Reviews Nederland 2024


prison escape utrecht

7-4-24

10 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9

Terug in de bak, maar niet voor lang

Moet je Prison Escape nog eens spelen als je de eerste keer een geweldige ervaring hebt gehad?
Dat gaan we uitzoeken want samen met 9 anderen was ik op de première van Prison Escape Utrecht.

Onthaal:

Waar Doetinchem nog vrij eenvoudig was (je parkeert gratis en wandelt richting een bistro en stapt op de bus) is het in Utrecht net iets anders.
We vertrekken namelijk vanuit de binnenstad en dat is minder praktisch.
Parkeren deden wij in de Vaartsche Rijn (aan het station) en van daaruit is het ongeveer 7 minuten wandelen.
Aangekomen zie je de herkenbare gele bussen en krijg je duidelijke instructies wat je mag verwachten.
Zorg in ieder geval dat je je aansprakelijkheidsformulieren hebt ingevuld en dan is het enkel een kwestie van op de bus stappen en het spel kan beginnen.

Kamer:

Eens op de bus start ook hier je ervaring. Persoonlijk vond ik de rit in Doetinchem strenger en daardoor dus realistischer en ondanks dat de aankomst daar erg goed was, heeft het wel iets indrukwekkend om achteruit het Pieter Baan Centrum ingereden te worden.
De inleiding is vlot en lijkt al wat kansen te bieden.. maar schijn bedriegt.

We merken al vrij snel dat je eigen spel pas kan beginnen op een later tijdstip, ergens een beetje logisch ook, maar toch blijft het mij storen dat de verhalen en mogelijkheden te sterk zijn afgelijnd.
Na een korte toespraak van de directeur, kan ons spel beginnen.
We worden onderverdeeld in secties en gaan naar onze cellen.

Nu ik ben geen voorstander om iedereen te laten ontsnappen. Voor mij zou het meer de uitzondering moeten zijn en een soort bekroning voor je sluwheid. Maar de vraag is dan: hoe geef je iedereen die blijft een leuke tijd?
Je moet dus wat geluk hebben met je verhaallijn die je gaat volgen, bewust of niet.
Net als vorige keer had ik deze keer geluk en vond ik met een paar anderen een zeer toffe rol, namelijk die van stagiair cipier. Echt super gaaf om aan die kant van het spectrum te kunnen staan, maar het zorgt ook voor verwarring. Sommige spelers hadden namelijk niet eens door dat wij mede gevangenen waren….
Nu ik geniet van zo een rol en het was echt heerlijk om er voluit voor te gaan.
De acteurs waren in ons geval enorm goed. Hier en daar merkte je wel het verschil tussen een doorwinterde acteur en een nieuwkomer, maar ik moet zeggen dat ik genoten heb van de interacties.

Maar ondanks deze interacties, al mijn pogingen tot manipulatie, merkte ik hier sneller dan in Doetinchem dat mijn speelwereld erg klein is en dat wat je ook probeert, die wereld pas groter wordt op een bepaald tijdstip. Het free roaming gevoel wordt daardoor wat de kop ingedrukt en dat is jammer.
Uiteindelijk ontsnappen we met een beperkt groepje en komen we samen in de bar met alle anderen.

Conclusie:

Ik begrijp heel goed dat 130 mensen een goede tijd geven een enorme opgave is en niemand doet het hun na. Daardoor vervalt het individuele en wordt het meer mainstream.
Voor mij mag Prison Escape extremer worden, strenger, geloofwaardiger, want net als de vorige keer bouwen ze hier goed op en zijn de eerste 20 minuten misschien wat passief en saai te noemen, maar wel geloofwaardig.

Doordat iedereen moet ontsnappen, belast je ook de acteurs met teveel spelers en vervalt hun rol als cipier volledig. Er heerst een soort van totale chaos en als je dan 6 mensen sloten ziet kraken vol in het zicht van een cipier, dan ben je mij kwijt.
Voor mij bestaat de kunst erin om mensen een geloofwaardig verblijf te geven met de nodige taken zodat ze kunnen ervaren wat het is om een gevangene te zijn. De personen onder ons die inventief, sluw of manipulatief genoeg zijn, kunnen misschien ontsnappen.
Dat zou voor mij meer een beloning zijn, dan samen met 130 man buiten te staan.

Maar dat is mijn mening en eerlijk is eerlijk, hoedje af voor Rik en zijn team wat ze elk weekend +/-8 keer doen.
Ondanks dat ik het liever extremer en strenger zou willen hebben, hebben we ons opnieuw ongelofelijk geamuseerd.
Heb je nog niet gespeeld, ga en beleef het, wees niet bang, probeer een tof verhaal of rol vast te krijgen, want je kan hier deels in sturen, beeld je even in dat je een echte gevangene bent en baan je een weg naar buiten.


just escape - ten colours

10-2-24

2 personen -  niet ontsnapt

Cijfer : 7

Kleurrijk puzzelen

Een bezoekje aan Amaze in Amsterdam en nog wat tijd in de avond over?
Kamertje boeken dan maar. Ten Colours had ik al voorbij zien komen, maar ik wist ook goed dat dit niet de kamer was waar je speciaal voor in de auto moest springen. Maaaaar nu we toch in de buurt zijn had ik wel zin in de uitdaging.

Onthaal:

De kamer ligt op een klein industrieterrein en beschikt over eigen parkeerplaatsen. (tevens met laadpaal)
Ze hebben hier een ruimte en gezellige ontvangstruimte, kluisjes en uiteraard een wc.
Het ontvangst is echt hartelijk, alsof we hier al 10 keer geweest zijn.
Na een babbel over onze favoriete hobby konden we met de juiste verwachtingen de kamer in.

Want laat ons duidelijk zijn, dit is geen kamer die je moet bezoeken om een verhaal of decor. Je speelt dit om te puzzelen en jezelf te testen tov je mede escapers met de hoop dat je verder dan hun geraakt ;-)

Kamer:

10 kamers, 10 puzzels. Soms hoeft het leven niet moeilijker te zijn. Elke kamer is anders in opzet, moeilijkheidsgraad en thema. Niks heeft met elkaar te maken, er is geen rode draad en er is maar 1 puzzel.
Niet geheel onlogisch is dit dus ook een kamer die je met 2 a 3 mensen speelt, want er is ook niet meer te doen.

Door de eerste 5 kamers zul je als ervaren escaper wel vliegen, pas bij 6/7/8/9 merk je plots dat de puzzels meer lagen bevatten en een stukje moeilijker worden om tot de oplossing te komen.
De puzzels zijn niet echt bijzonder en alles heb je al wel eens eerder gezien, misschien in een andere uitwerking.
En dat het vlot ging, dat zal ook moeten, want voor de laatste puzzel heb je echt tijd nodig.

Conclusie:

Ja veel valt er over de kamer niet te vertellen. De uitwerking is simpel en goedkoop en op zich is daar niks mis mee. Er zit zelfs geen plafond in de kamer :-)
Je boekt en speelt deze kamer als beginnend speler om eigenlijk te leren escapen. De kamer neemt je meer door verschillende lagen logica, verbanden leggen en bepaalde zaken te combineren en net los te laten.
Als ervaren speler boek je deze room om jezelf te testen hoe ver je geraakt.
Bij sommige puzzels zit de moeilijkheidsgraad ook een stukje in het outside the box denken en niet alle verbanden zijn even logisch. Meermaals moesten we iets doen waar we van dachten dat we dit zonder hint nooit zo gedaan zouden hebben. Maar wat voor de een moeilijk is, is voor de ander vanzelfsprekend en iedereen zal in deze kamer wel iets hebben waarop hij min of meer vastloopt.
En die hints krijg je ook iets sneller dan je normaal verwacht. Net doordat je echt door moet puzzelen en er slechts 1 puzzel is, zijn die hints ook wel nodig.

Nadien hebben we nog lekker na gekletst en hoorde we dat er nog een nieuwe kamer op komst is. We zijn benieuwd!