Reviews Tsjechië 2021


The chamber - haunted house 2 poltergeist

10-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 10

Subtiele horror kamer.

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

The Chamber, een kamer die haast tot de verbeelding spreekt. Het was ons einddoel en expres ook als laatste gezet.
Onze volgorde:
Opus Magnum
Zodiac Patres
Haunted house 1
Haunted house 2 poltergeist

Als laatste kamer van onze trip spelen wij Haunted House 2 Poltergeist.
Ik heb de film nooit gezien, een echte horrorliefhebber ben ik dan ook niet. Degene met het kussen voor zijn gezicht ben ik

En toch keek ik erg hard naar deze kamer uit omdat ik vooral benieuwd ben hoe ze hier het horrorsfeertje gaan neerzetten. Is deze kamer zo goed als gezeggen?

Onthaal:

Aangezien we net uit HH1 kwamen was het prima geregeld. Voor de laatste keer dit tripje weer het document invullen en eindelijk konden we de trap omlaag richting HH2.

Kamer:

Ja het verhaal is duidelijk, de zaklampen onstabiel en de sfeer grimmig en intens, we kunnen er aan beginnen.

Vanaf het eerste moment zit je in de sfeer. De kamer is heel realistisch aangekleed en het is ook meteen duidelijk dat het verhaal en de opdrachten de hoofdrol gaan spelen. Er zijn eigenlijk geen echte puzzels, maar opdrachten, logische stappen wat perfect is voor deze setting.
Waar elke andere kamer tot nu toe gefaald heeft qua licht en geluid, doet deze kamer dat absoluut niet.

Door enorm slim gebruik te maken van verbeelding en kleine aanzetjes bouwen ze de spanning perfect op. Op meerdere momenten had ik een grote glimlach op mijn gezicht door de haast perfecte manier van hoe de game zich ontvouwd aan ons als speler.

Ook de acteur zit goed in zijn rol als poltergeist en weet ons heerlijk uit onze comfortzone te halen. Subtiel maar tegelijk intens. Die flits, zag ik het nu goed, stond daar net nu iemand terwijl de rest een andere kant op keek, heerlijk!
Doorheen de kamer blijft het decor fantastisch is zijn eigen zieke en aftandse manier. De spanning wordt opgedreven, maar tegelijk wen je er ook aan waardoor je meer durft.

Gaandeweg bereiken we de ontknoping en staan we veilig aan de juiste kant van de muur waar het allemaal begon.
Van het verhaal heb ik niet veel meegekregen en doorheen het spel werd je door de kamer zelf in de goede richting geleid.
Maar daar merk je op het moment zelf vrij weinig van, het voelt logisch aan.
Het is een echte ontdekkingsreis in een psychiatrisch onderzoekslaboratorium met de nodige problemen :-)Conclusie:

Als je ervan houdt is dit een echte topper. HH2 zet een perfecte sfeer neer dat komt door de realistische setting, de goede licht en geluidseffecten en de acteur die perfect in zijn rol zat.

Dit is een echte enge room en dat zonder dat het goedkope kitsch wordt. De scares zijn aanwezig, maar gedoseerd en subtiel, al voelt dat niet zo aan op het moment zelf. Vaak is ff niks enger als dat er wel iets is :-)

Het verhaal is flinterdun, maar meer hoeft het ook niet te zijn. Het uur vloog echt voorbij en ik weet ook niet of je dit langer moet willen rekken.

Zo een ervaring staat of valt ook met je groep. Sommige hadden geen schrik, sommige rilden van minuut 1 en dan wordt het echt lachen, zeker als je het spel lekker meespeelt en als volwassen mensen in een bundel van 5 al roepend door een gang loopt in full spidermodus. Je had het moeten zien ;-)

https://thechamber.cz/en/


The chamber - haunted house

10-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Een duistere ervaring

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

The Chamber, een kamer die haast tot de verbeelding spreekt. Het was ons einddoel en expres ook als laatste gezet.
Onze volgorde:
Opus Magnum
Zodiac Patres
Haunted house 1
Haunted house 2 poltergeist

Na een heerlijk gezellige pauze waarin we zeer lekker gegeten hadden waren we aangekomen bij de laatste 2 rooms van onze trip. HH1 en HH2.
Speciaal op de laatste plekken neergezet omdat we hier ook het meeste van verwachten.

Onthaal:
Gelukkig hadden ze het nu wel begrepen bij The Chamber en was het ontvangst dik in orde.
Geen voorfilmpjes meer en geen spoilers. Op naar HH1.
Ik was reuze benieuwd naar hoe eng deze room zou zijn en in hoe verre hun gingen wegblijven van de jumpscares en halloween-toestanden.

Kamer:
Mijn verbazing was al een stuk groter toen we plots het huidige pand verlieten en aan de overkant de kelder in liepen. Onze GM wou maar zo ver mee en liet ons mooi in de steek….
De kamer begint meteen en de sfeer werd meteen goed neergezet. Ik het begin had ik nog wel twijfels of onze groepsgrote voor problemen zou zorgen en hoewel ik er van overtuigd ben dat de “schrikfactor” omhoog gaat naar mate je met minder bent, bleek gelukkig dat 5 mensen prima kan in deze room.
Ondanks dat dit een enge kamer is, zaten er echt heel leuke puzzels tussen. Enkele sprongen er echt tussenuit door hun eenvoud of door de techniek erachter. Maar er waren duidelijk ook een paar mindere bij, van die puzzels waar je toch een zucht bij laat. Pagina 6, regel 4, 2de woord…
Zelf miste ik wel een beetje het verhaal doorheen de kamers want het voelde met momenten meer aan dat je een soort showtje aan het meemaken was dan dat je op ontdekkingsreis was. Hier en daar zorgden de puzzels wel tot kleine ontdekkingen, maar als je achteraf moet vragen wat er nu juist gebeurd is, dan verteld de kamer dat niet duidelijk genoeg.

Qua sfeer en setting is het wat tegenstrijdig want aan de ene kant is het echt heel tof gemaakt en sta je op een krakende oude vloer, maar aan de andere kant is het super raar dat we langs de kelder binnen moeten gaan.
Verder is de kamer enorm mooi gemaakt om je mee te nemen in een behekst oud huis en ik stoorde me enkel aan een te modern stuk met daarin een techniek die je overal wel eens tegenkomt (het bevat een spoiler, dus ik praat er wat omheen) Het voelde te modern aan, te fel, te helder om goed te passen in de ruimte.
De kamer sluit raar af en daar zat voor mij het dieptepunt van de kamer. Het voelt totaal niet logisch aan wat we daar moeten doen en het ontdekken van het geheim alleen was voldoende geweest, waarna je naar mijn gevoel uit het huis gejaagd moet worden.

Conclusie:
Wel het was inderdaad een enge room. Maar hier zat veel meer in. Dit is een perfect voorbeeld van wat je met verbeelding zou kunnen doen en daarom hadden ze veel meer gebruik moeten maken van de GM.
In plaats van te kiezen voor moderne technieken denk ik echt dat ze met kleine zaken (schimmen, geluid, krakende vloer, tikken op een raam, wind, deuren dichtslaan etc. ) veel meer konden bereiken.
Het niveau van puzzels is prima voor deze kamer en je blijft met 5 man wel bezig.
Sommige puzzels zijn geniaal, de andere weer irritant, maar ondanks deze lichte kritiek pasten ze wel uitermate in dit thema.
Blijkbaar hadden we een soort hintmachine de hele tijd bij, maar we hebben hem nooit gebruikt.
De meeste spelers zullen deze kamer als behoorlijk eng gaan ervaren, zoveel is zeker.
Een van de betere rooms in Praag!

https://thechamber.cz/en/


The chamber - zodiac patres

10-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Een kerker met sfeer

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

The Chamber, een kamer die haast tot de verbeelding spreekt. Het was ons einddoel en expres ook als laatste gezet.

Onze volgorde:
Opus Magnum
Zodiac Patres
Haunted house 1
Haunted house 2 poltergeist

Na ons eerste “avontuur” bij The Chamber hadden we room 2: Zodiac Patres op het programma.

Onthaal:

In een binnengedeelte van een ouderwets gebouw staan we dan voor de topkamers van The Chamber. Achter de glazen deur zien we een mooie ontvangstruimte en duidelijk vriendelijk personeel. Helaas voor ons was de deur op slot en konden we mooi buiten wachten… Ik verzin het niet :-)
Na tig minuten mochten we dan toch binnen en werd ons kort uitgelegd wat te verwachten.
Maar eerst ff dat digitaal formulier invullen…
De intro, zucht. Ik moet zeggen dat ik met momenten in de deuk lag van het lachen met dit filmpje, maar tegelijk hadden we werkelijk waar de hele kamer al gezien. Ik heb er geen idee van wat het niveau van de spelers is in Praag, maar het moet echt oliedom zijn. Echt alles, maar dan ook echt alles wat je maar mis kon doen werd uitgelegd en ik vreesde dat dit ook nog wel eens het geval kon zijn bij HH1 en HH2 en daar had ik absoluut geen zin in.
Om het nog wat erger te maken vond de GM het daarna nodig om nog wat zaken toe te lichten en toen ging bij mij echt het licht ff uit. Stop aub met heel de kamer te spoilen vriend. Maar dan in het Engels en op een beleefde manier :-)

De boodschap was aangekomen en we konden mooi in thema naar de room gevoerd worden.

Kamer:

De inleiding van deze kamer is goed gedaan. Onze begeleider zit goed in zijn rol en speelt een heerlijk typetje.
De kamer is absurd mooi gemaakt en samenwerking is hier echt key.
Er hangt een heerlijk gevoel van spanning in deze kamer, iets waar ze veel meer mee konden doen, zeker als je als groep te snel bent. Maar die kans lieten ze helaas liggen.
Desalniettemin is dit echt een voltreffer qua storyline en sfeer. Als groep hebben we ons hier echt goed geamuseerd en konden we de puzzels die mooi in thema zijn echt waarderen.
Ook hier weer was de kamer iets te makkelijk voor een ervaren groep en ik had hier niet echt de indruk dat 5 spelers teveel was. Dat zorgt wel voor een lekkere flow in ieder geval.
De eindpuzzel was de minste van de hoop en zorgde niet voor de echte ontknoping wat gezien de rest van de kamer gewoon jammer is.

Conclusie:

Ondanks de inleiding merkte je aan alles dat dit wel de betere kamers gingen zijn.
De kamer heeft me aangenaam verrast qua decor, setting, verhaal en puzzels en ondanks dat we ook hier weer uitkwamen met slechts 31 minuten speeltijd, was de het overheersende gevoel wel goed.
Ook hier weer warende de verbeterpunten echt te vinden in de muziek en effecten en denk ik oprecht dat ze onze speeltijd best hadden kunnen verlengen door meer met de acteur te doen. En dat is een gemiste kans.

https://thechamber.cz/en/


The chamber - opus magnum

10-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7.5

Dit kon zoveel meer zijn

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

The Chamber, een kamer die haast tot de verbeelding spreekt. Het was ons einddoel en expres ook als laatste gezet.
Onze volgorde:
Opus Magnum
Zodiac Patres
Haunted house 1
Haunted house 2 poltergeist

We trappen dus af met Opus Magnum en net als zoveel andere rooms ligt deze op een andere locatie buiten de stad. (Wonderland ligt hier ook)

Onthaal:
Zondagmorgen 9 uur, 2 graden buiten, 30 minuten wandelen, nooit meer ;-)
Wel fijn dat je dan eindelijk aan de room bent, het personeel ziet, dat ons duidelijk ook ziet, maar verrekt om je binnen te laten! Ik kan niet zeggen hoe teleurgesteld ik tijdens onze trip was over het ontvangst, napraten of gewoon de gastvrijheid die telkens ver te zoeken leek.
Maar halleluja onze gastvrouw had eindelijk de klink gevonden en we mochten binnen komen :-)
Na het formele gedeelte (betalen en weer een online formulier invullen) was het meteen spullen opbergen en mee naar de kelder.
Als je dacht het rare gedeelte gehad te hebben…. Eens in de kelder mochten we op een bankje gaan zitten in een kale koude gang. De deuren stonden allemaal open waarvan 1 gewoon een escape bleek te zijn die 2 andere medewerkers aan het resetten zijn. Gelukkig moesten we die niet meer doen :-)
Onze gastvrouw verdween plots van het toneel en na 5 minuten wat ongemakkelijk voor ons uit te staren (ik was er van overtuigd dat dit het begin was en dat we iets zelf moesten doen) kwam onze gastvrouw plots terug maar nu verkleed als… ja als wat eigenlijk? Een soort secretaresse van de professor.
Mooi ook dat je nog steeds in die koude kale gang zit en dat de 2 medewerkers van eerder tijdens het verhaal gewoon door de gang wandelen en wat lopen te lullen :-)

Maar mijn god wat duurde dit lang en afgaande op onze vorige escape ervaringen hier in Praag voelde ik al aan mijn water dat we waarschijnlijk een langere inleiding gehad hadden dan dat we in de kamer zouden zijn.
Er werden ons mooie zaken beloofd in deze room, en nu ik erover nadenk heeft ze zowat de halve kamer ook uitgelegd nog voor we erin zaten.

Kamer:

Hehe, wat een uitleg nog voor ik 1 ding geschreven heb over de room :-)
The Chamber heeft een goede naam hier in Praag en ver daarbuiten dus iets moeten ze hier wel goed doen.
En ja het interieur van deze kamer is erg mooi! De kamer ademt sfeer en ik was enorm benieuwd naar het tijdreis effect waar onze GM zo lyrisch over sprak.
Helaas zijn de puzzels volledig lineair en zeker met een groep van 5 is er weinig of niks te doen. Het is net wie het als eerste ziet die is aan het puzzelen en de rest kan kijken.
Het tijdreiseffect was misschien wel de domper van de hele kamer want buiten dat er iets openklapt gebeurt er werkelijk niks. Het was zo een anticlimax dat ik op dat moment niet kon geloven dat dit het was en ik was er van overtuigd dat er nog iets ging volgen.

De afwerking van de ruimtes bleef wel op niveau en de puzzels waren ondanks dat ze nog steeds lineair bleven wel leuk om te doen.
Maar al snel hadden we door dat we uitgepuzzeld waren en dat we weer geen 40 minuten binnen geweest waren.
Doodzonde is het gewoon dat ze hier niet weten om te gaan met effecten als rook, muziek en licht. Alles is braaf en ondanks dat dit een heel mooie room is met leuke puzzels, ontbrak het mij aan een wauw gevoel.
Ik had doorheen onze trip mijn hoop een beetje geprojecteerd op de kamers van The Chamber, maar ook deze viel me gewoon tegen.

Conclusie:

Ja de eerste kamer van The Chamber kon mij niet bekoren. Daarvoor was hij te makkelijk, miste hij sfeer en onderdompeling en was het ontvangst en napraten gewoon klote.
Ook raar bleek dat ondanks dat je 4 rooms bij dezelfde kamer speelt, je steeds weer dat zelfde formulier moet invullen. 4 keer met 5 man…
Wat ik wel heel tof vond was dat ze hier een soort paspoort hadden dat je kon kopen voor 2.5 euro. Het was schitterend vormgegeven en bij elke gespeelde room kreeg je dan een gratis sticker die je in je boekje kon plakken samen met een stempel en de tijd.

Die laatste 2 zaken wist ik ook pas door de volgende room die we bij hun speelden want ook daarvoor had onze goed gezinde gastvrouw geen zin.
En ik had mijn zin nog niet getypt of de voordeur werd al opengedaan met de vriendelijke blik of we aub nu konden oprotten.
Fijn zo naar Praag vliegen :-)
Spoiler: het was niet allemaal slecht bij The Chamber, zie volgende reviews.

https://thechamber.cz/en/


mindmaze - magic mirrors

10-10-21

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Nog niet de mooiste van het hele land

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.

Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.

Op de planning 14 rooms op 2.5 dag, heerlijk!

Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere 3 rooms van Mindmaze, een kamer waar ik veel van verwachte.

 

Onthaal:

Net zoals bij veel andere kamers in Praag heeft ook Mindmaze kamers op meerde locaties.

Wij boekten daarom Nautilus en Galactic Pioneers op dag 2 en Magic Mirrors op dag 3.

De escape room zelf is goed aangegeven en opnieuw kan je er met wat geluk voor de deur parkeren.

De ontvangstruimte was mooi en we kregen hier een welkom gevoel. Ook zijn er lockers aanwezig en ook mooi om te vermelden een propere wc.

De GM van dienst sprak echt prima Engels en ondanks een nodeloze lange uitleg en het tekenen van de voorwaarden (iets wat je in Praag bijna overal doet) konden we door naar onze laatste room van Mindmaze.

Onze verwachtingen van deze room ,waren al een beetje getemperd door de eigenaar. Deze room bleek oorspronkelijk gebouwd te zijn voor een andere eigenaar die op het laatste moment toch afgezegd heeft.

Toen wij de kamer 3 maanden voor onze trip boekten, kregen we plots een annuleringsmail met de melding dat de room met technische problemen kampte.

En dan weet je dus niet meer wat je nu moet verwachten… Is dit nu een high tech kamer, want met de naam van de room kan je alle kanten uit of moeten we niet teveel verwachten aan de hand van de uitleg van de eigenaar?

Kamer:

Bij de start van de kamer weet je nog steeds niet goed wat te verwachten. Het kan duidelijk alle kanten uit. Hoewel het eerst nog ff leek dat dit wel eens een zeer originele kamer kon zijn, bleek het al snel niet zo te zijn.

De eerste puzzels zijn weliswaar erg tof, maar meteen zoekt er 1 onmiddellijk de grens op van wat logisch is en wat niet. De ruimte zelf voelt enorm kaal aan en hoewel ze hier met de start nog weg zouden komen, was dit verder  het spel minder het geval.

Ook vond ik het jammer dat er op sommige vlakken echt voor de gemakkelijke weg is gekozen. Speakers hangen gewoon in het zicht, maar steken ook echt af tegen het interieur.

Ook is ervoor gekozen om een computer in de ruimte te zetten, ok met een soort van website in thema, maar komaan, een computer in een thema dat middeleeuws aanvoelt…

Halverwege het spel zijn er wel volop puzzels en zelfs met 4 man ben je hier goed bezig.

Het einde dwingt tot samenwerken, maar ook hier is de ruimte te karig aangekleed en sta je werkelijk langs de nooddeur te puzzelen.

Ook het licht helpt niet om ons in de juiste sfeer te brengen.

 

Conclusie:

Ja je leest het al, dit was idd niet de kamer die wij verwachten. Ondanks de waarschuwing van de eigenaar komt deze rooms absoluut niet in de buurt van hun vorige rooms en voelt dit zeker niet als de nieuwste room aan.

Tijdens het spelen viel tot 3 keer toe de muziek uit, ontbrak het de kamer echt aan sfeer en zijn de puzzels te makkelijk.

Er valt hier zoveel te winnen op vlak van muziek, geur, licht en verhaal dat ik bijzonder teleurgesteld was. Zeker omdat ze bij Nautilus laten zien wat ze kunnen.

Het is duidelijk een budgetkwestie en ik hoop dat de eigenaar iets doet met onze doorgestuurde feedback en dat toekomstige spelers schrijven dat het er een stuk beter op is geworden.

https://mindmaze.cz/en


mindmaze - nautilus

9-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 9

Een onderdompelend avontuur 

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.

Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.

Op de planning 14 rooms op 2.5 dag, heerlijk!

Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere 3 rooms van Mindmaze, een kamer waar ik veel van verwachte.

 

Onthaal:

Net zoals zoals bij veel andere kamers in Praag heeft ook Mindmaze kamers op meerde locaties.

Wij boekten daarom Nautilus en Galactic Pioneers op dag 2 en Magic Mirrors op dag 3.

De escape room zelf is goed aangegeven en opnieuw kan je er met wat geluk voor de deur parkeren.

De ontvangstruimte was mooi en we kregen hier een welkom gevoel. Ook zijn er lockers aanwezig en ook mooi om te vermelden een propere wc.

De GM van dienst sprak echt prima Engels en ondanks een nodeloze lange uitleg en het tekenen van de voorwaarden (iets wat je in Praag bijna overal doet) konden we eindelijk beginnen met Nautilus. 

 

Kamer:

Toegegeven, ik verwachte veel van deze kamer. Ik hoopte echt dat dit nu eens een kamer zou zijn waar je het vliegtuig voor zou pakken.

De kamer start met een introfilm die echt goed gemaakt is. Hij is kort maar krachtig, neemt zichzelf niet te serieus, maar is erg duidelijk in ons doel. De lichten gaan zachtjes aan en een prachtig decor staarde me toe. Je zag meteen dat dit een mooie reis zou worden.

De kamer start echt perfect met een mooie reeks aan parallelle puzzels, maar zonder dat je het gevoel dat je veel aan het missen bent. Het barst van de details in deze kamer, maar je haalt als escaper er heel snel uit wat je nodig hebt en wat niet.

De manier van hints geven is gewoon fantastisch bedacht en zeer mooi uitgevoerd. Wij hadden het helaas niet nodig, maar hebben er achteraf meer info over gevraagd.

Nautilus geeft natuurlijk weg dat er een onderzeeër in het spel is en zelden heb ik zo een mooie boot gezien als dit.

Er is niet echt een uitschieter in deze rooms, alles ziet er gewoon prima uit van het begin tot het einde. De puzzels zijn leuk om te doen en zelfs met 5 man hadden we het gevoel dat we allemaal wat bij aan het dragen waren.

De kamer is niet perfect en 1 “puzzel” in het bijzonder vond ik echt storend, zeker door de manier hoe hij hergebruikt wordt. Ook kan de techniek hier en daar wat beter verborgen worden en was er 1 puzzel met fysieke schade en dat is gewoon zonde. Ook viel de muziek plots uit en kregen we ondanks het fantastische hintsysteem toch een walkie talkie mee.

 

Conclusie:

Eindelijk!

Van alle rooms tot hier toe was dit by far de mooiste die we al gedaan hadden.

Ook kwamen we hier eens eindelijk uit met een tijd van 40 minuten, maar gelukkig voelde het niet zo aan. We hadden een zeer mooie reis meegemaakt in schitterende decors, een simpel maar goed verhaal en leuke puzzels die het team echt deed samenwerken.

Ook bleek de eigenaar even langsgekomen te zijn om zijn buitenlandse gasten eens de hand te schudden. Het was de eerste fatsoenlijke babbel die we hadden en samen doorliepen we nog de volledige kamer. Andras is duidelijk een eigenaar die met zijn kamers bezig is en luisterde aandachtig naar onze feedback, hoe klein die eigenlijk ook was.

Deze room mag bij niemand zijn trip naar Praag ontbreken.

https://mindmaze.cz/en


mindmaze - Galactic pioneers

9-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Een van de toppers van Praag

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.

Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.

Op de planning 14 rooms op 2.5 dag, heerlijk!

Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere 3 rooms van Mindmaze, een kamer waar ik veel van verwachte.

 

Onthaal:

Net zoals bij veel andere kamers in Praag heeft ook Mindmaze kamers op meerde locaties.

Wij boekten daarom Nautilus en Galactic Pioneers op dag 2 en Magic Mirrors op dag 3.

De escape room zelf is goed aangegeven en opnieuw kan je er met wat geluk voor de deur parkeren.

De ontvangstruimte was mooi en we kregen hier een welkom gevoel. Ook zijn er lockers aanwezig en ook mooi om te vermelden een propere wc.

De GM van dienst sprak echt prima Engels en ondanks een nodeloze lange uitleg en het tekenen van de voorwaarden (iets wat je in Praag bijna overal doet) konden we door naar onze laatste room van de dag en een volwaardige top 50 Terpeca kamer: Galactic Pioneers.

Meestal probeer ik mijn verwachtingen te temperen, maar deze keer was het voor mijn echt een buketding: eindelijk deze room.

Kamer:

De kamer start in een aparte ruimte met een opnieuw erg leuk filmpje. En uiteraard kan je niet naar de ruimte zonder de juiste kledij!

Eens we klaar waren kon onze reis echt beginnen.

De deur ging open en ja ik wist meteen waarom deze room goede beoordelingen kreeg. Wat een decor!

Ja lap en dat heb ik dan weer, we waren nog maar net weg of er was iets mis met ons ruimteschip, wie had dat kunnen denken.

Aan ons om de boel weer aan de praat te krijgen en met 5 man mocht dit geen probleem zijn.

Maar, het begon al niet lekker. Het onderhoud van GP is duidelijk al een tijdje wat minder want ook onze puzzel had kuren. We hadden door wat er moest gebeuren, maar dit was duidelijk slijtage en doodjammer in zo een kamer.

Enfin, vele minuten later hadden we dan toch eindelijk 1 deur open.

En mijn god wat een respect heb ik voor mensen die deze kamer met 2 gaan spelen. Tig puzzels komen op je af, variërend in moeilijkheidsgraad en vorm, maar wel volledig in thema.

Maar aangezien ik al 7 kamers aan het klagen was over te weinig en te makkelijke puzzels, zal ik nu maar zwijgen ;-)

Gelukkig heeft mijn cursus “ruimteschip herstellen voor dummies” geholpen want met nog een paar minuten op de klok kregen we hem terug aan de praat.

De eindpuzzel is vooral goed samenwerken en hoewel de meeste van ons niet dol waren op de puzzelfactor ervan, was het wel volledig logisch wat we stonden te doen.

Conclusie:

Heeft de hoge verwachtingen deze kamer genekt? Ja en nee.

Ja omdat de kamer natuurlijk al een tijdje meedraait en we rotverwend zijn met Nederland en België.

Nee omdat het deels hun eigen schuld is. Sommige puzzels hadden duidelijk last van slijtage en dat is een doodzonde. Je weet als eigenaar dat mensen van overal ter wereld komen om deze kamer te spelen en dan moet de boel gewoon in orde zijn.

De meeste van ons vonden dit gewoon geen leuke kamer en dat kwam een stuk uit de frustratie van sommige puzzels gekoppeld aan het te passieve einde waar je eigenlijk niet moet nadenken.

Ondanks dit ben ik wel blij dat ik hem gespeeld heb, want het is gewoon een erg overtuigende room. Het voelt als een ruimteschip aan en hoewel ik het idee heb dat er nog veel te weinig gedaan wordt met licht, geluid en effecten, was dit zeker bij het ontstaan van deze room grensverleggend.

Ondanks onze verdeelde mening absoluut een must do!

https://mindmaze.cz/en


the padlock - safe

9-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8.5

Zeer leuke ervaring

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Op de planning 14 rooms op 2.5 dag, heerlijk!
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere 3 rooms van The Padlock.

Onthaal:
Net zoals bij veel andere kamers in Praag heeft ook The Padlock kamers op meerde locaties. Om die reden speelden wij Mission 53 in de voormiddag en Cemetery en Safe in de namiddag.
Safe is The Padlock zijn nieuwste kamer en de eigenaar was speciaal afgezakt om te zien wat we van zijn nieuwste creatie vonden.
De ontvangstruimte zag er in ieder geval super leuk uit en ook de wc was hier, t.o.v. bij Mission 53, super netjes uit.

Kamer:
Jaaaa, je ziet inderdaad dat dit zijn nieuwste room is. Het decor is erg mooi en het is werkelijk zoeken naar de puzzels.
Maar die puzzels zijn tof en leuk in thema. Het is wel een combo tussen zoek en doe met een beetje logisch nadenken.
Niet veel later zitten we echt in het spel en de geur die gebruikt wordt is…. niet te harden 
Of dit doelbewust is laat ik in het midden, maar het standje van de geurmachine mag wat lager 
Waar kamer in het begin nog uitblonk in de puzzels en de ruimte is dat verderop het spel duidelijk wat minder en sta je bepaalde handelingen te doen die je moeilijk kan weten zonder hulp.
Hulp die jammer genoeg weer langs de walkie talkie komt en waar plots onze GM het nodig vond om ons ff door te geven dat we “nog maar” 45 minuten hadden.
De ruimte waar we ons in bevonden is duidelijk niet voor 5 man bedoeld en dat begonnen we te merken. Ook waren er puzzels bij die duidelijk beter aangekleed konden worden.
Het einde is een rare. Weliswaar ben je werkelijk heel goed met de conclusie van het verhaal bezig, maar aan de andere kant is er nog weinig puzzelen aan. Ik probeerde iets en daardoor nam ik blijkbaar al een keuze voor het volledige team, wat een beetje jammer is.
De reden waarom dit een 18+ kamer is kom je op het laatste ook te weten en dat vond ik enorm goed uitgevoerd. Ze hebben gekozen voor een zeer warme eindtekst die je werkelijk meezuigt in het verhaal en dat is perfect Engels.

Conclusie:
Dit is een erg toffe kamer om te spelen! Ongeacht de kritiek die ik had, was het echt een van de betere en je zag een echte verbetering t.o.v. de eigenaar zijn vorige rooms.
Toch waren er zaken die beter afgewerkt konden worden en waren sommige puzzels niet echt logisch. Het einde kan een stuk beter en ik denk dat veel problemen die we hadden vermeden kunnen worden door hem met een minder grote groep te doen.

https://thepadlock.cz/en/


the padlock - cemetery

9-10-21

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6

Sfeervol, maar te klein en te kort

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

Onthaal:

Hoewel wij bij Mision 53 nog een warm welkom kregen, was dat hier wat anders.
We hadden op aanraden van mede escapers deze room 2 keer geboekt in achtereenvolgende tijdsloten. ( eerst 2 pers daarna 3 pers)
Maar bij aankomst kregen we een raar verhaal dat er maar 1 groep mee naar binnen mocht omwille van spoilers… Maar waarom? We spelen toch allemaal dezelfde room?
We kregen een super raar verhaal dat de room zou starten en eindigen in de ontvangst, maar daar klopt helemaal niks van.
Na 40 minuten buiten gewacht te hebben, kwamen we de eigenaar tegen die ook wat verbaast keek dat wij daar zo stonden en niet veel later stonden we in een perfect normale ontvangstruimte, volledig spoilervrij. Ons eerst wtf momentje :-)

Kamer:
De kamer is werkelijk enorm sfeervol ingericht, maar meteen wisten we ook waarom 4 personen hier een slecht idee is. De kamer is volledig lineair ingericht en het aantal puzzels is beperkt.
Maar de puzzels waren wel leuk om te doen en ze hebben echt hun best gedaan om ze mooi in thema te brengen wat in mijn opinie goed gelukt is.
Waar de kamer echt in faalt is een groep lang bezig houden. Wij haalden hem in 28 minuten hintloos voor een kamer waar 66 minuten voor staat. Ook zit er een stuk in de kamer dat zo slecht is dat je staat te lachen.
Het verhaal dat werd verteld kwam niet terug in de room, althans niet zoals je zou verwachten.
Het geeft wat richting en thats it.

Conclusie:
Geen echte hoogvlieger dus en dat is jammer want de sfeer die deze room heeft is werkelijk fantastisch.
De kamer schept zelf een bepaalde verwachting door deuren waar je niks mee doet waardoor je als speler een verwachting krijgt in het aantal ruimtes en laat me meteen zeggen dat je hier heel weinig moet verwachten.
Ook de tijd is eigenlijk niet acceptabel en zeker gezien dat deze kamer toch op veel buitenlandse spelers beland, zou die kamer 2 versies mogen krijgen zodat je meer waar voor je geld krijgt.
Het ontvangst was een domper, maar achteraf hebben we wel een beetje tussen deze room en Safe kunnen praten. Het voelde wel wat geforceerd en ongemakkelijk aan.

Mijn tip zou zijn, speel hem, maar met zo weinig mensen als mogelijk en stel je verwachtingen een beetje bij.

https://thepadlock.cz/en/


the padlock - mission 53

9-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Leuke start van de trip:

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.

Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.

Op de planning 14 rooms op 2.5 dag, heerlijk!

Met 5 man sterk trokken we er heen en we speelden onder andere deze room.

 

Onthaal:

The padlock heeft 2 locaties, dus ff opletten welk adres je kiest.

De kamer zelf is duidelijk herkenbaar van op straat en moest je met de auto zijn, je kan er gewoon parkeren.

De ontvangstruimte is klein en dus maar geschikt voor 1 groep te ontvangen. Het was er wel echt vies toen wij er waren. Overal stof en de wc was werkelijk verschrikkelijk.

Het ontvangst zelf was niet bepaald enthousiast, maar t.o.v. de andere rooms die ik in Praag gedaan heb, bleek deze vorm van ontvangen nog de betere te zijn.

 

Kamer:

Mission 53, de langste room van Praag. 99 minuten tijd om een moord op te lossen.

Toegegeven, ik keek hier wel naar uit, want met zoveel tijd kan je natuurlijk veel.

Als volwaardig onderzoeksteam konden wij naar binnen en wat meteen opviel, de deur ging echt op slot met een sleutel en nergens een noodknop te bekennen. Nu het was een deur uit Praag, dus echt veel zou me die niet tegenhouden in geval van nood ;-)

De kamer start met het betere speurwerk. De sfeer is tof neergezet, maar je zag ook meteen dat dit een kamer van 6 jaar oud is. Doordat je telkens niet al te veel puzzels moet oplossen zit er een lekkere drive in de kamer en dat is voor het teamgevoel best wel leuk.

Ondanks dat het verhaal in stukjes verteld wordt door te lezen, was het wel op zo een manier gebracht dat het in het verhaal paste.

De puzzels waren soms echt goed in thema, maar soms ook totaal niet en dat is de meest extreme vorm.

Helaas voor ons liepen wij vast op een simpele technische “puzzel” die maar niet wou meewerken.

En dat brak de flow compleet. Tevens was het jammer dat dit net gebeurde bij het einde van de room waardoor het nog meer als een anti climax overkwam.

Ondanks dat was het verhaal wel duidelijk en kwam het ook in de kamer terug.

De afwerking van de kamer was niet echt wauw te noemen, maar hij is ook 6 jaar oud.

 

Conclusie:

Ik denk dat de 99 minuten een soort gimmick is om maar te kunnen zeggen dat je de langste room van Praag hebt. Wij speelden hem hintloos in 57 minuten.

Als team was dit een prima eerste room, lekker samenwerken, lekker puzzelen.

De moeilijkheidsgraad ligt helaas niet zo hoog in Praag, dus ook hier weer zou ik zeggen, speel hem met 3 a 4 personen.

De afwerking liet hier en daar echt te wensen over en dat was met momenten sfeerverstorend.

 

https://thepadlock.cz/en/


questerland - school of magic

8-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke Harry Potter sfeertje

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en beginnen deden we met 3 kamers van deze room.

Questerland is een escape room die je wel op elk lijstje van Praag tegenkomt.
Net als vele andere rooms zetten ze redelijk veel van hun kamers online.
Of dat iets positiefs of negatiefs is laat ik in het midden. De echte reden van mijn bezoek was Apocalypse Zombie 2213 en ja als we dan toch daar zijn en er zijn meerdere rooms op 1 locatie, dan nemen we School of Magic en Escape from magic ook maar mee.

Onthaal:
De room ligt gewoon tussen wat huizen en parkeren kan gewoon in de straat.
Net als zoveel rooms in Praag ligt ook deze room in de kelder van een gebouw, maar de ontvangstruimte is ruim en leuk ingericht. We werden echt warm welkom geheten door de medewerker van dienst die ons prima in het Engels verder hielp.
We speelde op onze eerste avond hier 3 rooms, maar al snel bleek dat hier iets drinken een probleem was en dat terwijl je hier +/- 4 uur gaat doorbrengen. Na wat vragen of dit misschien corona gerelateerd was, bleken ze gewoon geen drank te hebben ingekocht…
Ach ja, het zou het ergste nog niet eens worden tijdens onze trip :-)
Na een veel te lange introductie van de kamer en absurd veel info over hoe een toverstok werkt, konden we starten met onze eerste room: Escape from magic.

Kamer:
We hebben 1 uur om 3 artifacten terug te vinden en op de juiste plaats te krijgen. Verborgen door hij wiens naam wie niet vernoemen…
Yep alles in deze kamer schreeuwt natuurlijk Harry Potter, maar licentie-technisch is het dat natuurlijk niet ;-)
Meteen valt op dat dit niet echt een hele grote kamer is, maar wel een enorm sfeervolle room die grappig genoeg wel wat beelden en muziek gebruikt uit de filmreeks.
Ach ik geef er niks om en ik laat me lekker verrassen in dit fantastische thema.
De puzzels doorheen de kamer volop aanwezig, veelzijdig en uniek en in bijna elk geval mooi in thema. Tevens slagen ze in de room er goed in om ons alle 5 enorm goed bezig te houden zonder dat we het gevoel hadden dat we veel misten.
Er zijn veel herkenbare zaken als je de films wat beter kent, maar ook voor muggles onder ons is de kamer prima te spelen.
Het einde is de echte zwakte van de kamer en brengt meer een gelaten gevoel met zich mee, ondanks dat het verhaal wel klopt.

Conclusie:
Het zou een beetje de rode draad doorheen de kamers in Praag worden, maar ondanks dat dit een enorm leuke kamer is, mist ze net dat tikje dat hem af zou maken. Geur, effecten, muziek, sfeerlicht, etc, het blijft van ruimte naar ruimte gaan op een vrij saaie manier.
Als dan ook nog eens het einde het gevoel geeft van hier was het budget op, dan ontsnap je niet met het gewenste gevoel.
Maar als sfeerzetter qua groepsgevoel kan deze wel tellen. Lekker puzzelen met vrienden die nog nooit een room samen gedaan hebben en dat meteen hintloos en een mooie tijd, ja dan doet deze kamer wel al heel veel goed.
Pak hem mee als je er bent en zeker als het thema je aanspreekt.

 

https://questerland.cz/en/


questerland - school of magic

8-10-21

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Less is more

Een weekend Praag vol escape rooms, dat is wat wij gepland hadden in 2020.
Helaas voor ons ging Tsjechië op slot en zouden we tot 2021 moeten wachten.
Met 5 man sterk trokken we er heen en beginnen deden we met 3 kamers van deze room.

Questerland is een escape room die je wel op elk lijstje van Praag tegenkomt.
Net als vele andere rooms zetten ze redelijk veel van hun kamers online.
Of dat iets positiefs of negatiefs is laat ik in het midden. De echte reden van mijn bezoek was Apocalypse Zombie 2213 en ja als we dan toch daar zijn en er zijn meerdere rooms op 1 locatie, dan nemen we School of Magic en Escape from magic ook maar mee.

Onthaal:

De room ligt gewoon tussen wat huizen en parkeren kan gewoon in de straat.
Net als zoveel rooms in Praag ligt ook deze room in de kelder van een gebouw, maar de ontvangstruimte is ruim en leuk ingericht. We werden echt warm welkom geheten door de medewerker van dienst die ons prima in het Engels verder hielp.
Na het spelen van Magic Escape room konden we eigenlijk meteen starten met room 2 die origineel genoeg Magic Escape room 2 heet. En dat was best handig, want je zou denken dat iemand van het personeel ondertussen naar de lokale nachtwinkel is gerend, maar helaas. Bij hoge uitzondering en dit is geen grap, mochten we, hou je vast, water van de kraan nemen :-)
Ja ik moest ook lachen, laten we maar snel naar room 2 gaan.

Waar de uitleg bij room 1 nog meeviel was er duidelijk nog meer te vertellen over room 2 en opnieuw een absurde hoeveel info over die toverstokjes. En ja als dat dan zo is, doe dat dan in thema aub of beter nog, maak de boel gewoon simpeler.

Kamer:

Hier moeten ze gedacht hebben, amai die eerste room dat gaat goed, we bouwen er nog een maar dan groter.
Enfin we zitten nu opgesloten in een kantoor en het is aan ons en onze toverspreuken om hieruit te ontsnappen.
Opnieuw is dit een fantastisch mooi ingerichte kamer met wederom dezelfde kritiek als bij rooms 1. De kamer begint leuk, al stuiten we al snel op een slijtageprobleem.
Maar waar in de eerste kamer de toverstok nog een leuke gimmick is waar spaarzaam mee opgesprongen wordt, zijn ze er compleet mee doorgeslagen in deze kamer.
Sommige puzzels die je tegenkomt zijn werkelijk pareltjes qua thema en techniek, maar bijna alles vereist die stokjes. En dan nog niet elk stokje, maar een stokje van een bepaalde kleur.
Daardoor krijg je dat mensen telkens op en neer moeten, dat je op elkaar staat te wachten of dat je maar iets staat te doen in de hoop dat je de juiste techniek gebruikt.
En dat doorheen de complete kamer.
Het einde is 2-delig en het eerste deel ervan kon absurd goed zijn in samenwerking, maar is niet goed uitgevoerd en deel 2 vereiste al helemaal geen samenwerking en kon door 1 persoon alleen gedaan worden en zo wil je geen kamer eindigen.

Conclusie:

Wederom een enorm mooie kamer. Sommige puzzels vond ik enorm origineel, zowel qua uitvoering als qua techniek en thematisch. Maar wat deze kamer echt nekt is het overmatig gebruik van die verdomde toverstokken.
Ik begrijp goed dat dit voor een gezin een heel leuke ding kan zijn, maar daarvoor is de kamer weer te moeilijk en bij momenten ook te eng.
Het einde was een mooi voorbeeld van echt een kamer afmaken door samen te werken, maar het was te rommelig en te modern t.o.v. de rest van de room al begrijp ik goed dat het misschien niet anders kon wat betreft de techniek, dan nog had ik het minder “game” achtig uitgevoerd.

Persoonlijk zou ik deze enkel doen als je enorm Harry Potterfan bent en blij wordt om de hele room lang met een toverstok te spelen.

 

https://questerland.cz/en/