een toffe eindfoto gemaakt en ook dat weer leuk in thema.
Wat de kamer hier en daar tekort komt door zijn ouderdom wordt voor een heel stuk goedgemaakt door deze toffe eigenaren.
Advies qua groep zou 3 a 4 zijn, meer wordt het druk vrees ik.

https://www.escapetales.nl/


escaperoom mijdrecht - de tempel van hunahpa

4-09-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Mooie kamer die nog een goede eindpuzzel mist.

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escape tales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Starten deden we dus met de 3 rooms van Escape Mijdrecht.

Onthaal:
De escape room bevind zicht in een winkelstraat en is goed aangegeven.
Voor parkeren trek je voor de zekerheid best een paar minuten voor uit. In de buurt zijn parkings te vinden, maar het is niet echt een autovriendelijk centrum.

De ontvangstruimte is mooi en ruim, proper en veel licht.
De eigenaar Thijs ontving ons en had er ook voor gezorgd dat we de 3 rooms lekker achter elkaar weg konden spelen.
We hadden de eigenaar gevraagd om zelf de volgorde te bepalen, hij kent tenslotte zijn kamers het best. Persoonlijk denk ik dat ik zelf het Koninkrijk op 1 had gezet, dan het ISS en als afsluiter de tempel.

Kamer:

De laatste kamer hier alweer en dit is de nieuwste van de 3.
Meestal zijn tempels niet echt mijn ding, maar dit is een van de betere qua decor die ik al tegengekomen ben.
De start zet meteen de sfeer van de tempel prima neer. Ik vond hier de ruimte wel iets te karig ingekleed. Maar net als in de andere kamers botst het hier voor mij op puzzelvlak. Er wordt gegrepen naar puzzels van 6 jaar geleden die toen nog prima waren, maar nu gewoon een zucht geven voor ervaren escapers.

Gek genoeg laat de maker minuten later zien dat het wel kan en met frisse moed exploreren we verder. Alleen begin je wel het gevoel te krijgen dat het allemaal wel heel erg vlot gaat en dat we tijdsgewijs hier wel heel snel buiten gaan staan als het zo doorgaat. En helaas voor mij grijpen ze dan terug naar een eindpuzzel die bewust tijd gaat vreten en zo ook mijn enthousiasme.
Eerlijk, ik denk dat het gewoon niet mijn soort puzzels zijn. Ze missen vernieuwing, ze zijn onnodig tijdrovend en ze zorgen niet voor het teamwork waar je op hoopt.

Conclusie:
Ik weet het echt niet. Ik hoop dat families zich hier prima amuseren alleen was het voor mij niet dat uurtje puzzelplezier waar ik op gehoopt had. Net als bij de andere rooms is de potentie aanwezig maar om een of andere reden komt het voor mij niet tot zijn recht.
Het kan persoonlijk zijn, dat geef ik gerust toe, maar ook hier weer was de afwerking niet overal goed, en draaide geluid in een soort irritante loop.
Het hintsysteem is dan wel weer erg tof bedacht en mooi uitgevoerd.
Ik denk dat je deze kamer best speelt met max 4 personen en ervaren groepen misschien zelfs minder.

https://escapemijdrecht.nl/


escaperoom mijdrecht - het koninkrijk

4-09-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Leuke beginnerskamer

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escape tales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Starten deden we dus met de 3 rooms van Escape Mijdrecht.

Onthaal:
De escape room bevind zicht in een winkelstraat en is goed aangegeven.
Voor parkeren trek je voor de zekerheid best een paar minuten voor uit. In de buurt zijn parkings te vinden, maar het is niet echt een autovriendelijk centrum.

De ontvangstruimte is mooi en ruim, proper en veel licht.
De eigenaar Thijs ontving ons en had er ook voor gezorgd dat we de 3 rooms lekker achter elkaar weg konden spelen.
We hadden de eigenaar gevraagd om zelf de volgorde te bepalen, hij kent tenslotte zijn kamers het best. Persoonlijk denk ik dat ik zelf het Koninkrijk op 1 had gezet, dan het ISS en als afsluiter de tempel.

Kamer:

Met frisse moed beginnen we aan het Koninkrijk.
In tegenstelling tot het ISS krijgen we hier wel weer een verhaal mee. Dit gebeurd helaas in de kamer aan de hand van een stem.
Het decor staart naar ons toe en het is tof wat ze hier gebouwd hebben.
Na een redelijk vlotte start staan we in het kasteel wat opnieuw leuk is vormgegeven. Het is ff zoeken naar ons ritme en laat zoeken nu niet onze sterkste kant zijn 
De puzzels zijn niet bijster origineel maar wel passend bij het thema. Waar ik minder gelukkig van werd was de verwarring die de puzzel geven. Je kan al puzzel oplossen waar je op dat moment niks mee bent. En dat moet je ook doorhebben. Wij hebben dus puzzels meermaals opgelost terwijl ze in de praktijk al opgelost waren….
Ook was er een puzzel bij die we niet snel uit ons eigen zouden uitvoeren.
Erg jammer was ook dat de eindpuzzel geen puzzel was. Aangezien wij met 3 waren leek het van wel en dat is echt een gemiste kans.

Conclusie:
Misschien is dit wel de kamer om mee te starten. De moeilijkheidsgraad ligt lager als bij ISS. Doordat de puzzellijn verwarrend kan werken is het nuttig om je niet kapot te staren op iets en in jezelf te geloven. Misschien is dit wel een werkpuntje zodat je met geluid of licht beter aangeeft aan de spelers wat er juist gebeurd is na het oplossen van de puzzel.
De muziek draaide in een te korte loop en dat gaat snel vervelen.
Net als bij ISS en tof niet alledaags thema wat in de basis prima is alleen kan de uitwerking nog beter.

Ik zou deze kamer net als de andere met niet meer als 4 doen. Ervaren groepen misschien zelfs minder.

https://escapemijdrecht.nl/


escaperoom mijdrecht - iss

4-09-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Leuk thema maar minder goed uitgevoerd

Naar mate dat je meer kamers speelt, wordt een tripje plannen steeds meer een uitdaging.
Sowieso om kamers te vinden die we allemaal nog niet gespeeld hebben en verder omdat je ook de trip een beetje de moeite waard wilt maken, zeker als je lang in de auto moet zitten.

Niet minder dan 6 rooms op de planning deze keer:

Escape Mijdrecht
ISS
Het Koninkrijk
De Tempel van Hunahpu

Escape tales
Runaway train

escaperoom Nederland
De Laboratoriumkamer
De meisjeskamer

Starten deden we dus met de 3 rooms van Escape Mijdrecht.

Onthaal:
De escape room bevind zicht in een winkelstraat en is goed aangegeven.
Voor parkeren trek je voor de zekerheid best een paar minuten voor uit. In de buurt zijn parkings te vinden, maar het is niet echt een autovriendelijk centrum.

De ontvangstruimte is mooi en ruim, proper en veel licht.
De eigenaar Thijs ontving ons en had er ook voor gezorgd dat we de 3 rooms lekker achter elkaar weg konden spelen.
We hadden de eigenaar gevraagd om zelf de volgorde te bepalen, hij kent tenslotte zijn kamers het best. Persoonlijk denk ik dat ik zelf het Koninkrijk op 1 had gezet, dan het ISS en als afsluiter de tempel.

Kamer:

Starten deden we met het ISS.
Het is zo een thema waar je veel mee kan, mits goed uitgevoerd.

Geen verhaal deze keer, geen filmpje, we komen er wel achter zeker wat er gaat gebeuren.

De start van de kamer is erg aan de passieve kant en ik bleef wel een beetje op mijn puzzelhonger zitten. Ik denk dat dit stuk ook water beter uitgevoerd kon worden.

Eens aangekomen in het ISS zag het er een stuk beter uit en ik waande me ook in een ruimteschip.
De flow lag op dat moment erg goed en de puzzels die we tegenkwamen waren mooi in thema.

Naar mate we verder kwamen, zakte voor mij wel de kwaliteit van de puzzels en nam frustratie over.
En dat is gewoon doodzonde. De kamer heeft de potentie om echt een toffe room te zijn, maar voor mij stopte het echt bij een tijdrekkende rekenpuzzel die onze flow totaal om zeep hielp.
De puzzel die volgde hoort totaal niet thuis in het ISS, laat staan in een escaperoom van 1 jaar oud.
Ik snap niet hoe je dit in zo een kamer kan duwen, maar bon, das persoonlijk. Het einde is helaas niet wat je verwacht en hoewel je met 2 a 3 mensen echt kan samenwerken houdt het verhaaltechnisch geen steek meer.
Logisch zou zijn dat je terug naar aarde terugkeert, maar het was plots gedaan.

Conclusie:

Wel in de basis heeft deze room alles in huis om een hele toffe kamer te kunnen zijn alleen is dat nu niet het geval.
We hebben geen idee wat juist de bedoeling is eens we in het ISS zijn, laat staan waarom we er heen gaan. De weinige info die we dan al hebben klopt niet eens en ik had veel liever gezien dat we ook daadwerkelijk terug moesten “ontsnappen” uit het ISS en zo terug te keren naar aarde.

Het begin is te passief en kan echt beter uitgevoerd worden.
Ook de afwerking kan hier en daar echt beter en vooral 1 bepaald gedeelte en 2 bepaalde puzzels kunnen er voor mij part zo uit.
Het einde had echt het actieve stuk kunnen zijn waardoor je weet, ik moet hier bv. weg en met die adrenaline wil je gewoon ontsnappen.

Tijdens de escape werden we naar mijn gevoel veels te veel gestoord door stemmen met allerlei boodschappen. Sommige zijn uiteraard voorgeprogrammeerd maar het lijkt continue op hulp van buitenaf.

Ik was zo blij met een thema zoals dit, maar het was voor ons niet het avontuur waar we op gehoopt hadden.

https://escapemijdrecht.nl/


Escapepool - escapepool 

29-08-21

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Niet onderdompelend genoeg

Ergens in 2020 kochten wij via groupon een aanbieding voor deze room. Na tig keer verzetten, een nieuwe bon aanvragen enfin, na een hoop gedoe, was het afgelopen zondag eindelijk zover.
En dan moet er even een dikke dank u af naar de eigenaar die wel zo sportief was om ons tijdslot aan te passen terwijl hij dat niet had moeten doen.

Onthaal:
Als je denkt, moet ik hier wel zijn, ben je er :-)
Escape pool ligt in een doodlopende straat en lijkt een beetje op een verlaten boerderij.
De ontvangstruimte is lekker ruim want op deze locatie worden ook duiklessen gegeven.
We worden vriendelijk ontvangen door 2 medewerkers en niet veel later zitten we in een aparte ruimte voor een goed woordje uitleg.

Ik denk dat er best wel wat meer info op voorhand mag gegeven worden op voorhand (spoilervrij) , dus bij deze:

- Zorg dat je je zwemspullen al aanhebt als je naar hier komt. Omkleden gaat namelijk van je escape tijd af en dat had ik dus niet verwacht.
- Er zijn geen douches aanwezig
- Je kan op elk moment gedurende het spel kiezen wie er in het water gaat en wie niet. Je hoeft dus niet op voorhand te kiezen.
- Op de locatie krijg je alle uitrustig die je nodig hebt, behalve je zwemkledij en een handdoek.
- Voor de echte duikers onder ons, je krijgt geen jacket aan met perslucht. Er hangen op verschillende plaatsen regulators (ademautomaten) in het water en je kan zelf vrij kiezen of je er gebruik van maakt of niet.

Na de intro kon ons avontuur beginnen. We hebben 70 minuten de tijd om ons avontuur tot een goed einde te brengen of de zuurstof is op. (niet letterlijk nemen hé :-) )

Kamer:

Je weet dat dit volledig anders gaat zijn als normaal en dat maakt deze "kamer" zo speciaal.
Ik wist niet wat ik moest verwachten en dat is niet goed voor de fantasie ;-)
De start is lekker in thema en tegelijk erg praktisch. Het is fijn dat je kan kiezen wie het water ingaat en wie niet, maar uiteindelijk zal er toch minimum 1 iemand in moeten. Of je dat leuk vindt is echt persoonlijk. het kan met momenten een beetje donker en claustrofobisch overkomen, maar op elk moment kan je beslissen dat je terug naar boven wilt. De puzzel in de room zijn soms in thema, soms ook niet en het is vooral kwestie van goed communiceren wat de room zijn moeilijkheidsgraad geeft.

De afwerking onder water was niet echt bijzonder, het is meer het concept wat deze room zijn uniek karakter bied. Boven water is het een stuk beter al vonden wij niet alle puzzels even leuk. Puzzels waar je bv. bepaalde kennis voor moet hebben of puzzels die expres tijd vreten. Het thema is voor mij misschien wel toepasselijk, maar niet mijn ding.

De hele kamer is lineair dus je komt best niet met teveel spelers.
Stel ook je verwachtingen wat bij bij welk beeld je ook hebt over een zwembad met vissen, dat helpt ook een beetje.

Conclusie:

Ja qua originaliteit scoren ze hier wel. Je moet het maar verzinnen.
Goh wat had ik het gaaf gevonden hadden ze hier een half onderwater gelopen onderzeeër van gemaakt. Het thema en de setting zijn er perfect voor, zeker verhaaltechnisch. een machinekamer, een torpedoruimte....

Als dit louter een escape room was geweest had ik niet zo positief geschreven. Het is de combinatie van de pool en het communiceren dat het level wat omhoog krikt maar niet veel. Het thema Atlantis komt niet tot zijn recht en is in mijn ogen te ver gezocht om realistisch neer te zetten.
De puzzels hebben weinig of geen linken met het verhaal of ik heb niet meegekregen wat de link is. Het zijn meer doe elementen die in het water passen dan in het thema.
Het bovenwatergedeelte is mooi gemaakt, maar niet bijzonder en ik weet niet of 150 euro een gerechtvaardigde prijs is hiervoor.
Ik snap wel dat de gemiddelde escaper het leuk vindt om te zwemmen, escapen en wat te duiken, maar of dat dit hoog cijfer (9.2) moment rechtvaardigt weet ik niet. Voor mij althans niet.

Ook dat het omkleden van je tijd afgaat vind ik persoonlijk erg jammer en om die reden deel ik het graag.
Tevens was een douche achteraf echt wel wenselijk.

In de basis is dit een super origineel project was ik erg tof vind en waarvan ik geloof dat dit echt naar de volgende level getild kan worden.

https://escapepool.nl/


Emmelocked - levenswater

22-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9.5

Er was eens… een magisch avontuur

Emmelocked is zo een kamer die ik al een tijd bewaarde. Niet iets was je ff tussendoor wil spelen, maar wil bewaren voor een leuk moment.
Afgelopen zondag was het dan zover, een room waar ik al 2 jaar naar uitkeek.

Onthaal:

Emmelocked bevind zich op een klein industrieterrein en heeft voldoende parkeerplaats vooraan het gebouw. Een klein kasteeltje lokt je richt de juiste kant en binnenin vonden we onze persoonlijke begroeting.
3 keer kloppen op de deur later werden we volledig in thema begroet door onze gastvrouw Nicole.
Het verhaal start hier echt aan de deur en dat haalt je meteen uit je comfortzone  Omkeren en teruggaan is duidelijk geen optie…
Het was duidelijk dat onze komst hard nodig was want nog geen 10 tellen later kon onze quest beginnen.

Kamer:

Vanaf minuut 1 wist ik dat dit een heerlijke room ging zijn. De sfeer is een ongelofelijke combo van Harry potter, lotr, Narnia, hobbit, Labyrinth, een schitterende droomwereld waar Nicole haar verhaal laat afspelen. De setting haalt je echt uit de dagelijkse werkelijkheid en neemt je 65 minuten mee in de wereld van Emlia.

Door het sprookjesachtige decor vergeet je echt de tijd, die toch subtiel aanwezig is. De puzzels zijn zowel lineair als parallel aanwezig, maar ik wil niks missen van dit sprookje :-) Enige ervaring is wel vereist om het overzicht te bewaren in deze room.

Als snel vinden we met ons 3 de flow en voelt het eigenlijk niet alsof we puzzels aan het oplossen zijn.
De puzzels zelf wisselen af tussen zoek en doe, naar echt samenwerken en hier en daar de betere hersenkraker.
Geen hoogstandjes van techniek hier, maar dat zou ook niet passen in deze oude wereld. Maar daarentegen ook geen hangsloten….

De kamer daagt onze kleine groep met momenten goed uit, maar bied ook rust op momenten dat het nodig is. We voltooien onze quest in net geen 47 minuten zonder echte hints en maken een heerlijke afsluiter mee op het einde!

Conclusie:

Ik ben fan van deze onderdompelende themakamers. Ik juich toe dat het eens iets anders is als moord, hotelkamer, zolder of kelder.
De sfeer wordt lekker neergezet met de juiste materialen, sfeerlicht en decoratie en over alles is goed nagedacht.

Hoewel je het verhaal niet moet kennen om Levenswater te spelen, geeft het wel de nodige diepte om alles een beetje te begrijpen. Ik wist de basis over wat de kamer ging en dat bood genoeg body om alles te begrijpen, van de start tot het einde.
Ik denk wel dat een kleinere groep aangewezen is om deze room te spelen. Het gaat sfeerversterkend werken maar ook zorgen dat je niet op elkaar staat te wachten.

De kamer mist voor mij enkel een goede wending en naar het einde toe had ik graag gezien dat we als team wat meer te doen hadden, maar ondanks dat was ik enorm onder de indruk wat Nicole hier gebouwd heeft en popel ik om te zien wat ze voor de volgende rooms in petto heeft.
Achteraf hebben we nog heerlijk nagepraat en kan ik alleen maar beamen dat je hier echt een gastvrij gevoel krijgt.
Bedankt Nicole voor een heerlijke avond!

https://www.emmelocked.nl/


escape room leiden - rembrandts geheime atelier

21-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9.5

Schitterende puzzelkamer met een lekkere flow.

Tijd om alle tegoedbonnen door corona eens op te werken.
Een escapetrip dus met deze keer:
Wintertuin experience – elixer
Game over – top secret
Game over – walking death
Escaperoom nieuw vennep – het geheime genootschap
Escaperoom Leiden – Rembrandts geheime atelier

In deze volgorde speelden wij hem ook en een “verslagje” hiervan vind je van elke room hieronder.

Onthaal:
Met parkeren moet je hier wat geluk hebben, maar trek er wat extra tijd voor uit. Er zijn zat plaatsen in de buurt.
Escape room leiden bevind zich in een toren van de oude stadswal. Het pad er heen is sfeervol verlicht met kaarsen en schept meteen een bepaalde mood.
De ontvangstruimte is klein, maar oh zo gezellig. Heel de ruimte ademt historiek.
We werden erg gastvrij onthaald door de medewerken van dienst en na een korte babbel en de historiek van dit bijzonder pand konden we aan onze opdracht beginnen.

Kamer:

Was Rembrandt gewoon een zeer goede schilder of was er iets meer aan de hand? Aan ons om het uit te vinden.
De escaperoom bevind zich in de top van het Kruithuisje. Het is een single room escaperoom, maar erg is dat niet. Het is een absurd mooie ruimte die schitterend is ingekleed met de juiste materialen en decoratie.
Het is een room waar je met niet teveel mensen wilt instaan, dus 3a4 is echt de max naar mijn mening. Met 2 is het te doen, al mag je goed doorwerken en is de prijs ook wat aan de pittige kant.

Uiteraard is het een kamer met hangsloten, maar toch weten ze je te verrassen met moderne snufjes die je niet altijd verwacht.
Ik vond het vooral een enorm belonende kamer. Weliswaar lineair van begin tot einde, maar daardoor krijg je wel alles mee en dat vond ik in deze setting niet erg.

De puzzels zijn heerlijk in thema en waren met momenten echt origineel.
Wij haalden hem zonder hint in 26 minuten en verbraken daarmee het record met 11 minuten.
Normaal gezien zou ik daar allesbehalve blij mee zijn, alleen voelde het niet zo aan. Voor mijn gevoel zaten wij gewoon lekker in de flow en verliep alles zoals de bouwer het bedoeld had. Het voelde ook gewoon langer aan.

Conclusie:

Ik heb me samen met het team enorm goed vermaakt in deze kamer. Ik hou van het thema omdat het past bij het gebouw, ik hou van de gebruikte puzzels die mij telkens opnieuw een glimlach gaven, de sfeer, de muziek en de flow die deze room heeft.
Het is een room die van het begin tot het einde de juiste noten raakt en voor mij een erg compleet gevoel gaf.
Het is geen kamer waar je 2 uur voor moet gaan rijden, maar iedereen die van lekker puzzelen houdt mag er gerust een stukje voor omrijden.

https://www.escaperoomleiden.nl/


escape room nieuw vennep - het geheime genootschap

21-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Toffe puzzelkamer maar mist wat sfeer

Tijd om alle tegoedbonnen door corona eens op te werken.
Een escapetrip dus met deze keer:
Wintertuin experience – elixer
Game over – top secret
Game over – walking death
Escaperoom nieuw vennep – het geheime genootschap
Escaperoom Leiden – Rembrandts geheime atelier

In deze volgorde speelden wij hem ook en een “verslagje” hiervan vind je van elke room hieronder.
Na onze kater van Game Over trokken we door naar Nieuw Vennep voor het Geheime genootschap.
En toen gebeurde waar elke escaper voor vreest. De schipholtunnel werd voor onze ogen afgesloten voor alle verkeer en daar stonden we. 5 kwartier muurvast.
We hadden ons restaurant al afgebeld, maar nu kwam ook onze reservatie voor room 4 in gevaar.
3 minuten voor de deadline konden we weer gaan rijden en na een telefoontje naar de eigenaar of we iets later mochten starten werd ons rustig bezoekje aan het restaurant een trip naar de drive en een verbrande lip van de Mc Kroket die ik te snel wou binnenwerken 

Onthaal:
De escaperoom ligt in een rustige wijk met parkeerplaats langs het pand.
De ontvangstruimte is momenteel niet echt wauw, maar ze hebben plannen voor hier te gaan verbouwen, dus echt veel waarde moet je er niet aan hechten.
Een van de eigenaars was er en het was meteen gezellig. Ff die kalmerende babbel na al het gehaast.

Kamer:
De room krijgt best een hoge score en ik probeerde mijn verwachtingen wat te temperen.
Het thema wordt wel meer gebruikt en ik was vooral benieuwd hoe ze er hier mee omgesprongen waren.
Ook hier weer een inleiding die teveel weggeeft wat er nog gaat volgen. Ik vind het niet zo leuk als ik op voorhand als zaken te horen krijg van verderop in de room. Ja we kunnen er vandaag de dag wel vanuit gaan dat een kamer uit meerdere delen bestaat, toch weet ik liefst niks over het aantal ruimtes enz. Maar ok ze zullen hun reden wel hebben om het te vernoemen.
De kamer start leuk en er is meteen de mogelijkheid om parallel te werken. De kamer zelf is mooi ingericht maar laat her en der toch wat zaken qua afwerking liggen.
Er wordt aan de andere kant wel gewerkt met degelijk materialen mooie decorstukken.

Qua sfeer kan het een stuk beter. Ik miste echt spannende muziek of iets in die aard. Ik miste dreiging en het voelde haast of ik daar "mocht" zijn. Daar valt echt wel wat mee te winnen in deze kamer.

Halfweg de room misten wij een beetje de logica en werkte sommige info een beetje, en dat ligt vooral aan ons, verwarrend. Het was niet echt geheel duidelijk met welke lijn we verder moesten, maar een tipje later liep het weer als een trein.
De tipsysteem vond ik het minste van de room. Het is een gsm met een whatsapp account en dat werkt nu niet echt sfeerversterkend.
Wat wel goed was, was het verhaal. De room borduurt lekker hierop door en ook de puzzels linken continue naar het gekozen thema.
Wij haalden hem met 3 personen in 47 minuten.

Conclusie:
Het geheime genootschap is een leuke puzzelkamer met toffe elementen. Er wordt gebruikt gemaakt van hangsloten en moderne technieken en die combo was prima.
De afwerking kun hier en daar echt beter, maar in de basis was het netjes en je ziet duidelijk dat ze gekozen hebben voor de betere materialen.
Het cijfer van 9.3 vind ik wel aan de hoge kant. Dat maakt deze kamer momenteel niet waar.
Het is een prima escape room en zeker voor de beginnende spelers een perfecte kamer.
Ook de ervaren spelers gaan hier wel plezier aan hebben al heb je de meeste puzzels wel eens ergens anders gezien en temper je misschien best je verwachtingen een beetje.
Wij hebben in ieder geval 47 minuten prima puzzelplezier gehad met een toffe GM.

https://escaperoomnieuwvennep.nl/


game over amsterdam - the walking death

21-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 5

Onlogisch op elk vlak.

Tijd om alle tegoedbonnen door corona eens op te werken.
Een escapetrip dus met deze keer:
Wintertuin experience – elixer
Game over – top secret
Game over – walking death
Escaperoom nieuw vennep – het geheime genootschap
Escaperoom Leiden – Rembrandts geheime atelier

In deze volgorde speelden wij hem ook en een “verslagje” hiervan vind je van elke room hieronder.
Na Baarn trokken we naar Amsterdam. Eerst ff langs de bank voor een kleine lening om de parkeerkosten te kunnen betalen en of we go.

Onthaal:
We waren er toch voor Top Secret en gezien de afstand + we hadden een walking death fan bij, dus ja deze ook maar geboekt tot mijn spijt.
De ontvangstruimte vond ik er echt verschrikkelijk uitzien. Overal rommel, lege koelkasten, kapotte apparaten, donker en onaangenaam. Van onze gamemaster kregen we wel een warm welkom en ik had oprecht te doen met haar. Ze stond er duidelijk alleen voor en ze deed duidelijk haar best om iedereen het wel naar hun zin te maken.
Ook de weg naar de rooms ligt bezaaid met rommel dat ofwel nog in de rooms moet of er nog ooit uitgekomen is en daar dan maar is blijven staan.

Kamer:
Ja ik had de reviews over deze room gelezen en dat had voldoende moeten zijn…
Dezelfde pijnpunten van Top Secret kwamen in deze room terug, alleen hebben ze hun best gedaan om het hier nog erger te maken.
Het verhaal wordt opnieuw in de room verteld, de afwerking is echt niet goed en ja je kan dat een stuk op het thema steken, maar het voelde meer of ik in een kermisattractie stond ipv in een escaperoom.
De start is nog ca va hoor en leuk bedacht, maar van daaraf ging het gewoon bergaf op elke mogelijke manier. Er zijn zaken in deze kamer die niemand vind zonder hint. De flow is totaal afwezig en ik heb geen idee wat we eigenlijk aan het doen waren behalve zoeken naar puzzels.
Het verhaal is onbestaande, het geluid draait irritant in een te korte loop en ook hier weer komen die hints door een microfoon wat gewoon ontiegelijk storend werkt.
Het is zoeken, scares en thats it.

Conclusie:
Boek iets anders, zonde van je geld.

https://escapegameover.nl/amsterdam-rooms/walking-death.html


game over amsterdam - top secret

21-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Teleurstellend

Tijd om alle tegoedbonnen door corona eens op te werken.
Een escapetrip dus met deze keer:
Wintertuin experience – elixer
Game over – top secret
Game over – walking death
Escaperoom nieuw vennep – het geheime genootschap
Escaperoom Leiden – Rembrandts geheime atelier

In deze volgorde speelden wij hem ook en een “verslagje” hiervan vind je van elke room hieronder.
Na Baarn trokken we naar Amsterdam. Eerst ff langs de bank voor een kleine lening om de parkeerkosten te kunnen betalen en of we go.

Onthaal:
We waren er toch voor Top Secret en gezien de afstand + we hadden een walking death fan bij, dus ja deze ook maar geboekt tot mijn spijt.
De ontvangstruimte vond ik er echt verschrikkelijk uitzien. Overal rommel, lege koelkasten, kapotte apparaten, donker en onaangenaam. Van onze gamemaster kregen we wel een warm welkom en ik had oprecht te doen met haar. Ze stond er duidelijk alleen voor en ze deed duidelijk haar best om iedereen het wel naar hun zin te maken.
Ook de weg naar de rooms ligt bezaaid met rommel dat ofwel nog in de rooms moet of er nog ooit uitgekomen is en daar dan maar is blijven staan.

Kamer:
We begonnen hier met de moeilijkste room: top secret. We hebben ons doelbewust laten opsluiten in de ambassade en we hebben 1 uur om de documenten terug te stelen.
Het verhaal wordt verteld in de room samen met teveel info wat nog gaat volgen.
De kamer zelf ziet er wel leuk uit. Het is minimalistisch aangekleed, maar het thema klopt wel.
De reden waarom deze kamer een laag slagingspercentage heeft is deels te wijten aan de puzzels, die met momenten echt uitdagend zijn, maar vooral door het feit dat sommige zaken gewoon geen link hebben en daardoor onnodig moeilijk zijn.
Het is een room die vooral bestaat uit hangsloten en dat is nog ok gezien het thema, maar je weet bij deze room nooit welke code bij welk slot hoort.
Het einde was voor mij echt een domper en dat lag niet aan de setting, maar wel aan een puzzel die voor mij echt een totale brainfart is qua creativiteit.
Ik kwam met erg gemengde gevoelens uit deze kamer. Aan de ene kant had ik me al puzzelend wel deels geamuseerd, maar tegelijk was er ook frustratie door bepaalde logica die ontbrak , de minimalistische afwerking en de eindpuzzel.

Het hintsysteem mag voor mij ook meteen verwijderd worden. Ik vind niks zo erg als een gamemaster die door een micro hint in de kamer moet roepen. Er staat een ipad bij het begin waar je op een knop kan duwen als je er zelf een wilt.

Conclusie:
Misschien leuk voor beginnende groepen, maar die vinden hem dan uiteraard te moeilijk vrees ik.
Geen aanrader.

https://escapegameover.nl/amsterdam-rooms/top-secret.html


Wintertuin experience - elixer

21-08-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9

Sfeervolle puzzelkamer

Tijd om alle tegoedbonnen door corona eens op te werken.
Een escapetrip dus met deze keer:
Wintertuin experience – elixer
Game over – top secret
Game over – walking death
Escaperoom Nieuw Vennep – het geheime genootschap
Escaperoom Leiden – Rembrandts geheime atelier

In deze volgorde speelden wij hem ook en een “verslagje” hiervan vind je van elke room hieronder.

Starten deden we met de wintertuin experience – elixer

Onthaal:
Nou ik wil beginnen met een tip: kom sowieso iets eerder want je zal een klein stukje moeten wandelen tussen je parkeerplaats en de ingang, maar neem er lekker je tijd voor want het is echt mooi hier.
Ik vond de kas zelf best indrukwekkend met daarin 2 kleinere kassen die de 2 escape rooms zijn (2 keer identiek dezelfde rooms)
We werden vriendelijk onthaald door het horeca personeel en niet veel later kregen we zelfs een heus stukje toneel van een van de medewerkers. Prima start.
Met gepaste kledij konden we de kas betreden.

Kamer:
Botanische kas, elixer, Latijnse namen, het is allemaal voer waar je snel van denkt pffff heb ik daar wel zin in. Het kan zo snel terugvallen om vreselijk saaie kost en gelukkig zijn ze niet die weg ingeslagen. In ruil krijg je gevarieerde puzzels, het betere denkwerk en goed samenwerken.
De setting is fantastisch, er wordt gebruik met mooie decoratie, leuke technieken en sound-effects. De muziek is lekker ouderwets en draagt enorm bij tot de sfeer.
Het is een mooie combo van moderne technieken en hangsloten, maar zo gebruikt dat het klopt bij hetgeen wat je dan aan het doen bent.

De kamer heeft een goed en duidelijk verhaal dat ook door zijn puzzel goed tot zijn recht komt. Je weet wat je aan het doen bent, je weet hoe ver je staat en dus meteen ook wat je nog te doen staat.
Wij speelden hem met 3 personen en ik denk dat ik ook max 4 zou zeggen. De kamer heeft een enorm parallel gedeelte wat erg tof is, maar wel ervoor kan zorgen dat je natuurlijk een deel niet meekrijgt.
Je moet wat lezen in deze room en meestal vind ik dat enorm storend. Maar op een of andere manier vond ik dat hier niet. Het was in thema, beknopt en je wist daardoor heel goed wat je moest doen, zonder dat de puzzel voor je wordt uitgelegd.
Ook erg leuk is dat deze room erg belonend werkt. Je lost iets op, maar je krijgt er ook wat voor terug en iets waar je wat mee kan en dat zorgt voor een super lekkere flow.


Conclusie:
Jullie lezen het al, wij hebben ons echt 3 schitterend vermaakt.
Wij speelden hem in 42 minuten hintloos en dat bewijst heel goed dat er voldoende te doen is en dat de kamer een lekkere flow en logica bevat.
Hoewel de ruimte volledig van glas is en eigenlijk iedereen je kan zien, was ik dat binnen 3 minuten vergeten.
Het is een room die ik absoluut aan iedereen zou adviseren die van lekker puzzelen houdt, maar je moet met de juiste verwachtingen komen. Geen 200m2, geen wtf moment, geen 3.0 room.
Kom met de instelling dat je in een kas 60 minuten gaat puzzelen om het elixer te vinden en je gaat aangenaam verast worden. Dit is een room met een toffe puzzellijn, volledig in thema in een zeer aangename setting. Echt een aanrader en ik zou er gerust een stukje voor om rijden.

https://wintertuinexperience.nl/elixir/


escape room nederland - the dome

12-08-21

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 10

Absurde topper!

Een korte trip deze keer, slechts 3 rooms.
Starten deden we met Mine secret gevolgd door The Illusionist en als afsluiter, na 3 jaar wachten, The Dome.

Onthaal:
Het onthaal was wat ik verwacht had, maar niet gehoopt had.
Meer als eens hoorde ik al andere escapers die me aangaven dat ik niet naar hier moest gaan voor de gezellige babbel.

De ontvangstruimte is groot en er staan flink wat games. De drankjes en versnaperingen werken op basis van zelfbediening en daar is niks mis mee, alleen verwacht je denk ik gewoon wat meer.... warmte en gezelligheid. Dat straalt de ruimte niet uit en het wordt versterkt door het gebrek aan personeel.
Nu we werden wel vriendelijk welkom geheten door een personeelslid, die snel de uitleg gaf en al even snel verdween.

Parking: Op straat en gratis.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: groot maar niet echt mooi. Wel genoeg games om je ff zoet te houden.

Na ongeveer 30 minuten nagelbijten was het eindelijk zo ver. Je moet weten dat ik al 3 jaar deze room probeer te boeken en elke keer is er iets tussengekomen.
Na de kortste uitleg ooit die simpelweg enkel duidelijk maakte: vergeet alles wat je weet van rooms kon ik eindelijk door die gate wandelen en het was echt lang geleden dat ik zo uitkeek naar wat me te wachten stond.

Kamer:

Bij het binnengaan van The Dome vergaap je jezelf meteen op de futuristische look die super realistisch is neergezet.
Deze faciliteit werd gebruik voor het bestuderen van hallucinaties.
Aan ons om uit te zoeken waar Hector gebleven is en te zorgen dat.... ja, geen idee wat er toen gebeurd is.

The Dome neemt op mee op avontuur, een absurd verhaal waar je op geen enkel moment kan verwachten wat er zich om de hoek afspeelt.
De puzzels zijn volledig lineair en het perfecte aantal spelers is 4. Maar zelden is samenwerken zo cruciaal gebleken en een goede verstandhouding is echt een must om deze kamer te halen. De lineaire puzzel stoorden ook niet en alles voelt aan of we elke keer weer getest werden en dat meestal op een sadistische ;-) manier.
Het hele spel is eigenlijk 1 grote eindpuzzel die best pittig kan zijn om te halen.

Verder is er een reële kans dat je hem niet haalt, want loop je ergens vast dan zit je 9/10 ook vast met alle frustratie tot gevolg. Hier en daar kan de GM ingrijpen, maar naar mijn gevoel vaker niet als wel.
Wij haalden hem maar net met nog 2.24 minuten over en er zijn werkelijk 3 punten geweest waar ik echt dacht, we halen het nooit terwijl we best doorspeelden.
Na het spelen zaten we samen met de eigenaar om de beelden terug te kijken en nu een dan een vraag te stellen en zo kwam uiteindelijk na meer als 3 jaar wachten een eind aan dit avontuur.

Conclusie:

Ik snap enorm goed waarom de reacties zo haaks op elkaar staan. Dit is een kamer die je ligt of niet. Het is een kamer die het deels van behendigheid moet hebben en misschien zelfs een portie geluk. Maar vaak is het ook het samenwerken wat voor de frustratie zorgt en daar hebben de makers zeker bewust schuld in.
Maar ik denk dat een deel van de reacties ook ter herleiden is naar het punt of je de kamer gehaald hebt en hoe frustrerend het kan zijn om echt vast te zitten en dat heeft uiteraard in combo met de prijs een effect op je rit naar huis en dus uiteraard je eindcijfer.
Maar dit is een wonder van techniek, van sfeer en van onderdompeling en bewonderingswaardig dat iemand dit ooit neergeschreven heeft en ook nog eens is beginnen bouwen. Dit is een room ontworpen om te verbazen maar tegelijk ook weer de grens verlegd op wat een room niet moet zijn, maar kan zijn.
Dan haal je mensen uit hun comfortzone en krijg je mixed feelings.

Waar ik geen echt wauw gevoel van kreeg, was het verhaal. Het is bij de start zo flinterdun dat het eens binnen niet meer uitmaakt wat je doet. Doorheen de room kwamen er ook alleen maar vragen bij ipv oplossingen en bij het buitengaan was ik werkelijk geen beetje wijzer als bij het binnengaan.
Misschien is dat het gene wat me het meeste irriteerde of is het net de clue van de kamer, wat hebben we eigenlijk meegemaakt?
Ik blijf het, en nu praat ik echt in spoilertermen, een te vage uitleg vinden of beter gezegd, te gemakkelijk om telkens hetzelfde antwoord te gebruiken en er zijn teveel plotholes doorheen het verhaal.

Maar ik geef er deze keer niks om. Ik heb genoten van elk stukje mindfuck, elke stukje thematiek en elke verrassing gaandeweg. Het is echt een bizar stukje engineering wat hier gebouwd is en ik snap heel goed dat dit voor heel veel mensen de beste room kan zijn.
Ondanks mijn cijfer is het dat voor mij niet. Ik denk dat dit voor mij de beste room kon zijn, als het verhaal duidelijker zou worden en net doorheen de room antwoorden kon bieden. Nog steeds trouw aan het thema en de vooropgestelde parameters.

Maar ondanks alles wat ik hier schrijf zou ik iedereen gerust adviseren om deze kamer te gaan spelen.
Of je het nu iets vindt of niet, elke escapefan zou tenminste moeten kunnen zeggen: ik heb The Dome gespeeld en dat kan ik nu eindelijk ook!

https://escaperoom.nl/


forsaken escape room - the contamination

7-8-21

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Toffe themakamer

Een korte trip deze keer, slechts 3 rooms.
Starten deden we met Mine secret gevolgd door The Illusionist en als afsluiter, na 2.5 jaar wachten, The Dome.

Onthaal:
De inkom van deze room zit wat verscholen tussen aan de zijkant van een winkel.
Een echt schitterende ontvangstruimte doemt voor je op eens je boven bent. Fantastisch om te zien.
We werden vriendelijk onthaald door de eigenaar van deze room Erwin.
Lekker een ontspannen babbel voor we starten, tijd voor een drankje en een plasje, een ochtend kan slechter beginnen.
Parkeren: Netjes voor de deur, gratis en gereserveerde plaatsen.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: ruim en super mooi gemaakt

Kamer:
Als de kamer nog maar in de buurt van de ontvangstruimte komt, ben ik al blij.
De verplichte babbel vooraf is tot in de puntjes uitgewerkt zodat alles in thema is.
En daar wordt ik nu blij van seh.
In deze oude mijn zullen wij een geheim moeten doorgronden en dat zal niet simpel zijn.
De start zet meteen de toon en maakt de room een stuk realistischer. De puzzels die volgen zijn volgen een lineair patroon en zit mooi in het thema van de kamer. Het zijn puzzels die je ergens anders ook wel eens tegenkomt, maar liever dat dan een doolhof in de muur.
De setting is enorm mooi gemaakt en alles voelt alsof je echt in een mijn bent.
De eindpuzzel was voor mij de vreemde eens in de bijt. Ik vond hem leuk om te doen, maar hij voelde me wat modern t.o.v. het thema en het jaartal. Het komt ook een stukje door de kamer zelf, net omdat het einde zich niet kan meten aan de rest.
Ik denk, gezien de puzzellijn dat 2 a 4 spelers echt prima is.

Conclusie:
Wat deze kamer misschien mist t.o.v. andere topkamers maakt hij goed met het ijzersterke verhaal en de kleine details. De puzzels missen misschien de uitdaging/parallelliteit voor de ervaren groepen, maar de kamer heeft wel een lekkere flow.
Ik had zelf een iets ander einde verwacht, maar dat mocht zeker de pret niet drukken.
Ook leuk dat je een tastbaar aandenken meekrijgt en na een drankje en een al even gezellige babbel als in het begin konden we door naar room 2.
Een room die ik iedereen zou aanraden als je in de buurt bent.

https://escaperoomermelo.nl/


forsaken escape room - the contamination

7-8-21

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Puzzelkamer voor 2 personen

Ik ben nog maar 1 keer eerder bij Forsaken langs geweest maar had toen met The clinic een erg toffe ervaring.
We speelden nu The classroom en als laatste van de dag hun nieuwste room: Contamination.

Onthaal:

Gezien het gangenstelsel waaruit dit gebouw bestaat, is het niet heel gek dat je ff moet bellen om binnen te geraken.

Parkeren: Kan buiten het gebouw, gratis en er is voldoende plaatst.
Wc: aanwezig en je krijgt er meteen een gratis fitness bij :-)
Ontvangstruimte: ruim en gezellig.

Na het spelen van The Classroom was het tijd voor hun nieuwste room Contamination.
Alsof we we het woord besmetting/virus/vaccin nog niet beu genoeg gehoord zijn :-)

Ik blijf het bewonderingswaardig vinden dat eigenaren toch een echte 2 persoons room willen bouwen en gezien de oppervlakte die ze hier ter beschikking hadden ook de juiste keuze.
Enfin we gaan dus opnieuw de wereld redden of toch een klein deel ervan namelijk Deventer city.
Nu na 150+ rooms is een stad of zelfs de wereld redden piece of cake voor me, dus we gaan eens kijken of het hier ook lukt.

Zonder dat ik het zelf besefte had ik de intro al zelf opgestart en zag je wel al een verbetering in het filmpje t.o.v. the classroom.
En dan kan de redding beginnen. De start is meteen tof, samenwerken en puzzelen. en dan onze weg zoeken naar de anti-dote.
Dit is echt een 2 persoonskamer, qua oppervlakte, maar ook qua puzzels. Er is echt de nadruk gelegd op communicatie en samenwerken en dat maakt dat er een erg fijne dynamiek hangt van samen iets op te lossen i.p.v. individueel. Je geraakt samen door de kamer en naar de oplossing en dat is voor het gevoel heel fijn.

De puzzels zijn niet heel pittig ,maar zorgen wel voor een lekkere flow. Het is een toffe mix tussen denken, samenwerken, doen en ja ook hier een beetje behendigheid, maar op een toffe manier.

De kamer kan in afwerking nog een puntje winnen en misschien voor een ervaren groep ook wat in moeilijkheidsgraad of in de vorm van een extra puzzel. Sommige puzzels zijn nu wat aan de makkelijke kant voor ervaren spelers.

De finale kan nog iets beter naar mijn gevoel, maar ook daar waren de heren al mee bezig.

Conclusie:

Wij haalde deze kamer met een 1 microhintje in 45 minuten. Iets te snel naar mijn gevoel, maar het bewijst wel dat er een lekkere flow hangt.
Ze hebben heel goed gebruik gemaakt van de bestaande setting en dat geeft de kamer meteen een meer realistisch gevoel.
De kamer valt gelukkig niet voor de clichés waar labo kamers snel gebruik van kunnen maken, maar is lekker origineel.

Ideaal aantal spelers voor deze room is 2 ;-)

https://www.forsakenescaperoom.nl/


forsaken escape room - the classroom

7-8-21

2 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 8.5

Terug naar school

Ik ben nog maar 1 keer eerder bij Forsaken langs geweest maar had toen met The clinic een erg toffe ervaring.
Een tijdje geleden openden ze plots hun nieuwste kamer, speciaal voor 2 personen en dat zorgde ervoor dat een bezoekje niet meer lang kon uitblijven. En tja als we er dan toch zijn, dan nemen we the classroom graag mee.

Onthaal:

Gezien het gangenstelsel waaruit dit gebouw bestaat, is het niet heel gek dat je ff moet bellen om binnen te geraken.

Parkeren: Kan buiten het gebouw, gratis en er is voldoende plaatst.
Wc: aanwezig en je krijgt er meteen een gratis fitness bij :-)
Ontvangstruimte: ruim en gezellig.

Ontvangen werden we door Lars, een van de eigenaars. Super leuk ontvangst, net als de vorige keer.
Lekker een ongedwongen rustige sfeer en we moesten ons duidelijk niet jagen.
Op Lars zijn voorstel zouden we de volgorde van de rooms nog draaien wat achteraf echt een prima beslissing was.

Kamer:

Starten deden we dus met The classroom, meteen hun eerste en dus oudste kamer.
De kamers start in de kelders van het pand met een introductiefilmpje. Het is duidelijke een product van zijn tijd en probeert ons wat duiding te geven wat ons te wachten staat.

De start van de room vond ik erg tof. Het dwingt tot samenwerken en de puzzel variëren meteen van de iets simpelere puzzel tot het betere denkwerk. Verder in de room heb je zeker met 2 personen genoeg te doen.
De sfeer in de kamer is kil, bewust denk ik, al begon ik me wel meer en meer af te vragen wat de link nu eigenlijk was tussen het filmpje en wat wij aan het doen waren.

Gaandeweg werd dat niet veel duidelijker, integendeel. Wat ook minder werd, waren de puzzels. Waar ik in het begin nog echt het gevoel had van dit wordt een zware bevalling, veranderde de puzzels meer van het betere denkwerk naar behendigheid.
Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat het niet in het thema past, maar een einde gebaseerd op behendigheid of geluk kan heel snel heel frustrerend worden. Als deze puzzels wat meer verspreid gezeten hadden doorheen de room had ik er denk ik niet zo een probleem mee gehad, maar nu was het teveel op 1 moment.

Maar ook daar werd heel goed duidelijk dat het introfilmpje in het begin zo goed als niks met de room te maken had. Het verklaart eigenlijk maar 1 ding en dat is de sfeer die er hangt in de room, maar waarom....

Ik kwam dan ook met een dubbel gevoel uit deze kamer want er zijn echt heel leuke stukken bij met echt toffe puzzels.
1 puzzel in het bijzonder was naar onze mening wat voor discussie vatbaar, maar er viel voor onze redenering als die van de eigenaar wat te zeggen.
Maar aan de andere kant vond ik het einde niet echt leuk. Nu ff kaderen, dat is echt iets persoonlijks. Ik ben niet van de behendigheid/geluks puzzels. Maar doe je dit graag, dan ga je dit erg leuk vinden.

Conclusie:

Tja, niet mijn room, dat mag duidelijk zijn. Maar dat maakt het geen slechte room. Het is een kamer die al een aantal jaren meedraait en misschien eens een kleine make over kan gebruiken.
Als het aan mij lag bleef de naam hetzelfde en schrapte ik het filmpje. Dan is het gewoon een klaslokaal met puzzels en dat is echt prima.

Leuk om wel mee te geven is dat ze de kamer wat kunnen aanpassen aan moeilijkheid. Er is een echte versie voor 2 personen, maar je kan hem desgewenst ook op 4 laten staan en zo een extra moeilijkheidsgraad krijgen.

https://www.forsakenescaperoom.nl/


lock'd - the hangover

8-7-21

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke 1.0 kamer met net dat tikje meer.

De laatste keer dat ik bij Lock'd was, speelde ik Sences. I know, een beetje de verkeerde volgorde, maar mijn team van dat moment had de andere 2 reeds gedaan en had zich goed geamuseerd.
Meteen maar op de wishlist dan maar :-)

Onthaal:
Lock'd ligt net voor het echte centrum, je kan er vlot geraken.

Parkeren: In de straten langs Lock'd kan je gratis parkeren. Miss een paar minuutjes voor uittrekken aangezien het er wel eens druk kan zijn.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: ruim en gezellig.

We hadden net The sleepover gespeeld en moesten normaal 1u15 nog wachten omdat er 2 uur tussen room zit. Zelf ben ik daar niet zo fan van, want daar zit je dan. Een drankje kon helaas niet door een kapotte koeling. En dan is een uur eigenlijk te kort om echt te vertrekken en ergens iets te gaan drinken en te lang om te wachten. Maar wel moet ik zeggen dat ze dit uur gebruiken om elke groep in principe de kamer te laten uitspelen en een babbeltje te doen. Dat is wel een toffe service.
Geluk voor ons dat de groep voor ons er bijna was en dat we zo ook eerder de room in konden.

Kamer:

Na The Sleepover komt natuurlijk The Hangover :-)

Een heel andere room en volgens onze GM ook moeilijker.
Ook hier weer iets teveel info vooraf over de room, maar het was al een heel stuk beter dan bij de vorige.

Ook hier weer start de room met een duidelijk verhaal. Simpel, maar to the point.
Net als bij the sleepover is deze room leuk gemaakt. je reist echt door het verhaal, alles werkte, niks was kapot of vol met gebruikssporen.
Alleen waren de puzzels hier niet altijd even logisch als je op het verhaal let. Ze waren wel allemaal leuk in thema van de desbetreffende room en prima te doen met een lekkere flow tot gevolg.

We vonden het ook tof dat je echt info moet verzamelen doorheen de kamer en dat zorgt voor een iets hogere dynamiek.
Ook hier weer een lekkere combo tussen verschillende soorten puzzels en lineair en parallel puzzelen.
Wel is dit een oudere kamer qua techniek en is het vooral cijfersloten die je open moet maken.

En net als bij The sleepover is dit een kamer dit je prima met 2 ervaren spelers kan doen en heel veel puzzelplezier krijgt. 4 zou echt de max zijn bij minder ervaring gezien de soms beperkte ruimte en dat je een beetje staat te wachten op elkaar.

Op het einde van de room moet je ook echt tot een conclusie komen, anders kom je er gewoonweg niet uit.

Waar het hintsysteem bij The sleepover nog mooi in thema was, was het hier een walkie talkie. Niet mijn favo manier van hints geven.

Conclusie:

Wel ik zou denk ik met deze room beginnen. The sleepover is toch net wat meer het completere pakket.
Het verhaal is duidelijk, de afwerking ok, de puzzels zijn in thema, maar ooit wat vergezocht.
De prijs van the hangover is iets lager als de andere 2, maar nog steeds pittig voor 2 personen.

Maar het is zeker een erg leuke room om te doen.

https://lockd.nl/


lock'd - the sleepover

7-8-21

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Toffe room, perfecte kennismaker.

De laatste keer dat ik bij Lock'd was, speelde ik Sences. I know, een beetje de verkeerde volgorde, maar mijn team van dat moment had de andere 2 reeds gedaan en had zich goed geamuseerd.
Meteen maar op de wishlist dan maar :-)

Onthaal:
Lock'd ligt net voor het echte centrum, je kan er vlot geraken.

Parkeren: In de straten langs Lock'd kan je gratis parkeren. Miss een paar minuutjes voor uittrekken aangezien het er wel eens druk kan zijn.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: ruim en gezellig.

Het ontvangst zelf was niet echt hartelijk, we kwamen binnen, zeiden hallo en gingen zitten, maar niemand kwam ons begroeten of vragen hoe of wat.. Pas toen de andere groep na +/- 20 minuten wegging zagen ze ons. Beetje jammer als je net 2 uur in de auto gezeten hebt.

Onze Gm was voor de rest wel een super aardige dame die ons gedurende de games prima begeleid heeft.

Kamer:

Starten deden we hier met The Sleepover.

Leuke start btw: jullie hebben al wat ervaring dus ik sla de basic zaken over, om dan haast de hele uitleg te krijgen + details uit de room die ik echt niet wil weten om dan net erna een filmpje te krijgen dat, je raad het nooit, opnieuw een noodknop uitlegt :-)
Ach ja, dat geeft je wat tijd om rond te kijken, maar ook daar werd ik niet vrolijk van. De afwerking in dit gedeelte is echt slecht, op zich is dat geen ramp, maar het geeft zo een slecht gevoel over de kamer die nog moet volgen.

Gelukkig is dat niet zo. De kamer zelf is mooi gemaakt en voelt authentiek aan.
Hoewel de naam van de kamer het niet direct doet vermoeden, hangt er een spannende sfeer in de kamer.
De puzzels zijn een mix tussen de betere technieken en een goed ouderwets cijferslot.
En die combo is echt prima. Het werkt goed in dit thema en er is juist gekozen welke techniek waar het beste past.

Wat de kamer ook goed doet is je meenemen in het verhaal. Nergens teksten die je moet lezen, de kamer ontrafelt zichzelf en dat is echt knap gedaan.

Ondanks dat het een ruime kamer is, zou ik hier max met 4 willen zijn en bij ervaren groepen zelfs miss met 2.
Wij speelden hem hintloos op 45 minuten uit met 2 personen en hebben ons werkelijk heel goed geamuseerd.
De puzzellijn is op een stuk na volledig lineair en dat wordt met teveel personen de bottleneck.

Ook ff meegeven dat als je hints krijgt, deze mooi in thema zijn.


Conclusie:
Deze room heeft me aangenaam verrast. Hij bevat een lekkere flow en het verhaal is duidelijk.
De puzzels variëren van reken, tot zoek, van logisch nadenken naar doe. Ook de afwerking in de room was prima en buiten 1 puzzel, die in mijn ogen niks in de kamer te zoeken heeft, was alles prima in thema.
1 puzzel voelde wat "versleten" aan, maar echt minimaal. De rest van de kamer was mooi onderhouden.

Alleen is de prijs van deze room voor 2 wel erg pittig, maar dat weet je op voorhand.

https://lockd.nl/


breakout room - family secrets

24-7-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9

Op bezoek bij de bomma

Het was al van april 2019 geleden dat ik nog eens bij Breakout Room was.
Links en rechts hoorde ik mooie reacties op hun nieuwste room Family secrets.
Een bezoekje kon dan ook niet lang uitblijven.

Onthaal:
Deze room bevindt zich op een klein industriegebied net buiten de stad. Ik blijf dit toch wel handig vinden.
Parking: Ruime gratis parking langs het gebouw.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: basic maar gezellig

En eindelijk trof ik Jessica een keer. Over een ontvangst gesproken. Soms heb je meteen een klik met iemand, zoveel passie voor escape rooms, zoveel verhalen. Heerlijk om zo onze dag te starten. En je weet dat het gezellig is als je haast je tijdslot mist door het lullen :-)

Kamer:

Wel het is een thema voor een room wat natuurlijk super tof ingekleed kan worden: terug naar weleer. En laat mij nu net iemand zijn die van nostalgie houdt :-)
Wat een mooie kamer is dit! Het ademt bij de bomma...
De kamer neemt je mee op reis naar wat er juist gebeurd is en hoewel dit verhaal in het begin nog wat pover is, wordt het naar het einde wel duidelijker. Alleen zal je er wel de nodige aandacht aan moeten geven.
De sfeer wordt prima neergezet, op elke mogelijke manier en hier en daar is er zelfs tijd voor een grapje.
De puzzellijn is echt prima. Er zit redelijk wat parallelliteit in en dat is voor een groep van 3-4 echt heel fijn. De puzzels willen zich af tussen goed samenwerken, individueel, maar niks irritant zoals een cluedopuzzel, iets waar deze room makkelijk gebruik van had kunnen maken. Fijn dat de makers geprobeerd hebben om creatief te zijn.
Ik denk dat deze room een goede uitdaging bied voor ervaren escapers en wil je het jezelf extra moeilijk maken, dan durf ik te zeggen, ga met 2. 1 puzzel in het bijzonder wordt dan meteen een echte relatietest :-)

De verbeterpunten:
De kamer oogt momenteel iets te net. Ik denk dat, gezien de bomma dood is, dat de kamer een iets meer desolaat gevoel mag hebben.
De muziekkeuze vond ik met momenten wat minder. Die voelde nu niet als 1 geheel aan.
De klok was voor mij het gene wat ik meteen uit de kamer zou zwieren. Niet om de tijd, maar wel om het apparaat op zich.

Maar je leest het al, dat zijn echt details die de kamer alleen nog maar beter zouden maken.

Conclusie:

Family secrets is een heel toffe room, mooi gedecoreerd, tof thema en uitdagend.
De eigenaars hebben duidelijk geprobeerd om de max uit deze oppervlakte te halen en dat is wat mij betreft goed gelukt.
Wij hebben met 3 personen echt genoten van deze kamer, niet omdat er iets wereldschokkend gebeurd, maar omdat we als groep echt al puzzelend bezig geweest zijn.
Dat gecombineerd met een mooie, goed afgewerkte kamer en een authentieke sfeer zonder de valkuilen waar zo makkelijk voor gekozen had kunnen worden maakt dat dit echt een must do is.

https://www.breakoutroom.nl/


this is escape - reactor 5

24-7-21

3 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 6.5

De reactor staat nog niet op punt

Er stond eigenlijk maar een room van this is escape op mijn lijst en dat was magic & mystery.
Deze hadden we origineel ook geboekt. Maar dat liep net ff anders.

Onthaal:
Deze room bevindt zich ook op een klein industriegebied net buiten de stad.
Parking: Ruime gratis parking langs het gebouw.
Wc: aanwezig
Ontvangstruimte: basic en op ons moment duidelijk te klein.
Het was duidelijk druk toen wij aankwamen bij This is escape. Je hebt van die dagen dat alles in het 100 lijkt te lopen en zo leek het ook. Helaas voor ons was er een dubbele boeking gebeurd wat super netjes door de eigenaar werd opgevangen. Die dingen gebeuren nu eenmaal en de oplossing was meer als netjes.
Op dat moment zouden wij nog steeds Magic & mystery gaan spelen en de uitleg van de room (do's & don'ts) gebeurde iets te chaotisch naar mijn mening. In een volle ontvangstzaal kregen 3 groepen tegelijk hun uitleg met de verschillen tussen elke room.
Tijd besparen zal je er wel mee doen, maar echt aangenaam is het niet.
Na de uitleg kregen wij plots de vraag of we niet voor een uitdaging wouden gaan. Voor de die hard escapers was er namelijk een nieuwe room open gegaan van 75 minuten en als we die haalden binnen 45 minuten zou hij gratis zijn.
We moesten dus kiezen tussen wachten of escapen, dus ik zat al in de room :-)

Kamer:
Reactor 5 is dus de uitdagende room van This is Escape. Het betreft een single room gethematiseerd als een controle room.
Dat idee vind ik wel tof. Gewoon een moeilijke room zonder gekke dingen, maar echt een uitdaging.
De room zelf is tof gethematiseerd. Ze werken goed met geluiden en sfeertechnieken.

Het betreft een zo goed als volledig lineaire kamer en dat kan voor een iets grotere groep wel eens een bottleneck worden.
Waar het momenteel niet goed mee zit is de flow. Deze kamer is momenteel niet hintloos te spelen naar mijn mening, daarvoor mist de kamer feedback naar de speler. Broodnodige feedback bleek wel, want met momenten hadden wij geen idee of een puzzel juist was opgelost en zo ja wat we ermee moesten. En dan blijf je doordoen op iets wat al af was.
Die 45 minuten, daar hadden we al heel snel van door dat het onhaalbaar was en echt erg vond ik dat niet. Die 45 minuten zouden vooral naar de maker bewezen hebben dat de kamer lekker in mekaar zat. Maar helaas voor ons was dit nog niet het geval.
2 puzzels stoorde me echt en ik hoop van harte dat deze aangepast/verwijderd worden.

Het hintsysteem stoorde me nog harder. Een siemens telefoon waar we zelf mee diende te bellen om hulp te vragen... Nee een beltoon van een siemens draadloos toestel is echt het laatste wat ik in een room wil horen.
Jammer genoeg sloeg de sfeer bij ons om van yes een uitdaging, naar pure frustratie.
45 minuten (ons eigenlijke doel) werd 75 minuten en 75 minuten werd denk ik wel 90 a 95 minuten en dan weet je, iets loopt hier niet lekker.
Er zijn wat gekke keuzes gemaakt doorheen dit spel, sommige tof, sommige wat onlogisch. Het verhaal had van mij niet gemoeten, keep it simpel.

Conclusie:
Na onze 90+ minuten en te veel hints spraken we opnieuw de eigenaar. Een man die duidelijk iets tof wilt maken. Hij ook had natuurlijk de frustratie gezien en gaf aan wat we gemist hadden en waarom. Maar te vaak konden we als speler ook aangeven van: hoe hadden we dat moeten weten of wat leidt ons naar dit punt. Waarom krijgen we zo slecht bevestiging dat een puzzel niet opgelost is etc...
Maar opmerkingen werden ideeën, ideeën werden oplossingen. Of ze toegepast worden weet ik niet, we komen zeker nog eens terug voor magic & mystery want die hebben we uiteindelijk niet meer gespeeld.

Achteraf laat je alles nog eens bezinken en kan je ook duidelijker meedelen aan de eigenaar waar het fout liep en wat eventueel een oplossing kan zijn. Die mail is ook hun kant uit gegaan. Ik hoop van harte dat ze er iets mee kunnen en dat wie hem ook hierna gaat spelen een erg toffe 75 minuten tegemoet gaat.

Ondanks onze iets mindere ervaring, wil ik de kamer hiervoor niet afstraffen met een te laag cijfer want in de basis zit het wel goed hoor en tevens omdat ik ervan overtuigd ben dat de eigenaar hier echt iets mee gaat doen. Maar natuurlijke flow is zo belangrijk en als die op punt staat heb je echt een leuke puzzelkamer gebouwd.

https://www.thisisescape.nl/


locked - the game

17-7-21

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Een uurtje puzzelplezier

Locked staat bij mij altijd gelijk aan escapen aan een toffe prijs, zeker voor 2 en leuke puzzels.
The maze en Heineken had ik reeds gedaan en The Game stond nog steeds op mijn lijst.

Met de kermis in de stad kon een bezoekje niet ontbreken!

Onthaal:

Parkeren: Kan normaal in de straat en is zelfs gratis tussen bepaalde uren.
Ontvangstruimte: basic
Wc: aanwezig

Het onthaal zelf was super tof. Sofie was opnieuw onze GM en daar was ik heel blij om. Gewoon al door de hartelijke babbel maar meer nog doordat zij heel goed weet wanneer ze je met rust moet laten of net helpen.

Kamer:
Wel de kamers bij Locked speel ik voor het pure puzzelplezier. Ik verwacht weinig of geen verhaal en al evenveel van de decoratie.
Het liefst van al puzzel ik op mijn dooie gemak zodat ik tegen de 60 minuten uit die kamer kom.

The game doet juist wat ik verwacht had. Je wordt vanaf moment 1 gebombardeerd met puzzels, hang en cijfersloten, overal waar je kijkt.
Hoewel er wat parallel gedaan kan worden, merk je al heel snel dat er ook wat bottlenecks zijn en dat er toch een bepaalde volgorde gerespecteerd moest worden.
De eerste 10 minuten liep ik wat verloren in de kamer. je bent als escaper niet gewoon om alles puzzels(bijna) ineens voor je kiezen te krijgen en dan is een richting vinden net wat moeilijker.

Maar eens we wisten wat ons de toen stond, verliep het lekker vlot. Uiteraard met de hulp van Sofie met momenten want hoewel ik denk dat 4 spelers teveel is in deze room, is 2 weer een een uitdaging.

De muziek is heerlijk herkenbaar en zat uiteraard nog de hele weg naar huis in mijn hoofd (bedankt daarvoor) maar zat in een iets te korte loop naar mijn gevoel.
Uiteindelijk haalde we de kamer met 3 minuten over en ik was een tevreden mens :-)


Conclusie:
2 personen, 54 euro, 60 minuten (of minder) lekker puzzelen, goede begeleiding, prima toch?

Dit is natuurlijk niks wereldschokkend, gewoon lekker spelen als je met je 2tjes lekker in Tilburg bent en een uurtje ontspannen wilt puzzelen. Geen waarde hechten aan het verhaal of decor, gewoon gaan voor de puzzels en de hartelijke mensen van Locked.

https://www.locked-game.nl/


Dolfijn tilburg - hotel akasaka

17-7-2021

2 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 5

Momenteel niet goed genoeg

Nooit gedacht dat ik een room zou gaan spelen in een bowlingcentrum, denk zelfs dat ik het ooit gezworen heb...
Nu aangezien ik de ruggengraat heb van een gummibeer heb ik toch maar de 2 rooms bij Dolfijn geboekt.
Escapen blijft escapen hé en voor de prijs van 39 euro! en dat is voor 2 personen, niet pp, was ik snel te overtuigen.

Onthaal:

Parking: mogelijk in de ruime ondergrondse parkeergarage voor een heel schappelijke 2 euro voor 6 uur :-)
Wc : uiteraard aanwezig
Ontvangstruimte: is er niet, onder is er wel een grote ruimte voor een drankje en hapje

Wij speelde eerst Nemo en hadden iets van een 30 minuten pauze tussen de kamers.
Tussen de 2 rooms door hebben wij ons lekker onder neergezet en op het gemakje een hapje en een drankje gedaan.
Dat was wel een voordeel dat je hier ff een kleine hap kan nemen.


Kamer:

Ik weet nog goed dat ik tijdens de intro van Nemo tegen mijn teamgenoot aangaf dat deze room er van ver al super goed uitzag, best origineel ook.
De room start namelijk achter een glazen wand en geeft zo een echt lobby gevoel.
Maar helaas voor ons zou dit de mindere kamer van de 2 worden.
Tijdens de start werd het al pijnlijk duidelijk dat hier niet alles vlot verlopen was en dat het verhaal al half naar de prullenbak verwezen was.
Hoe dichter we bij de ingang van de room kwamen, hoe meer ik dingen zag waar ik minder blij van werd.

Deze kamer mist alles wat je maar kan indenken, flow, duidelijkheid, afwerking, een verhaal, parallelliteit, toffe puzzels etc. en je vraagt je dan toch hardop af hoe er aan de ene kant van de muur een Nemo staat, die weliswaar niet perfect is, maar wel leuk is en aan de andere kant dit ding wat kant nog wal raakt qua storytelling en flow.

Eens uit de kamer, we hebben hem niet gehaald voor de duidelijkheid, deelde we onze mening over deze room aan de eigenaar van de zaak die duidelijk wel een goed product wil afleveren.
Helaas is dat momenteel nog niet het geval.

Ik ben er wel van overtuigd dat dit een betere kamer kan zijn als wat het nu is en met veel plezier hebben we onze hulp aangeboden aan de eigenaar om samen dit "probleem" op te lossen.

Conclusie:

De potentie om hiervan een toffe kamer te maken is er, alleen komt die nu niet tot zijn recht.
Uiteraard kan je hem spelen en je mening kan ook anders zijn als die van mij, maar echt tof vonden wij hem allerminst.
Daarvoor zijn de puzzels te eentonig, is het verhaal het WTF moment in de slechts mogelijke manier en zijn er rare keuzes gemaakt. Ik kreeg echt het gevoel dat ik door de GM door deze kamer geduwd werd ipv dat ik hem zelf aan het spelen was.

De eigenaar heeft ons uitgelegd hoe en waarom, details die ik hier helaas niet kan neerzetten, maar ik begreep zijn situatie maar al tegoed. Om die reden gaan we hem ook proberen te helpen en zo de kamer op een beter niveau te krijgen.

Momenteel zou ik het advies geven om Nemo alleen te spelen.

https://www.dolfijn.eu/activiteiten/escape-rooms/

 


Dolfijn tilburg - nemo reis naar de bron

17-7-2021

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Leuke puzzelroom voor een zacht prijsje

Nooit gedacht dat ik een room zou gaan spelen in een bowlingcentrum, denk zelfs dat ik het ooit gezworen heb...
Nu aangezien ik de ruggengraat heb van een gummibeer heb ik toch maar de 2 rooms bij Dolfijn geboekt.
Escapen blijft escapen hé en voor de prijs van 39 euro! en dat is voor 2 personen, niet pp, was ik snel te overtuigen.

Onthaal:

Parking: mogelijk in de ruime ondergrondse parkeergarage voor een heel schappelijke 2 euro voor 6 uur :-)
Wc : uiteraard aanwezig
Ontvangstruimte: is er niet, onder is er wel een grote ruimte voor een drankje en hapje

Tja het is een bowling centrum, veel onthaal is er niet aan, hoewel.
We werden welkom geheten door de eigenaar Thomas. Hij wou ons persoonlijk begeleiden en graag weten wat wij ervan vonden.
Ik wist niet of ik me nu vereert moest voelen of me meer zorgen moest beginnen te maken ;-)
Na een korte babbel konden wij de spullen opbergen en werd ons verteld dat hun proberen dat als je bijna bij het einde bent, je steeds de kamer mag uitspelen. Dat kan qua gastvrijheid wel tellen.

Kamer:

Nemo is een gezonken onderzeeër waar wij in 60 minuten de energiebron uit moeten verwijderen voor hij in slechte handen valt.
Wij speelden deze room met 2 personen en blijkbaar zou je hem ook alleen kunnen spelen :-)
Nu laat me voorop stellen dat hij met 2 uitdagend genoeg is, dus alleen zou ik niet adviseren.
Voor de rest zou ik ook niet met meer als 3-4 willen zijn.

Het betreft eigenlijk een single room kamer, maar echt erg is dat niet doordat hij erg mooi is opgezet.
De kamer is ruim en de puzzels zijn mooi in thema. Zeker met 2 is het lekker door puzzelen.
Hoewel de afwerking natuurlijk niet het niveau heeft wat de meeste van ons gewoon zijn, viel het me toch niet tegen.
Er zaten 2 zaken in die ik niet echt tof vond en behoorlijk tijdrovend kunnen zijn, maar dat is ook een persoonlijk dingetje.


De hint komen via een walkie talkie en hier wordt ook af en toe de tijd meegedeeld. Dit zou ik meteen schrappen.
De hints prima, dat kan nog onder het mom van onderzoeksteam, maar de tijd zou ik meedelen in het schip zelf door een stem of via het scherm.

Conclusie:
Zo zie je maar, geen verwachtingen, toffe room.
Verwacht gewoon 60 minuten puzzelen aan een toffe prijs, kom met niet teveel want dan staat er ene in het hoekje wat zielig te doen :-)

Wij hadden uiteindelijk de eigenaar die ons begeleide en ik denk dat, als ik hier de andere reviews zo lees, je wel wat geluk moet hebben wie je begeleid. Bij ons was alles in ieder geval prima.

Als je trouwens moet kiezen momenteel tussen de 2 rooms, neem dan deze.

https://www.dolfijn.eu/activiteiten/escape-rooms/

 


Escaperoom geldrop - kraak de kluis

10-7-2021

2 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 7.5

Leuke puzzelkamer met potentie

Begin 2020 speelde ik van deze eigenaar Kamer 7 op zijn vorige locatie.
We waren toen ook met 2 en op een of andere manier zat de flow erg goed. Achteraf babbelden we nog lekker na met de eigenaar die vol passie vertelde wat hij nog allemaal wou realiseren.

Een dik jaar later waren we eindelijk in de mogelijkheid om een nieuwe kamer van hem te spelen op de nieuwe locatie.
Lekker last minute beslisten ik en Marieke om af te zakken naar Geldrop. Voor een keer eens geen autorit van 1.5 uur+ voor me ;-)

Op dit moment is dit de enige room die we hier kunnen spelen, de andere kamer is niet voor 2p en de derde is nog niet af.
Het thema ligt me wel en leent zich ook prima tot een escape room.

Onthaal:
De escaperoom ligt op een klein industrieterrein met gereserveerde parkeerplaatsen. Altijd fijn.
De ontvangstruimte was prima, net als de wc's en de opbergmogelijkheden.
We werden vriendelijk welkom geheten door een medewerker die goed begreep wat ze mag overslaan als je genoeg kamers gespeeld hebt.
Leuk om te zien dat ze oprecht enthousiast was over hoe wij de kamer gingen ervaren.

Kamer:
Geen stijve babbel voor de deur, gewoon deur open, spelers erin en starten maar. Heerlijk.
De kamer start met een filmpje van onze opdrachtgever. Jullie weten onderhand wel dat ik hier geen fan van ben.
Zeker gezien het thema is dit gewoon raar en nog beter, het leent zich uitermate om de spanning vooraf al wat op te bouwen door wat sms of mailverkeer.

Wat ze wel goed deden was het spel zo inrichten dat je wel naar het filmpje moest kijken. Onze Gm had vooraf ook duidelijk aangegeven dat onze tijd pas zou starten na het filmpje en dat verzacht een beetje ;-)

De kamer zelf is mooi gemaakt en voelt realistisch aan. zeker in het begin vlogen wij prima door de puzzels en hadden we steeds met 2 onze handen vol. eerlijkheid gebied dat dit geen room is voor 4+ ervaren spelers. Dan ga je iets te vaak op elkaar staan te wachten en daarvoor is er in het begin ook te weinig te doen.

Wij liepen vast op 1 puzzel en deze wekte frustratie op om een aantal redenen. Ik denk trouwens dat we het record gehaald hebben met oplossingen voor deze puzzel te verzinnen :-)
Ik voelde enorm veel frustratie bij dit bepaald onderdeel gewoon omdat hij 3 dingen slecht doet.
- Er is geen echte link tussen hetgeen wat je moet oplossen en hetgeen wat je moet doen.
- De puzzel zelf kan je op tig manieren interpreteren
- De oplossing is allesbehalve logisch en meer nog, de oplossing zorgt net voor verwarring net door een red herring in de room die je ofwel beter verwijderd of net gebruikt wat veel logischer zou zijn naar het verhaal toe.

Maar dat mocht de pret niet drukken, zeker ook omdat we de kamer speelden met een duidelijke waarschuwing op de site dat de room moeilijk zou zijn voor 2 personen.

Een tijdje later werden we opnieuw op de proef gesteld en hier werd duidelijk dat een extra paar ogen echt handig zou zijn.
Alleen viel de flow hier volledig weg bij ons. Ondanks dat de opdracht duidelijk was, bleek de uitwerking dat niet en was het ooit raden waarom wij bepaalde handelingen moesten doen .
De puzzels die je tegenkomt variëren van het betere zoekwerk, naar reken en doe puzzels. Steeds is geprobeerd om alles in thema te krijgen en dat waardeer ik wel.

Qua sfeer en effecten was het allemaal wel wat braaf en kan het nog net wat spannender.


Conclusie:
In de basis is dit echt een prima room, er zit alles in wat je van een room verwacht.

Maar op jullie site staat duidelijk dat jullie voor de 9.5/10 gaan en dan zijn er naar mijn mening bepaalde zaken nog nog goed genoeg.
Het verhaal is nu nog een beetje raar, sommige puzzels kunnen gewoon logischer en zitten er bepaalde zaken in die verwarrend kunnen werken.
Uiteraard hebben we die punten in detail aangehaald bij de eigenaar die duidelijk openstond voor feedback.
We hopen van harte dat je er iets mee kan en dat op deze manier de room beter wordt. Dan winnen we allemaal.
Een prima room naar mijn mening als je een lekker wil puzzelen. Verwacht niks wereldschokkend, ga niet met meer als 4 ervaren spelers en stel je in op 60 minuten lekker puzzelen in een gastvrije sfeer.

https://www.escaperoomgeldrop.nl/

 


escaperoom 0164 - genootschap 5255

23-6-2021

5 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Zeer toffe ervaring!

Als eerste echte testgroep mochten wij deze kamer komen uitproberen. Dat is steeds een risico en als zeker als je al even uitkijkt naar deze room.

Maar door corona zaten we al zo lang te wachten.... En uiteraard moet je wat over hebben voor alle mede escapers hier :-)


Onthaal:

Genootschap ligt in hetzelfde pand als de juwelier. Op 5 minuten is er een parkeerplaats. De voorkant van het pand valt meteen een stuk beter op als vorige keer, toen liep je er echt zo voorbij (escapers hé)
Het ontvangst was super tof, lekker hartelijk ondanks dat het voor Antal natuurlijk rete spannend is.
Nadat ons team compleet was kon het spel eindelijk beginnen.
Ken je van die koeien die na de winter terug buiten mogen.... ja, dat waren wij :-)

Kamer:

De kamer is gelinkt aan de film Now you see me. Een deel van mijn groep had de film gezien, een ander deel niet. Zo wisten we meteen of het een meerwaarde was om hem te kijken.
Het antwoord is eigenlijk ook ja en nee.
Ja omdat de film duiding geeft op bepaalde handelingen die je moet doen, die anders miss vreemd overkomen.
Nee omdat de kamer prima op zichzelf staat en dat die paar zaken geen spelbreker zijn.
Of het een slimme keuze is om een film om te zetten naar een room laat ik in het midden. Het thema sprak mij in ieder geval aan.

Maar het is ook een erg moeilijk thema om neer te zetten, zeker als je dat 7 keer per dag moet herhalen 6 dagen per week.

Maar goed wij gaan ons proberen aan te sluiten bij het Genootschap en daarvoor moeten we ons bewijzen.
En dat bewijzen, dat zit er wel in, op je honger ga je hier niet zitten qua puzzels.
Er is duidelijk moeite gestoken om alles zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het thema en verhaal en dat kon ik wel waarderen.

De 70 minuten ga je ook nodig hebben naar mijn gevoel.

De kamer voelde aan als een reis doorheen het verhaal met voldoende afwisseling en uitdagingen.
Leuk dat we als groep vaak echt goed moesten samenwerken.

Conclusie:

Dit is gewoon een leuke room die je zeker als escaper eens gedaan moet hebben.
Ik zou het mooi combineren met een bezoekje aan Bergen op Zoom of een andere room in de buurt.

Wij kregen natuurlijk niet de volledige beleving mee en hopelijk is er veel met ons feedback gedaan.
Een voorstanders van filmpjes etc. in een room zal ik nooit worden en ook hier denk ik dat er nog wat winst behaald kan worden om zo de spelers op voorhand nog meer bij hun opdracht te betrekken.
Je ziet wel duidelijk de progressie die Antal gemaakt heeft na de Juwelier en ik ben benieuwd wat hij ons in de toekomst nog gaat brengen.

4 spelers lijkt me echt een prima aantal voor deze room, dan ga je je echt goed amuseren.

https://escaperoom0164.nl/


darkpark - stay in the dark

5-6-2021

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

The stay of a lifetime

Ik was, net als vele van jullie, niet erg hoopvol dat 2021 ons heel veel nieuwe zaken ging brengen.
De lopende projecten zullen zeker en vast afgerond worden en open gaan, maar erg hoopvol op nieuwe zaken was ik niet.
Dat was buiten Darkpark gerekend. Op 1/1/2021 werd uit het niks Stay in the Dark aangekondigd.
Een boodschap die mij toch weer wat hoop gaf voor het nieuwe jaar.
Helaas voor Gijs en zijn team ging de openingsdatum steeds weer verder naar achteren tot nu!
Wij hadden de eer om Stay in the Dark te mogen testen en wat we ervan vonden lezen jullie hier:

Onthaal:
Stay in the Dark bevindt zich in de oude fabriek van Unilever. Je krijgt duidelijke instructies waar je mag parkeren en waar je moet wachten en voor je start kan je nog even naar de wc.
Het ontvangst zelf gebeurd perfect in thema, mooi subtiel en narratief. Goed opletten dus vanaf het begin ;-)

Kamer:
Tja mag je nog kamer zeggen? 4000m2 fabrieksloods…
Het doel en het verhaal is te simpel voor woorden, althans dat lijkt zo. Ik vond het erg fijn dat het voor ons als spelers meteen duidelijk is wat ons doel is. Geen hopeloos moeilijk verhaal dat toch niet tot zijn recht komt.
De start is meteen erg sterk en Gijs en zijn team slagen erin om de sfeer net op het randje te houden.
Net genoeg licht, net genoeg spanning en nergens echte overkill. Het geeft ff dat ongemakkelijk gevoel, maar net een gevoel waar je ook een beetje aan went.
Naar mate we verder en verder geraakte, werd ook duidelijk dat het geen one-trick pony is. Er zit duidelijk een gelaagdheid in. Sfeer, spanning, actie, rust, grootsheid, maar ook kleine zaken die je ziet als je goed oplet waardoor het simpele verhaal plots wat meer duiding krijgt.
Je werkt met je team duidelijk naar een finale toe en die voelt ook echt zo aan. Het is echt een ontknoping en bij Darkpark weten ze heel goed wat dat moet inhouden.

Conclusie:
Ja veel aan mijn “kamerbespreking” hebben jullie niet en dat is met goede reden.
Eigenlijk wil je zo weinig mogelijk weten over deze experience, geloof me vrij.
De meest gestelde vraag blijft: Is het eng?
Dat is steeds heel persoonlijk en deze experience is idd niet voor iedereen.
Maar de meeste van jullie zullen heus wel weten waar Darkpark voor staat, ze doen niet aan kitsch. Net als in hun rooms hangt er een spannende, misschien wel onaangename sfeer in deze beleving en dat is echt prima.
Maar alles heeft een reden en niets is zomaar om het eng te maken.
Stay in the Dark haalt je met momenten echt uit je comfortzone, maar dat is net wat dit soort beleving zo leuk maakt. Het is geen halloween huis met scares. Het is echt een psychologische triller waar goed over nagedacht is.

Wij genoten echt van deze beleving en de 2.5 uur vlogen voorbij. Nergens heb je een gevoel van tijd, nergens hangt een scherm, nergens heb je een tablet of walkie talkie nodig. Het is gewoon een back to basics, verkennen, ontdekken en ontsnappen en misschien zelfs nog iets meer…
Door slim gebruik te maken van het bestaande pand krijg je een super authentieke sfeer die ze perfect behouden hebben en dat aangevuld met het verhaal maakt dat dit echt een topbeleving is. Het pand draagt echt bij aan het verhaal en versterkt de sfeer enorm.
Het is haast zonde dat het tijdelijk is en ik hoop van harte dat Gijs en zijn team de kans krijgen om dit nog geruime tijd open te houden.

Op puzzels geef ik een 10 en dat is misschien wat raar. Iemand die echt wil puzzelen, die boekt beter een andere room.
Maar die 10 dan?
Wel de beleving is de puzzel, je moet je niet gaan concentreren op afzonderlijke zaken, want dat is niet eerlijk tov de beleving.
Je boekt ook geen escape room, je boekt een 2.5 uur durende thriller waarin jij het hoofdpersonage bent.

Het enige wat ik jullie nog kan zeggen is, boek het gewoon. Overwin ff je angst, omring je met de juiste mensen en ga de uitdaging aan. Je gaat zoveel meer beleven als enkel die vraag “is het eng”.

Het is tijdelijk en je wilt nooit achter willen zeggen, had ik maar………

https://www.darkpark.com/

 


Epic Escape waalwijk - illusion

5-6-2021

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Maak je dagje Efteling nog net iets magischer...

Ik keek er hard uit naar deze kamer, door het thema, maar ook omdat ik wist dat Roy en Maurice de lat echt hoog hadden gelegd.
Hoogtijd om dus te gaan checken wat er juist gebouwd was in Waalwijk.

Onthaal:
Epic escape bevind zich op een industrieterrein en dat heeft als voordeel steeds dat je voor de deur kan parkeren.
Het was een blij weerziens met de heren, zeker na alle beperkingen ontrent corona.
We kregen een woordje uitleg over de hoe de kamer (zonder spoilers) tot stand was gekomen en natuurlijk in het kort de regels.

Kamer:
Tja hier draait het natuurlijk allemaal om hé. De inleiding vond ik enorm leuk en uniek in zijn soort. Niets is wat het lijkt kwam bij me op en daar betrapte ik me meermaals op.
En dan begint het, het verhaal begint bijna theatraal, de wereld van Marcus Furore ontvouwt zich voor je, pakvol met details, sfeervol, maar nooit eng.
Je wordt ondergedompeld in zijn wereld, in zijn geheimen en dat doen ze enorm goed, met een groot oog voor detail, sfeer en beleving.
En dan denk je, tja belevingskamer, dag puzzels. Gelukkig niet. Meer nog, de puzzels zijn lekker pittig en gevarieerd.
Ook een goede variatie qua samenwerken, parallel werken en afwisseling, dat gecombineerd met een waanzinnig hintsysteem en sterke link met het thema maakt dit tot een compleet pakket.
Naar mate de kamer naar een einde gaat, wordt ook meer en meer duidelijk wat er juist is gebeurd, maar dat mag je zelf gaan ontdekken.

Conclusie:
Wel de kracht van deze kamer zit zich in het geheel. Je hebt niet 1 uitschieter, maar alles zit op 1 lijn. Sfeer, techniek, muziek, puzzels, verhaal, alles versterkt elkaar wanneer dat nodig is.
En dat is moeilijker dan het lijkt. Er zit namelijk zoveel detail in deze kamer, dat op het eerste zicht onbelangrijk lijkt, maar toch onbewust op je zintuigen inspeelt en dat werkt zo verhaalversterkend, zo onderdompelend dat alles vele malen geloofwaardiger overkomt.
Zie het als een Efteling attractie als escape room en dan kom je het dichtste in de buurt wat ze hier gebouwd hebben.

Onze grootste tip zou vooral zijn, net zoals bij Molly en andere totaalkamers, speel wat kamers voor je deze gaat spelen. Het geeft je de rust om meer te genieten/waarderen wat er hier gebouwd is.

En onthoudt:
Niets is wat het lijkt……

https://epicescape.nl/#home