Reviews Nederland 2020


Escapium - abandoned

12-12-20

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Beleving op kop

Abandoned is een kamer die op mijn lijst stond, maar meteen ook een waar ik niet goed van wist of het mijn verwachting wel ging waarmaken.

Nadat we last minute toch besloten nog een extra kamer aan onze dag te voegen, reageerde de eigenaar lekker snel waardoor de beslissing alsnog viel. Super service, dus dank je!

Onthaal:

Ondanks de kamer in Utrecht ligt, hoef je gelukkig het centrum niet in. Er is parkeerplaats voor de deur en het pand zelf is goed aangegeven.
Binnen tref je een gezellige ruimte aan met een mooie blikvanger.
Onze GM had er duidelijk zin in en dat is meteen een goede start.

Kamer:
De kamer zelf start met een filmpje vooraf. Persoonlijk hoeft de GM daar voor mij niet bij te blijven staan en ik had de start ook meteen daar laten beginnen. Druk ons maar een sleutel in onze handen of doe iets op afstand, dat had de boel al meteen wat meer spanning gegeven. Nu deed het wat af aan de sfeer/beleving, het was nog iets te braaf.
Ik was aangenaam verrast door het decor. Abandoned is duidelijk het gevoel dat je meekrijgt. Meteen was ook duidelijk dat er een goede sfeer in de kamer hangt. Ze maken hier slim gebruik van licht en geluid alleen had ik sommige elementen niet visueel gedaan, maar net met geluid.

We moeten duidelijk op ontdekkingstocht en de kamer ligt dan ook niet dicht bezaaid met puzzels. Ik denk oprecht dat dit de bedoeling is van de maker en dat doen ze, gezien het verhaal, erg goed.
We gaan ontdekken wat er juist gebeurd is en dat doe je niet met een willekeurige puzzel of doolhofje tegen de muur.
Stap voor stap ontrafel je het verhaal en dat gebeurd met de nodige spanning, geluiden en effecten.
Er is slim gebruik gemaakt van de ruimte en die verraste me aangenaam.
De kamer dwingt met momenten echt tot samenwerken en zo zie ik het graag, als groep moet je je opdracht vervullen.

De manier van tips geven vond ik erg tof gedaan. Nog nooit eerder gezien en nog nooit zo lang naar een tip gezocht :-)

Conclusie:
Ik snap de kritiek die sommige schrijven. Dus daar kan ik ook duidelijk in zijn, zoek je een tot de nok gevulde puzzelkamer, dan is dit niet jouw kamer.
Maar dit is een kamer met een verhaal en de puzzels zijn daar echt een onderdeel van. Je gaat op een zoektocht en probeert te achterhalen wat er gebeurd is en dat doe je door te doen, denken, zoeken en samen te werken.
Er gaan echt momenten zijn waarvan je denkt: en nu.... er zijn elementen in de kamer die me erg bijgebleven zijn, maar dat zijn niet de puzzels. Misschien hadden die net wat meer wauw gevoel mogen geven, qua techniek, qua sfeer, qua beleving.
Ik dat ik mijn collega's moet bijtreden en dat de kamer inderdaad wat vernieuwing mist op vlak van puzzels.

Het verhaal en de beleving zijn hier het belangrijkste en dat is niet erg.
Je weet bij de start wat je doel is, wat je komt doen en dat komt op het einde perfect terug.

Ik had de start echt graag anders gezien, hier kan de kamer echt nog een stapje hoger door geraken.

Nadien leuk nagepraat met de host en een leuke foto gemaakt.
Een aanrader voor iedereen die van een goed verhaal houdt en alles in thema.
Ideaal aantal is echt 4 personen. Minder lijkt me pittig.

 

http://escapium.nl/


escape010 - book of mystery

12-12-20

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke, uitdagende kamer.

Na net Enigma hier gespeeld te hebben, stond ook Book of Mystery nog op de planning.

Onthaal:

Escape 010 ligt in hartje Rotterdam. Dat kan parkeren een beetje tricky maken, dus trek hier net wat meer tijd voor uit.
De escaperoom in van buiten redelijk goed aangeduid en eens binnen hebben ze een basic ontvangstruimte.

Net als bij de binnenkomst, liet onze gamehost ons lekker even tot rust komen. Even napraten en ondertussen snel een derde kamer boeken :-)


Kamer:

Mijn verwachtingen van deze kamer waren iets hoger als de eerste en het thema leent zich wel voor een toffe room.
We troffen dan ook een erg sfeervolle kamer aan en zagen duidelijk een verschil met hun eerste room (Enigma)
We merkten ook al snel dat dit niet de even lineaire kamer was als net. Je krijgt wel waar voor je geld qua puzzelplezier al zal hier echt enige ervaring helpen om bepaalde zaken even te negeren. De ervaren escaper zal beste over een goede filter beschikken en aanvoelen dat iets pas voor later nodig is, maar ik kan me heel goed voorstellen dat als dit je eerste of tweede room is je een beetje overdonderd kan worden.

De kamer is enorm sfeervol, maar bepaalde technieken zijn wel erg in your face en dat stoorde me. Hetzelfde geldt voor bepaalde puzzels die gewoon als een doosje tegen de muur zaten en dat terwijl ze net laten zien dat ze het perfect kunnen verwerken in de kamer.

Het grootste issue had ik in deze room met de eindpuzzel die weliswaar een einde bood aan onze quest, maar tegelijk een afbreuk deed aan de kamer. Het voelde zo goedkoop aan dat ik er werkelijk teleurgesteld door was.

Conclusie:

Verberg de techniek beter, werk sommige puzzels wat beter af en duw hier een betere eindpuzzel in en het is echt een hele leuke kamer. Hij is pittig, maar nog wel leuk en een goede uitdaging voor ook een ervaren groep. Wel was, gezien de ligging van de kamer, de volgende groep erg goed hoorbaar vanuit de kamer.
Ik ben blij dat ik hem gespeeld heb en ook deze room is een van de betere van Rotterdam.

Jammer dat er geen specifieke foto gemaakt wordt bij deze room, dat was ook nog een pluspuntje geweest.

https://www.escape010.nl/


escape010 - enigma

12-12-20

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 7.5

Riddle me this...

Een tijd geleden wouden we Enigma al een keer boeken, maar 4 personen bleek toch het echte minimum.
Hij bleef op mijn lijst staan en afgelopen zaterdag was het dan zover.
We speelden beide kamers bij Escape 010 en starten deden we met deze.

Onthaal:

Escape 010 ligt in hartje Rotterdam. Dat kan parkeren een beetje tricky maken, dus trek hier net wat meer tijd voor uit.
De escaperoom in van buiten redelijk goed aangeduid en eens binnen hebben ze een basic ontvangstruimte.
Onze host van dienst stelde ons meteen op ons gemak en was duidelijk niet gehaast. Dat waardeerde ik wel. Ff met de groep eerst een babbeltje ipv onmiddellijk de kamer in.

Kamer:
Na een ingekorte verplichte babbel en dito coronamaatregelen (masker en handschoenen) konden we beginnen aan de kamer die begint met een introfilmpje.
Meteen bij de start werd duidelijk waarom we met 4 dienden te zijn en de uitwerking vonden wij erg tof. Meteen werd ook duidelijk waarom deze kamer een laag slagingspercentage heeft, de puzzels waren redelijk pittig (breinbrekers) en zeker voor beginnende escapers kan ik mij best voorstellen dat wat hulp welkom kan zijn.
Het decor is er, maar ik was er niet echt van onder de indruk, maar eerlijk is eerlijk, als ik moet kiezen tussen decor of puzzels, dan worden het puzzels. Ik denk ook niet dat deze kamer zich daardoor wil onderscheiden.

Ondanks de "moeilijkheidsgraad" lag onze flow echt prima en op een bepaald moment dacht ik echt dat we hier met +/- 30 minuten over uit zouden geraken.
Naar mate we naar het einde toe gingen kwam alles wel op een of andere manier samen, maar het is me ontgaan wat we nu eigenlijk ontdekt of opgelost hebben. Het einde vond ik ook een beetje het zwakke punt van de kamer. Net waar heel de kamer je continue werk geeft voor 4 personen, ontbrak dat hier volledig.

Conclusie:
Wel dit is een uitdagende kamer en ik heb hem met veel plezier gespeeld.
Voor 75% vond ik dit echt super en dan vooral op samenwerkingsvlak, goed nadenken en linken leggen. Maar zoals hierboven gezegd ontbrak de eindpuzzel ook aan deze kwaliteiten en daar kan de kamer nog wat mee winnen.
Gezien het thema had ik misschien nog iets meer raadsels verwacht en misschien een echte ontknoping in het verhaal al kan mij dat gewoon ontgaan zijn.

De afwerking liet hier en daar wat te wensen over, maar dat is in deze kamer echt bijzaak.
Dit is echt een leuke room die je lekker een 70 minuten laat escapen en dat is gewoon prima.

Wij haalden hem uiteindelijk met nog 18.30 minuten over met 1 hint.

Als je in Rotterdam bent is dit zeker een aanrader, zeker als je van een goede breinbreker houdt.

https://www.escape010.nl/


escape haarlem - haerlemsch recept

11-12-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Sfeervolle lineaire kamer

Leuke kamer met goed verhaal
Escape Haarlem kwam steeds vaker naar boven bij gesprekken tussen fanaten. Beide kamers spraken we ook wel aan qua thema en dat in combo met een eigenaar die vlot reageerde op de vraag of we nog konden komen spelen maakte dat we vrijdagavond voor hun deur stonden.

Onthaal:

Escape Haarlem bevind zich in een zijstraatje. Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage (kamp) en van daaruit is het nog een dikke 5 minuten wandelen.
De escaperoom zelf ligt achter een meubelzaak en een horeca zaak en het was een beetje een vreemde weg van binnenkomen. Ook de ontvangstruimte vond ik wat raar, we zaten in de opslag van de keuken... Of dit iets tijdelijk is weet ik niet.

Na net Haarlems Verzet gespeeld te hebben, hadden we wel zin in hun nieuwste kamer: Haerlemsch Recept.

Kamer:
Net als bij hun vorige room blijkt ook deze kamer een stukje geschiedenis te bevatten. Leuk dat ze hier zoveel mee doen, het geeft toch een extra diepte aan een kamer.

De deur nodigde uit om binnen te gaan en eens binnen tref je werkelijk een enorm mooi decor aan.
Nu cafe's / tavernes etc. hebben steeds de neiging om dezelfde puzzels te gebruiken en de meeste van jullie zullen heus wel weten welke ik bedoel. Ik was aangenaam verrast dat het hier niet het geval was. De makers hebben echt hun best gedaan om alles enorm sfeervol en in thema te houden zonder leentjebuur te spelen.

Dat gezegd zijnde is deze kamer wel lineair tot in de kleinste teen en dat is niet erg met een kleine groep, maar ik zou deze niet met veel mensen willen doen.
De kamer verraste me wel op elk vlak en ze laten duidelijk zien dat ze slim gebruik maken van hun ruimte.
Tips kon je net als bij de vorige kamer kopen maar nu met pintjes bier :-) origineel.

Ondanks dat wij door de kamer vlogen, voelde dat niet zo aan. Alleen stelde ik me bij 2 zaken toch vragen en dat werd achteraf ook netjes overlopen.
De puzzels zijn geen echte breinbrekers, zeker niet voor de ervaren escaper.

Ook in deze kamer weer een duidelijk verhaal, een duidelijke ontknoping en zelfs een beloning.

Conclusie:
Een enorm sfeervolle kamer met hier en daar echt leuke elementen waar zeker minder ervaren groepen kleine waw momentjes gaan hebben. Voor mij had de kamer net een tikje minder lineair mogen zijn. Wel leuk vond ik het feedbacksysteem en vooral hoe authentiek de kamer aanvoelde. Misschien kan er nog iets meer met muziek/effecten gedaan worden, maar al bij al een hele goede ervaring.

Escape Haarlem heeft ons dan ook niet teleurgesteld!

https://www.escapehaarlem.nl/


escape haarlem - haarlems verzet

11-12-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke kamer met goed verhaal

Escape Haarlem kwam steeds vaker naar boven bij gesprekken tussen fanaten. Beide kamers spraken we ook wel aan qua thema en dat in combo met een eigenaar die vlot reageerde op de vraag of we nog konden komen spelen maakte dat we vrijdagavond voor hun deur stonden.

Onthaal:

Escape Haarlem bevind zich in een zijstraatje. Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage (kamp) en van daaruit is het nog een dikke 5 minuten wandelen.
De escaperoom zelf ligt achter een meubelzaak en een horeca zaak en het was een beetje een vreemde weg van binnenkomen. Ook de ontvangstruimte vond ik wat raar, we zaten in de opslag van de keuken... Of dit iets tijdelijk is weet ik niet.

Onze host had er in ieder geval veel zin in en niet veel later konden we aan onze kamer beginnen.

Kamer:

Voor je kan beginnen aan de room krijg je eerst nog wat geschiedenisles. Het bleek namelijk om een waargebeurd verhaal te gaan en we zaten ook op de echte locatie.
Verder hebben ze ook een hintsysteem waarbij je hints moet "kopen".

De kamer zelf ademende wel sfeer uit. Nergens een tipscherm en zowel de tijd als tips worden mooi in thema uitgevoerd.
Alles in de kamer is lekker ouderwets met hier en daar een "moderne toets". Samenwerken is echt de basis voor deze kamer, dat in combo met goed communiceren.
Persoonlijk denk ik dat 3a4 personen hier echt perfect is, meer wordt wat te chaotisch.

Het verhaal van de kamer is glashelder en dit kwam ook goed terug in de puzzels en uiteindelijk ook bij de ontknoping.

Conclusie:
Dit is een escape pur sang. Puzzelen/zoeken als de basis met een duidelijk verhaal en een duidelijk antwoord.
Je moet hier niks wereldschokkend verachten, maar lekker 60 minuten old school escapen met hier en daar een toffe verrassing.
Wel storend was dat we de controleroom goed konden horen, daar zou iets aan gedaan mogen worden.
Tips kopen gebeurd trouwens met muntjes en niet met tijd en daar was ik ook heel blij om.

Het verhaal bij de start was voor mij te lang mocht bondiger, terwijl het verhaal aan het einde dan net weer heel leuk was om te horen.
Achteraf ook helaas geen foto, dat blijf ik toch wel jammer vinden.

 

https://www.escapehaarlem.nl/


missionroom - cafe voorburg

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Tournée générale

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
DEA
Cafe Voorburg


6de van de dag en meteen ook de laatste: Cafe Voorburg


Onthaal:
Ook hier weer gratis parkeren voor de deur. Missionroom heeft een erg mooie ruime ontvangstruimte. Aan de muur hangen digitale scoreborden met de beste tijden ooit en van de maand per kamer. Niet dat ik met records bezig ben, maar ik vind het erg leuk om te zien.
Wel voelt het hier wat meer aan als een bedrijf (wat het ook is), maar ik miste net als de vorige keer de hartelijke babbel.
Eerlijk gezegd voelde het wat stijf aan en dat kan zo een domper geven op de sfeer, zeker als je 3 kamers achtereen weg gaat spelen.

De vorige 2 kamers waren telkens een plezier om te spelen, deze leek ons dan ook niet anders te zijn.

Kamer:

Tja, ik heb een zwak voor cafe kamers. Waarom weet ik niet, want vaak bevatten ze weliswaar allemaal dezelfde puzzels en thematisch is dat wel leuk, maar qua originaliteit is het natuurlijk iets minder.
Cafe Voorburg neemt je echt mee in het cafe gevoel, een super mooi decor en leuke muziek. De puzzels waren niet bepaald moeilijk en miste wat originaliteit, zeker als je al wat meer kamers gedaan hebt, maar dat mag zeker de pret niet drukken.
Gaandeweg ontdekken we de geheimen van Cafe Voorburg en zijn eigenaar.
Ondanks een lekker flow, liepen wij gefrustreerd op een stukje vast, dat bleek deels onze fout en deels een technisch foutje in de kamer.
Niks rampzalig, maar genoeg om even twijfel te krijgen in wat ons nog te doen stond.
Uiteindelijk mocht dat de pret niet drukken en zetten wij een nieuwe beste tijd neer.

Conclusie:
Eigenlijk kan ik over alle kamers van missionroom hetzelfde schrijven. het zijn stuk voor stuk goede escape rooms. Ze hebben allemaal een mengeling van oud vs nieuw, modern en traditioneel. Steeds goed in thema en een duidelijk verhaal dat terugkomt in de kamer.
En dat wil je toch gewoon als speler, je gewoon 60 minuten amuseren in een goed gebouwde kamer....
Daarvoor spelen we toch escape rooms.

https://www.missionroom.nl/


missionroom - dea

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Lekker in thema

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
Cafe Voorburg
DEA

5de van de dag was DEA.

Deze stond al super lang op mijn lijst, maar helaas sprak SWAT ons de eerste keer net iets meer aan.

Onthaal:
Ook hier weer gratis parkeren voor de deur. Missionroom heeft een erg mooie ruime ontvangstruimte. Aan de muur hangen digitale scoreborden met de beste tijden ooit en van de maand per kamer. Niet dat ik met records bezig ben, maar ik vind het erg leuk om te zien.
Wel voelt het hier wat meer aan als een bedrijf (wat het ook is), maar ik miste net als de vorige keer de hartelijke babbel.
Eerlijk gezegd voelde het wat stijf aan en dat kan zo een domper geven op de sfeer, zeker als je 3 kamers achtereen weg gaat spelen.

Na een intro a la SWAT, al vond ik het daar beter uitgevoerd, konden we volledig in stijl beginnen.

Kamer:
DEA start net als SWAT erg origineel. Meteen zit je goed in het verhaal.
Je communiceert door middel van een Ipad en dat vond ik niks. Ik heb dit nog een paar keren gehad en ik heb er niks mee. Je moet op dat ding letten, continue aanzetten.... nee. Als er een kamer is waar ik net een walkie talkie niet erg zou vinden en net volledig in thema, zou het hier wel zijn.

Maar wat een toffe kamer is DEA! Breaking Bad in real life. Een ware ontdekkingstocht met net als bij Christina erg leuke puzzels, goed in thema, knappe afwerking en goed gebruik gemaakt van techniek.
Nu en dan heb je de eerder genoemde ipad nodig om verder te geraken en hoewel ik het niet de ideale manier vind, werkte het wel perfect.

De eindpuzzel vond ik wat jammer en ik had iets meer met een ontknoping verwacht, maar dan neemt niet weg dat dit een heerlijke beleving was.

Conclusie:
Een heerlijke beleving voor iedereen die wat heeft met Breaking bad, politiewerk of stomweg een uur heerlijk wil escapen met de nodige verrassingen.

https://www.missionroom.nl/


missionroom - christina's droom 2.0

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

sfeervolle ervaring

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
Cafe Voorburg
DEA

4de van de dag was Christina's droom.

Eerlijkheid gebied dat deze oorspronkelijk niet op de planning stond. Dat had meer met tijd te maken als met de kamer op zich.
Christina's droom is een kamer die al bestond, maar opgewaardeerd is naar een "2.0" kamer.

Wij vonden het in ieder geval al erg tof dat er last minute een kamer bijgeboekt kon worden, dus super service van Missionroom.

Onthaal:
Ook hier weer gratis parkeren voor de deur. Missionroom heeft een erg mooie ruime ontvangstruimte. Aan de muur hangen digitale scoreborden met de beste tijden ooit en van de maand per kamer. Niet dat ik met records bezig ben, maar ik vind het erg leuk om te zien.
Wel voelt het hier wat meer aan als een bedrijf (wat het ook is), maar ik miste net als de vorige keer de hartelijke babbel.
Eerlijk gezegd voelde het wat stijf aan en dat kan zo een domper geven op de sfeer, zeker als je 3 kamers achtereen weg gaat spelen.

Na de gebruikelijke uitleg konden we met de eerste room starten.

Kamer:
Aangezien we Christina last minute hadden toegevoegd, wist ik weinig van het verhaal. Maar dat werd snel duidelijk.
De kamer zelf vond ik erg leuk. Het barste van de sfeer, er zaten leuke puzzels in en ook het verhaal kwam goed naar voren.
Ook de manier van tips geven is schitterend gedaan, zo zie je maar dat een scherm in de kamer nergens voor nodig is.
De kamer zelfde voelde als een reis aan, een reis doorheen Christina haar verhaal/droom met een ontknoping die ook een antwoord bied.

Conclusie:
Zo zie je maar, ik wist niet wat te verwachten en ik kwam erg gelukkig uit deze kamer, net terwijl het verhaal mij normaal niet zou aanspreken.
De thematisering was prima op wat kleine zaken na, de puzzels goed, uitdagend en thematisch.
De kamer was niet eng, maar met momenten spannend. Verwacht niks wereldschokkend, hier en daar een hangslot en gewoon +/-60minuten heerlijk puzzelplezier.

 

https://www.missionroom.nl/


Delftcape - Red het koninkrijk

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Onderdompeling in sfeer

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
Cafe Voorburg
DEA

3de van de dag was Red het Koninkrijk
Deze stond al zo lang op mijn lijst en om verschillende redenen was het er nog niet van gekomen. De afstand, de prijs, niet met 2 te spelen (toen toch niet) etc.
Maar als Tolkien-fan mocht deze niet ontbreken toch?

Onthaal:
Wij parkeerden aan de Prinsenhof garage, echt op wandelafstand van de room.
Maar goed dat 1 van ons aan het opletten was, want deze room loop je werkelijk zo voorbij  (degene die er geweest zijn weten wat ik bedoel)
Eens binnen, wauw, wat een toffe gezellige authentieke ruimte is me dit. De medewerker van dienst hete ons warm welkom en na een eerste test ( of we wel waardig genoeg waren) mochten we dan ook aan onze quest beginnen.

Kamer:
Deze room bewijst nogmaals dat je het best een thema kiest in verhouding tot je pand en wat een schitterende beslissing was dat hier. Super sfeervolle start van de kamer.
De makers hebben het slim aangepakt door ons op een hele simpele manier duidelijk te maken wat van ons verwacht wordt. Dat zorgde ervoor dat wij haast meteen wisten wat ons telkens te doen stond en daardoor lag het tempo hoog en de sfeer was enorm tof. De puzzels die verwerkt zitten in deze kamer zijn bijna allemaal goed in thema.
Weinig wat ik over deze kamer kan zeggen dat niet teveel zou weggeven, bijzonder en origineel of de combo van beide :-)

Conclusie:
We wisten doorheen de kamer steeds wat ons te doen stond en dat zorgt voor een goede flow, misschien zelfs te goed want 31 minuten later stonden we terug buiten. En dat was voor mij ook meteen het pijnpunt van deze kamer. Hoewel wij blijkbaar de puzzels aan een rottempo aan het oplossen waren, voelde dat in de kamer echt niet zo aan. Als je me een tijd had laten raden had ik echt iets achteraan de 40 minuten gezegd.

Dat gezegd zijnde, is 31 minuten wel een beetje jammer gezien de prijs van de kamer. Tevens ook omdat het gewoon een hele toffe kamer is om in te verblijven, tenzij je langer bent dat 1m80 ;-)
Soms was het gewoon te duidelijk wat je moest doen, nog voor je er was en dat haalt het ‘ontdek het zelf’ deeltje een beetje weg.
Het is een must do voor iedereen die ondergedompeld wil worden in een andere wereld. Voor de ervaren groepen onder ons, zou ik zelf max. 3 spelers zeggen.

 

https://delftescape.nl/


Escaperoom Berkel - willy's chocolate factory

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 5.5

Familiekamer?

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
Cafe Voorburg
DEA

2de van de dag was Willy’s chocolate factory.
Persoonlijk heb ik niet direct iets met dit thema, maar je weet nooit of je aangenaam verrast kan worden.

Onthaal:
Wel de escape room ligt om een klein industrieterrein en parkeren kan gratis voor de deur. Dat geeft me altijd al een goed gevoel dat je daar geen rekening mee moet houden.
Eens binnen werden we te woord gestaan door wat wij dachten dat het de receptionist was, maar dat bleek uiteindelijk de host. Echt enthousiast bleek de sfeer niet echt te zijn en dat is gewoon jammer.

Kamer:
De start van de room was origineel en de vrolijke muziek doet je meteen glimlachen.
Maar wat ook meteen opviel was de matige afwerking. Nu dat is een surplus als die goed is en helpt je in de juiste sfeer te komen om zo meer in het verhaal op te gaan.
De puzzels die we tegenkwamen vond ik helaas niet altijd goed naar het verhaal linken. Je kan natuurlijk zeggen dat het “proeven” zijn en dan kom je met alles weg. Ook daar weer een hoop afleiding door zaken die er misschien wel leuk uitzien, maar niks toevoegen. Zo lijkt iets plots best tof, maar uiteindelijk doe je er echt niks mee en dat geeft meteen een licht negatieve sfeer.

Naar het einde toe werd het helaas niet beter en om heel eerlijk te zijn kon het mij op een bepaald moment niet meer veel schelen. We liepen maar wat rond en miste gewoon een doel of tenminste een logica in de paar puzzels die er waren. Het is fijn dat als je een puzzel oplost, je weet waarom je die op die manier aan het oplossen bent.
Uiteindelijk haalden we de kamer, maar als je me nu vroeg, waarom heb je het zo gedaan, dan kan moet ik zeggen: puur geluk.

Conclusie:
Het verhaal is duidelijk in deze room en zo ook de weg om er te geraken. De puzzel wisselen af tussen het betere zoekwerk en hier en daar het iets betere denkwerk. Hoewel de makers geprobeerd hebben om alles met het verhaal te linken, is dat thematisch misschien wel gelukt, maar daar stopt het dan ook. Het stukje dat ontbrak was vaak, waarom moeten we dit zo doen en dat is echt een verbeterpunt in mijn ogen.
Ook qua afwerking wat dit geen hoogvlieger en dat in combinatie met de algemene sfeer maakt dat dit helaas de minste kamer was sinds lang.
Nu misschien zijn wij de doelgroep niet van deze room en is dit een perfecte gezinskamer, dat kan best, maar als escaper met iets meer ervaring vond ik dit niet goed.

Wel even meegeven dat we op het einde een toffe foto meekregen en een leuk souvenir volledig in thema :-)

 

https://escaperoom-berkel.nl/


Mindscape - anna's dolhouse

29-11-20

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Erg leuke kamer

Nadat Corona onze eerste trip vakkundig annuleerde kregen we een nieuwe kans.
Op het programma deze keer:
Anna’s Dolhouse
Willy’s Chocolate Factory
Red het Koninkrijk
Christina’s droom
Cafe Voorburg
DEA

Starten deden we met Anna’s Dolhouse.
Ik was hier al eens eerdere voor Expeditie en die had een goede indruk op me achtergelaten.
Dat kwam zowel door de eigenaren als door de degelijke kamer. Hoog tijd dus om Anna’s Dolhouse te spelen.

Onthaal:
Parkeren voor de deur, ff goed de site lezen waar de ingang is ( onder het bord Wellness Rotterdam) trap omhoog, einde van de gang de escape :-) eerste puzzel voltooid.
Binnenkomen bij Mindescape is, net als de vorige keer, erg tof en helaas is dit voorlopig de laatste keer.
Sabina verwelkomde ons deze keer en meteen werd het duidelijk dat ook bij haar het escapen diepgeworteld zit.
Tja en dan is het snel gezellig en dan vliegt de tijd ook veels te snel, tijd die we niet hadden deze heerlijke dag :-)
Op naar Anna!

Kamer:
Ik had al veel goede dingen gehoord over deze kamer, dus ik popelde om te mogen beginnen. De start stelde me wat teleur, ik denk dat ik een volledig ander beeld had van deze kamer als wat ik voor me kreeg. Gek eigenlijk dat je dat soms hebt.
Gelukkig bleek de kamer zich te herpakken en zo ook wij ;-) De kamer zet een erg goede sfeer neer en is nergens over the top. De puzzels waren van een goed niveau, het betere denkwerk , parallel werken, samenwerken, alles kwam aan bod en natuurlijk liepen wij vast op de meest simpele zaken. Meteen ook bijzeggen dat wij ons met ons 3 heerlijk aan het amuseren waren en best wat puzzelwerk aan het verzetten waren.
De kamer was in zijn geheel tof gemaakt, sfeervol en met een bepaalde knusheid. Het voelde “echt” aan en dat doet zoveel met de beleving.

Conclusie:
Anna begon voor mij een beetje mwa maar bouwde stevig op. De finale had voor mezelf iets eerder mogen stoppen en voelde opvullend en tijdrovend aan. Dat gezegd zijnde hebben we ons met 3 “ervaren” escapers heerlijk geamuseerd met de puzzels die we tegenkwamen.
Als er ooit ruimte zou zijn voor een kleine opwaardering zou ik de start en de finale wat anders aanpakken. Ook narratief misschien nog iets meer meegeven wat we juist gedaan hebben en wat er met Anna is gebeurd na onze doortocht.

Maar ik zou iedereen met een gerust hart naar Anna’s dolhouse sturen.
Het was de perfecte start van ons dagje.

 

http://mindescape.nl/


Escape zwolle - het papieren huis

22-11-20

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke ervaring

Gelukkig zijn de kamers terug open en kon de ontwenning beginnen.
Heerlijk om weer lekker last-minute een groep samen te krijgen en naar Zwolle te trekken.

De boekingsmodule laat boeken op dezelfde dag toe en dat is altijd super handig.
Toch voor de zekerheid een belletje naar de eigenaar, het blijft een zondagavond natuurlijk, but no problems.
Tevens genoten we van een toffe black friday actie, dat is altijd mooi meegenomen.

Onthaal:

De escape room ligt een een rustige zijstraat van een drukke weg. Zeker op een zondagavond was hier parkeerplaats zat, lekker voor de deur en gratis.
We werden vriendelijk onthaald door de medewerker van dienst en de corona maatregelen werden netjes gerespecteerd.
Binnen is een kleine maar gezellige ontvangstruimte en de mogelijkheid om naar de wc te gaan.

Gelukkig geen hele uitleg over de basisregels, die ken ik onderhand wel bijna, maar wel een goed en duidelijk verhaal.

Kamer:
Voor we de kamer in konden moesten we ons natuurlijk wel wat minder opvallend maken. Ik kan dat wel waarderen. Het is leuk voor de algemene sfeer en je gaat als groep toch net wat enthousiaster de kamer in.

De kamer zelf vond ik zelf vrij basic. Het is een leuke escape room, dat zeker, maar ik miste een beetje de wauw factor.
Nu kan het natuurlijk zijn dat het door de aantal gespeelde kamers kwam of door de hoge score die de kamer hier krijgt, maar ik kon mij niet ontdoen van het feit dat de kamer karig was qua aankleding, sfeer en effecten.

Dat gezegd zijnde is dit op zich een prima escape room. De puzzels zijn soms wat raar, verhaalgewijs dan, maar soms ook origineel en er is voldoende afwisseling.

Het verhaal waar we duidelijk mee begonnen verloor een beetje zijn sterkte naar mate de kamer vorderde en dat kwam vooral door de puzzels waarvan ik me af en toe afvroeg: waarom zijn we dit nu aan het doen.

De echte spectaculaire ontknoping ontbrak voor mij een beetje. Het was voor de meeste van ons te passief.

Conclusie:

Wel dit is absoluut een leuke kamer voor iedereen wil escapen. Het cijfer is wel iets aan de hoge kant naar mijn mening.
Dat kwam niet door de host en opvolging wat die waren uitstekend. Hoewel we geen hint nodig hadden, wist onze GM ons precies te zeggen hoe wij de kamer doorlopen hadden. Hij liet ons tevens lekker met rust en dat is niet altijd makkelijk.

Waar kan het beter, wel meer dreiging, spanning, meer sfeer. Alles was fel verlicht, met geluidseffecten kan er meer gedaan worden, net als met special effects. Ik kan zo 3a 4 dingen opnoemen die de waw factor/sfeer omhoog zouden halen.

Het feit dat we de kamer haalden in 42.43 minuten zonder hints toont aan dat er een lekkere flow door de kamer zat met een bepaalde logica. De puzzels zijn met momenten erg cliché maar op andere momenten net weer origineel.

Achteraf nog een leuke foto gemaakt en na een korte babbel weer naar huis.

 

https://escapezwolle.nl/


Wescape - payback

4-10-20

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Payback time!

Eindelijk nog eens een escapedagje met team Grensloos.
Deze keer op de planning:
Wescape : Payback en Kidnapped
MJ Escape : The Mad Magician
Starten deden we dus bij Wescape.

Onthaal:
Wescape ligt op een klein “industrieterreintje” en parkeren kan vlot in de straat.
De escape room is duidelijk aangegeven van op straat.
Eens binnen werden we vriendelijk welkom geheten door Paul, de eigenaar.
De ontvangstruimte is klein maar gezellig en zit propvol met spelletjes, erg leuk.
Na een toffe babbel popelde ik om te beginnen 
Starten deden we met Payback en achteraf gezien hadden we deze als laatste moeten spelen.

Kamer:
Wel Payback stond zowel bij mij als bij Marloes al een hele tijd in de wishlist.
De reviews van vorige spelers wisselende elkaar af tussen positief en kritisch en dat in combinatie met de prijs weerhield me een beetje.
Voor we eigenlijk begonnen bleken we ook nog de keuze te hebben tussen een normale modus of een expertmodus. Expert zijnde max 5 hints. Klinkt me nog veel, maar met een slagingspercentage van 30% misschien toch geen overbodige luxe.
Tja en wat doe je dan, expertmodus 
Payback start met een duidelijk verhaal dat ondersteund wordt door een kort, maar duidelijk filmpje.
Wij vonden bij deze kamer al snel onze flow en die zou eigenlijk niet meer weggaan. Het decor is mooi gemaakt en volgt mooi het verhaal. Hoewel de kamer tof gemaakt is en eigenlijk perfect het verhaal neerzet, had ik dat niet zo met de puzzels. Die waren wel logisch en leuk, maar soms voelden ze wat vergezocht aan t.o.v. het verhaal. Nu er zaten er zat in en hoewel wij stevig aanpoten, blijven ze maar komen. En dat is het gene wat ik zo leuk vond aan deze kamer, we bleven met 3 man continue bezig.
Er zitten een paar leuke momenten in de kamer, niks wereldschokkend, maar wel tof gedaan.

Conclusie:
Payback is wat mij betreft echt een aanrader. Het is een goede escape room met toffe puzzels, een goede flow en bijna altijd is er voor 4 personen iets te doen.
We haalden de kamer uiteindelijk met 1 hint en die stelde dan eigenlijk ook niks voor. (gewoon een dom momentje zoals gewoonlijk ;-) )
Ze werken hier met een soort puntensysteem waar tijd vs hints vs je doel uiteindelijk tot een puntenscore leidt. Plaats 7 voor ons.
De vaste kamerprijs van 130 euro vond ik wat te hoog voor de kamer.
Wij waren maar met 3 en dan is het toch 43.3 euro pp. Dat is eigenlijk wat teveel van het goede en dan ga je ook een vergelijk leggen met andere kamers die dan net wat meer te bieden hebben.
Maar uiteindelijk mocht dat de pret niet drukken en eht bleek 1 van de hoogtepunten van de dag.

 

https://wescape.nl/

 


wescape - kidnapped

4-10-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Tof maar miste sfeer

Eindelijk nog eens een escapedagje met team Grensloos.
Deze keer op de planning:
Wescape : Payback en Kidnapped
MJ Escape : The Mad Magician
Starten deden we dus bij Wescape.

Onthaal:
Wescape ligt op een klein “industrieterreintje” en parkeren kan vlot in de straat.
De escape room is duidelijk aangegeven van op straat.
Eens binnen werden we vriendelijk welkom geheten door Paul, de eigenaar.
De ontvangstruimte is klein maar gezellig en zit propvol met spelletjes, erg leuk.
Na een korte pauze na Payback stond Kidnapped klaar voor ons.

Kamer:
Zoals ik al eerder aangaf hadden we ze omgekeerd moeten spelen.
Nu hoewel dat dit de “oudere” kamer van de 2 is, zijn ze beide volledig anders van opzet.
Kidnapped heeft net als payback een simpel verhaal, alleen voelde ik dat verhaal niet zo goed in de kamer als bij Payback.
Net als bij Payback is de kamer hier ook weer leuk gemaakt, maar het grootste verschil zit zich hier in de puzzellijn.
Bij de start loopt het nog lekker parallel, maar de flow sloeg daarna wat om naar het betere zoekwerk en dat is niks voor mij. Ik miste in deze kamer wat dreiging/spanning, zeker gezien het thema. Wat me ook stoorde is dat het filmpje van de intro een paar keer opnieuw afgespeeld werd om een reden die ik niet snap.
De opvolging vanuit de GM was prima, hij bleef ons rustig volgen en ipv tips te geven gaf hij via licht de nodige hulp en dat waardeer ik enorm.

Conclusie:
Wel 1ste tip is vooral begin met deze 
Nu dat is ook smaak en hoe jij als speler een kamer ervaart en in dit geval vooral de puzzels.
Wij haalden de kamer met 1 hint en hebben ons prima geamuseerd. De puzzellijn was niet direct mijn ding en we stonden af en toe wat op mekaar te wachten.
Ik denk persoonlijk dat er wat spanning miste en dat op een bepaald punt in de kamer er wat nagedacht kon worden om de volledige groep iets te laten doen. Het huidige cijfer is naar mijn mening iets te hoog.

https://wescape.nl/

 


mj escape - the mad magician

4-10-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Are you watching closely?

Eindelijk nog eens een escapedagje met team Grensloos.
Deze keer op de planning:
Wescape : Payback en Kidnapped
MJ Escape : The Mad Magician
Met Wescape achter ons was het tijd voor MJ Escape.

Onthaal:
Mj Escape ligt op een pleintje met parkeerplaats voor de deur.
We werden welkom geheten door een vriendelijke medewerkster die meteen in was voor een leuke babbel.
De ontvangstruimte is basic, maar wel leuk. Een beetje zoals bij de bomma 
Overal spelletjes, een oude piano en een boekenkast.
Onze host sloeg gelukkig het bekende praatje over en haalde terecht de coronaregels aan.
Spelen moet hier met handschoenen die je gratis krijgt.

Kamer:
The Mad Magician…. Als er 1 thema is wat mij bij uitstek geschikt lijkt voor een escape room, dan is het dit wel.
Maar ik had ook reeds veel reviews gelezen over deze kamer, van goed tot slecht wat me op voorhand een beetje deed twijfelen.
Met open geest en een goede vibe toch maar de kamer in.
We worden in de kamer toegesproken door the mad magician en het is meteen ernst!
De opzet van de kamer is vrij basic, maar wel leuk gedaan.
Hij barst van de puzzels en ik denk dat het voor sommige spelers best een beetje overweldigend kan zijn om te zien waar ze mee moeten beginnen . Dat probleem hadden wij absoluut niet en wij konden ons haast in 3 opsplitsen, zoveel puzzels waren er. Het lijkt allemaal wat random, maar als je wat beter oplet wordt al snel duidelijk wat je kan combineren.

Met echt een rotvaart vlogen wij door deze room en ik moet bekennen dat ik op een bepaald moment echt vreesde dat we er bijna waren met nog een berg tijd over.
Ik heb absoluut niks met records en baal ook meestal als ik met 20+ minuten over uit een kamer geraak.
Gelukkig was ik mis en houden de makers je flink bezig.
De kamers is wel old school maar zo hebben wij ze graag. Ik heb niks tegen techniek, zolang het maar niet ten koste gaat van puzzelplezier en dat heb je hier zeker en vast.
De kamer zit dan ook vol met cijfer en hangsloten en gezien het thema stoorde mij dat niet. Natuurlijk nodigt het thema ook uit tot wat wow elementen of een goed wtf momentje en dat miste ik wel. Het einde kon je van ver al raden en dat vond ik wel wat jammer.

Conclusie:
Wel ik had niet gelogen dat deze kamer ons wel lag. Met ons klein team doorliepen wij de kamer zoals hij bedoeld is, lekker zonder hints en met een diepe buiging van onze GM die duidelijk even blij was als wij.
Ik hou dan ook een goed gevoel aan deze kamer over. Door de logica die wij zagen, een goede duidelijke rode draad, toffe puzzels die lekker afwisselende in moeilijkheid, aantal personen en type.

Dat in combinatie met een gm die duidelijk wist dat ze ons met rust kon laten maakte dat ik me 40 minuten goed geamuseerd heb.
Ook even meegeven dat wij de kamer in september geboekt hadden en dat MJ escape de kortingsactie voor oktober netjes voor ons toepaste. Mooie service.

 

http://www.mjescape.nl/

 


mj escape - the boss

4-10-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

We are part of the family now.

Eindelijk nog eens een escapedagje met team Grensloos.
Deze keer op de planning:
Wescape : Payback en Kidnapped
MJ Escape : The Mad Magician
Met Wescape achter ons was het tijd voor MJ Escape.

Onthaal:
Mj Escape ligt op een pleintje met parkeerplaats voor de deur.
We werden welkom geheten door een vriendelijke medewerkster die meteen in was voor een leuke babbel.
De ontvangstruimte is basic, maar wel leuk. Een beetje zoals bij de bomma 
Overal spelletjes, een oude piano en een boekenkast.
Onze host sloeg gelukkig het bekende praatje over en haalde terecht de coronaregels aan.
Spelen moet hier met handschoenen die je gratis krijgt.
Tijd voor de laatste van de dag, The Boss

Kamer:
Hoge verwachtingen had ik van deze kamer, zeker nadat The Mad Magician zo goed meeviel.
The Boss start op een zelfde manier, een duidelijk verhaal met een kort introfilmpje.
Vanaf het begin was het al meteen duidelijk dat dit een andere kamer was. De flow lag meteen anders en we liepen eigenlijk al meteen vast. De gm kon ons ondertussen goed lezen en schoot gelukkig te hulp.
Maar waar het in TMM zo lekker liep was dat hier niet zo. Net zoals bij TMM stikt het hier van de puzzels die vrijwel steeds parallel op te lossen zijn en dat is enorm prettig.
Wel had ik van deze kamer iets meer veracht qua beleving. Het is een toffe escape room, maar hij voelt wat te braaf aan voor het enorm toffe thema en ditto verhaal.

Conclusie:
Ik had hoge verwachtingen van The Boss en die zijn niet helemaal ingelost, deels door onszelf maar ook een stukje door de kamer.
Hoewel we de kamer doorliepen met slechts 2 hints en we hem haalden terwijl de slagingspercentage slechts 20% is, voelde de flow gewoon niet zo lekker aan als bij TMM.
En dat is iets persoonlijk. De kamer is mooi en sfeervol gemaakt, miste wel wat spanning maar barste opnieuw van de puzzels. Ook leuk dat ze hier enorm veel parallelle puzzels ingestoken hebben waardoor je als team amper stil hoeft te staan.
Ook hier weer volgende de GM ons perfect op en na een leuke foto en ditto babbel sloten we deze escapedag weer af met een goed gevoel. 4/4

 

http://www.mjescape.nl/

 


Forsaken escape room - the clinic

29-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Doktertje spelen...

Escape trip met Team Grensloos :-)
6 rooms op de planning
- Alien encounter
- Room 1803
- 1627 Groenlo
- Vloek van Hof Te Langelo
- The Clinic
- Coprse inc.


Onthaal:
Ruime parkeerplaats voor de deur. Ff een belletje geven dat we er waren en even later kwam Daan ons ophalen.
In de catacomben van het gebouw hebben ze een super leuke ontvangstruimte gebouwd met alle nodige comfort.
Tot mijn grote spijt hadden we door de planning helaas niet al te veel tijd om hier rond te hangen.
We hadden The Clinic al geboekt nog voor hij open was en het was dan ook een beetje een gok.
Hun eerste room was bij Marloes erg goed in de smaak gevallen, dus dat vertrouwen was er wel.

Kamer:
The Clinic start eigenlijk zonder veel uitleg van de gamehost. Met een tof gemaakt filmpje wordt het ons meteen duidelijk wat de bedoeling is. Zo zie ik het graag, simpel en duidelijk.
De sfeer die deze kamer uitademt is perfect, van het soort puzzel tot de moeilijkheidsgraad, alles bouwt stilaan op.
Hoewel de kamer nog vrij lineair begint is bijna alles daarna parallel en dat was met 4 perfect. Onbewust splitsten wij ons steeds op om zo de puzzels, die schitterend in thema zijn, op te lossen. De rode draad van het verhaal loopt doorheen de volledige kamer lekker door en overal was het meteen duidelijk wat we moesten doen en zoiets geeft een hele toffe sfeer in een hele nare setting ;-)

Er waren nog een paar kleine afwerkingsdetails die wat beter konden, maar dat is echt muggenziften op een kamer die zo psychiatrische instelling weer kan geven.

Als groep werden we uitgedaagd op puzzelvlak, doe vlak en samenwerken, er zaten grappig zaken in maar ook spannende, tot een klein WTF momentje toe.

Conclusie:
Ik heb me super geamuseerd in deze kamer. Qua sfeer, qua puzzels en qua spanning. Het onthaal is fijn, het verhaal duidelijk en de kamer heeft een heel lekkere flow. Ze hebben hier goed nagedacht over de puzzels, over samen moeten werken en over hoe ze het verhaal goed kunnen overbrengen zonder bergen leesvoer.

Achteraf nog even gebabbeld over de kamer en we hoorden alleen maar toffe dingen (maar die kan ik hier niet schrijven :-) )

Ideaal aantal: 4
Minder ervaring : 5-6


Hof te Langelo - vloek van hof te langelo

29-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 6

Leuke familie ervaring denk ik

Escape trip met Team Grensloos :-)
6 rooms op de planning
- Alien encounter
- Room 1803
- 1627 Groenlo
- Vloek van Hof Te Langelo
- The Clinic
- Coprse inc.

Ik kende deze room niet, maar hij lag mooi op de route en kreeg een hele goede score. Zou dit zo een van die verborgen parels zijn?

Onthaal:
Je parkeert gewoon bij de boerderij langs de koeien :-) knap dat de beleving buiten al begint ;-)
We werden zeer hartelijk welkom geheten door de medewerker van dienst die ons naar een hokje bracht.
Het is natuurlijk niet wat we gewoon zijn als verwende spelers, maar daar kon ik mij nog overzetten gezien het thema. De room telt.
Het verhaal werd ons toegelicht en tips gingen via de walkie talkie, iets waar ik het nooit op begrepen heb.

Kamer:
Wel om even terug te komen op het verhaal, dit was nodeloos moeilijk en vergezocht. Zeker met een thema voor families had ik toch wat anders gekozen.
Maar ok, als dat goed is uitgevoerd in thema en puzzels, dan kan zoiets slagen.
Helaas was dat niet het geval. De puzzels die er waren waren niet slecht ofzo, maar maakten totaal geen zin met het verhaal. Het was meer van wat kunnen we nog boerderij/koe gerelateerd in de kamer duwen en in dat opzicht zijn ze geslaagd.
Zeker in het begin is het ook maar een krappe sfeerloze bedoeling tenzij de sfeer moet bestaan uit originele melkstal.

Nu in het begin ging het nog best lekker en je weet nooit wat je nog te wachten staat. Hier en daar bleek het meer een goede zoekkamer te zijn dan puzzelkamer, maar met het gedacht dat ze veel gezinnen krijgen, snap ik dat wel.
Het verhaal is me totaal ontgaan aangezien we steeds afzonderlijke puzzels aan het oplossen waren die uiteindelijk geen echt antwoord gaven op het initiële verhaal.

Het mooiste stuk vond ik nog de eindpuzzel, die knap in thema is. Helaas voor ons was er een klein reset probleemje waardoor we iets al wisten wat we niet konden weten. Maar ok dat kan overal gebeuren.

Conclusie:
Wel ik weet niet of dit de kamer is voor de enthousiaste escaper met wat ervaring.
Ik denk dat dit een heel leuke room is voor gezinnen, maar dan zou ik toch iets doen aan de moeilijkheidsgraad en het verhaal.
Zeker beginnende spelers gaan hier toch een flink aantal tips bij nodig hebben.

De afwerking is pover en ook de thematiek minimaal. Maar het is geen heel slechte escape room. Ik denk dat er gewoon meer mee te doen is en dat ze hier echt iets te pakken hebben om gezinnen leuk te laten escapen.

Mag ook wel gezegd worden dat dit zeer gastvrije mensen zijn waardoor we ook nog even in de stallen mochten kijken naar de pasgeboren kalfjes.

 

https://escaperoomhoftelangelo.nl/

 


Escaperoom groenlo - 1627

29-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9.5

Enorm sfeervolle room

Escape trip met Team Grensloos :-)
6 rooms op de planning
- Alien encounter
- Room 1803
- 1627 Groenlo
- Vloek van Hof Te Langelo
- The Clinic
- Coprse inc.

Een kamer waar ik erg hard naar uitkeek, mede doordat veel mensen hebben bleven aanraden en de goede reviews.

Onthaal:
De escape room ligt in een gezellige winkelstraat. Parkeren kan een beetje een uitdaging zijn, dus kom op tijd.
Binnen stond de medewerkster van dienst ons op te wachten in een kleine maar gezellige ontvangstruimte.
Door de strakke planning hadden we niet veel tijd en ik moet zeggen dat we ook allemaal veel zin hadden om deze kamer te spelen.

Mijn euforie zakte al een stukje toen we de trap opgingen, net omdat rooms verscholen in zolderkamers nu niet echt een goede indruk bij me nalieten.
Maar hoe fout was die gedachte...

Kamer:
De kamer start met een mooi gemaakt introfilmpje dat duidelijk aangeeft dat 1627 voor de gemeenschap van Groenlo veel betekent.
Met een duidelijke opdracht in ons achterhoofd, wiste we wat ons te doen stond.
Ik ga weinig van deze kamer vertellen, buiten dat ik dit totaal niet verwacht had, wat een mooie kamer is me dit. Enorm sfeervol, leuke puzzels die echt niet makkelijk in dit thema te krijgen zijn. Toch slagen de makers er wonderwel in om ons op authentieke manier te verbazen.
Net als mijn collega al aangaf in haar review was de puzzeldichtheid wat aan de lage kant, maar dat mocht de pret niet drukken.

Conclusie:
Simpel, ga deze kamer spelen.
Het is echt een pareltje van een escape room.

 

https://escaperoomgroenlo.nl/

 


Escape ede - Room 1803

29-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 7.5

Toffe kamer voor elke escaper.

Escape trip met Team Grensloos :-)
6 rooms op de planning
- Alien encounter
- Room 1803
- 1627 Groenlo
- Vloek van Hof Te Langelo
- The Clinic
- Coprse inc.

Onthaal:
De escape room bevind zich aan de achterkant van een pand, waar je tevens ook kan parkeren.
Van daaruit wijzen de pijltjes richting een kelderpoort... Als dat maar goed gaat..

Eens binnen lopen we langs betonnen muren en blijven de pijlen volgen. We komen aan in een ontzettend mooie gezellige ontvangstruimte en worden heel warm welkom geheten door de eigenaar. Mijn hoop op een goede room steeg meteen met 200% :-)

Kamer:
Eerlijk gezegd heb ik het wat gehad met hotelkamer-escapes. Maar kamer 1803 krijgt goede kritieken en werd me ook aangeraden door andere eigenaars. Ze hebben in ieder geval niet gelogen, ze hebben hier echt een goede twist aan gegeven. De afwerking is echt top, de flow zit lekker en met de ontknoping weet je ook meteen het antwoord op de vraag die de kamer stelt.

Waar voor mij nog groeipotentieel zit, zijn de puzzels. Sommige zijn goed en tof om te doen, maar anderen voelden wat ouderwets aan voor een kamer die vrij nieuw is.
Gelukkig wordt dat weer goedgemaakt met de effecten, muziek en decor wat maakt dat dit een enorm leuke kamer is om te doen.

Conclusie:
Wel het is niet gelogen dat dit een heel toffe kamer is met een goede twist/wtf. Ook hier weer niet verbazen om te verbazen, maar mooi in thema van het verhaal.
Ontvangst, napraten is hier dik ok.

 

https://www.escape-ede.nl/

 


Escape tiel - alien encounter

29-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 7.5

The Truth is out there....

Escape trip met Team Grensloos :-)
6 rooms op de planning
- Alien encounter
- Room 1803
- 1627 Groenlo
- Vloek van Hof Te Langelo
- The Clinic
- Coprse inc.

Onthaal:
Deze escape room bevind zich in een winkelstraat. parkeren kan iets verder op.
De eigenaar stond ons praktisch op te wachten en was zichtbaar trots op zijn eerste "internationale" gasten.
Eens binnen konden we lekker op rust komen een tasje koffie en stroopwafels van het huis (thanks).
De ontvangstruimte is gezellig en ruim.
Helaas voor ons bleek er iets mis voor de kamer. Hierdoor geraakten wij natuurlijk in tijdnood en voor de eigenaar was het des te stressvoller.
Ik had oprecht medelijden met de man aangezien hij echt zijn best deed voor ons, alleen kwamen we op een punt dat we moesten gaan beginnen of op een andere keer terug moesten komen.
Uiteindelijk lukte het de eigenaar toch om alles in orde te krijgen en konden we beginnen.

Kamer:
Wel het verhaal is best simpel. Er is een ruimteschip neergestort en wij mogen op onderzoek.
De start is mooi gedaan en zeer goed in thema. Het dwong ook meteen tot samenwerken en dat is altijd fijn.
Het decor voelt "ruimteschip" aan op 1 ding na. We hebben dit ook aangegeven en ik heb vertrouwen dat de eigenaar in de toekomst hier nog werk van zal maken.
De puzzels die daarop volgende konden parallel uitgevoerd worden en kwamen samen tot 1 geheel.
Door de opstartstress leek het dat ook 1 puzzel niet goed werkte, er werd netjes gevraagd door de eigenaar of hij binnen mocht komen, maar het bleek uiteindelijk prima te zijn.
Als snel bleek dat we aan het eind van de kamer gekomen waren en dat kwam vooral doordat er niet al teveel puzzels aanwezig waren.
Nu het moet gezegd dat die er waren prima zijn, zowel qua thema als qua moeilijkheid.

Conclusie:
Ik ben altijd op mijn hoede voor tempels, egypte-thema's, ruimtezaken etc omdat het erg moeilijk thema's zijn om realistisch over te brengen.
Alien encounter is in mijn ogen wel geslaagd om het thema netjes te bouwen.
Hij is ver weg gebleven van taal en dat is prima voor dit thema.

Wat ik wel miste was sfeer in de kamer. Een goede duistere soundtrack, wat rook etc. Alles om je aan te geven dat je je wel in een ruimteschip bevind. Miss af en toe wat "stoom" dat ontsnapt of iets wat openvalt.
Het ruimteschip is natuurlijk ook neergestort. Nu komt het me wat te steriel over.

Ik ken natuurlijk niet de gemiddelde tijd of slaagkans van de spelers, maar nu kwamen de puzzels karig over.
Het is een rottijd voor escape rooms en ik weet dat veel van hen op het tandvlees zitten door corona.
Daarom Maurits, ik weet dat je wat zenuwachtig was en dat merkten we ook, je hebt een prima kamer gebouwd en ik denk echt dat je met minimale investeringen (wat effecten, wat geluid en wat finetuning) hier een nog leukere beleving van kan maken.

We willen je nog eens bedanken voor alle moeite die je gedaan hebt om ons toch te kunnen laten starten.

Momenteel is het cijfer iets te hoog voor de totale beleving, maar er is meer dan een goede basis aanwezig om daar te geraken.

Ik wens je veel succes toe met de volgende kamers, want daar komen we zeker voor terug.

 

https://escapetiel.nl/

 


escaperoom junkie - corpse inc

26-8-2020

5 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Avondje lijken stelen...

Deze room werd me geadviseerd door de eigenares van Mindescape.
Toeval wou dat ik kon aanhaken bij een andere groep die ook iets weten van rooms ;-)

Onthaal:
Wel Escaperoom Junkie ligt op een klein industrieterrein, dus parkeren lekker voor de deur.
Eens aan de deur lagen we al in de deuk van het lachen aangezien een van de medewerkers ons nog niet zo vroeg verwacht had.
We werden hartelijk ontvangen door de eigenares Jeanine.
De ontvangstruimte is gezellig ingericht en voorzien van het nodige comfort.
We kregen natuurlijk een beknopte uitleg over het verhaal en de kamer en werden gewoon weg gestuurd :-o

Kamer:
Natuurlijk niet zomaar weg, maar mooi naar de kant waar ons avontuur van 75 minuten kon beginnen.
Ik hou van dit soort momenten, ff uit je comfortzone en volledig meegaan in het verhaal.
Het zou er om gaan spannen want we moesten met ons team vermomd naar binnen zien te geraken en de beveiliging stond er op scherp.
Aan ons de taak om dat volgens de regels te doen.

Het moet gezegd dat we vanaf minuut 1 lekker de sfeer te pakken hadden. iedereen nam zijn rol serieus en we werden alsnog verrast door hoe goed de beveiliging zich aanpaste aan de situatie.
Het pand zelf ademt mortuarium uit, zowel in sfeer, als muziek als belichting.

Het is natuurlijk geen klassieke escape room, maar een meer real life gaming waardoor je dus buiten het puzzelen moet omgaan met een situatie die continue kan veranderen.
Dat vond ik hier heel sterk neergezet. Er zijn natuurlijk niet zoveel puzzels, maar doordat ze continue inspelen op hoe goed je groep het spel speelt, hangt er natuurlijk een bepaalde spanning in de lucht om niet gepakt te worden.

Hoe verder we geraakten in het verhaal, hoe meer duidelijk werd waarom ze zo streng waren en hoe spannender het werd.
Er zaten gewoon goede elementen die door hun eenvoud net realistisch overkwamen.

Conclusie:
Jawadde, wat een toffe beleving was me dit.
Een hele toffe setting met een realistisch decor, een heel goede acteur en een verhaal wat zich aanpast aan jouw gedrag als speler.
Achteraf nog leuk nagepraat met de eigenares die terecht trots is op haar "kindje".

Wij vonden het schitterend en hopen van harte dat je nog een 2de bouwt.

Ideaal aantal volgens mij is 4 spelers.

 

https://escaperoomjunkie.nl/

 


escape room gelderland - de nachttrein

20-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Sfeervolle puzzelroom.

Onthaal:

De escape room ligt een beetje verscholen op een industrieterrein, lekker geen gedoe met parkeren.
De ontvangstruimte is basic en komt wat rommelig over. Het ontvangst zelf was aangenaam en rustig.

Kamer:
De nachttrein, leuk thema waar je veel mee kan. Het verhaal is idd erg mager, het is meer een setting.
Wij vonden de aankleding van deze room erg leuk. Zeker de start is tof en staat precies voor wat een escape room moet zijn, puzzelen en samenwerken.
Het treingevoel komt mooi naar boven en die trein zit tevens bomvol met puzzels, mijn god ik kan ze niet meer tellen denk ik. Maar dat is echt een compliment want wij zitten met 4 spelers vaak op onze honger. Er zit zoeken, denken, rekenen en doen bij en dat maakt dat iedereen iets kan doen.
Ik lees in andere reviews een paar keer afwerking of slijtage, maar dat gevoel hebben wij amper gehad.

Conclusie:

Wij hebben heerlijk gepuzzeld in deze trein. De sfeer was leuk, het doel super simpel en iedereen van onze groep heeft mee kunnen doen.
De kamer is geen technisch hoogstandje, maar een beestje van zijn tijd. Kunnen er wat zaken beter, jazeker.
Haal het scherm weg uit de trein van 1928 en rop de tijd bv om als conductor, 30 minutes until arrival. Ook tips zou je in het thema van conductor kunnen inspreken.
Voor de rest heb ik echt een prima room gespeeld, qua puzzels, qua prijs als qua sfeer.
4 spelers lijkt met perfect als je ervaring hebt. 6 als je nieuw bent. Met 2 lijkt hij me enorm pittig.

Achteraf miste ik ook de mogelijkheid om zelf iets te drinken te nemen. De eigenaar nam wel rustig de tijd voor een babbel en uiteraard een toffe foto.

 

https://www.escaperoomgld.nl/

 


escape the room - the flight room

20-8-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 4.5

Teleurstellend

Vliegtuigen, luchthavens, het is iets wat mij enorm interesseert.
Dat samen met een mooie openingskorting maakte dat wij afzakte naar Elst.

Onthaal:
De escape room bevindt zich in een bijhuis van een woning. Parkeren kan achteraan.
We werden vriendelijk welkom geheten door de eigenaar Bas.
Na een korte introductie konden we meteen beginnen. Een ontvangstruimte is er niet en onze spullen mochten gek genoeg mee de kamer in.

Kamer:
Je kan deze room op 3 manieren spelen.
In een kindermodus, normale modus en een advanced modus. Wij kozen voor het laatste, de versie zonder hints.

Nu eerlijkheid gebied dat ik pas erg laat doorhad dat we eigenlijk al in de room stonden tijdens de introductie, iets wat ik sowieso nooit leuk vind, maar dat zegt eigenlijk ook al genoeg over de room.
Ik was dan ook bijzonder teleurgesteld dat je dit anno 2020 nog kan presenteren als een escape room.
In de puurste vorm is het dat ook, begrijp me niet verkeerd, maar dit is eigenlijk een room voor trainingsdoeleinden.

De thematisering, afwerking en decoratie is wel erg minimalistisch, net als de aanwezigheid van de techniek.

De puzzels zijn uitdagend, maar de kamer is bijna volledig lineair. Er zitten hier wat toffe elementen in en de eigenaar heeft echt zijn best gedaan om alles in het thema te laten vallen.

Er is ook getracht om met geluiden ons de indruk te geven dat we op een luchthaven waren, maar door de setting in de kamer (een tafel met computer en wat reiskoffers) had ik nooit dat gevoel. (ik zou je graag een andere kamer eens aanbevelen, maar de naam kan ik hier, om spoilers te vermijden, niet noemen.

Conclusie:
Wel ik wil niet hard zijn, want de eigenaar was oprecht enthousiast en je merkte duidelijk dat hij met passie over zijn kamer sprak, maar ik vraag me af of de kamer wel op een escape room site moet staan.
Dit is een escape room in de meest pure, minimalistische vorm. Je moet is 60 minuten buiten geraken door middel van puzzels.
Maar daar stopt het ook, want dit is eigenlijk gemaakt voor trainingsdoeleinden waar niemand iets geeft om afwerking, verhaal etc.

We haalden de kamer uiteindelijk met een "nieuw" record van 42 minuten zonder hints.
De kamer heeft ons zeker laten puzzelen, dat ga ik niet ontkennen en was met momenten ff pittig, maar ik had anno 2020 toch net wel wat meer verwacht van de afwerking, techniek en het thema.

Ik zou zelf wel een paar puntjes willen aanhalen als verbetering:

Laat mensen hun gsm, etc wegstoppen voor ze de kamer binnengaan. Escapen doe je om ff te ontsnappen aan de werkelijkheid.
Ff een uurtje hun mobiel weg kan geen kwaad. Zo voorkom je ook dat mensen foto's gaan maken van de kamer.

Doe de inleiding buiten de kamer, je hebt er de ruimte voor.

Ik denk dat het geen kwaad kan om de bezoekers hun verwachtingen een beetje te temperen. Spelers hier zijn veel gewoon, verwachten ook veel. De lat ligt in Nederland ook hoog. Dat kan door een foto van de room online te zetten bv.

 

https://escape-theroom.nu/

 


operation exit - the mansion

16-8-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Heerlijke puzzelkamer

Aangezien onze oorspronkelijke reservatie last-minute geannuleerd werd, moesten we op zoek naar een alternatief.
Zondagavond 19 uur 2 personen .... om 22 uur spelen. Ga maar zoeken.
Wel de eigenaar van Operation Exit loste dit netjes op, nogmaals bedankt.

Onthaal:

Wel wij zaten bij Pathé en zijn naar daar gewandeld. Parkeren kan her en der betaald. Het pand zelf is iets moeilijker vindbaar, maar er hangt een bordje langs de deur.
Dit is een oud pand en dat draagt mooi bij aan de sfeer en het gekozen thema. We werden heel vriendelijk verwelkomd door onze gamemaster die zijn zondagavond nog wou vrijmaken voor ons. Top.
De ontvangstruimte is simpel, maar relax, proper en voorzien van het nodige comfort.


Kamer:
Wel we kregen meteen een keuze. De kamer bleek goed gevuld te zijn met puzzels en we kregen, als we dat wilden, 10 minuten extra.
Er zaten geen gevolgen aan vast en ongeacht hoeveel kamers ik gespeeld heb, die 10 minuten neem ik, als was het maar voor de rust.

Het verhaal is duidelijk en lekker simpel. Je hebt 60/70 minuten om de Baron zijn juweel te stelen.
Narratief zit de kamer mooi in mekaar, we breken ook echt in en de kamer bouwt door middel van puzzels mooi op naar ons doel.
De kamer zelf vond ik erg mooi ingericht. Mooie authentieke materialen en leuke sfeer.
De kamers is natuurlijk al wat ouder (dacht 4 jaar) en dat merk je wel. Niet door slijtage, de kamer is duidelijk wel onderhouden, maar wel door de hangsloten en gekozen puzzels. Dat bedoel ik niet als kritiek wat ik heb me erg goed geamuseerd in deze room.
Zeker met ze'n 2 is het goede uitdaging. Het is een zoek en puzzelkamer en dan heb je aan meer spelers absoluut een surplus.

Wat ik miste in de kamer was wat spanningsopbouw of een soort van dreiging. Iets wat me wat spanning geeft om door te doen.
Verder zitten er ook wat afleidingen in het spel die verwarrend aan kunnen voelen. Je kan bv. een puzzel op 2 manieren oplossen, maar als je dan uiteindelijk het onderdeel vindt dat je nodig had, werkt dat natuurlijk verwarrend.
Verder is het ook raar dat je geen geluid krijgt bij een hint. Dat is wel iets dat ik nog zou aanpakken in deze room. Als je vast zit heb je de neiging om continue naar het scherm te kijken. Ik zou gewoon een knop bij de gamemaster zetten die een geweerschot lost in de kamer (de baron is tenslotte jagen)

Conclusie:
Dit is een heel leuke kamer die eigenlijk perfect is voor iedereen die wil escapen. We gaan hier terug naar de kern, zonder wtf moment, maar puzzelen en ondertussen verder geraken in het verhaal. Als je uit deze kamer komt heb je zin om er nog een te doen en dat is de beste reclame die een room kan geven.

Dit is niet de kamer waar je met 6 ervaren spelers moet gaan instaan of 1.5 uur voor moet gaan rijden. Daar is hij niet vernieuwend genoeg voor (beestje van zijn tijd). Maar ben je in de buurt van Den Haag en wil je de dag lekker afsluiten, of heb je maar tijd voor 1 room en wil je echt ouderwets lekker escapen, dan is dit een top keuze.
Lekker puzzelen, goed zoeken, doodsimpel verhaal maar dat wel klopt, allemaal check.

De eigenaar communiceert vlot, het ontvangst van Joppe was erg vriendelijk en ook tijdens het spel liet hij ons lekker begaan.

Wij hebben ons super geamuseerd en hadden uiteindelijk 6 minuten van de 70 over.

 

https://www.operationexit.nl/

 


breakout rotterdam - the caretaker

1-8-2020

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 9

Leuke goede puzzelkamer

Op aanraden van een vriend deze kamer geboekt. Zijn vraag was simpel, wil je lekker een uurtje puzzelen? Yep, wel dan zit je hier goed.
Gelijk had hij.

Onthaal:
De escape room bevind zich in De Machinist, een oud gebouw vol karakter en historie.
Parkeren kan je rondom het gebouw (betalend)
Op de bovenste verdieping bevind zich Breakout Rotterdam.
Wat meteen opviel was de supermooie en gezellige ontvangstruimte. We werden meteen vriendelijk welkom geheten door de game master van dienst. Een super gezellige dame die ons meteen een drankje aanbood en ff de tijd nam om een babbeltje te slaan. Ook de eigenaar was van de partij, een schitterende kerel die duidelijk begrijpt wat escapen hoort te zijn.
Ik stond te popelen om te mogen beginnen, dus stuff in de locker en op naar onze eerste room.

Kamer:
Wel ik wist op voorhand al dat ik hier geen grandeur moest verwachten, maar gewoon een duidelijk verhaal en toffe puzzels.
En daar doen we het toch voor ;-)
De kamer start met een kort introfilmpje waarin duidelijk werd wat onze opdracht was. Zodra de lichten aan gingen begon de zoektocht.
Meteen zat er een lekkere flow in de kamer (we waren met 3) en iedereen had iets te doen. Zeker in het begin was parallel werken mogelijk, maar niet verplicht. Ze hebben een goed feedback systeem om te zien of je puzzel is opgelost en dat werkt perfect. Ik vind het zelf altijd fijn als er geen twijfel meer is. De puzzels zelf waren leuk om te doen, lekker afwisselend, van zoeken, rekenen, logisch nadenken en vooral linken leggen. Fijn ook dat ze de moeilijkheidsgraad afwisselend gemaakt hebben. Grappig genoeg liepen wij vast op 2 van de meest simpele zaken, maar dat is achteraf altijd tof om over te grappen.
De afwerking was tof en vooral de tijdsindicatie was enorm leuk gedaan, nooit eerder gezien.

Conclusie:
Ervaren escapers, doe deze room met 2 a 3, je gaat puzzelplezier hebben.
Dit is nu niet de kamer waar je 2 uur voor in de auto moet kruipen, maar ben je in de buurt van Rotterdam en zoek je echt een goede puzzelkamer met thema en verhaal, dit is een aanrader. Ook door de spelersprijs ipv vaste prijs. Wij betaalden 99 euro voor 3 spelers.

Het is een enorm vriendelijke eigenaar die goed weet wat in een room moet zitten. De kamer is goed afgewerkt, afwisselend in puzzels, hij is tiploos te spelen (aangezien onze tips echt domme eigen fouten waren) en met moderne technieken gemaakt.
Ook leuk is dat ze steeds iets proberen te doen met de historiek van het pand.

Een goede tip dus, Thanks Bart.

 

https://www.breakoutrotterdam.nl/

 


breakout rotterdam - engine room

1-8-2020

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Sfeervolle puzzel/battle kamer.


Onthaal:
De escape room bevind zich in De Machinist, een oud gebouw vol karakter en historie.
Parkeren kan je rondom het gebouw (betalend)
Op de bovenste verdieping bevind zich Breakout Rotterdam.
Na het spelen van The Caretaker zat de sfeer er goed in bij ons. De eigenaar babbelde nog even mee met ons en we konden niet anders dan even polsen of er nog een kamertje vrij was. Ja hoor!

Het was druk op dat moment als we even een momentje hadden konden we Engine room spelen. een kamer die apart of in Battlevorm gespeeld kan worden. Dat had ik ook wel eens willen doen eigenlijk.
Met een paar duidelijke instructies over de kamer en de opvolging konden we beginnen.

Kamer:
Ik had net ervoor de vorige groep eruit zien komen met de nodige geluiden en enthousiasme. Met dat enthousiasme gingen wij nu naar binnen.
De kamer is ingericht als duikboot, een moeilijk thema om realistisch naar voren te laten komen. Toch slagen ze er wel in om me dat gevoel te geven. Onze taak was simpel, koel de reactor, en start hem terug op zodat we kunnen overleven.
Deze kamer is natuurlijk een stuk ouder als The Caretaker, maar ook hier weer een goede puzzellijn die ervoor zorgt dat je met meerdere personen iets kan doen. net als in de vorige kamer pakken ze het hier ook weer slim aan en zitten er meer puzzels in de ruimte dan je in eerste instantie zou vermoeden.
We splitseten ons op en dat bleek achteraf gezien ook nodig. Ook hier weer een goede combo dus doe/denken/logica en zoeken. Nergens frustrerend, maar steeds duidelijk. Ook hier weer een manier om je progressie te zien en nergens een klok te bespeuren.
Hoewel we geen hints gehad hebben, liet de eigenaar de manier zien, fantastisch systeem!
De kamer pakt je wel degelijk mee in de sfeer van een duikboot met effecten en geluiden.

Conclusie:
Wel toffe kamer, ik heb nu spijt dat ik hem niet als battle gedaan heb. Dat was nog leuker geweest denk ik.
Maar wij speelden hem met 3 op 52 minuten zonder hints en dan heb je in mijn ogen altijd een goede kamer gebouwd.
De afspraak op voorhand was ook duidelijk dat ze ons gingen laten puzzelen en zo weinig mogelijk gingen helpen en dat hebben ze ook gedaan! De eigenaar kwam haast even gelukkig binnen als wij buiten en ik was blij voor de beste man. Het was een bevestiging dat de kamer klopt en gespeeld kan worden zodat hij hem bedoeld heeft.

Net als bij de vorige kamer (je speelt ze trouwens beter in omgekeerde volgorde) is dit niet de kamer om speciaal naar Rotterdam te rijden, maar echt een goede puzzelkamer. Het is ook een kamer van zijn tijd en daar bedoel ik niks verkeerd mee, maar je ziet wel het verschil met The Caretaker.

Ook hier weer een prijs pp ipv kamerprijs al lijkt me deze met 2 enorm pittig.

 

https://www.breakoutrotterdam.nl/

 


team trapped - the blind tiger

30-7-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Sfeervolle ruimte

Nadat we hier op het forum spelers gevonden hadden die wel eens mee wouden kletsen in de podcast, leek het ons een leuk idee om eerst ff een room samen te doen. Tof idee, maar vind er maar eens een die niemand nog niet gedaan had en tevens wel leuk was om te doen.

De eigenaars van Team trapped gingen erg gastvrij om met onze vraag of we bij hun mochten opnemen en wij konden meteen the blind tiger gaan spelen.

Onthaal:

De ingang is al ff zoeken en parkeren voor de deur gaat hem hier niet worden. Maar combineer deze room mooi met een winkelbezoekje aan het centrum en een lekker hapje achteraf en je hebt een leuke uitstap.
Ja en van enthousiast gesproken, heel tof hoe we hier ontvangen zijn!
De ontvangstruimte is klein, maar dat mocht de pret niet drukken want de kamer en het inleidingsfilmpje stond al op ons te wachten.


Kamer:
Dit is een erg mooie en sfeervolle kamer. De muziek kwam me bekend voor en paste erg goed in het thema en voegde echt iets toe.
Hoewel we met 4 ervaren spelers waren, vonden we niet echt onze flow in deze room. Op een of andere manier misten we een beetje de eurekamomentjes en beloning bij het oplossen van een puzzel. Niks zo vervelend als te moeten zeggen: ok en nu....
Ik weet ook niet of je deze kamer wel moet doen met een groep van 4. Met momenten had ik echt de indruk dat ik een beetje stond te wachten op de rest en niet echt iets kon doen.
De puzzels waren leuk en uitdagend, maar hier en daar kon de kamer wel wat liefde gebruiken om zo de gebruikssporen wat weg te werken.
De finale viel mij het meeste tegen maar gaf wel een duidelijk antwoord.

Conclusie:
Dit is echt een mooie room en zeker als je in de buurt bent het spelen waard met een kleine ervaren groep of een iets grotere groep met wat minder ervaring.

https://www.teamtrapped.com


Mindescape - expeditie

22-7-2020

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Robinson time

Na eens volledige dag bij Down the Hatch gezeten te hebben, kriebelde het om zelf nog eens een nieuwe room te doen.
Mindescape stond al even op mijn wishlist omwille van Ann's Dollhouse.
Jungle kamers hebben net als tempels, piramides etc nooit mijn voorkeur omdat ik steeds teveel verwacht van zulke thema's.
Benieuwd of Expeditie dat zou veranderen.

Onthaal:
Parkeren voor de deur, ff goed de site lezen waar de ingang is ( onder het bord Wellness Rotterdam) trap omhoog, einde van de gang de escape :-) eerste puzzel voltooid.

Een welkom gevoel, dat geven ze je hier wel. Wat een escaper in hart en nieren is die Talitha. Geweldig om met zo iemand een babbel te slaan, ervaringen uit te wisselen en must do's uit te delen.

Maar we komen hier natuurlijk om zelf te escapen.

Kamer:
Wel ik moest lachen met de inleiding, origineel was hij wel. Meteen werd dan ook duidelijk wat het verhaal is en wat er van ons verwacht werd.
De puzzels die we tegenkwamen waren zo veel mogelijk in thema. Verwacht geen zware cryptische puzzels, maar meer het goede zoek en denkwerk. Er was een fijne balans tussen parallelle/lineaire puzzels. Tussen doe en denk.
Het thema van de kamer, expeditie / jungle, blijft in mijn ogen een zeer ondankbaar thema, maar de dames zijn er wel in geslaagd om het zo te laten aanvoelen als een jungle. Het was er ook warm genoeg voor ;-)
De eindpuzzel vond ik persoonlijk aan de mindere kant. Aan de ene kant zorgde het wel voor het euforische gevoel dat we juist wisten wat ons te doen stond, maar aan de andere kant had het niet die ontknopingsfactor waar ik op gehoopt had.

Conclusie:

Wel ik denk dat ik met te hoge verwachtingen naar hier gekomen ben. Dat komt niet door de kamer en al zeker niet door de dames, maar door het hoge cijfer dat de kamer hier krijgt.
Mijn cijfer valt dan ook lager uit. Ik heb me prima geamuseerd, had 11 minuten over zonder hints wat er op wijst dat er een goede natuurlijke flow in de kamer zat. Tevens liet onze GM Talitha ons lekker met rust. Dat maakte dat we met ons 3 met een erg goed gevoel uit de kamer waren geraakt.
Om de 9.5 te bereiken miste ik wat de waw factor, de technische hoogstandjes en vond ik de eindpuzzel ietswat te simpel.

Dat gezegd zijnde doet dat 0 afbreuk aan de kamer. Het is een goede, toffe escape room om te spelen en wij komen zeker terug voor Anna's Dollhouse. Het feit dat hij tiploos te spelen is bewijst dat de dames duidelijk weten hoe ze een escape moeten bouwen en ook hoe ze 3 escapers moeten bezig houden met puzzels.

Geen minpunten dus, een must do als je in de buurt bent.

http://mindescape.nl/


Rock City Escape - Soup Du Jour

17-7-2020

3 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Een reservatie om nooit meer te vergeten!

Vrijdagavond, met 2 toffe vrienden onderweg, maar gelukkig hadden wij een reservatie voor Le Monastère.

Of ja, gelukkig maar....


Onthaal:

Wel net als de vorige keer fluistert dit pand zijn geschiedenis. Vanaf te parking tot aan de room voel je de geschiedenis en daar maken ze hier dankbaar gebruik van. Er is parkeerplaats voor de deur ( als je de juiste bordjes volgt)
Het ontvangst gebeurd volledig in thema en dat werkt hier perfect.

De ontvangstruimte is gezellig en voelt lekker authentiek aan.
Gelukkig zaten we hier niet lang, want oh wat had ik zit om deze kamer te spelen.

Kamer:

De inleiding gebeurd weer heerlijk kil en ongemakkelijk, perfect in rol, love it.
Wel ik raad je ten zeerste aan om hier te reserveren, de befaamde chef-kok Gaston Boucher, bekroond met een Michelin-ster voor zijn uitmuntende soep is erg streng en je komt er niet zomaar binnen.

Gelukkig hadden wij dat wel, maar of we echt welkom waren....

De kamer zelf is een waar pareltje. Net als het verhaal bouwt ook de spanning mee op. Ze weten hier bij Rock City Escape ook heel goed uit welke pijlers een escape room moet bestaan en dat merk je goed in deze room. Het is een ware mengelmoes van oud vs nieuw, van puzzels vs beleving, van waw-momentjes tot wtf momenten.

Wat ik enorm kon waarderen is het gebrek van een tijdsindicatie en de manier van hints geven.
Daarbuiten was het bijna continue automatisch duidelijk wat er ons te doen stond, maar net als bij andere goede kamers wisten ze ons hier ook weer te verrassen. En hoe.

De kamer zelf is gewoon erg goed doordat alles aanvoelt alsof het zo hoort te zijn, authentiek namelijk. De puzzels die erin zitten vallen in het verhaal en in het thema en voelen daardoor niet meer aan als een "puzzel" maar meer als de nodige stappen die je moet nemen om het geheim van Gaston te weten te komen.

Zelf met goed wat ervaring mag je goed gas geven in deze room en ik denk dat dat genoeg zegt.


Conclusie:

Wel, als dit de toekomst van escapen blijft, laat ze dan maar komen. Die is nu de 2de kamer (brand new) die ik speel (vorige was Molly's game) waar ik schrik voor had dat het wel waw zou worden, maar dat ik steeds minder zou gaan kunnen escapen door middel van puzzels.
De eigenaars hebben samen met hun geweldig personeel hier weer iets ongelofelijk neergezet. Niet omdat er 1 uitschieter inzit, maar omdat de kamer bijna perfect in balans is. En dat maakt voor mij een goede kamer. Niet dat ene wtf moment, maar het ontvangst, het thema dat doorgetrokken tot in de kleine details, de puzzellijn, en ja ook de techniek die erin zit.

Het onthaal is heerlijk kil en streng, net voor die ongemakkelijke sfeer, de afwerking en puzzels waren super om te doen en de natuurlijke flow van de kamer verliep perfect. En dan weet je dus dat je met een erg toffe kamer te maken hebt.

En voor degenen die denken dat deze kamer te eng is voor hun, vrees niet, je kan op elk moment de rekening vragen en naar huis gaan....

Net als bij Molly kwam ik ook hier weer met een heel grote smile naar buiten. Techniek onderhevig aan de beleving is ook hier weer het motto.

Een aanrader dus!

 

https://rockcityescape.nl/

 


escape room elst - crime scene mystery

16-7-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 7

Op onderzoek met z'n 2

Een kamer voor 2 personen kan ik altijd waarderen. Zeker als deze ook nog eens 75 min duurt. Op naar Elst dus.

Onthaal:
Parking voor de deur, grote ontvangstruimte voorzien van alle comfort en een vriendelijk ontvangst, dat zit hier alvast goed.

Kamer:
Gewapend met een ipad en de nodige ervaring met moorden in kamers ;-) betraden we deze kamer.
Het was al snel duidelijk dat dit een klassieke room was, maar dat deed totaal geen afbreuk aan de ervaring.
De gameflow zat bij ons lekker hoog en de puzzels vlogen voorbij. Zoals de rest hier al netjes schrijft, verwacht geen technische hoogstanden, waw effecten etc. Gewoon puzzelen old school.

Conclusie:

Wel ik hink op 2 benen.
Aan de ene kant waardeer ik een kamer voor 2 personen (75min) enorm. Ook het old school puzzelen stoorde me niet, integendeel zelfs.

Maar aan de andere kant kwamen wij buiten met nog 39 minuten over en 0 hints...
Dan heb je natuurlijk een duidelijke kamer en zit er een logica in, maar de verwachting die je schept met 75 minuten overstijg je niet.
De eindpuzzel mag niet zo gelaten worden want het gokgehalte is te hoog. Of anders gezegd, te makkelijk.
Dit had de hersenbreker moeten worden van de kamer en dat was een anticlimax voor ons.

Ook de ipad die je moet meesleuren is niet mijn ding, daarvoor voelt hij te fragiel en ik heb hem ergens neergelegd en niet meer bekeken.

Ook zijn er delen van deze kamer waar absoluut nog meer mee gedaan kan worden, maar nu gewoon "leeg" aanvoelen door het gebrek aan puzzels.
We hebben na deze kamer meteen aan de eigenaar gevraagd of de andere kamers moeilijker waren en tevens met 2 te spelen waren, maar een echt voorstel voor een andere room kwam hier niet uit. Zeker met de tijd die wij nog over hadden had ik dat wel verwacht...

Wij bleven wat op onze honger zitten bij deze kamer en zijn dan ook met een gemengd gevoel naar huis gereden en hebben onderweg nog een andere kamer geboekt om die honger wat te stillen.

 

https://www.escaperoomelst.nl/

 


next level escaperoom - suspicious farmhouse

16-7-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 7.5

Niet onze kamer....

Na een terugrit naar huis, last minute beslist om deze kamer samen te spelen.
Super service van Next level escape room om last minute nog een game master te regel voor een boeking voor 2 personen.

Onthaal:
Nadat we onder in het café ff op adem waren gekomen en iets gedronken hadden, werden we boven warm welkom geheten door de game master van dienst. Echt een super vriendelijke gast. Ik wist ook dat ik de kamers natuurlijk in omgekeerde volgorde ging spelen, zowel in verhaal als in bouwjaar. Nu voor de duidelijkheid, ze zijn afzonderlijk te spelen.

Kamer:
Als volwaardig csi team trokken we de kamer in. Ervaring zat zou je denken, maar de flow ontging ons hier volledig.
Ik wist dat het pittig zou worden met 2, maar zelfs als we puzzels juist oploste bleef de verwachte beloning steeds wat uit.
Lag het aan ons, was het te ver gezocht, geen idee, maar ik denk dat het ook kwam doordat we maar met 2 waren en meer ogen, zien ook meer. De kamer zelf is een product van zijn tijd, maar stond in die tijd wel vooruit op de rest.
Wat me wel stoorde was het verhaal dat slecht tot uiting komt in de kamer en vooral in de puzzels. er waren werkelijk zaken bij waarvan ik dacht, tof bedacht, maar waarom zijn we dit in godsnaam aan het doen....


Conclusie:

Wel dit was onze soort kamer niet, punt. Ik heb daarvoor teveel hints gehad om hem te kunnen halen, sommige zaken vraag ik me ook af hoeveel groepen het zien zonder hint, daarvoor zat onze flow te slecht en vond ik het verhaal maar een excuus t.o.v. de puzzels.
Ik kan me zo hardop een paar vragen stellen die totaal geen enkele steek maken met het verhaal en dat stoorde me.

Dat is iets persoonlijk en een andere speler zal onder de indruk zijn van bepaalde puzzels.
Nu het is een kamer van zijn tijd en we zijn helaas wat verwend, onder andere met de andere kamer hier, Catch me if you can.
Moet je kiezen, zou ik je ook aanraden om die te nemen.

 

https://www.escaperoomeindhoven.nl/

 


Locked - The Maze

28-6-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Lekker old school puzzelen.

Escapen met 2 personen is een beetje een uitdaging aan het worden. Soms kan het gewoon niet, soms is het gewoon te duur pp.
Sommige kamers sla je in het begin gewoon over, zoals in mijn geval The Maze.

Onthaal:
Wel het is de 2de keer dat we hier komen en net als de vorige keer werden we opnieuw hartelijk onthaalt. We hadden last minute gereserveerd en dat verliep erg vlot.
Ook hier de nodige regels wat Corone betreft, net als overal anders correct en to the point.
De ontvangstruimte is hier basic, maar daar bedoel ik niks verkeerd mee, lekker ruim, veel licht en proper.
Onze gamemaster kwam enthousiast over en dat is altijd tof om met die indruk te starten.

Kamer:
Goh, eigenlijk kan ik hier bloed eerlijk in zijn. Als je wil puzzelen dan zit je bij Locked prima. Ik spreek nu even voor The Maze en Heineken part II. Dat is ook precies wat The Maze doet, je een uur puzzelplezier geven.
Vergeet beleving, vergeet decor, dit is escapen pur sang. Hangsloten en puzzels, heel veel puzzels.
Maar, ondanks hoe verwend ik ben met alle ervaringen, mindfucks, noem maar op, ben ik met een brede glimlach uit deze kamer gekomen.
De puzzels zelf zijn ook niet wereldschokkend, maar zitten leuk in mekaar en door de hoeveelheid heb je echt je werk.

Wij waren met 2 en ik denk dat dit de moeilijkheid wel versterkt. We hebben echt goed doorgewerkt en hadden 2 minuten over.
Nergens hebben we een filmpje moeten kijken, moeten wachten op een effect, het is gewoon binnengaan en puzzelen, what you see is what you get. De kamer is bijna volledig linear, maar ondanks dat blijft het met momenten pittig en stevig doorwerken.

De gamemaster deed perfect haar werk, ze liet ons puzzelen, pas nadat we het spoor ff bijster waren greep ze in en als je dan 2 minuten over hebt, weet je dat ze de kamer erg goed kent en spelers goed kan lezen.

Conclusie:

Eigenlijk zou The Mase verplichte kost moeten zijn voor elke beginnende escaper.
De prijs is enorm redelijk (49 euro voor 2 personen)
Je krijgt een uur puzzelplezier.
je leert eigenlijk een stuk wat escapen in de basis is.

Hoe meer kamers ik speel, hoe meer ik puzzelkamers ga waarderen.
Iedereen mikt op die belevingen en akkoord goed uitgevoerd is het fantastisch, maar meestal gaat het ten koste van puzzels.

Ben je ooit in de buurt van Tilburg, heb je wat ervaring, doe lekker met ze'n 2en deze kamer.
Heb je nog niet veel ervaring, speel hem met 4 ofzo.
Hoe meer ervaring, hoe minder spelers dus.

Verwacht niks van de setting of het verhaal, je gaat een uur heerlijk puzzelen naar mijn mening.


Mijn sfeerscore uitgelegd:
Sfeer, wel het is een laag cijfer omdat dit niet is waar de kamer om draait. Er is een verhaal, maar dat komt in de kamer amper/niet terug.
Dus daar kan je geen hoog cijfer op geven. Maar de puzzels zijn gewoon goed, analoog ja, maar tof.
Je moet gewoon niet hierheen komen met hoge verwachtingen. gewoon een uur old school willen puzzelen.
Als dat je ding is wordt je hier gelukkig van.

 

https://www.locked-game.nl/

 


Riddle Room - Mystic Cabin

28-6-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Sfeervolle ervaring

Mystic cabin stond al heel lang op mijn wishlist, maar om een of andere reden kwam het er maar niet van. De vorige keer dat we bij Koen en Margot waren koos mijn team voor The Conductor, de omgekeerde volgorde dus :)

Onthaal:

Parkeren kan gratis op de ruime parking en de escape room staat goed aangegeven.
Net als ons vorig bezoek is het onthaal hier steeds erg hartelijk.
Er hangt in de kleine ontvangstruimte een aangename en welgekomen sfeer.
Margot is net als ons een echte escape fanaat en dat babbelt altijd lekker weg, tof!

Kamer:

We stoten tijdens onze wandeling op een oude hut. De eigenaar, een jager heeft blijkbaar tijd genoeg gehad om deze hut vol te steken met puzzels. De escape room heeft een goede combo tussen puzzelen en zoeken. De afwerking is leuk gedaan, zeker voor de tijdsgeest waarin hij gebouwd is. De puzzels zitten mooi verwerkt in het decor en vallen niet altijd meteen op.
Er is steeds geprobeerd om alles in het thema van de kamer te verwerken en dat konden we wel waarderen.
Verder ademt de kamer de gewenste sfeer uit, eigenlijk net als bij de conductor.

Conclusie:
Wel dit is een heel aangename escape room gerund door passionele eigenaren.
De kamer is mooi en sfeervol gemaakt en er zitten leuke puzzels in.
Wij haalden hem met 2 personen met nog 10 minuten over en hebben ons erg goed geamuseerd.

Ik zou hem persoonlijk zelf iets spannender gemaakt hebben, meer het gevoel geven aan de spelers dat de jager onderweg is ofzo, maar ook de huidige opzet is gewoon prima.
Je hebt inderdaad geen echt gevoel van een eindpuzzel/ontknoping maar dat mocht de pret niet drukken.

Margot liet ons lekker puzzelen en we hadden tevens het gevoel dat we goed opgevolgd werden, goede service dus.

Dit is , ondanks de leeftijd van de kamer, nog steeds een kamer die mee kan draaien. Ervaren spelers gaan hier geen verrassing in vinden, maar wel gewoon lekker puzzelen. Voor nieuwe spelers zeker een mooie opbouw naar meer.

 

www.riddleroom.nl

 


The escape room rijswijk - the execution

24-6-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9.5

Prison Break!

Tijdens Corona konden veel rooms onze steun gebruiken. Ook wij kochten een voucher met een mooie korting om zo achteraf eindelijk The Execution te spelen.


Onthaal:
Met parkeren moet je wat geluk hebben, maar vlakbij is er een gratis parkeergarage. Eens binnen kom je in een heerlijk koele kelder die weliswaar gezellig is aangekleed. Wat nog beter is, is steeds het gezellige ontvangst door de eigenaars en uiteraard Bart.
Je kan in de ontvangstruimte niet langs The Execution kijken en ik popelde om te kunnen beginnen.

Kamer:
Ik werd al blij van de deur waar we langs binnen moesten en toen moest het verhaal nog beginnen :-)
De start is bijzonder te noemen, bijna theatraal maar ik vond het fantastisch. Meteen ff samenwerken om hier door te geraken en dan kon de echte zoektocht pas beginnen.
Gaandeweg verloren wij wel wat de flow en liepen we met onze groep even vast.
Gelukkig duurde dat niet lang en naargelang de kamer vorderde, vorderde ook het verhaal naar zijn ontknoping.
De setting van de kamer is lekker realistisch, het decor enorm goed en er zit sfeer en spanning in de kamer.
De ontknoping op het einde is tof gedaan!

Conclusie:
Wel dit is een enorm leuke kamer. Hij is goed gebouwd, heeft een origineel begin, is lekker realistisch, er zit spanning in, veel sfeer.
Ergens in het midden ontbrak het een beetje aan puzzelflow en ik denk dat hier nog wel een verbeterpuntje ligt.

Maar wat ben ik blij dat ik hem gespeeld heb.
Is de nieuwe room er al? :-)

 

https://www.escaperoomrijswijk.nl/

 


Down The Hatch - Molly's game

3-6-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Onze nieuwe nummer 1!

2.5 jaar geleden bezochten wij bij Down The Hatch The Cooper Case en Flight 815.
Tijdens de gezellige babbel achteraf liet Loran al eens horen dat er misschien plannen waren voor een 3de kamer.
Na een tijdje werd er een tipje van de sluier getoond, de naam.
Molly’s Game.
Liefst 21 maanden is hieraan gebouwd en Down The Hatch heeft een naam hoog te houden.
Een naam die synoniem staat voor belevingen van 80 minuten.
Met erg hoge verwachtingen trokken wij naar Voorburg om hun nieuwste kamer te spelen.

Onthaal:
Buiten dat de evolutie van escape rooms erg hard gaat, was er nog iets anders nieuws op de proppen gekomen. Corona.
Het zal voor geen enkele escape room makkelijk zijn om met de nodige veiligheidsmaatregelen de zaak hartelijk, gezellig en ontspannen te houden.
We waren aangenaam verast hoe we hier op een veilige manier konden spelen. Aan alles was gedacht en tevens bleek het leuke ontvangst en dito babbel niet verdwenen te zijn.
De ontvangstruimte, ja die is er eigenlijk niet. Althans zo mag je die niet meer noemen.
Je zit al een stuk in het spel namelijk. Een fantastisch decor staart naar je toe en ook de inleiding is op een manier zoals we het nog nooit eerder hadden ervaren.

Kamer:
Het verhaal van deze kamer is beperkt, althans voor je start dan toch.
Het is 1971 en we gaan ontdekken wat er juist is gebeurd met DR. Kowalski.
Vanaf het eerste moment voelde we de sfeer en spanning en ik kan niet anders zeggen dat we er meteen ingevlogen zijn.
Mijn angst was dat er de laatste tijd veel om de beleving te doen is, en hoewel het een echte meerwaarde is, gaat dit ooit ten koste van puzzelplezier.
Met veel plezier kan ik melden dat Loran en zijn team niet vergeten zijn wat een escape room in de basis hoort te zijn, een puzzelkamer en liefst een die je als groep uitdaagt.
Wonderwel slaagt deze kamer daarin op elk front. De puzzels zijn uitdagend in moeilijkheid, geven eureka momentjes, af en toe zijn ze goed pittig, maar bijna altijd daagden ze ons als groep goed uit.
Buiten de puzzels is de afwerking van een disney niveau. Je waant je echt in een dokterspraktijk qua stijl en klasse.
Als je denkt alles gehad te hebben zijn er momenten in deze room waar we 2uur hebben over zitten praten. Absolute waanzin van de bovenste plank. Wat die zijn, dat ondervind je zelf wel.

Conclusie:
Wel, eerste tip die ik iedereen wil geven, speel eerst een kamer of 10-30 voor je deze doet.
Wat je hier mee gaat maken is van een ander niveau. Een niveau waar maar zeer weinig kamers aan gaan geraken.

2de tip: geniet van dit spel. Geniet van de custom soundtrack die van een enorme meerwaarde is.
Geniet van het decor, het verhaal, de puzzels en de sfeer.

Alles in deze kamer klopt en ook wij hadden natuurlijk niet alles opgemerkt en zaten tevens ook met vragen. Als je dan Loran vol passie hoort uitleggen wat we gemist hadden doordat we zo snel door de kamer wouden geraken, dan weet je hoe goed deze kamer uitblinkt in zijn details.

Bewaar deze kamer voor een goed moment, speel hem met je vaste groep, kijk uit naar dat moment want het is oh zo de moeite waard.
Ik kan niet anders zeggen dan dat Loran en zijn team al onze verwachtingen hebben ingelost en die waren hoog.

Met spijt in het hart was het voor ons de laatste room die wij hier voorlopig konden spelen. 😢

 

www.downthehatch.nl

 


Delftescape - de bagijnetoren

16-3-2020

2 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 8

authentieke escape met mindere waw factor

Delftscape stond in mijn wishlist omwille van Red het koninkrijk, maar door diverse mensen werd me ook De Bagijnetoren aangeraden.
Omdat de andere kamer niet met 2 te spelen valt, was de keuze snel gemaakt.

Onthaal:
Wel, als hier een flipperkast zou staan, zou ik boos worden :-) Wat een heerlijke historische plaats is me dit.
De host van dienst was geweldig, niet alleen door de warme welkom, maar vooral hoe hij het verhaal achter deze toren vertelde en daardoor ook meteen onze opdracht meegaf.

Kamer:
Een historisch pand heeft voor het bouwen van een escape room bergen nadelen, maar het authentieke gevoel dat je er krijgt, daar kan geen "gemaakte" kamer tegenop. Wat een toffe room is me dit, schitterend aangekleed en zat puzzelplezier.
Met 2 personen is het goed aanpoten en we hadden ook de nodige hulp nodig om er door te geraken.
De puzzels zelf zijn mooi in balans, van het betere zoekwerk tot het betere denkwerk. Naar mate dat je spel vorderde, ga je ook verder de toren in. Daar stoorde ik me wel aan de passieve momentjes (video) omdat het mij dan lijkt of dit van mijn "puzzeltijd" afgaat.
Er zat op het einde 1 element in de kamer waarvan ik dacht, dit is best riskant. In hoeverre dat ik hier in detail moet gaan is maar de vraag, maar ik persoonlijk was best verbaast dat dit door iedereen gedaan werd.

1 puzzel voelde voor mij wat te modern aan en daar had ik achteraf ook een ? bij. Na afloop werd de kamer nog mooi doorlopen en meteen opgeruimd (best apart) waardoor alles duidelijker werd.

Conclusie:
Een moeilijke deze. Ik miste, net als sommige andere hier, een beetje mijn flow. Ik kan het oude pand en het verhaal best waarderen en ze hebben hun best gedaan om alles zo goed als mogelijk in de puzzels te verwerken. Doordat een deel uit zoeken bestaat (iets wat mij persoonlijk niet erg ligt) haalden we de kamer niet en dat kwam ook door de weg naar de eindpuzzel. Die nodigde mij niet echt uit om te gaan zoeken. Maar ik lees hier weinig in andere reviews over terug, dus ik denk dat het gewoon persoonlijk dingetje is.

Al bij al een leuke kamer, maar iets te hoog qua score (9.1) in mijn ogen.

 

https://delftescape.nl/

 


Escape Centrum Limburg - Face Down

14-3-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Toffe ervaring.

Jullie kenden dit wel hé, last minute een escape zoeken, niet te ver, leuk thema, een die iedereen nog niet gedaan heeft...
Wel Face-down was de enige kamer die ik bij escape centrum limburg nog niet gedaan had.
Ik zat nog steeds met een wrang gevoel van The Lost Wizard in mijn maag, maar de laatste kamer wilde ik toch ook graag een kans geven.


Onthaal:
Wel, voor een zaterdagavond waren wij hier alleen. Corona stond namelijk letterlijk op de stoep. De ontvangstruimte hier is top, dat zal iedereen kunnen beamen die er al geweest is. Het personeel is net zoals de vorige keren erg vriendelijk en staat ook steeds klaar voor een babbel.

Kamer:

De kamer zelf start met een goed gemaakt filmpje dat je het verhaal moet duidelijk maken. Eens in de kamer is er wel een rode draad, maar de puzzels haken daar niet allemaal op in. Op bepaalde punten in de kamer had ik het gevoel dat er net iets meer gedaan kon worden met de ruimte. De afwerking is gewoon dik ok en ook de opbouw is goed gedaan met hier en daar een spannend element.
Het einde is wat speciaal omdat je echt maar 1 kans krijgt. Aan de ene kant is dat, gezien de omstandigheden, begrijpelijk en het zorgt er ook voor dat je niet gaat gokken, maar aan de andere kant is een foutje zo gebeurd en zonde van de kamer.

Conclusie:
Dit is een prima kamer voor escapers die matige ervaring hebben. Het is leuk als alles eens iets rustiger kan en lekker loopt, dat geeft een feel good gevoel.
Ik denk dat er nog ruimte is voor verbetering, vooral op de invulling van de escape room. Er staat veel in, maar er wordt zo weinig mee gedaan. In ruil krijg je dan een puzzel waar je van denkt..... er staan hier zoveel dingen, waarom nu zo.
Dat gezegd zijnde is dit een leuke kamer met een thema dat natuurlijk doet denken aan face-off.
Persoonlijk zou ik hem spelen 3 a 4. 6 lijkt me soms teveel.
Qua afwerking haalt deze kamer het niet van The Lost Wizard, maar dat maakt hij weer goed in haalbaarheid.
Prima verhaal, lekkere flow, vriendelijk personeel, een geslaagde zaterdagavond.

 

www.escapecentrumlimburg.nl

 


the great escape - the experiment

8-3-2020

6 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Pillen!!!!!

Deze keer 4 kamers bij The great escape.
We speelden de kamers in deze volgorde
The Mission
The Courtroom
The Prison Cell
The Experiment

Verdeeld op 2 locaties, we speelden de eerste 2 in de voormiddag, de andere in de namiddag.
Allemaal met acteurs, dus het beloofde een toffe dag te worden.


Onthaal:

Wel, het is er druk, de zaken gaan er duidelijk goed, dus we miste een beetje het persoonlijk contact. De mevrouw stond er alleen voor, dus alle begrip.
De ruimte zelf is groot, je kan er iets drinken en er staan wat gezelschapsspellen.

We hadden even pauze na the prison cell, net genoeg voor een drankje en toen konden we aan de laatste kamer van de dag beginnen.
Mijn verwachtingen waren hoog, zeker na de rest van de dag.

Kamer:

Het begint al bij het begin, alles is in thema van het verhaal. Onze begeleider deed het schitterend en het zorgde voor dat heerlijk ongemakkelijke gevoel dat je wilt hebben. We hadden ons aangemeld voor een onderzoek en al snel bleek dat we dat misschien beter niet gedaan hadden.

Heel veel kan ik niet vertellen over deze kamer, maar een paar puntjes gaan we toch bespreken.

1: Samenwerken is met momenten echt nodig, als groep moet je elkaar helpen en dat is super gedaan.
2: Puzzels. Beleving is tof, acteurs zijn tof, maar puzzels zijn de kern en dat zijn ze hier niet vergeten.
3: Acteurs. Ik heb geen schrik van acteurs, wel heb ik schrik dat het ten koste gaat van mijn escape tijd.
Wel hier lossen ze dat, net als in de andere kamers goed op. De tijd die je "verliest" met de acteurs, vangen ze op met 15 min extra tijd bovenop de 60 minuten.
Maar wat nog belangrijker is, de acteurs versterken het verhaal enorm. Ze zijn er, maar ook niet continue. Hierdoor creëer je een spanning die perfect bij hun rooms passen.

Verder voelde we ons helemaal in een dokterspraktijk, was het verhaal duidelijk en bouwde de spanning goed op naar het einde.


Conclusie:
Ik heb me kapot gelachen in deze kamer. Onze acteur zat heerlijk in zijn rol en wij gingen zo hard mee met het verhaal dat je de lach van hun gezicht kon aflezen. Het was gewoon een heerlijk einde van de dag en dit is echt een must do voor elke escapefanaat.

De kamer zelf is fantastisch. Goede acteurs, goed verhaal, toffe puzzels, lekkere flow.
Ik kan normaal echt zeuren, maar ik ben heel blij dat ik de 4 kamers (ze hebben er 5) hier gespeeld heb.
We moeten er dik 2 uur voor rijden, hebben er een overnachting voor geboekt, maar het was het waard.

Meer hoef ik er niet over te zeggen.

 

https://www.thegreatescape.info/

 


the great escape - PRISON BREAK 

8-3-2020

6 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Leuke belevenis achter tralies

Op moment van schrijven is deze kamer niet meer te bezoeken en aangepast.
Ik denk dat dat ook een goede beslissing is, aangezien het meteen als de minste kamer aanvoelde van onze dag bij The Great Escape.
Nu het minste wil niet zeggen slecht.

De andere kamers doen meer met hun acteurs en de kamers zijn ook moderner.

Kudos dus ook voor hun dat ze deze kamer een upgrade gegeven hebben. Of hij opnieuw te spelen is weet ik niet, dat mogen ze me steeds laten weten.

Nog even mijn conclusie:
Super toffe start alweer met de acteur die je lekker uit je comfortzone trekt. De puzzels waren wat meer slotje/sleuteltje gebaseerd, maar gezien de leeftijd en het thema niet heel erg. We hebben ons al groep erg goed geamuseerd, maar het was wel de "minste" van onze dag.
Dit was de enige kamer waar we een tip in gekregen hadden, maar ook hier zat de flow lekker goed.

 

https://www.thegreatescape.info/

 


the great escape - courtroom

8-3-2020

6 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Crimineel goed!

Deze keer 4 kamers bij The great escape.
We speelden de kamers in deze volgorde
The Mission
The Courtroom
The Prison Cell
The Experiment

Verdeeld op 2 locaties, we speelden de eerste 2 in de voormiddag, de andere in de namiddag.
Allemaal met acteurs, dus het beloofde een toffe dag te worden.


Onthaal:

Wel we begonnen de dag door op de verkeerde locatie aan te komen (echte escapers hé)
gelukkig ligt de andere locatie op slechts 4 minuten rijden.

Eens daar kom je in een ruime ontvangstruimte terecht.
We hadden net the mission gespeeld en 15 minuten later konden we aan the Courtroom beginnen.
We hadden hier al veel over gehoord, dus met ongelofelijk veel zin begonnen we eraan.

Kamer:

De start van de kamer begint volledig in stijl van een rechtbank en dat mag je echt ruim interpreteren.
Je start samen met een andere groep wat even raar aanvoelt. Door de leuke start vervalt dat gevoel al snel. Je krijgt even een gevoel van herhaling en daardoor duurt het wat langer, maar het was erg tof en uniek om zo te starten.

Daarna begint het escape gedeelte. De kamer en puzzels zijn leuk om te doen en goed in thema.
Op een bepaald moment liepen we wel vast. Het was op dat moment niet echt duidelijk of het aan ons lag of aan de andere groep. Ik had hier al eens gelezen dat het afhankelijk is hoe goed het de andere groep doet. Of dat waar is weet ik niet.

Wat ik wel weet is dat ook hier weer de acteurs een goede meerwaarde waren. De tijd die je hier weer "verliest" wordt goedgemaakt door de extra 15 minuten. De kamer zelf bouwt op naar een spannend einde.

Conclusie:

Wel als je nog twijfelt om deze kamer te doen, niet doen, gewoon spelen.
De acteurs in deze kamer zijn absoluut een meerwaarde, ze zitten goed in hun rol en spelen goed in op de spelers.
De puzzels zijn leuk in thema en de kamer bouwt op naar een tof einde.

De schrik dat we met de mindere kamers zouden beginnen en zo zouden opbouwen was helemaal weg en als het als waar was, wat voor toppers zouden we dan nog gaan doen.

We speelden deze kamer zonder tips en iedereen van onze groep kon bijdragen aan ons resultaat.
Een super kamer alweer, op naar de 2 volgende.

 

https://www.thegreatescape.info/

 


the great escape - the mission

8-3-2020

6 personen - ontsnapt

Cijfer : 10

Supermissie!

Deze keer 4 kamers bij The great escape.
We speelden de kamers in deze volgorde
The Mission
The Courtroom
The Prison Cell
The Experiment

Verdeeld op 2 locaties, we speelden de eerste 2 in de voormiddag, de andere in de namiddag.
Allemaal met acteurs, dus het beloofde een toffe dag te worden.


Onthaal:

Wel we begonnen de dag door op de verkeerde locatie aan te komen (echte escapers hé)
gelukkig ligt de andere locatie op slechts 4 minuten rijden.

Eens daar kom je in een ruime ontvangstruimte terecht.
We werden kordaat, maar vriendelijk ontvangen, want onze gastheer zat al goed in zijn rol! Geweldig.

Kamer:

Wel 10 uur 's morgens en meteen een zeer ernstig thema, Terroristen!
Onze acteur zat fantastisch in zijn rol en het werd ongemakkelijk duidelijk dat dit een spannende missie zou worden.
Wat ze goed doen bij The great escape is de verhouding tussen spanning, verhaal, acteurs en beleving.
De puzzels die je tegenkomt zijn niet wereldschokkend, maar door de spanning en de sfeer maakt dat niet zoveel uit.

Verder ga ik er niks over vertellen, buiten het feit dat het gewoon een super beleving is.
Het thema moet je liggen, je moet je wat kunnen inleven, maar als je dat doet heb je een heerlijke 75 minuten.

Conclusie:

Dit is een serieus thema, spannend en levensbedreigend, dat maakt de acteur je meteen duidelijk. Een geweldige toevoeging dus. Met een goed plan vertrek je, maar heb je daar veel aan.....
Wij wisten niet wat we moesten verwachten. The great escape had zelf de volgorde voor ons bepaald, dus dachten wij, de eerste zal wel niet zo waw zijn. Maar wat legde deze room meteen de lat hoog.

Met een heel goed gevoel verlieten wij deze kamer, op naar the Courtroom en een gevoel of dit het niveau van de dag ging worden.

 

https://www.thegreatescape.info/

 


escape room 013 tilburg - escape hotel

6-3-2020

8 personen - ontsnapt

Cijfer : 6.5

Mist verhaal en samenhang

Eens om de zoveel tijd spreken wij af met bevriende podcasters en vloggers om samen een activiteit te doen.
De groep is al snel 10 man groot en dat is een gewone escape room niet ons ding.
Hoewel sommige kamers zich er toch toe lenen, moet het in mijn ogen al een geweldige kamer zijn om 10 man bezig te houden.
Dan doe ik liever een battle of 2 aparte kamers.

Nu Escape hotel 013 is net voor deze reden gebouwd, grotere groepen (6-18). Tijd voor een test.

Onthaal:

Wel anders. De deur gaat pas echt open op je startuur. Eens binnen wordt je vriendelijk welkom geheten en krijg je de uitleg zoals overal.
Niet zoals gebruikelijk dus, maar ik had er mij nog minder van voorgesteld, dus dat stelde me al gerust.

Kamer:

Nog voor we starten, stoorde me al 1 zaak enorm. Wat komen we doen? Wat is het verhaal? Niks op de site, niks per mail.
Voor we konden beginnen, kregen we een uitleg over de werking van de kamer, want die is een beetje anders. Op zich niks mis mee, maar het bracht me nog niet echt in de sfeer.
Gelukkig starten we met een intro-filmpje. Knap gemaakt, maar geen idee wat ik net gezien heb. Nog minder wat ik nu eigenlijk kom doen.

Wat ik wel leuk vond is hoe we mochten beginnen, dat zorgde even voor die boost die we konden gebruiken.

Deze escape room neemt het volledige pand in beslag en dat zul je geweten hebben. Je wordt als team niet verplicht om opgesplitst te spelen, maar geloof me het is wel de bedoeling. De puzzels die we tegenkwamen waren best pittig. Sommige ronduit frustrerend.
De meeste puzzels draaien rond een bepaald thema en omdat ik nog steeds niet weet wat ik nu eigenlijk gespeeld heb, zouden die thema's best kunnen al voelden ze meer aan als een allegaartje.
We liepen ook helaas regelmatig vast, op 1 puzzel zelfs best lang, maar we zagen het niet en ik kon en wou hem niet loslaten. Dan krijg je 3 keer dezelfde tip, wat een beetje jammer is.

Leuk weetje: er is een wc in de escape room aanwezig, dat heb ik nog nooit meegemaakt :-)

Nu wat deze kamer wel goed doet, is grote groepen bezig houden. Je mist ook niks doordat jij iets anders aan het doen bent, het resultaat is namelijk altijd hetzelfde.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je met iedereen naar de eindpuzzel gaat. Die puzzel leent zich prima voor +/- 8 personen.


Conclusie:
Het positieve? Ben je met een grote groep en wil je allemaal in 1 kamer, prima boeken.

Neutraal?
Er is geen max. prijs: Ze starten aan 184 euro min. en er is geen max. bedrag en dat voor een kamer tot 18! personen. (23 euro pp)
Dat is max. 414 euro!!!! voor 1 dik uur. Goed dat weet je op voorhand, maar dit is erg prijzig en beïnvloed wel mijn oordeel.

Reserveren kan niet via uren of een kalender, dat moet je sturen en dan krijg je een reactie terug, dat maakt plannen wat moeilijker en meer omslachtig.


Negatief?

Wel, wat heb ik in godsnaam gespeeld? Wat was het verhaal en wat was de link met de puzzels?
Je voelt me al van ver komen, nee dit was niet mijn kamer.
De enige reden dat ik nog wat positief was, was omdat de groep waar we mee speelden zich als groep goed vermaakt had, iedereen had iets kunnen doen en doordat de eindpuzzel samen is, versterkt het het groepsgevoel.

Ook even meegeven dat we daarna nog een uitleg kregen over de kamer en wat beelden konden terugzien.

De prijs die je betaald, zeker als grote groep is het voor mij niet waard, daarvoor is het verhaal? te mager, de puzzels niet tof genoeg en miste ik gewoon een totaalconcept.
Voor dat geld boek je 2 heel toffe en goede escape rooms met een goed verhaal en puzzels die wel in thema van de kamer zijn.

 

http://www.escaperoom013tilburg.nl/

 


Escaperoom schijndel - het schijndels lab

29-2-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 8

Da hedde gij goe verborgen jongé

Op weg terug naar huis konden we de route langs Schijndel en Geldrop laten gaan en zo 2 rooms meepakken.
Het Schijndels lab trok ons door het thema en de redelijke prijs voor 2 personen.
Tijd voor een bezoekje.


Onthaal:
We werden vriendelijk welkom geheten door onze vrouwelijke gamehost. De ontvangstruimte is klein, maar gezellig.
Je kan aan het pand gratis parkeren.

Kamer:
Het verhaal wordt in mijn ogen best lui meegegeven. Je krijgt een papier en lees maar. Dit zou anno 2020 wel iets beter kunnen.
Je weet nu wat je te doen staat en wordt naar de kamer gebracht. De kamer zelf is best leuk ingericht en komt goed over al drugslab (niet dat ik daar ervaring mee heb) De communicatie gebeurd door een gsm en dat klopt verhaaltechnisch helemaal.
Wat we wat minder vonden is dat er veel bevestigd wordt door die gsm waardoor je 1 best vaak met dat ding bezig bent en dat 2 een bevestiging hetzelfde geluid heeft als een tip. Hierdoor "lijkt" het of je continue hulp krijgt.
Er is goed nagedacht over de puzzels en ze zitten mooi in de ruimte en verhaal verwerkt.
Ik denk dat de spanning in de kamer nog iets hoger kan en dat daardoor het verhaal nog duidelijker en spannender wordt.

Conclusie:

Wel heb je wat ervaring en zoek je een uitdaging, doe hem dan met 2! wij haalden hem met 59.51 min en dat zijn de tofste.
We hebben tevens niet bepaald zitten lanterfanten. We werden tevens goed opgevolgd.
Wat ik echt minder vond was de bevestigen op de gsm. Het is fijn dat je de melding krijgt dat je iets opgelost hebt, maar waarom moet dit via de gsm? Dat zou via de puzzel toch duidelijk moeten zijn. Tevens wordt je telkens afgeleid door dat ding en dat de geluiden van bevestiging/hint hetzelfde zijn wordt het gewoon irritant.

Wij betaalden 75 euro voor 2 personen, wat ik schappelijk vind. Het verhaal kan wat beter gebracht worden en de sfeer wat dreigender, maar voor de rest een prima puzzelkamer.
En new kids verwijzingen is altijd +1 bij ons ;-)

 

https://escapeschijndel.nl/

 


escape ROOM maastricht - poker room

16-2-2020

2 personen - niet ontsnapt

Cijfer : 7

We hadden beter gefold

200 km/h wind, alles buiten zowat afgelast.
Op een of andere manier toch in Maastricht beland. Zondagmiddag, na het shoppen toch zin in een room.
90 euro voor 2 personen vonden we wat pittig, maar na een uur een alternatief zoeken toch geopteerd om te bellen.
Bleek er een valentijnsactie te zijn :-) 2 personen 49 euro. Einde zoektocht!


Onthaal:

Wel het was hier druk, echt druk. Maar toch kregen we een vriendelijk onthaal en een persoonlijke korte babbel.
De ontvangstruimte is erg basic, maar ok.
Buiten is tevens gratis parkeerplaats voor de deur.

We hadden net The Pub gespeeld en die was ons super bevallen. Tja en met The Poker Room nog vrij en een actie van 49 euro per room....

Kamer:

Wel hoe vlot het in de andere kamer ging, zo slecht ging het hier.
De kamer zelf schreeuwde wel verlaten pokerkamer uit, maar puzzel technisch vonden wij het niet echt waw.
De afwerking was ok, de sfeer ook alleen leek alles met momenten nogal vergezocht.

Ze hanteren hier 1 vreemde regel die ik nog nooit eerder ben tegengekomen in escapeland, de eerst 25 min. geen hints...
Persoonlijk denk ik dat dit voor ons de doodsteek was. Nu ik denk wel dat ze ingrijpen als ze zien dat je echt geen vooruitgang maakt.
Wij liepen vast op +/- 15min. en dan duren 10 minuten lang :-) . Daarna hadden we gewoon teveel werk op te korte tijd met 2 personen.
Niet door de berg puzzel, maar vooral omdat wij de logica van de kamer niet zagen.
En die logica is deels ook onze eigen fout. Ik ben namelijk gewoon dat je een puzzel geen 2 keer moet gebruiken, dat je iets moet openmaken dat net op de grens zit van is dit wel de bedoeling.

Conclusie:

Wel ik had een 2de goede puzzelkamer verwacht en die kan ik enorm waarderen.
Helaas voor ons was dit een beetje een teleurstelling. Zeker na The Pub.
Ligt het aan ons of hebben meer spelers dit gevoel, i don't now, maar de cijfers van een 9.5 en 10 zijn overdreven hoog voor deze kamer, dat weet ik wel zeker.

De opvolging was correct, ze zijn er super vriendelijk en we hebben een betaalbare escapemiddag gehad.

 

https://www.roomescapemaastricht.nl/

 


escape ROOM maastricht - THE PUB

16-2-2020

2 personen - ontsnapt

Cijfer : 8.5

Paardje kiezen!

200 km/h wind, alles buiten zowat afgelast.
Op een of andere manier toch in Maastricht beland. Zondagmiddag, na het shoppen toch zin in een room.
90 euro voor 2 personen vonden we wat pittig, maar na een uur een alternatief zoeken toch geopteerd om te bellen.
Bleek er een valentijnsactie te zijn :-) 2 personen 49 euro. Einde zoektocht!


Onthaal:

Wel het was hier druk, echt druk. Maar toch kregen we een vriendelijk onthaal en een persoonlijke korte babbel.
De ontvangstruimte is erg basic, maar ok.
Buiten is tevens gratis parkeerplaats voor de deur.

Kamer:

Ik had verwachtingen, maar geen hoge. Als het woord gokken, casino of iets in die trend er in voor komt, heb je mijn aandacht.
Een paar mede escapers hebben mij ooit eens aangeraden om toch deze kamer te doen.

Nu voor ons (ik en een maat) liep deze kamer als een trein. Op een of andere manier zaten we in het goede ritme en geraakten we zelfstandig verder. Nu er zitten hangsloten in deze kamer. Ik snap de kritiek dat het niet altijd duidelijk is welke code bij welk slot hoort en ditto voor de sleutels. Ik maak er niet zo een probleem van, maar dat komt meer doordat wij ons super aan het amuseren waren.

Dit is echt old school puzzelen/zoeken, dus verwacht geen technische hoogstanden en doe deze kamer max met 4 als je ervaring hebt.
Heb je iets tegen hangsloten of cijfersloten, dan wordt dit niet je room.

Conclusie:

Wel wij kwamen hier met 6 min over zonder hints uit, volgens de eigenaar de eerste keer ooit met 2 personen. Yeah!
Was dit de beste kamer ooit, nee. Heb ik mijn goed geamuseerd, ja!
Ik denk zelfs dat ik mij beter geamuseerd heb dan in veel andere duurdere, modernere kamers. Maar dat is puur iets persoonlijk, net omdat alles gewoon goed liep.
Het feit dat we hem zonder tips konden spelen, duid ook dat je alles zelf kan vinden.
Het verhaal was tevens doodsimpel en kwam in de kamer mooi naar voren.
De spelbegeleiding heeft het rustig gehad, maar liet ons ook goed met rust en dat verdiend ook een duimpje.

Meteen daarna hebben we meteen Poker room geboekt, tja we waren anders toch 90 euro kwijt, dus waarom niet.

 

https://www.roomescapemaastricht.nl/

 


Lock'd escape room winterswijk - senses

12-1-2020

4 personen - ontsnapt

Cijfer : 9.5

Bijzondere ervaring

Tegenwoordige ver weg gaan is bijna gelijk om meteen eens te kijken of er geen leuke room in de buurt ligt.
Op aanraden van een vriend, Senses gevonden en geboekt.
De kamer zelf is nog niet heel lang open, maar laat zich toch reeds opvallen door goede reviews.
Tijd voor een test.

Onthaal:
De escape room zelf is makkelijk vindbaar. Hij is goed aangegeven en bevindt zich in een gezellig pand waar ook andere bedrijfjes zich bevinden.

Het onthaal zelf was heel tof. Zowel de eigenaar als een gamemaster kwamen ons hartelijk begroeten, we voelden ons meteen welkom.
Leuk dat we ook de keuze kregen om meteen te beginnen om ff iets te drinken.
De ontvangstruimte zelf was groot, maar warm en gezellig.

Kamer:
Escape experience, een beleving dus en ja dat klopt hier perfect.
De start is erg leuk gedaan, origineel en volledig in thema.

Eens het spel begint ga je zoals het verhaal aangeeft je zintuigen resetten. Horen, voelen, zien, ruiken, proeven.
Meteen valt op hoe ruim de opzet wel niet moet zijn, maar ook hoe knap het gemaakt is. De puzzels die je tegenkomt lijken niet altijd de meest moeilijke, maar vergis je niet.
Op een paar kleine uitzonderingen na, was er steeds iets te doen voor de 4 van ons.
De afwerking is erg goed, de puzzels goed aanwezig en nergens een klok te bespeuren, prima.
Tevens krijg je hier 70 minuten ipv 60, maar zoals altijd merk je daar eigenlijk niks van. En dat is een goed teken, de tijd vliegt goed voorbij.

Conclusie:
Wel dit is een erg toffe kamer. Echt eens iets anders dan normaal, maar toch nog steeds met een hoog puzzel gehalte t.o.v. de beleving.
Alles is goed in thema en de puzzels zijn met momenten echt tof bedacht.
Het thema zintuigen wordt dan ook optimaal benut en daar is de kamer in geslaagd.

Wat zou ik nog toevoegen of anders doen, wel dat is moeilijk om hier in detail te zeggen, maar ik miste een beetje een finale, een soort eindtoets van alles door mekaar. Ik denk dat tijd hiervoor de limiterende factor is want wij hadden zelf nog maar 13 minuten over en als ik de eigenaar goed begreep, ging het bij ons best vlot.
Ook zou het leuk zijn om zelf te kunnen kiezen welk zintuig je eerst wil resetten, maar ook dat is een detail.

Wij hebben onze prima hier vermaakt en achteraf nog bij een uur nagepraat met de eigenaar.
Wat een eigenaar met liefde voor het vak zit hier, geweldig om naar te luisteren en ervaringen mee te delen!


Ben je in de buurt, dan is senses zeker een aanrader. 4 personen is inderdaad het juiste aantal om hem te spelen en doe hem pas als je enige ervaring hebt.

 

https://lockd.nl/