Reviews België 2023


de gouden kooi - de wraak van han

27-11-23

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Verfrissend leuk!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze kamer. 

Hij is al een tijdje open, maar op een of andere manier kwam het er maar niet van.

Steeds meer mensen beginnen dan over de kamer in de veronderstelling dat ik hem al gespeeld heb en dan wordt het spoilerknopje helaas wel eens overgeslagen. 


Snel spelen dus voor ik de volledige kamer te weten kwam ;-) Onthaal:Parkeren kan vlakbij bij Lamot, maar betaalbaarder is het bij Indigo. Van daaruit is het ongeveer nog 5 minuten wandelen tot aan de Gouden Kooi. 

De ontvangstruimte is iets kleiner geworden t.o.v. de vorige keer, maar met goede reden. 

Wc's, kluisjes, drankjes, dat is hier allemaal dik in orde, net als het ontvangst op zich. 

Ik kon niet wachten om te beginnen spelen, dus we gaan snel door naar de kamer. 
Kamer:


Ja de ontvangst is wat kleiner geworden, dat komt omdat je op deze manier een betere inleiding krijgt in het verhaal en onze opdracht. 
We zitten lekker apart van de grote ruimte en krijgen een inleiding in thema. 

We hadden op voorhand het filmpje thuis al gekeken en ook dat zag er goed en professioneel uit. 


Bij de Gouden kooi start in een soort hub waar je een intro filmpje te zien krijgt.
Wat een verbetering t.ov. Rumoldus, echt heel goed gedaan en een mooie start van de kamer! Ik was oprecht benieuwd hoe ze het thema en het verhaal in de kamer gingen verwerken, want origineel is het woord dat wel bij me opkwam. 
Het decor is in ieder geval al dik ok. De ruimtes zijn leuk aangekleed, komen geloofwaardig over en barsten van de detail met hier en daar een knipoog of een grapje.

Ook voor 4 personen is er genoeg te doen en de flow is enorm goed.
De kamer barst van de kleine geluksmomentjes en zelfs met onze lekkere flow is het niet dat je hier met een supertijd buiten staat. 

De puzzels doorheen de kamer wisselen wat af van doe, behendigheid en denk en zijn leuk, snel en voldoende aanwezig, zelfs voor een groep van 4. Ook is er een lekkere afwisseling tussen parallel en lineair.

En hoewel ze echt mooi in thema zijn, zitten er een paar bij waar ik toch een beetje het idee had van: wat doet dit hier (zoals qua ruimte, als in het verhaal als qua uitvoering)

Het verhaal en onze opdracht wordt duidelijk door de filmpjes en de inleiding, maar die opdracht komt weinig of niet terug in de kamer wat jammer is.
Zelfs op het punt waar meer duidelijk wordt kun je je nog steeds de vraag stellen waarom wij dit allemaal als speler ondernemen. De opdrachten die we uitvoeren hebben geen echt link met onze initiële opdracht, maar meer met de ruimte waarin we ons bevinden.
Je kunt je dan afvragen of het niet beter was geweest om ons als speler een andere opdracht te geven waardoor alles wat logischer aanvoelt.

Maar dat mag de pret niet drukken.
Het doelpubliek van de Gouden Kooi zijn gezinnen en die gaan zich hier prima vermaken en die stellen niet de vragen die ik me stel. 

Het einde was echt een verrassing, maar miste voor mij net dat tikje extra. Net niet genoeg geluid, niet genoeg dreiging, alles net niet op van de grote apotheose te spreken. Conclusie:


Ja dit behoort tot de top van wat België te bieden heeft en je ziet de enorme stap die de makers gemaakt hebben van Rumoldus naar Han. 

Het verdient een pluim qua originaliteit, want dat is het verhaal wel. 
De filmpjes zijn echt van topkwaliteit en het belooft een lekkere thriller/actiefilm te worden als je dit zo ziet. 

Ik denk dat het verhaal op dit moment net iets te ver gezocht is en wat te complex en daardoor minder geloofwaardig aanvoelt.
Ook zijn er bepaalde puzzels die misschien een hoog fun gehalte hebben, maar qua thema en verhaal wat vloeken. 

Prima te doen met 3 a 4 spelers. Wij speelden hem met een lekkere flow en hintloos in 55 minuten.


baron beeckman - het testament 

22-1-23

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9,5

Sfeervol, authentiek puzzelplezier.

De laatste keer dat ik bij Baron Beeckman was, vertelden de eigenaren over hun toekomstplannen.

Na lang eigenlijk niks gehoord te hebben, kondigden ze uit het niets hun nieuwe room aan die ook nog eens vrij snel daarna zou openen.
De eerste reviews hier waren lovend, waardoor een bezoekje niet snel kon uitblijven.

Onthaal:

Een groot bord in de wei wijst je de juiste richting uit en parkeren kan hier voor de deur.
In theorie kom je hier best stipt aan op het gevraagde uur (duidelijk omschreven in de mail).

De uitbaters van deze escape room pakken het slim aan. Net als bij 237 hebben ze hier gekozen voor een overkoepelend thema waar ook de nieuwe kamer een deel van gaat uitmaken. Ze spelen daardoor een typetje, maar op een erg toffe manier. Het gaat alle kanten uit, van serieus naar nonchalant naar gemoedelijk en met momenten ronduit grappig.

Kamer:

Na de schitterende inleiding mogen we zelf door de wei richting de escape room wandelen. Op naar het huisje waar Valere Bex, de tuinman van de Baron, jarenlang gewoond heeft. We gaan voor de Baron op zoek naar de schat die nog in het huisje zou moeten liggen, maar makkelijk zal deze zich niet prijsgeven. Sterker nog, niemand is er, volgens de Baron, ooit in geslaagd.

Net als bij de Baron is hier de setting weer heerlijk authentiek. De ruimtes voelen aan alsof ze op pauze zijn gezet, 40 jaar geleden.
Maar dit voelt niet oubollig of saai aan, die voelt warm, gezellig aan en vooral, deze kamer ademt sfeer, deze kamer leeft.

De puzzels zijn allemaal in thema, maar hebben niet allemaal een echte link met het verhaal buiten dat het raadsels zijn. Je moet hier dus niet teveel denken aan: waarom staan we dit te doen.

Wel zitten er elementen in die er voor mij echt uitschoten waarvan 1 in het bijzonder ons echt verrast heeft.
De kamer barst van de puzzels en zeker met 2 ga je hier een pittige opdracht aan hebben.
Baron Beeckman staat voor mij synoniem aan mechaniek en daar blinkt deze kamer, nog meer als de vorige in uit.
Waar de vorige room mechanisch werkt, is de techniek eerder een middel. In deze kamer is de techniek onderdeel van de kamer en heeft het een zekere vorm van schoonheid gekregen en dat werkt.

Het einde doet wat het belooft, de conclusie is er op vele vlakken en alles wordt duidelijk op een erg eenvoudige manier.

Conclusie:

Het mooie bij Baron Beeckman is dat hun niks pretenderen. Ze weten heel goed van hunzelf waar ze goed in zijn en waarin ze niet goed zijn.
Daardoor blijven hun ver weg van electronica en dan denk je al snel: kan dit dan nog een kamer zijn die anno 2023 nog meekan?
Het antwoord is ja, het werkt zelfs verfrissend en ja ook zonder electronica kan je mensen verbazen.

Deze kamer blinkt voor mij uit door zijn inleiding, de storyline en de setting om uiteindelijk ons ook met een conclusie te laten vertrekken.
Een setting die achteraf niet zo authentiek was als wij dachten en dat maakt mijn waardering alleen maar groter.

Kom je in de buurt van Molenstede, rij ff om en pak deze heerlijke room ff mee!

https://www.baronbeeckman.be/