Reviews Nederland 2022


Escaperoom alkmaar - Theft in the morgue

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Uitdagend mortuarium

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

6de kamer van de dag: Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

Onthaal:
Escaperoom Alkmaar ligt op een industrieterrein en heeft gratis parkeerplaats voor de deur.
De ontvangst is groot, ze hebben ook 6 kamers, maar ik vond het niet erg gezellig.
Er staat een gratis pooltafel en een betalende tafelvoetbal.
Op naar de laatste kamer van de dag: Theft at the Morgue

Kamer:
Labjas aan, ID op zak en na een korte inleiding konden we gaan ontdekken wat in dit mortuarium allemaal mis ging.
De kamer ademt mortuarium uit en net zoals bij de vorige kamers is het weer een beetje zoeken naar onze aanknopingspunten. Deze kamer heeft veel meer ruis als de vorige kamers net doordat hij veel beter gethematiseerd is.
We splitsen ons op en het loopt niet zo lekker als bij Cabin, gelukkig maar dacht ik even  .
Het hintsysteem lijkt te werken op 2 manieren. Door de portofoon en door filmpjes. We worden in ieder geval goed geholpen en dat terwijl we niet bepaald traag werken. Een puzzel wordt meteen nadat we er mee aan de slag gaan overruled wat ik enorm jammer vond. Maar goed het zal nodig geweest zijn.

De kamer start sterk, maar er zitten een paar vreemde keuzes in die totaal onlogisch zijn aan het thema en echt als een gimmick aanvoelen.
Ook is ons doel en de uitwerking ervan er vreemd te noemen en ik had net in deze kamer een completer verhaal verwacht. Ze laten duidelijk zien dat ze groeien in afwerking, effecten en techniek, enkel het geheel passend krijgen blijkt een ding.
Dit is een kamer voor 3a 4 personen.

Conclusie:
Ondanks dat dit eigenlijk de beste kamer voor ons had moeten zijn, was het dat niet. Ik miste wat logica deels gecreëerd door de ruis in de kamer. Dat verstoorde ook vaak de flow waardoor we meer als eens een beetje zaten rond te kijken van: wat nu?
Dat je een puzzel overruled zal misschien nodig geweest zijn, maar mij was onduidelijk waarom. We hadden dik 10 minuten over… en het was niet dat we net niet bewezen hadden dat we erg vlot konden spelen.
Als je hier komt spelen zou ik deze toch adviseren boven cabin en the excorcist.
Net door de moeilijkheidsgraad krijg je hier toch meer waar voor je geld.

 

https://escaperoom-alkmaar.nl/


Escaperoom alkmaar - The cabin in the woods 666

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Snelle ervaring

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

5de kamer van de dag: Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666

Onthaal:
Escaperoom Alkmaar ligt op een industrieterrein en heeft gratis parkeerplaats voor de deur.
De ontvangst is groot, ze hebben ook 6 kamers, maar ik vond het niet erg gezellig.
Er staat een gratis pooltafel en een betalende tafelvoetbal.
Op naar de kamers die we eigenlijk geboekt hadden, Cabin in the woods.
Een thema dat ik al vaker gespeeld heb, benieuwd wat ze er hier van gemaakt hebben.

Kamer:
We starten met het verhaal aan de buitenkant van onze blokhut, wat mooi is vormgegeven.
Aan ons de taak om te checken of dit huisje veilig is voor toekomstige gasten en te achterhalen wat hier ooit is misgelopen.
De kamer straalt echt cabin in the wood uit. De puzzels zitten opnieuw tussen zoek en doe en het betere denk en rekenwerk.
Sommige puzzels zitten in thema, andere dan weer totaal niet. Door middel van papiertjes kom je wel te weten wat hier juist gebeurd is, maar verder is er niet echt een link met het verhaal, althans niet in de puzzels zelf.

De kamer zelf werkt meer belonend dan The Exorcist. Soms zal je nog steeds zaken los moeten laten en soms creëert de kamer zelf ook ruis door middel van zaken die je niet nodig hebt.
Uiteindelijk lopen we 29:40 minuten later weer door de deur wat niet super leuk is.

Conclusie:
Ja ik geef echt niks om snelle tijden en ben dan ook best gelaten als dit het was. Zeker als je 93 euro betaald…
We losten alles op zoals het bedoeld was en het ging gewoon vlot. Het bewijst ook dat de kamer logisch was, maar 29 minuten met 3 personen… terwijl je deze kan boeken tot 8!
Ik weet het dus niet, misschien is hij prima voor beginners.

 

https://escaperoom-alkmaar.nl/


Escaperoom alkmaar - The excorcist

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Moeizame uitdrijving

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

4de kamer van de dag: Escaperoom Alkmaar – The Exorcist

Onthaal:
Escaperoom Alkmaar ligt op een industrieterrein en heeft gratis parkeerplaats voor de deur.
De ontvangst is groot, ze hebben ook 6 kamers, maar ik vond het niet erg gezellig.
Er staat een gratis pooltafel en een betalende tafelvoetbal.
We hadden 2 kamers geboekt en gingen op goed geluk even kijken of een derde kamer nog mogelijk was. The Exorcist werd nog aan ons lijstje toegevoegd.
De inleiding werd mooi geschrapt en we konden meteen naar de kamer. Zo zie ik het graag.
Het verhaal is bekend natuurlijk, je kan er maar zoveel kanten mee uit en eens kijken of we dit kind kunnen redden van haar demonische trekjes.
Gewapend met het wreedste wapen wat je maar kan bedenken, een portofoon, gingen we de kamer binnen.

Kamer:
Nu ik heb El excorcista in Athene gespeeld, dus ik ben al iets gewoon. Benieuwd dus hoe ze hier dit thema uitgewerkt hadden.
De inleiding van onze GM geeft je al een bepaalde indruk van wat je mag verachten, maar daar zag ik in de kamer niet veel van terug.
Het is wat zoeken naar beloningen in deze kamer en zeker in het begin blijf je vaak op je honger zitten. Je werkt eigenlijk naar 1 moment toe en daar moet je wat tegen kunnen.
De puzzels zijn niet mijn ding en gek genoeg is er ondanks dat het een vrij kale ruimte is, enorm veel ruis. Na iets teveel hints op een kort stuk geraken we toch verder in de kamer en van daaraf loopt het plots een stuk beter. Doordat plots ook alles samenkomt krijg je ook de ene beloning na de andere omdat je eindelijk iets kan oplossen.
De meeste puzzels zijn gebaseerd op zoek en doe en hier en 1 puzzel was meer een breinbreker.
De engheid viel tegen al moet ik eerlijk zeggen dat het ook kwam doordat wij last minute deze kamer kozen.
Maar ook met dat extra element viel het allemaal wel mee. Misschien voor de doorsnee groep wordt dit als eng ervaren.

Conclusie:
Ik kwam eruit met het gevoel: ik hoop dat de andere kamers beter zijn.
Zeker doordat het begin zo onbelonend werkt, krijg je een gefrustreerd gevoel.
De ruimtes zijn niet echt groot of erg mooi aangekleed en de puzzels hebben voelen random aan en hebben een satanisch thema, maar voegen weinig tot het verhaal toe.
Bij het einde komt dat weer alles samen, wat je met een beter gevoel laat vertrekken.
Aan het einde van elke kamer krijg je een armbandje van de desbetreffende room, wat een tof aandenken is.

 

https://escaperoom-alkmaar.nl/


escape room warmenhuizen -het marlequi-mysterie

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Op zoek naar zaad...

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

3de kamer van de dag: Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie

Onthaal:
Je komt aan bij tuinderij de Marlequi, gerund door Margit en Koos.
Ze hebben buiten tig van activiteiten ook een escape room.
We worden hartelijk welkom geheten door eigenaar Koos en na een korte rondleiding kwamen we bij de room uit.
Je merkt al heel snel dat dit voor deze mensen een echt passie product is. Groenteteelt is hun leven en ze zijn creatief aan de slag gegaan om hun tuinderij ruimer op te stellen als ooit de bedoeling was.
Hou dat stukje goed in gedachten als je deze kamer zou spelen.
Nadat Koos ons het verhaal van de kamer had verteld, loopt hij mee de kamer in om even aan te geven wat wel en niet de bedoeling is.
De kamer start met een filmpje, wat grappig genoeg hetzelfde verhaal is als wat we net buiten te horen hebben gekregen.

Kamer:
Inleidingen genoeg dus en eindelijk kunnen we gaan escapen.
Hoewel het thema een beetje suf aanvoelt, zijn het net dit soort kamers die je best wat puzzelplezier kunnen geven.
Wel is er 0 muziek aanwezig en dat werkt zo sfeerdodend en het is een gemiste kans zeker door de ruimte waar we ons in bevinden.
De puzzels zijn niet enorm vernieuwend en je mag ook de regel vergeten dat je alles maar 1 keer nodig hebt. Maar de puzzels zijn wel in thema en ook is er volop parallel puzzelplezier.
Nu stel je niet teveel vragen waarom we wat aan het doen zijn en waarom dat het leidt tot onze progressie. Maar we staan in ieder geval wat verder als net en ook hier weer lekker puzzelen totdat je de geheime ruimte van Cornelis ontdekt.
De kluis van Cornelis krijgen we enkel open door de nodige kennis en die hebben ze oprecht leuk verwerkt in puzzels die aansluiten op het thema.

Conclusie:
Ik vind dit een heel moeilijke kamer om te beoordelen.

Aan de positieve kant is dit een kamer met een authentiek verhaal.
De kamer is leuk opgebouwd en er zit zat puzzelplezier in, zeker voor de spelers met minder ervaring.
Het is een combi tussen 1.0 en 2.0, maar het is erg brave techniek met weinig verrassing.

Aan de andere kant is dit een kamer waar het verhaal niet echt tot de verbeelding spreekt.
Op de site lees je woorden terug als: razend spannend verhaal, unieke belevenis, enerverende reis…
Ja dat is misschien zo voor de locale inwoner die zich in het thema herkent, maar voor ne simpele Belg met wat kamers ervaring was het dat toch niet.

Ik denk dat het een feest van herkenning is als je uit de tuinderswereld komt. Maar het verhaal kon mij niet bekoren, net als de uitwerking van de kamer.
Ik miste sfeer, muziek. Het beetje techniek dat ze hadden, werkte er al 1 niet. De tv stond niet aan, waardoor ze terug de kamer in moesten komen. De inleiding is onnodig lang en het verhaal komt je op een bepaald moment echt de keel uit.
Als je die tv trouwens echt wilt behouden, want eerlijk gezegd hoor ik het verhaal liever van Koos zelf ipv het filmpje, zet hem dat buiten de kamer.
Het is echt een passie product voor deze mensen en door middel van de kamer willen ze hun bezoekers beter bekend maken met deze wereld.
Of je deze kamer moet spelen laat ik in het midden. Max 2 a 3 personen bij ervaring en rij er niet speciaal heen tenzij je iets met gewassenteelt hebt of heel erg van zaad houdt.

 

http://www.escaperoomwarmenhuizen.nl/


escape room schagen -space lab

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Who killed Miles Dyson

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

2de kamer van de dag: Escape room Schagen – Space Lab

Onthaal:
Ook deze escape room ligt op een industrieterrein, parkeren kan dus gratis voor de deur.
De room is goed aangegeven en ze hebben een gezellige ontvangstruimte.
Het ontvangst is wat aan de stijve/formele kant en ik mis de hartelijke babbel.
We hebben net The Chocolate factory gespeeld en nu dus Space Lab die naar onze mening wat meer ons ding gaat zijn.
Na een drankje en opnieuw een team aangemaakt te hebben krijgen we opnieuw een intro.
Het filmpje dat ons per mail doorgestuurd is, krijgen we opnieuw te zien wat jammer is. Ik snap dat niet iedereen zijn mail leest of het filmpje op voorhand bekijkt, maar dan laat het ook gewoon weg en doe het alleen bij de room.

Kamer:
Ons doel is opnieuw simpel: Zoek uit wat er met Nora Fontani gebeurd is.
De kamer ziet er goed uit, zo lang je maar niet naar het plafon kijkt. Net zoals in de vorige room hebben ze hier een hekel om dat ding mee te nemen in het verhaal ;-)

De kamer werkt samen met het systeem Luna. Heel tof gedaan en het doet je regelmatig out of the box denken.
Net als bij de vorige kamer kan hier een groep meteen parallel aan de slag en ondanks een klein resetfoutje (wat totaal geen invloed had op ons spel) was het echt een erg tof begin van de kamer.
Ik denk dat de sfeer nog net wat enger mocht, het voelde nu allemaal wat braaf en eentonig aan, zeker in het begin. Ook het gebrek aan muziek maakt het al snel te stil.
Echte antwoorden krijgen we in het begin nog niet, maar je voelt wel al dat er hier iets goed is misgelopen. Samen met Luna gaan we verder op ontdekkingstocht en pakken we de broodkruimels van Nora op om zo verder te geraken. De puzzels die daarbij horen zijn tof en in thema en door ze op te lossen slaat de sfeer ook mooi om.
Het einde geeft goed prijs wat er juist gebeurd is en hier voel je wel de sfeer die je moet voelen. Het is geen erg moeilijk einde, maar wel een waar je goed moet samenwerken. Moest het niet lukken, dan kan deze puzzel wel op je systeem gaan werken vrees ik.

Conclusie:
Ja, Space lab is echt meer een kamer voor de ervaren escaper.
Qua afwerking en sfeer is dit een veel betere kamer als de eerste en je gaat je hier prima amuseren.
Persoonlijk zou ik zeggen max. 4 en bij ervaring is 3 al voldoende.
Stel je verwachtingen een beetje bij en kom gewoon 60 minuten lekker puzzelen

 

https://www.escaperoomschagen.nl/


escape room schagen -the chocolate factory

23-9-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6

Gezinskamer

Het was al even geleden, maar eindelijk hebben we nog eens een tripje op de planning.
6 kamers vandaag in een, voor mij, verre uithoek van Nederland.
Uiteraard met aangepaste verwachtingen, maar vooral met de hoop op flink wat puzzelplezier.
Onze trip
Escape room Schagen – The Chocolate Factory
Escape room Schagen – Space Lab
Escape Room Warmenhuizen – Het Marlequi-Mysterie
Escaperoom Alkmaar – The Exorcist
Escaperoom Alkmaar – The Cabin in the woods 666
Escaperoom Alkmaar – Theft at the Morgue

Starten doen we dus bij Escape room Schagen – The Chocolate factory.

Onthaal:
Ook deze escape room ligt op een industrieterrein, parkeren kan dus gratis voor de deur.
De room is goed aangegeven en ze hebben een gezellige ontvangstruimte.
Het ontvangst is wat aan de stijve/formele kant en ik mis de hartelijke babbel.

De inleiding van de kamer voelt wat rommelig aan. De teksten spreken elkaar wat tegen waar je je nu eigenlijk moet bevinden en ook in de babbel op zich merk je dat er geen rekening wordt gehouden met de huidige situatie, maar meer een tekstje wordt voorgedragen. Het was tevens zo een rare situatie dat ze niet konden kiezen tussen zijn we nu in thema of een escape room.
Nadat we kunnen beginnen, moet plots de gsm weer uit de locker om een team aan te maken, opnieuw een erg omslachtige manier, terwijl ze ons mailadres al hebben voor de foto en een teamnaam kan ook op voorhand via de boeking.

Kamer:
De kamernaam doet natuurlijk denken aan Willy Wonka, maar buiten dat er veel snoep is, is er geen echte link. The Candy Factory was realistischer geweest.
Onze taak is simpel, steel het receptenboek.
Nadat we voor de deur staan krijgen we naar mijn mening opnieuw teveel informatie voor zo een simpele kamer. En we staan nog niet binnen of de portofoon (ik haat echt die dingen) gaat al af met alweer een inlichting.

Je krijgt een beetje wat je verwacht bij deze kamer. Een kleurrijke kamer met weinig aankleding.
De puzzels zijn redelijk in thema en verschillen in moeilijkheidsgraad. De kamer is parallel opgebouwd, maar niet groot genoeg voor een grote groep.
Je merkt al heel snel dat dit een familiekamer is op elk vlak en wat wij flauw vinden, zal bij een gezin snel heel leuk zijn.
Verder op in de kamer ziet de aankleding er al eens tuk beter uit en opnieuw is er veel parallel te doen. Alles was hier wel mooi in thema en dat kon ik zeker waarderen.
Het einde was wat vreemd en verwarrend omdat wij de indruk kregen dat iets heel omslachtig en moeilijk zou moeten gaan, maar de oplossing net super makkelijk leek.
De GM bleef over de portofoon maar aangeven dat we het niet juist deden, terwijl wij het niet zo ervaarden.
Nu goed, we wisten in ieder geval wel dat het klaar was en veel maakte het ons niet uit. Het was duidelijk een puzzel die ze handmatig in de gaten hielden, want er was geen echte consequentie.

Conclusie:
Dit is een gezinskamer/kinderkamer en ja dat kun je weten door de titel van de kamer.
Dat zie je ook terug in de afwerking en het soort puzzels. De prijs is zeker voor 4 te hoog.
Ik bleef wat op mijn honger zitten in deze kamer en dat kwam niet door de snoepjes die je kon eten in de kamer zelf.
Voor een gezin een prima room.

 

https://www.escaperoomschagen.nl/


escape room 076 -vaudeville

28-8-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Aangenaam verrast

Dit keer gaan we eens op bezoek bij escape room 076.
Als ik aan vrienden vroeg welke ik hier zeker moest spelen (mijn verwachtingen waren helaas niet erg hoog) werd steeds Vaudeville gezegd.

Onthaal:
Escape room 076 ligt midden in de stad Breda. Op loopafstand liggen voldoende parkeerpleinen en garages. (Wij parkeerden bij de Molsparking)
De escape room ligt op de eerste en 2de verdieping van een groot pand en is goed aangeven als je wat naar boven kijkt.
Het ontvangst was heel leuk. We troffen meteen een medewerkster die het duidelijk niet erg vond om op zondag te werken en duidelijk de passie van escapen deelde.
Na wat vraagjes werd de saaie inleiding geschrapt en konden we meteen beginnen of eerst ff tot rust komen met een drankje.
Ik kon wel waarderen dat er even gevraagd werd wat ze met de hints moest doen en ik kan goed begrijpen dat iedereen daar een andere mening over heeft.
Voor mij is het erg eenvoudig: liever een hint dan frustratie gedurende 20 minuten.
Ik ga er steeds vanuit dat een GM een groep kan lezen, hun weten wat je nog allemaal moet doen, dus hun kunnen ook het beste inschatten wanneer je wat hulp kan gebruiken. Dus we spraken af dat wanneer zij dacht dat we hulp nodig hadden, ze een ? zou sturen. Dan konden we zelf nog even aangeven: wacht nog even of kom maar op.
Straks is het onderdeel onthaal nog langer als de review van de room 

Kamer:
Ik was aangenaam verrast door de start van de kamer. Het interieur is leuk gedaan, het filmpje grappig en duidelijk.
Vol goede moed gaan we op ontdekking in de woning van Miss Fortune.
En de kamer start ook sterk door het verhaal meteen al goed door te trekken in opdrachten en puzzels. En die puzzels zijn zeker in het begin echt leuk om te doen. Soms door ff goed na te denken, een beetje samenwerken en wat logica toe te passen.
Naar het midden toe slaat dat wel een beetje om naar random zoeken, soms tot het irritante toe.
Niet dat ik heel gefrustreerd rondliep, maar meer omdat je geen idee hebt waar je moet zoeken en om hoeveel stuks het gaat. Je weet dus niet bij 3 of 5 stuks of je alles hebt.
Het is een deel van de kamer waar meer personen handig kan zijn, maar tegelijk chaos kan opleveren als er niet goed gecommuniceerd wordt.
Het verhaal wordt in dit stuk een beetje losgelaten en het voelde meer als random puzzels aan, dan dat we verder aan het geraken waren.
Opnieuw is het interieur leuk gedaan en ook hebben ze zo goed mogelijk alle techniek verborgen.
Op het einde komt alles samen en komen we het geheim van Miss Fortune te weten, althans als we alles oplossen want opnieuw verrast de kamer ons toch met de hoeveelheid puzzels.
Net als bij de rest van de room heb je ook hier weer de keuze tussen lineair en parallel puzzelen.
De kamer is wat braaf met sound/muziek en lichteffecten en ik denk dat het net wat sfeervoller kan als wat het nu is.

Conclusie:
Vaudeville heeft me aangenaam verast, gewoon door het puzzelplezier met 2 personen.
De prijs voor 2 is helaas aan de hoge kant: 95 euro / 60 minuten. Ik had liever een spelersprijs gezien hier.

Het moet gezegd dat alles wel prima was. Alles werkte, alles was echt zuiver (kamers, inkom, gangen, sanitair) de medewerken was vriendelijk en ook als GM wist ze erg goed dat ze ons met rust kon laten.
We hadden ook duidelijk aangegeven dat we kwamen om lekker een uurtje te puzzelen en niet een record kwamen neerzetten.
De sfeer in de kamer kan beter, net als het doelloos zoeken, maar ze pretenderen hier niks. Ze hebben hier gewoon een normale kamer die niks in een top lijst te zoeken heeft, maar waar je wel lekker kan escapen.

 

https://www.escaperoom-076.nl/


The cube escape room -De Maffioso kamer

10-8-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7,5

Product van zijn tijd

Deze kamer stond ook nog op mijn wishlist en stond eigenlijk een beetje te wachten op het juiste moment.
Het is een ietwat oudere kamer die gezien de prijs mij niet echt uitnodigende om hem 123 te spelen.

Onthaal:

Je kan parkeren achter het pand of vooraan bij de supermarkt (gratis) en van daaruit 2 minuten te wandelen.
De escape room is mooi aangegeven en ook de ontvangstruimte is vernieuwd en ziet er prima uit.

Het ontvangst door de eigenaar Michiel is zoals altijd hartelijk en gezellig.
Na een korte babbel konden we met ons 2 aan de kamer beginnen.


Kamer:

Zoals ik aan het begin al aanhaalde is deze kamer +/- 6 jaar oud.
Dan pas je best je verwachtingen wat aan.

Toch verraste de kamer mij meteen door de start. Hoewel het filmpje voor mij volledig overbodig is, onze opdracht is gewoon duidelijk en simpel, maakt het wel duidelijk dat ze voor die tijd best ver stonden.

Het begin van de ruimte was echt leuk gedaan en schept een verwachting die de rest van de kamer helaas niet waarmaakt. Daarvoor voelt de kamer te leeg aan, mis je sfeer en een soort authentiek gevoel.

Met 2 personen heb je hier voldoende te puzzelen, maar met een grotere groep blijf je volgens mij toch wat op je honger zitten, zeker bij bepaalde puzzels die een bepaalde vorm van concentratie vragen.
Tevens schepte de kamer zelf ook wat ruis doordat het ooit mogelijk is om bepaalde puzzels een stukje over te slaan of dat je zaken tegenkomt waar je nog niet direct iets mee kan. Ook zijn er stukken bij waarvan je denkt dat je ze al gebruikt hebt, maar blijkbaar nog een extra clue bevatten.

Toch houdt de kamer ons goed bezig en voor het grootste stuk puzzelen we op automatische piloot. De schepte sfeer voelt veelal als random aan en het was pas bij de uitleg achteraf dat we begrepen waarom iets gebeurde.
Wel moet ik zeggen dat de combinatie van analoog en digitaal mij aangenaam verraste, zeker door de leeftijd van de kamer stonden ze hier opnieuw hun tijd ver vooruit.

De eindpuzzel stelt teleur en het voelt wat lui en saai aan waardoor je het moeilijker gaat zoeken en tevens zou het toffer zijn om ook het verhaal beter af te sluiten als het nu gedaan is. De mogelijkheid is er en ik zou de huidige gekozen oplossing net betrekken tot een deel van de kamer.

Conclusie:

Ik kan begrijpen waarom deze kamer ooit hoog gescoord heeft. Dat was toen absoluut met recht en rede.
Voor een beginnende groep laat deze kamer zeker zien wat er met een escape mogelijk is.
Ik ben er van overtuigd dat de kamer, mits de nodige updates, echt nog een tijdje mee kan draaien, maar in de huidige vorm vind ik het te duur voor wat je krijgt.

De eigenaar laat zien wat hij kan met zijn andere kamer, dus als je moet kiezen zou ik voor die gaan ipv deze.

Het huidig cijfer van 9/10 teert vooral op cijfers van het verleden en scheppen een vertekend beeld waardoor de kamer een verwachting schept die hij niet kan waarmaken.

 

https://www.escaperoomthecube.nl/nl/


kamer 237 - lost & found

8-8-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 10

Een Meesterwerk

Heel af en toe kondigt een eigenaar een kamer aan waarvan je weet dat je die, net als een goede wijn, wilt bewaren voor een goed moment.
Een kamer die je niet wilt toevoegen aan een tripje met 4 rooms, een kamer waar je naar uit wilt kijken tot het moment eindelijk daar is, een kamer waar je volledige van wilt genieten omdat je weet dat de eigenaar er alles aan gedaan heeft om ons mee te nemen in zijn creatie.

Lost & Found is voor mij juist dat en na 3 jaar wachten was het dan eindelijk zo ver.

Onthaal:

Hadden jullie een reservering? Horen we bij het open gaan van de deur.
Of kwamen jullie misschien jullie verloren koffer terug ophalen?

Ik zeg wel vaker dat het verhaal bij de deurdrempel begon, maar hier ben je geen speler, maar een gast. Je komt geen kamer spelen, je hebt een kamer geboekt of je komt solliciteren of zoals in ons geval komen we die koffer ophalen die we zoveel jaren geleden hier kwijt zijn geraakt.

Na tig excuses en de boodschap dat Harold al een jaartje ouder wordt mochten we aan ons avontuur beginnen.

Ja jullie lezen het al, het ontvangst is schitterend.
Maak je over parkeren geen zorgen, het hotel beschikt over voldoende gratis plaatsen voor het pand en uiteraard beschikken ze hier over het nodige sanitair en hebben ze een gezellige bar.

Kamer:

Met wat ondersteunde woorden van Stefan, betraden we de kamer.
Een prachtig decor ontvouwde zich voor ons en nog voor we de kans hadden om hiervan te genieten worden we meteen meegenomen in het verhaal.

Heel de kamer werkt ondersteunend en net door het ontvangst en het decor hoef je geen moeite te doen om je in te leven in het verhaal. Alles voelt echt aan, overal waar je kijkt klopt het.

De puzzel zijn van start tot finish in thema en dragen stapje voor stapje bij tot de antwoorden die we zoeken. De kamer geeft zich als het ware prijs en op die manier worden we als speler beloond in onze progressie, maar tegelijkertijd krijg je antwoorden.

De kamer is zo gebouwd dat je met momenten de parallelle toer op kan gaan of lineair kan doordoen en voor ons werkte dat perfect, net omdat je bij de juiste momenten samenkomt op een lineair stuk.
Maar wat een puzzels, makkelijk, moeilijk, samenwerken, zoeken, logisch nadenken en combineren. Alles komt aan bod maar op een manier dat je zelden ziet. Het is Stefan en zijn team gelukt om bij alles een lekkere flow te behouden en door het ontbreken van een klok heb je nergens een opgejaagd gevoel.

De kamer eindigt met een antwoord, een antwoord op al onze vragen. Een heerlijke reis doorheen Lost & Found, een reis door een mooi decor, sublieme afwerking vol kleine details, maar vooral een reis vol puzzels!

Conclusie:

Soms voelt een kamer zo echt aan dat hij niet meer gemaakt aanvoelt. Een groter compliment kan je haast niet geven.
Door het overkoepelende thema wat ze hier doorheen elke kamer doorzetten is alles 1 geheel.

Daardoor klopt de setting en het is heel slim om hieraan vast te houden.
We zijn geen spelers, maar gasten. We komen solliciteren, slapen, onze koffer halen.
Het verhaal is in eerste instantie niet enorm complex, maar als je op de details gaat letten, leven alle karakters.

Wat deze kamer heeft is een ziel!
Achter elke koffer zit een verhaal, achter elke deur een gebeurtenis en wat die zijn…
Dat mag je zelf gaan ervaren.

Net zoals vele andere rooms, bewaar hem voor een mooi moment, speel hem met mensen die kunnen waarderen wat hier gebouwd is en zoals altijd geniet van elke minuut dat je aan het escape bent.

 

https://kamer237.nl


escaping breda - lets rob a bank

31-7-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Leuke kamer voor met 2/3 personen

Na Tilburg kermis wil je natuurlijk nog iets echt leuks doen, alleen heb ik alles wat in Tilburg ligt al gespeeld.
Bij Escaping Breda kan je via de website heerlijk last minute zelf boeken en dat kwam ff lekker goed uit.

Onthaal:

Parkeren kan in de straat of in een parkeerterrein vlakbij. Waar wij stonden was het na 18 uur ook gratis parkeren.
De escaperoom zelf zie je heel duidelijk liggen, het is een nette en mooie zaak.

Binnen werden we ontvanger door een van de medewerkers, maar van een echte babbel was niet echt sprake. De ontvangstruimte is erg mooi en zeer ruim opgezet. Je kon er echt van de grond eten en die netheid zette zich ook door naar de wc's, gangen en later ook de kamer.

Kamer:

Let's Rob a Bank.
Escaping Breda hoort bij een keten, je kan deze room ook op andere locaties spelen en daar ben ik steeds wat huiverig voor.
Via onze podcast werd hier Patient X aangeraden, maar aangezien mijn maatje Stan deze al gespeeld had, werd het deze.

Nu voor een bank te beroven ben ik ook wel in, dus kom maar op.

Voor we starten kregen we een korte maar duidelijke uitleg. Waar de hints hier vroeger echt automatisch kwamen, kun je nu op een knop duwen en dan krijg je een geautomatiseerde. Ik heb hier zelf een gruwelijke hekel aan omdat je nooit weet van voor "hulp" zo ding er gaat uitspuwen. Waar een mens natuurlijk zich echt gaat richten op hetgeen waar je mee bezig bent, kan het hier wel eens anders lopen.
We spraken af dat we de knop niet gingen gebruiken en dat de GM maar zelf moet ingrijpen als het nodig is, daar dient hij ten slotte ook voor.

De kamer start verhaaltechnisch wat onlogisch want we staan al in de bank nog voor we begonnen waren. Het was leuk geweest moesten we ook daadwerkelijk inbreken...
De kamer zelf ziet er netjes, maar basic uit, maar tegelijk ook realistisch. De kluis stelt zoals altijd wat teleur en toen we het ding na 30 seconden al open hadden konden we niet anders als denken dat het of een resetfout was, of een technisch probleem.
Maar blijkbaar was dit toch echt de bedoeling.

In het begin van de kamer hangt het puur van jezelf af hoe ver je geraakt. Je krijgt namelijk een bepaalde tijd en in die tijd dien je zoveel mogelijk kluisjes open te krijgen en zo dus zoveel mogelijk geld te stelen.
De puzzels zijn niet enorm moeilijk, sterker nog, soms ga je door hun eenvoud het zelf te ver zoeken.
Maar het liep voor ons wel erg lekker en we kregen dan ook het maximaal aantal kluisjes open met slechts 1 hint, dat er iets open was gegaan.

Nu ik had verwacht dat het hierna gedaan zou zijn, maar de kamer bleef op dat vlak verrassen en ondanks dat we goed aan het doorpuzzelen waren, zagen we de tijd verder wegtikken en vroeg ik me op een bepaald moment echt af of we hem wel zouden halen.
De afwerking doorheen de kamer is best ok, al zijn er hier en daar echt goedkope keuzes gemaakt. Maar de room is wel goed onderhouden en van echte slijtage was geen sprake. De spanning is ok, maar een beetje eentonig.

Er waren ook wat minpunten.
De filmpjes die je tijdens de game te verwerken krijgt zijn er best wat en je tijd tikt door. Dat is jammer. Het haalt je uit je flow en tegelijk voel je gewoon je tijd wegtikken. De reset van de kamer gebeurd terwijl je erin zit en dat is prima, want je kan het niet zien, maar wel enorm goed horen. Ook de groep in de andere kamer konden we goed horen en dat haalt je natuurlijk opnieuw een beetje uit het verhaal.
Verder ben je heir om het geld te stelen en had ik liever tastbaar geld gezien als een bankkaart. het had me echt gaaf geleken als ik met een tas vol geld zou moeten slepen, maar ik snap hun keuze ivm het verhaal. een combo was miss leuk geweest.


Conclusie:

Let's Rob a bank is echt een leuke verrassing. Het is een kamer met een lekkere flow, een simpel maar duidelijk verhaal en betaalbaar voor 2 personen.
Dit is een tevens een kamer voor 2 a 3 ervaren escapers, dan heb je echt een prima tijd. Zeker in het begin is er redelijk wat parallel te doen, maar dat is ook het enige punt.
De kamer kan echt nog wat winnen op vlak van gebruikte materialen om het zo realistischer te krijgen, want nu kwam het af en toe echt cheap over.
Het hintsysteem is echt niet mijn ding en ik ben tenminste blij dat we nu in ieder geval zelf de keuze hadden om een hint te vragen ipv dat de kamer ze zelf ongevraagd geeft. Niet dat ik iets tegen hint heb, maar ik wil geen oplossing krijgen of ene hint voor iets waar ik niet mee bezig ben.

Uiteindelijk haalden we de kamer met nog 9 minuten op de klok en dat met 1 hint.
Er wordt een leuke foto gemaakt, die je ook tastbaar meekrijgt als aandenken wat zeer tof is.

Ik weet niet of het aan onze medewerker lag of dat het hier altijd zo gaat, maar echt passie was hier wel niet te bespeuren.
Je komt spelen en je gaat weer, tenzij je een drankje doet. Ik miste denk ik wel een beetje de babbel erbij.

Maar desondanks heb ik me hier prima vermaakt en 51 minuten lekker gepuzzeld.

https://www.escaping.nl/nl/locaties/breda


DARKPARK - tHE DENTIST

26-7-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8

Een echte klassieker

Als je over klassiekers spreekt, dan kan deze alvast tellen.
De kamer waar het bij DarkPark allemaal mee begon.
The Dentist was +/- de 3de kamer van Nederland en staat erg goed aangeschreven.

Deze oldtimer draait dus al even mee en het lukte me maar niet om iemand te vinden die deze kamer nog niet gespeeld had.


Onthaal:

Parkeren kan in de Prinsenhofgarage tegenover de escape.
Mijn vorige bezoek hier was bij The Freak Show en dat ontvangst herinner ik me nog heel goed.
Deze keer was het een stuk leuker in ieder geval. De ontvangstruimte is mooi en gezellig en ja kan er een drankje doen.
Jan-Willem is een geboren gastheer en na een korte maar gezellige babbel konden we eindelijk aan mijn laatste kamer bij DarkPark beginnen.

Kamer:

Tandarts als escape room, het in die tijd echt in en mijn favorite thema is het niet. Ik ben heel benieuwd welke draai DarkPark eraan gegeven heeft.

De start is in ieder geval fantastisch goed. De sfeer slaat heerlijk om en alles roept in je dat je beter zou weggaan. Een heerlijk theatraal stukje.
Als we uiteindelijk zelf aan de beurt zijn, ontdekken we dat we toch beter vertrokken waren.

The Dentist is een product van zijn tijd, dus hang en cijfersloten zijn voldoende aanwezig.
Waar deze kamer wel in uitblinkt zijn de effecten en muziek of beter gezegd de sfeer.
De puzzellijn is lineair en houdt je lekker in de flow en is voor het grootste deel in thema.
De kamer is aan de ene kant kaal te noemen, maar aan de andere kant past hij daardoor wel in zijn thema.
Wat wel beter kan is dat je niet een code op tig slotjes zou moeten proberen, maar duidelijker een doel zou moeten hebben wat bij wat hoort.

Het einde stelde me een beetje teleur qua ruimte, maar gaf wel een antwoord op wat hier echt gebeurt.

Conclusie:

Wij speelden hem met 3 personen en dat is echt een prima aantal als je wat ervaring hebt. De kamer leent zich eigenlijk erg goed om iets met ons als patiënten te doen en dat stukje zou ik zelf toevoegen.

Maar ik was vooral onder de indruk wat hier zoveel jaren geleden al gebouwd is en ik wil niet onnodig streng zijn op een kamer die al zo ver vooruit stond.
Sterker nog, ik denk dat deze kamer, mits een aantal aanpassingen, zich nog prima kan meten met veel van de huidige kamers.

We zijn nu ongelofelijk verwend natuurlijk, maar wat had ik graag deze kamer in de beginjaren gespeeld.

https://www.darkpark.com/


eSCAPEROOM rIJSWIJK - tHE cOMPETITION

26-7-22

5 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Battle zonder Battle

Nadat helaas voor ons onze reservatie wegviel voor Wasteland Rebelion gingen we op zoek naar iets anders. Lang moesten we niet zoeken want ook The Competition kan met 10 mensen gespeeld worden.

Samen met dit toffe groepje trokken we naar Rijswijk om voor eens en altijd te bepalen wie de betere groep is ;-)

Onthaal:

Escaperoom Rijswijk ligt gelukkig niet in het centrum, maar een stukje erbuiten. Rondom de room is er best wel wat parkeerplaats die zo ver wij konden zien gratis is.
De escape room zelf is duidelijk aangegeven aan de buitenkant. De ontvangstruimte is groot en hoog en het was er best druk toen wij er waren en dan is de ruimte niet echt gezellig te noemen. Te gehorig, te warm. Maar dat is een momentopname. Het ontvangst door Bart was weer als vanouds warm, hartelijk en gezellig.

Kamer:

Na onze groep tactisch onderverdeelt te hebben in 2 teams van 5 konden we starten.
De start is leuk en draagt bij aan het competitiegevoel.

Binnen komt er best wat op je af en gedreven door de drang te winnen is het vooral de kunst om rustig te blijven en het overzicht te bewaren. Toch liep het voor ons als een speer, maar tegelijk vroegen we ons wel af hoe het andere team het zou doen.
Hoe verder we in het spel kwamen, hoe meer ik me afvroeg waar het onderdeel "battle" nu eigenlijk zat.
De battle bestaat enkel wie als eerste uit de kamer komt en eigenlijk heb je op 1 punt na 0 interactie met elkaar en zelfs dat punt is enkel visueel. Er is een systeem dat aangeeft hoe ver het andere team ervoor staat, maar helaas voor ons was dit buiten werking.
De kamer is afhankelijk van techniek en ook daar liep het ietwat fout helaas.
Ook de afwerking is niet wat het moet zijn en deze kamer kan best wat TLC gebruiken en dat voor iets wat eigenlijk pas open is.

De puzzels zijn goed aanwezig en wisselen af tussen lineair en parallel. Alleen sta je op het slechts mogelijk moet met ze'n allen naar 1 iemand te kijken en kan je net op dat moment niks doen. Dat is echt een flowkiller en dat in een kamer waar alles om progressie draait. Je wilt altijd eigenlijk het idee hebben dat je als groep verder zou kunnen.
Een echte eindpuzzel is er niet, wel werk je naar 1 bepaald punt toe en dat is duidelijk genoeg.
Ik had liever gezien dat de eindpuzzel onze groep uit zou dagen ipv 1 a 2 personen.

Conclusie:

The Competition is natuurlijk een overgekochte kamer (vroeger de Black en White room) en daar zit misschien het pijnpunt.
Het competitie gedeelte slaat enkel wie als eerste bij de beker is en thats it. Meer battle is er niet aan en dat is een gemiste kans. Muziek harder, rook, lichten voor 30 seconden uit, het zouden allemaal leuke elementen geweest zijn om je voorsprong wat extra lading te geven. Dat in combi met een soort idee waar de andere groep is in het spel had het een stuk leuker gemaakt.

Ook qua sfeer, muziek, effecten is het erg mager en kan, ondanks dat het natuurkijk een bestaande kamer is, prima een upgrade krijgen.

Eigenlijk kan je evengoed elke escape room boeken en die 2 keer spelen, want uiteindelijk komt het enkel op de tijd aan. Het enige echte voordeel is dat je deze kamer tegelijk kan spelen met 10 mensen, maar dat kan bij Elixer-Wintertuin experience ook.

220 euro is ok als je groep groot genoeg is, maar met hoe meer je komt, hoe grotere de kans dat bepaalde spelers even niks te doen hebben. Advies zou zijn 4, dan is de kamer ook wat betaalbaar.

https://www.escaperoomrijswijk.nl/


eSCAPEROOM rIJSWIJK - tHE HANGOVER

26-7-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Iets te duur voor wat het is.

Aangezien we er toch waren en dat dit de laatste kamer was die ik nog moest spelen bij Escaperoom Rijswijk, was The Hangover aan de beurt.

Onthaal:

Escaperoom Rijswijk ligt gelukkig niet in het centrum, maar een stukje erbuiten. Rondom de room is er best wel wat parkeerplaats die zo ver wij konden zien gratis is.
De escape room zelf is duidelijk aangegeven aan de buitenkant. De ontvangstruimte is groot en hoog en het was er best druk toen wij er waren en dan is de ruimte niet echt gezellig te noemen. Te gehorig, te warm. Maar dat is een momentopname. Het ontvangst door Bart was weer als vanouds warm, hartelijk en gezellig.

Kamer:

The Hangover is natuurlijk een product van zijn tijd, daardoor moet je hem ook door een andere bril bekijken en vooral niet vergelijken met kamers die nu gebouwd worden.

De kamer zelf is niet erg groot te noemen en het is een beetje dubbel want voor de prijs wat te drukken zou ik adviseren om hem met 4 te spelen, alleen leent de kamer qua puzzels en oppervlakte zicht daar niet altijd toe.

Aan de puzzels zie je nog het beste dat dit een oudere kamer is en hoewel sommige leuk zijn, voelen andere dan weer wat afgezaagd aan.
De kamer wisselt wat af tussen parallel puzzelen en lineaire stukken en net als bij The Competition sta je op een bepaald moment best wel vast met een groep en ben je afhankelijk van de reken skills van 1 persoon.
Voor mij was dit geen echte toffe puzzel aangezien je denkt dat je de puzzel al volledig kan oplossen terwijl dat pas later in het spel de bedoeling is. Dat was gezien de tijd die erin kroop echt een domper, meer nog omdat ik nergens kon weten dat dit nog niet de bedoeling was.

1 stukje techniek faalde helaas, maar dit werd netjes opgelost en we wisten uiteraard wel wat de bedoeling was.
De filmpjes die je tijdens de room te zien krijgt zijn leuk en bouwen een beetje spanning op, maar ook daar stopte het weer en speel je op 1 lichtsetting en 1 muziekje in loop. Beide zaken die toch wel een meerwaarde kunnen zijn, ondanks de ouderdom en zeker gezien de prijs die deze kamer nog steeds kost.

Conclusie:

Product van zijn tijd en meer een beginnerskamer als speel je voor het geld vandaag echt wel mooiere en betere kamers als deze. De afwerking en sfeer kan beter, de puzzels zijn goed aanwezig, maar dragen niks bij tot het verhaal en zijn op een paar na ook niet in het thema.

https://www.escaperoomrijswijk.nl/


escape room egmond - the expedition

25-7-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 8,5

Verrassende Expeditie

The Expedition (vroeger de The Hidden Temple) was een kamer die ik al een tijdje op mijn lijst had staan. Hij was gesloten, overgekocht en terug opgebouwd op een iets andere manier . Maar Egmond is echt een heel stuk rijden voor me, te ver voor deze kamers. En ja als we dan toch gaan, pakken we deze kamer op aanraden van een vriendin ook maar mee.

Gisteren waren we er op een uurtje vandaan vandaag en ik ben natuurlijk moeilijk te overtuigen, dus ik zat al in de auto.

Onthaal:

Het was lang voor mij geleden, maar ik belde last minute een escape room, er werd opgenomen en ondanks dat we maar met 2 kwamen was het ook echt mogelijk om te boeken. Ik heb vaker anders meegemaakt.

De escape room ligt op een klein industrieterrein, er is gratis parkeerplaats voor de deur en hoewel het wel duidelijk is dat je bij de escape room bent, zou een bordje bij de ingang niet misstaan. Het is voor de goede orde de witte bel links van de deur.
De ontvangstruimte is basic en wat donker, maar prima voor hun primair doel en dat is gezinnen ontvangen.
Onze 2 hosts waren vriendelijk en gaven ons een welkom gevoel.

We hadden net The Gold of Lutine gespeeld, prima kamer, maar ik keek toch vooral uit naar the Expedition.

Na even wachten op een groep die hem helaas niet haalden was het aan ons.

Kamer:

Bij deze kamer start het verhaal wel buiten de room en het filmpje is leuk gemaakt met een grappige noot erin. Het is wel eens leuk als niet alles doodserieus hoeft te zijn, maar tegelijk wel duidelijk ons doel aangeeft. Wel is de positie van het scherm wat onhandig, terwijl de muur erlangs plaats zat bied.

Het geblinddoekt de kamer binnengaan vond ik totaal overbodig, geef ons liever een oud kandelaartje en laat ons de weg naar de kamer lekker zoeken. Dan krijg je echt het idee dat je op ontdekking bent en de setting is er mooi genoeg voor.

Voor we binnen gaan wilt ons GM ons nog laten starten met een hint. Tja ik vind dit raar en onnodig. Ik snap dat je mij meteen in de juiste richting wilt zetten, maar uiteindelijk zou de kamer dat zelf moeten doen. Als je dit dan toch zo wilt brengen, zou ik het nooit als hint aangeven, maar vermommen als advies, dus meer brengen vanuit het verhaal.

De kamer zelf ziet er weer mooi uit, en het is al snel duidelijk dat dit volledig lineair is. Er is daarom ook een stuk minder ruis aanwezig en je wordt gaandeweg goed beloond om verder te geraken. Opnieuw zijn de puzzels echt leuk in het thema en verhaal verwerkt en wisselen ze goed af.
De tempel ziet er fantastisch uit en ik voel met echt Indiana Jones. Opnieuw moeten we goed samenwerken om deze kamer tot een goed einde te brengen en waar de eerste room nog een gebrek had aan spanning, is dat hier niet het geval.

Het enige wat voor mij ontbreekt is dat ik geen antwoord kan geven op wat nu juist het geheim van de tempel is. We moeten niks stelen en komen ook niet tot een bepaalde conclusie, althans toch niet dat ik je nu kan vertellen.

Conclusie:

The expedition of voorheen The Lost Temple stelt in ieder geval niet teleur. Wij speelden hem hintloos met nog 14 minuten over.
Door de lineaire opzet krijg je zeker met 2 een lekkere flow, maar de kamer daagde me qua moeilijkheidsgraad ook echt uit.

Nog beter was onze GM die duidelijk een groep kan lezen en ons ook bewust met rust liet ondanks dat we nu en dan de indruk gegeven moesten hebben dat we vast aan het lopen waren. Net die 2 minuten extra gaven ons weer net die ingeving om het anders aan te pakken.

The expedition is absoluut een aanrader om te spelen, zeker als ervaren speler zou ik zeggen ga lekker met 2, maar 3a4 zou ook prima kunnen. Dit is bij uitstek een heerlijke familiekamer.

Achteraf nog lekker zitten nakletsen met de eigenares die goed weet wat ze wilt en nog leuke toekomstplannen had.

https://www.avonturium.com


escape room egmond - the gold of lutine

25-7-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7,5

Sfeervolle puzzelkamer met wat ruis

The Hidden Temple was een kamer die ik al een tijdje op mijn lijst had staan. Hij was gesloten, overgekocht en terug opgebouwd op een iets andere manier. Maar Egmond is echt een heel stuk rijden voor me, te ver voor deze kamers. En ja als we dan toch gaan, pakken we deze kamer op aanraden van een vriendin ook maar mee.

Gisteren waren we er op een uurtje vandaag en ik ben natuurlijk moeilijk te overtuigen, dus ik zat al in de auto.

Onthaal:

Het was lang voor mij geleden, maar ik belde last minute een escape room, er werd opgenomen en ondanks dat we maar met 2 kwamen was het ook echt mogelijk om te boeken. Ik heb vaker anders meegemaakt.

De escape room ligt op een klein industrieterrein, er is gratis parkeerplaats voor de deur en hoewel het wel duidelijk is dat je bij de escape room bent, zou een bordje bij de ingang niet misstaan. Het is voor de goede orde de witte bel links van de deur.

De ontvangstruimte is basic en wat donker, maar prima voor hun primair doel en dat is gezinnen ontvangen.
Onze 2 hosts waren vriendelijk en gaven ons een welkom gevoel.

Kamer:

The Gold of Lutine…. Het verhaal start in de kamer, iets wat ik liever niet zie, maar het filmpje is goed uitgevoerd. Het is duidelijk, niet te lang en we weten wat we moeten doen. Ook erg goed, alle andere lampen zijn uit tijdens het filmpje wat je dwingt te kijken.

Zodra het filmpje klaar is, start ook de kamer op en het is echt een mooi decor dat de schipssetting zo realistisch mogelijk neer weet te zetten. Dit is geen kamer waar je grote verrassingen van moet verwachten, maar echt dat uurtje puzzelplezier.

De sfeer is wat eentonig en er is geen spanningsboog aanwezig. Ik miste dat wel, maar voor een familiekamer is dat natuurlijk niet echt nodig.
De puzzel zijn goed aanwezig en wisselen goed af tussen denk en doe.
Voor ons was er wel wat ruis aanwezig doordat je vaak zaken al half kan oplossen terwijl je met de oplossing nog niets kan, alleen weet je dat op dat moment niet. Tijdig even stoppen is dus de boodschap. Eerlijk gezegd dank ik wel dat het hier en daar opgelost kan worden door bepaalde zaken pas te geven op het moment dat het ook pas nut heeft, maar dan krijg je natuurlijk wel een enorm lineaire kamer en dat is zeker als je deze kamer met 4 speelt niet wenselijk.
De meeste puzzels dagen 2 mensen goed uit tot samenwerken, maar meer ook niet.
Alleen zou het dan wel wenselijk zijn dat je de andere puzzel, die nu maar gedeeltelijk op te lossen is, ook echt kan afmaken.

Zo worden we doorheen de kamer een aantal keren op een doodlopend spoor gezet en hebben we de hint ook echt wel nodig om verder te geraken.
De kamer is een mix tussen old school sloten en hier en daar wat moderne techniek waarvan 1 een klein frustratiemomentje kan geven door zijn gevoeligheid.
Wel zijn alle puzzel echt in thema en bied de kamer ook echt de conclusie die je zoekt.

Conclusie:

Met nog 3 minuten op de klok komen we buiten en ondanks de death ends heb ik me prima vermaakt met ons 2.
Ik denk dat dat de grootste tip is, heb je wat ervaring, kom lekker met ze’n 2-en puzzelen in een leuke setting.

We werden echt prima opgevolgd en kregen onze hints mooi op het moment dat het wel echt nodig was.

Als je komt, begin dan met deze kamer.

https://www.avonturium.com


Mystery House - Asylum Revealed

24-7-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7,5

Om Gek van te worden

Een aantal jaren gelden speelde ik Mastermind bij Mystery House.

Ik weet niet goed waarom, maar op een of andere manier durfde ik het nooit niet goed aan om de andere kamers hier te boeken.

 Was het door het lage slagingspercentage, de logica in de rooms… geen idee. Maar zondag was het dan zover, we ruilden Game Over in voor Mystery House en kozen voor de best beoordeelde van de overige 3.

 

Onthaal:

 

Valkenburg, super gezellig, kleine straatjes, restaurants en cafe’s overal waar je maar kijkt en dan: in een klein steegje Mystery House.

Als je hier heen komt, zorg dan dat je wat tijd over hebt om ook hiervan wat te genieten. 

 

Parkeren kan op het Jan Linders plein voor 2,7 euro per uur op nog geen 200 meter van de room. 

 

Mystery House bevindt zich in het gebouw waar vroeger de cinema zat en het pand ademt historiek uit.

De ontvangstruimte neemt je mee terug naar de tijd van weleer en op de muur zien we diverse posters van de kamers/films waar we zelf de hoofdrol in kunnen spelen.

 

We krijgen een warm welkom van onze GM die er duidelijk zin in had. De inleiding mocht voor mij een heel stuk korter en wat minder uitbundig, het is zoiets dat je leuk vindt of niet.

 

Het verhaal van de kamer wordt hier vooraf verteld en dat kan ik wel waarderen, wel jammer dat eens je bij de kamer bent je opnieuw uit de sfeer getrokken wordt door een uitleg van bekende regels. 

 

Kamer: 

 

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht door de ouderdom, maar wat is dit een realistische kamer. Ik voel me echt in een Asylum. Er hangt een onaangename griezelige sfeer versterkt door de kilheid van een ziekenhuis. Het enige wat ontbrak was een overtuigend geur effect.

 

Het is even zoeken naar de start net omdat er al redelijk wat afleiding te bespeuren is. Dan komt ervaring echt van pas om op tijd even iets te pauzeren. Iets wat doorheen de kamer vaker zou gebeuren. Na redelijk random de start gevonden te hebben is het opnieuw de kunst om door de bomen het bos te zien. Je weet zeker in het begin wel waar je naar toe aan het werken bent, alleen kon de weg daarheen duidelijker.

 

Naarmate de kamer vordert, wordt de ruis alleen maar erger en op een bepaald punt komt er zoveel informatie op je af dat het echt een kunst wordt om het overzicht te bewaren.

 

Ook vond ik het vreemd dat sommige zaken eerst niets doen en even later wel. Je concludeert eigenlijk dat het niks met de kamer te maken heeft, terwijl dat eigenlijk wel zo is, maar omdat je nog niet ver genoeg zit in het verhaal, werkt het gewoon nog niet.

 

Wat je wel merkt aan deze kamer is dat de meeste puzzels weinig of niks te maken hebben met het verhaal. Je lost random puzzels op en werkt je een weg naar buiten, op dat vlak is het echt een product van zijn tijd.

 

Dat dit een pittige kamer is kan ik wel beamen. Wij ontsnapten met nog 4 minuten op de klok. 

Het einde voelt een beetje simpel aan, maar is wonderwel in thema en tegelijk grappig. 

 

Conclusie:

Bij Mystery House zijn ze trots op hun lage slagingspercentages, iets wat ik niet zo goed begrijp. Sterker nog, het doet me eigenlijk twijfelen of ik ze wel wil boeken.

Asylum Revealed heeft me aangenaam verrast op vlak van aankleding. Puzzel technisch kreeg ik een beetje wat ik verwacht had, pittige puzzels, out of the box denken en vooral veel info waar je zelf rust in moet vinden.

 

De Gm bespreekt samen met ons nog even de kamer door en voorziet ons nog van een leuke foto als aandenken.

https://mysteryhouse.nl


Unlock scheveningen - THE mummy's tombe

22-5-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Matige kamer

Scheveningen 25 graden, lekker zonnetje, ideaal weer voor een escape room binnen :-)

Na verschillende keren gebeld te hebben, geen gehoor, maar 5 de keer goede keer en witte rook we konden nog escapen.
Ik blijf me verbazen hoe vaak er niet wordt opgenomen bij escape rooms, laat staan dat ze je ff terugbellen.

Onthaal:

Na een lekker stukje wandelen kom je bij Unlock aan. De poster tegen het raam maakt goed duidelijk dat je er bent.
Parkeren in de buurt moet wel kunnen, al was dit best een druk gebied.
Ik moet wel zeggen dat ik geen al te beste eerst indruk kreeg. Onkruid voor de deur, poster kapot, vuile ramen... dat beloofd.

Binnen maakte een enorme groep kinderen zich klaar voor een andere kamer en we stonden er maar wat onhandig bij.
Onze GM was wel een super vriendelijke gast en na een kort woordje uitleg en het verhaal over de enige tombe van Scheveningen ;-)

Kamer:

Na een korte wandeling buiten bleek de escape room in de kelder van een bijgebouw te liggen. Een trap naar onder en geen licht, strak plan... wie verzint dit?

Maar goed, we zijn heelhuids onder geraakt en het puzzelplezier kan beginnen zodra we het licht gevonden hebben.
De kamer voelt in het begin nog wat rommelig aan. Er is veel tegelijk wat je kan doen, alleen lijkt de ruimte zich daar niet toe te lenen. Een bepaalde puzzel leek ons technisch niet helemaal in orde of gaf ons de indruk dat hij anders uitgevoerd diende te worden.

Uiteindelijk krijg je licht in de vorm van iets te straffe zaklampen en dat is ok, behalve als je kamer echt niet in orde is. Kabels, ducktape, speakers, zaken die los hangen of stuk zijn... dingen die je normaal niet zou zien. Op dat punt zou een oude kandelaar veel toffer geweest zijn en in thema dan een moderne led toorts.

Qua puzzelplezier is dit wel een leuke room. Je kan je hier best even vermaken al ken je de meeste puzzels wel van ergens anders en is een deel van de kamer gebaseerd op het betere zoekwerk. Af en toe laat de bouwer zien tot wat hij in staat is, alleen is de uitwerking ervan net niet dat. Je merkt wel dat er een goede bedoeling achter zit, maar dat iets bedenken en het dan realistisch uitvoeren toch net wat anders is.

De hints zijn in thema, maar daardoor moeilijk verstaanbaar en ook het verhaal, dat op dezelfde manier gebracht werd, was onduidelijk.

Conclusie:

The mummy's tomb is een kamer met 2 verhalen. 1 die op de site staat en de andere die je daar te horen krijgt.
de uitleg van onze GM was in ieder geval degene die het meeste aansloot met wat we deden als vond ik daardoor het einde nog steeds vreemd aangezien we juist het probleem hadden opgelost en alsnog moesten gaan lopen...

De kamer zelf is matig in uitvoering. De sfeer die geschept werd is ok, maar wordt volledig om zeep geholpen door de zaklampen die werkelijk alle zooi van de kamer laten zien waaronder alle rommel onder de trap, zaken die stuk zijn, slecht afgewerkt of gewoon niet thuis horen in de kamer.

Ga dit ding niet met 6 spelen aub want ik zou niet weten wat je moet doen. Misschien is dit leuk voor een gezin, maar al zeker niet voor een ervaren groep.
Wij haalden hem met 2 personen in 52 minuten en ik heb me niet bepaald gejaagd.
Een deel van de kamer is gebaseerd op zoeken (nooit mijn beste kant) en het betere leeswerk. Maar we hebben uiteindelijk wel lekker gepuzzeld al kwam ik niet met een wauw gevoel naar buiten maar meer met een ok gevoel.

Ik vond deze kamer geen 70 euro waard en dat kwam vooral door het gebrekkige onderhoud en de lampen. Pas die 2 zaken aan en je hebt echt een prima kamer voor mee te nemen als je in Scheveningen bent.

 

https://unlockscheveningen.nl/


onder de toren - escape de kelder

21-5-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 5

Wijn maakt deze kamer echt beter

Onder de toren is geen bekende naam in het escape landschap. Toch had ik hem op mijn wishlist staan omdat het idee van een kelder, wijn en 90 minuten mij wel leuk leek.

Onthaal:

De escape bevindt zich onder een café. Parkeren kan je iets verder op een gratis parkeerterrein.
Als je wat te vroeg bent kan je hier best relax zitten voor een drankje of een borrelhapje.
Het ontvangst was echt heel hartelijk. Ze bergen je spullen veilig op en er is uiteraard een wc.

Kamer:

Laat me beginnen door te waarschuwen dat dit geen escape is voor grote mensen (beetje zoals Red het koninkrijk)

Dit is een escape in de meest simplistische vorm.
Alles is analoog, er is niet echt een verhaal buiten dat we moeten ontsnappen en de puzzels zijn zo random als iets.
De ruimte voelt ook rommelig aan met hier en daar een puzzel erdoor.
Het hintsysteem mag je zelf bedienen en kost je 5 minuten per hint. De oplossing van een puzzel kost je zelfs 10 minuten tijd. Ik ben nooit dol geweest op hints die je op een of andere manier iets kosten, maar hier maakt het weinig of niks uit.

Je krijgt 90 minuten voor deze kamer, maar ik heb werkelijk geen idee waarom. Daarom ook meteen: speel deze kamer met 2. Het puzzelaanbod, de lineaire vorm ervan en de oppervlakte van de room zijn niet gemaakt voor veel meer mensen.
Voor 75 euro krijg je 90 minuten de kans om te ontsnappen, 4 drankjes naar keuze (oorspronkelijk is dat wijn, maar je kan het laten vervangen door bier of fris) wat kaasstengels en nootjes, salami, ham en olijven en als je de snelste tijd neerzet: achteraf nog een borrelplankje.
En voor sommige van die spullen zal je moeten puzzelen :-)

Dit is een escape waar je heen moet gaan om je wat te amuseren onder je 2 en te genieten. Meer niet. Gewoon puzzelen en de tijd nemen.

Conclusie:

Ja dat hebben wij dus niet gedaan, we hadden een nieuw record. Nog 49 minuten over van de 90 :-)
Dat gezegd zijnde geloof ik wel dat je met deze ruimte iets veel mooiers had kunnen doen dan wat het nu is. Dit had echt iets authentiek kunnen zijn met een goed verhaal ipv random puzzels die net iets met wijn te maken hebben of soms ook totaal niks.

Het hintsysteem is lui en er is geen opvolging buiten een camera om te zien of iedereen nog veilig is. Voor de rest draait dit ding op zichzelf en zo is het ook bedoeld.

Ik heb me redelijk vermaakt in deze kamer, maar dat komt meer door het totaalconcept, de rust, drankjes, hapjes, gezelligheid, dan door de kamer zelf.
Maar als je in de buurt bent en je wilt met 2 eens puur escapen, pak hem misschien lekker mee :-)

 

https://www.onder-de-toren.nl/escaperoom/


immersive escapes breda - borgesius mysterie

20-5-22

4 personen -  niet ontsnapt

Cijfer : 7

Frusterende gameflow

Al geruime tijd wordt ik op FB doodgegooid met: speel Het Borgesius Mysterie. En ook onder de fans leeft deze kamer wel.
Ook de verwachting die de eigenaar schept, filmische verhaallijn en decors, 150m2, onderdompeling... zorgt er ook voor dat ik erg nieuwsgierig werd. Nu maar hopen dat de verwachtingen waar gemaakt worden.

Onthaal:

De kamer zelf ligt op een soort klein industrieterrein met parkeerplaats voor de deur. De signalisatie kan nog net wat beter, want buiten een klein bordje rechts van de deur, zou niks weggeven dat je er bent.
Eens binnen is dat wel het geval en eens op -1 sta je in een mooie, nette ontvangstruimte. Wc, lockers en de mogelijkheid tot een drankje zijn aanwezig.

De kamer werkt op spelersprijs en varieert tussen 120 (4p) en 168 (8p) euro per groep.

Het ontvangst zelf was gezellig en open. Een echte hartelijke babbel waaruit meteen bleek dat deze man alles van zekerheid had opgegeven om zich in dit avontuur te storten. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben.

Kamer:

Ik vond de start wat rommelig omdat je tussen de eigenaar zit die tegelijk de regels uitlegt, maar plots ook een medewerker is van de school. Ik zou zeggen, doe eerst de standaard uitleg en als het verhaal echt begint, blijf daar dan ook bij en doe dit niet aan de bar. Verkleed je ff met een stofjas en een bril en neem ons dan mee naar de kamer, in thema.

Dan maar eerst het goede nieuws:
De kamer zelf is leuk gemaakt, je krijgt echt het gevoel dat je in een school bent. Het verhaal is duidelijk en de kamer brengt ook echt verheldering en een conclusie. De puzzels zijn bijna allemaal in thema en dagen een groep goed uit.
Je maakt ook echt een mooie reis mee doorheen de kamer en dat gaat iedereen waarderen en zoals de eigenaar zelf aangeeft is dit geen horrorkamer, maar een normale tot spannende beleving.

Maar het loopt mis op de flow. Wij speelde de kamer in 105 minuten, 15 minuten bovenop de tijd en dat met veels te veel hulp van buitenaf. De batterij van de hinthorloge moet echt op zijn.

Er kunnen 3 oorzaken zijn:
1: het ligt aan ons als groep, maar ik had niet bepaald de indruk dat wij traag aan het puzzelen waren.
2: er zitten teveel puzzels (lees te lange, te veel of te moeilijke) in de kamer voor de 90 minuten die je krijgt.
3: De kamer moet langer worden als 90 minuten.

Het is een beleving, dus eigenlijk zeg je, geniet, geniet van het decor, het verhaal, de totaalbeleving. Alleen is er geen tijd voor want je wordt als het ware door de kamer heen geloodst door middel van veel te veel hulp. Je ontneemt spelers echt hun speelplezier hierdoor en daardoor miste wij eureka/aha momenten.
Er is zoveel te doen, vaak met ook het gedacht: hoe had ik dit zonder hint geweten, dat je continue die hulp ook nodig hebt, want anders haal je de kamer niet.
Ik had met momenten echt de indruk dat ik tegen de GM aan het spelen was, want als ik de puzzel niet binnen x tijd kon oplossen, dan werd er weer ingegrepen.
En vaak komt het ook door de ruis die de bouwer zelf creëert. Deels door wat er allemaal in een kamer staat, maar ook doordat je soms al met puzzel 2 kon beginnen, terwijl je eigenlijk puzzel 1 moest afmaken. Als je een hint moet geven: er is iets opengegaan... dat zijn allemaal hints die je kan vermijden en zo waren er heel veel zaken waar ik achteraf van dacht: maak dit anders, maak dat de spelers dit zelf ontdekken, dan heb je 1 minder hints en 2 meer het gevoel dat je zelf die kamer aan het spelen bent.

Tijdens het spel worden we ook meermaals gestoord door filmpjes die ons helpen in het spel, maar echt passen vond ik dat niet, zeker omdat deze filmpjes ook nog eens letterlijk de oplossingen geven. Ik vroeg me ook af wie deze mensen eigenlijk zijn, waarom weten ze waar we zijn en hoe ze ons plots moeten helpen. Het voelt nog eens aan als een extra hulplijn, terwijl we er al 1 bijna permanent hadden open liggen.

Het einde van de kamer was echt een mooi voorbeeld hoe leuk teamwork kan zijn. Er was genoeg te doen maar het geheel miste duiding en sfeer.
Het uiteindelijke doel snappen we wel, maar er wordt geen enkele uitleg gegeven over de handelingen die we aan het doen zijn, buiten dat we een handleiding aan het volgen zijn. En dat is het volgende pijnpunt van deze kamer en dan is papiertjes en lezen. Bijna elke puzzel is vergezeld van een papiertje met tekst terwijl het zeker bij het einde anders zou kunnen.
Het voelt nu aan als een stappenplan zonder logica en afzonderlijke opdrachten. Je krijgt wel een feedback door een lampje, maar daar stopt het terwijl het super makkelijk zou zijn om dit iets meer uit te werken.

Conclusie:

In de kern is dit echt een toffe kamer, dat is het goede punt. En de aanpassingen die deze kamer hard nodig heeft kosten eigenlijk weinig of geen geld.
De kamer mist over het algemeen sfeer. Ik voelde op het einde te weinig spanning, er zitten kleine effecten in de kamer, maar dit kon echt wel een stap hoger voor een experience en als er al muziek was, is hij me totaal niet bijgebleven.

De flow moet naar mijn bescheiden mening echt aangepast worden, want op deze manier groepen door je kamer trekken kan echt niet de bedoeling zijn. Je ontneemt echt de fun van zelfstandig puzzelen en zit er te bovenop. Dan gooi er wat puzzels uit zodat spelers de ruimte krijgen qua tijd of maak de kamer langer.
Verder zijn puzzels waar je voorkennis voor nodig hebt echt not done en zijn de linken die je ooit moet leggen gewoon onlogisch en zal je hier altijd hulp bij nodig hebben.
Kijk welke hints je het vaakst geeft bij de komende groepen en heel eerlijk, pas de kamer daar op aan zodat je die hints niet meer nodig hebt.

Je kan deze kamer spelen van 4 tot 8, maar wat je met 8 gaat doen... geen idee. Ik zou 4 zeggen bij wat ervaring, maar ja wij haalden hem nog steeds niet :-) maar of 4 extra personen daarbij gaan helpen....

Ik had het gevoel dat de feedback die we gaven meer botste op: ja maar, dan dat je er naar de toekomst iets mee kon en ben dan ook met gemengde gevoelens vertrokken.

 

https://www.escapesbreda.nl


delftescape - magic mirror

5-5-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 5

Matige gezinskamer

Het is fijn als je vrienden hebt die zelf escape verslaafd zijn. Zo hoef je niemand te overtuigen om een kamer in de buurt van waar je bent te gaan spelen :-)

Onthaal:

Deze escape ligt wat verscholen op een klein domein.
De auto parkeer je best aan het begin van de straat en van daaruit is het een dikke minuut wandelen.
Aan de rechterkant kom je een klimpark tegen en daar bevindt zich ook de escape room.
Ze hebben hier allerhande activiteiten, vooral gericht op gezinnen.

Ontvangst was prima, vriendelijk en enthousiast. Niks op aan te merken.
De ontvangstruimte is basic. Er is de mogelijkheid tot een drankje en uiteraard is er een wc.

Kamer:

Mits goed uitgevoerd, kan tijdreizen een heel leuk thema zijn.
Alleen dan moet je wel starten vanuit een tijdmachine… en niet beginnen in 8000bc…
Het verhaal en de uitwerking ervan kan je dus best met een korreltje zout nemen, maar het is jammer dat hier niet wat meer aandacht aan besteed is.

Je ziet in alles dat dit een basisconcept is qua uitvoering. Je staat letterlijk in een loods met 3 verschillende ondergronden en wat houten wanden. Verwarming is er op een paar hittelampen niet, dus verwacht geen groot comfort.
Het is een combo van hangsloten en puzzels die digitaal lijken, maar overduidelijk goedgekeurd worden vanuit de GM. Het geheel voelt erg kneuterig aan, maar niet op een bewust slechte manier.

Ik denk dat je hier als gezin best een leuke tijd kan hebben.
De puzzel wisselen wat af tussen doe en denk en hoewel ze dit geprobeerd in het thema te houden, was er geen echt overkoepeld verhaal dat als een soort rode draad werkte en zo de puzzels en het verhaal verbinden.

In ruil krijg je puzzels die wel voor entertainment zullen zorgen en je doen lachen. Ikzelf ben niet zo een fan voor van die gedwongen sfeerversterkende groepsmomenten, maar ik kan me voorstellen dat het gemiddelde gezin of vrijgezellenfeest dit wel tof gaat vinden.
Ook het einde slaat narratief nergens op, maar dat wisten we bij de start al dat dit niet de insteek ging worden.
De eindpuzzel vond ik saai en lui uitgevoerd.

Conclusie:

Hoe deze kamer een 8.7 heeft weten te verzamelen is het echt mysterie. Dit is een mooi hobbyproject dat zichzelf in hun begeleidende tekst iets te serieus neemt voor zijn uitwerking.
Dat zie je terug in de matige techniek, geluid en afwerking.
Het is jammer dat de kamer niet start en stopt op de manier waarop het logisch zou zijn gezien het thema en dat er niet een echt verhaal wordt verteld waarom je ergens zit en wat je er komt doen.

Dus hecht daar niks van waarde aan en ga binnen dat je 60 minuten lang random puzzels gaat oplossen en onthoud woorden als absurd en hilarisch en dan ga je je hier prima amuseren.


De score is momenteel veel te hoog en gaat voor teleurstelling zorgen.

 

https://www.dedorpstuin.nl


delftescape - magic mirror

3-4-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Er was eens een 1.0 kamer...

Hoewel ik de 2 escaperooms bij Delftescape gespeeld had, liet ik de seizoenskamer altijd links liggen.
Was het het woordje "tijdelijk" of net de prijs die me dat deed besluiten, geen idee, maar echt trekken deed het me niet.

En dan ben je bijna uitgespeeld, maar het kriebelt nog steeds diep vanbinnen. Herkenbaar?
De verslaving won net als elke andere keer en op zondag zou ik mijn eerste seizoenskamer van Delftescape gaan spelen.

Onthaal:

Delftescape zit wat verscholen in de kelder van een oud gebouw en dat heeft meteen zijn charme. Ieder van jullie die er al geweest is zal begrijpen wat ik bedoel. De woorden Tolkien en Hobbit komen meteen in mij op.
We werden hartelijk welkom geheten door de 2 medewerkers van dienst en na een kort welkomstwoordje, spullen opbergen en toiletbezoek, kon onze opdracht beginnen.

De kamer start trouwens tof en leuk in thema. Het verhaal is duidelijk net als onze opdracht. Leuk dat ze hier voor een redelijk vrolijk thema gekozen hebben met een klein spannend randje eraan.

Kamer:

Seizoenskamer, tijdelijke kamer, ik ben benieuwd hoe zich dat vertaald in de room zelf.
Het decor verrast met met momenten, zeker in het begin, al loert het woordje ruis en red herring hier wel serieus om de hoek.
Ervaring zal hier wel bij te pas komen om je weg wat te vinden.

Maar het moet gezegd dat je hier qua puzzels niet op je honger zal zitten en puzzels die in andere rooms al lang op het stapeltje "not done anymore" liggen worden hier volop gereanimeerd en hergebruikt.
Stoort het, nee gek genoeg niet. Om een of andere reden neem ik deze kamer niet erg serieus en ben ik vooral al puzzelend bezig om alle hangsloten, en dat zijn er best wat, open te krijgen.
Soms is er een link met het verhaal, maar meestal is deze link onbestaande of flinterdun.

Toch zit er logica in deze kamer en zijn de puzzels in alle vormen en maten aanwezig. Soms lineair, soms parallel, doe, lees, denk, tel, alles komt voorbij. En hoewel je af en toe even moet wachten op je eurekamomentje, is het veelal meteen belonend wat je doet.

Het einde is ietswat raar. Ik was er van overtuigd dat wij nog iets miste om de kamer tot een goed einde te brengen, maar dat bleek niet nodig. Daardoor waren we niet klaar als groep om samen het einde mee te maken en voor je het wist was het over.

We speelden hem met 4 (2 ervaren spelers en 2 met een aantal kamers ervaring) personen in 53 minuten uit. Ik ben er, ondanks dat wij 2 kleine hints nodig hadden, van overtuigd dat deze kamer hintloos te spelen is en dat is gezien de vele puzzels knap gedaan.

Conclusie:

Ja wat moet je hiermee hé. Wij hebben ons met een groep van 4 al puzzelend prima vermaakt. Het verhaal is vrolijk en leent zich ook om als gezin te spelen. Het is tof om ook eens iets niet spannend of engs te doen.

Als ik eerlijk ben vind ik de prijs het grootste struikelblok. 120 euro is pittig als je naar decor en afwerking gaat kijken, naar techniek zoals licht, geluid, geur en effecten. Want die ontbreken allemaal. Ja er is licht uiteraard en er speelt muziek, maar als je ziet wat andere bouwers doen om ons onder te dompelen in een wereld die ze proberen te creëren, dan is dit net het omgekeerde.
En begrijp me niet verkeerd, het is geen sfeerloze kamer, het is terug naar hoe het allemaal begon. Terug naar 2013.

Dit is een echte analoge puzzelkamer met een simpel maar doeltreffend verhaal.

Ik denk dat het gerechtvaardigd is om te zeggen dat het voor de huidige prijs net wat meer mocht zijn.
Meer sfeer, geur, geluiden, techniek en een betere ontknoping. Het is toch een terugkerend iets en al deze technieken kunnen ook in de andere seizoenskamers gebruikt worden.
Ondanks het puzzelplezier en de 75 minuten doet het me twijfelen of ik nog eens 120 euro wil betalen om een seizoenskamer te spelen.

 

https://delftescape.nl/


escaperoom zevenhuizen - the Cold War

19-2-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Puzzelkamer zonder echt verhaal

Niet lang geleden was ik hier voor The Gym en ondanks dat het thema van The Cold War mij niet echt aanpreekt, wou ik hem wel graag spelen.
Je dient hier wel voor met min. 3 spelers te zijn. Boeken via deze site als Belg ging nog steeds niet, dus net als de vorige keer was het zo geregeld via whatsapp.

Aangekomen op een plek waar je van denkt, rij ik wel juist, staat de escape room goed aangegeven. Parkeren (gratis) kan zeker 's avonds voor de deur, maar ook overdag lijkt me er niet echt een probleem te zijn. (de escape room bevind zich op een bedrijventerrein)

Onthaal:

Ontvangst zit hier prima. Het zijn duidelijk enthousiaste mensen die een goede passie hebben voor dit product. Een kleine maar propere ontvangstruimte en uiteraard kan je nog even naar de wc. 
Het was gezellig terugkomen hier en ik hoop van harte dat ze hun plannen voor de toekomst waar kunnen maken.

De coronamaatrdegelen konden gelukkig overboord, wat het meteen een stuk gezelliger maakte.

Kamer:

The Cold War… Dat wordt morse, plan lezen, kompas, enigma…

Nee niks was minder waar, van die valkuilen blijven ze gelukkig weg.
In ruil mag je beginnen met goed samenwerken en daar slagen ze best goed in en weliswaar in thema. Het verhaal heb ik totaal niet meegekregen en nadat ik het voor deze review heb nagelezen, komt het verhaal zo goed als niet terug in de kamer zelf.

Net als bij The gym maken deze mensen echt toffe puzzels, alleen valt er veel te zeggen over de uiteindelijke implementatie ervan. Het voelt aan als een samenraapsel van vanalles en nog wat met als enige doel je bezig te houden. Net als bij hun andere kamer bieden de puzzels geen antwoorden op vragen of bieden ze een conclusie in het verhaal.

En net als bij de andere kamers is het niet altijd duidelijk welk antwoord op welk slot hoort.

Ook de afwerking is anno 2022 niet wat het moet zijn en dit is dan ook echt een kamer voor de spelers die puur op puzzelvlak een kamer willen spelen zonder veel oog te hebben voor detail en verhaal.

Naar het einde toe zit er een bijzonder frustrerende puzzel in die eigenlijk meer op het internet thuishoort dan in een real life room.

Uiteindelijk haalde wij de kamer vlot met 1 hint en net als bij the gym had ik me al puzzelend best goed geamuseerd.

Conclusie:

Moest je besluiten om naar deze kamer te gaan, dan moet je gaan om aan een redelijke prijs 50 minuten te gaan puzzelen.
Voor beginnende spelers zijn dit prima kamers, maar voor de meeste van jullie gaan verwachtingen deze kamer helemaal doen tegenvallen.

Persoonlijk denk ik dat de volledige puzzellijn best herbekeken kan worden en zo wat beter kan aansluiten tot het thema.
Dat en de afwerking die echt wel beter kan zo deze kamer tot een hoger niveau kunnen brengen.

Aan de gastvrijheid zal het in ieder geval niet liggen en passie voor het runnen van een room hebben ze hier genoeg.

Ik zou ook met max. 3 spelers gaan en als je 1 room moet kiezen zou ik The Gym nemen.

https://www.escaperoomzevenhuizen.nl


escaperoom zevenhuizen - the gym

4-2-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Old school kamer met lekkere flow

Het was al een tijdje geleden dat ik nog een escape room gedaan had. Zeker in de regio Rotterdam/Den haag was het niet meer zo simpel om nog een room te vinden die ik nog niet gespeeld had en tevens betaalbaar en speelbaar is door 2 personen.

Op aanraden van een bevriende escaper boekte ik deze kamer. De prijs van 75 euro voor 2 pers is nog steeds pittig te noemen, maar in deze regio is dat niet anders.

Boeken via deze site als Belg verliep niet erg vlot, sterker nog, het gaat gewoon niet. De melding is doorgeven aan de eigenaar, dus daar zal met wat geluk beterschap in komen. Uiteindelijk boekte ik via whatsapp zonder problemen en last minute, prima service dus.

Aangekomen op een plek waar je van denkt, rij ik wel juist, staat de escape room goed aangegeven. Parkeren (gratis) kan zeker 's avonds voor de deur, maar ook overdag lijkt me er niet echt een probleem te zijn. (de escape room bevind zich op een bedrijventerrein)

Onthaal:
Onthaal zit hier prima. Het zijn duidelijk enthousiaste mensen die een goede passie hebben voor dit product. Een kleine maar propere ontvangstruimte en uiteraard kan je nog even naar de wc.
Na een korte dubbele check van de kamer konden we meteen aan de slag.

Voor de spelers hier die er veel waarde aan hechten: de coronaregels werden hier prima gerespecteerd en eens in de kamer mocht het mondmasker af.

Kamer:

De GYM, een thema dat ik nog nooit ben tegengekomen. Eigenlijk best jammer want als je erover nadenkt kan je er best een hoop mee.
Het verhaal voelt voor mij wat als 13 in een dozijn aan. Dekmantel, drugs, 60 minuten om te ontsnappen.
Maar om eerlijk te zijn moet je hier niet naar toe gaan voor het verhaal, het decor of de techniek.

Ik kan hier zinnen vol kritiek schrijven over wat er niet klopte en wat absoluut beter kan. Dit is een kamer om lekker een uurtje te puzzelen. Niet nadenken of de puzzel wel past, niet nadenken hoe vaak je al eerder zoiets gedaan hebt, gewoon 60 minuten plezier maken en met een redelijk lekkere flow door de kamer vliegen.

Zeker met 2 mag je flink aan de bak en er zitten 2 puzzels in die enorm frustrerend kunnen werken en absolute tijdvreters kunnen zijn.
Ik denk dat je gemoedtoestand van deze puzzels gaat afhangen hoe je uit deze kamer komt.

Het decor is door de volledige kamer erg matig maar ondanks dat blijven ze wel in thema. Het is kaal en tegelijk past het.
Ik denk dat ik nog nooit zo vaak het nummertje van Rocky gehoord heb, dus een nummer of 2 extra op de playlist zou van mij wel mogen.

De puzzels die je tegenkomt zijn niet bijzonder, maar wisselen mooi af. De kamer zelf is volledig lineair, dus een grote groep zou ik absoluut niet aanraden.
Toch zitten er stukken in waar de kamer je de indruk geeft dat je parallel kan puzzelen en daar zit een beetje de valkuil. Ervaren spelers zullen vrij snel doorhebben wanneer ze iets moeten loslaten en beseffen: dit is nog niet voor nu. Maar redelijk nieuwe spelers kunnen hier wel in verzuipen.

Uiteindelijk haalde wij de kamer met ons 2 op 48 minuten met 1 hint.
Hints, en het was voor mij lang geleden dat ik nog zo hints kreeg dus ik moest wel lachen, die gewoon over de boxen worden gebracht. Niks in thema, gewoon droog de hint.

Conclusie:

Ja wat mijn collega's hierboven of onder al schrijven klopt perfect.
Dit is gewoon old school escapen, niet meer niet minder.
Als je een hekel hebt aan hang en cijfersloten, blijf je best weg, maar als je echt zin hebt in een uitdaging en je hebt wat ervaring, wel speel deze kamer met 2. Niet vanwege de decors, de afwerking, de techniek etc, maar gewoon ouderwets codes invoeren op slotjes en sleutels omdraaien. Ik heb nooit de heisa erom gesnapt hoor want het geeft zo een voldoening om een slotje open te maken.

Maar niet alles was goed. Vaak is het onduidelijk welke code waarop moet. Sommige puzzels zijn letterlijk geen puzzel meer maar gewoon voorlezen en dat is jammer. Het was fijner geweest als er ook gekozen was voor een stukje parallel puzzelen. Zeker als je met bv. 4 bent sta je continue op elkaar te wachten.

De puzzel waar wij een hint voor kregen, was er een waar onze bevriende escapers ook een hint voor kregen. Ik vrees dus dat deze puzzel niet volledig duidelijk is. Misschien is het een idee om deze aan te passen.

Ik kom in ieder geval terug voor jullie andere kamer en hopelijk krijg ik weer 60 minuten puzzelplezier!

https://www.escaperoomzevenhuizen.nl


escape room katwijk - here i am

8-1-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 10

Letterlijk en figuurlijk Escapen

Al een tijdje weten we dat de nieuwe kamer van escape Room Katwijk eraan komt.
Here I am is net als Bella ciao gebaseerd op een Spaanse tv reeks.
Persoonlijk ken ik Vis a Vis niet en ik ben ook benieuwd of ze net als bij Bella Ciao het voor elkaar krijgen dat je als leek ook de volledige kamer meekrijgt en dat je als fan de kleine details kan waarderen.

Onthaal:

Aan de buitenkant van Escape Room Katwijk is een hoop veranderd en je ziet meteen wat de bedoeling is.
Parkeren kan nog steeds gratis en relax voor de deur en dat scheelt steeds lekker qua planning.

Gastvrijer als bij Escape room Katwijk wordt het niet. Johan en Ivana weten als geen ander je dat welkom gevoel te geven.
Ik was aangenaam verrast welke transformatie de ontvangstruimte had doorgemaakt.
Als speler vind ik niks zo fantastisch om een uitnodigende gevel naar me te zien staren. Het bouwt al suspense op, je wilt door die deur gaan…
En door de deur van Here I Am wil ik naar binnen gaan ondanks dat we helaas de gevangenis in zullen moeten.

Een gevangenis is net als een aantal andere thema’s niet altijd makkelijk uit te voeren. Zeker niet als je het sfeervol en realistisch tegelijk wilt maken. Johan heeft het zich dus niet makkelijk gemaakt en ik ben reuze benieuwd welke reis we gaan doorlopen.


Kamer:

Het verhaal in deze kamer is simpel en duidelijk vanaf moment 1 en ik was enorm blij dat er geen filmpje aan te pas moest komen om het hopeloos ingewikkeld te maken. Je verhaal start al iets eerder en is cruciaal bij deze room. Lees dus alles goed ;-)

De start is lekker logisch en tegelijk voelen de puzzels niet aan als op zichzelf staande delen, maar blijft het de storyline volgen.
We zaten meteen door de muziek al lekker in de sfeer en die beloofde niet veel goeds. We kunnen ons maar duidelijk aan de regels houden.

En soms zit het geniale in eenvoud maar dan erg goed uitgevoerd. Als groep werden we meteen goed gedwongen om samen te werken. Iets wat thema technisch mooi past.

De afwerking blijft op hoog niveau doorheen de kamer en daardoor heb je ook steeds het gevoel dat je echt in een gevangenis bent.
Wat ik vooral tof vond was de realistische reis die we aan het maken waren, maar tegelijk zat ik niet bepaald op mijn honger qua puzzels.
Je hebt een goed gevoel van progressie en dat zorgt automatisch voor een lekkere flow.

Naar mate de kamer vordert, stijgt ook de spanning. Spannend, maar nooit eng en dat mag ook wel in een gevangenis.


Conclusie:

Hoewel ik Vis a Vis niet kende als reeks, heeft het mij geen moment gestoord. Alles in de kamer is zonder voorkennis op te lossen. Maar als je de reeks gezien hebt ga je veel zaken herkennen. En dat is tof gedaan.
Een gevangenis beperkt je als bouwer natuurlijk een stuk wat kan en net niet. Zeker als je het realistisch wilt houden. Johan en Ivana zijn er wel in geslaagd om deze room echt een ziel te geven en dat komt vooral door de realistische setting en de muziek.

Wij speelden hem helemaal in het begin van de opening en met onze feedback is al flink wat gebeurd. De kamer was op dat moment al top en elk klein puntje wat aangepast is draagt bij aan een nog betere beleving.
Het is een kamer die het niet moet hebben van wtf momenten, maar van een spannende puzzelende reis en daar wordt ik heel blij van.


Ideaal aantal om te spelen : 3/4 spelers


Ik kijk al uit naar wat Escape room Katwijk ons in de toekomst nog gaat brengen.

https://www.escaperoomkatwijk.com