Reviews Nederland 2022


Unlock scheveningen - THE mummy's tombe

22-5-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Matige kamer

Scheveningen 25 graden, lekker zonnetje, ideaal weer voor een escape room binnen :-)

Na verschillende keren gebeld te hebben, geen gehoor, maar 5 de keer goede keer en witte rook we konden nog escapen.
Ik blijf me verbazen hoe vaak er niet wordt opgenomen bij escape rooms, laat staan dat ze je ff terugbellen.

Onthaal:

Na een lekker stukje wandelen kom je bij Unlock aan. De poster tegen het raam maakt goed duidelijk dat je er bent.
Parkeren in de buurt moet wel kunnen, al was dit best een druk gebied.
Ik moet wel zeggen dat ik geen al te beste eerst indruk kreeg. Onkruid voor de deur, poster kapot, vuile ramen... dat beloofd.

Binnen maakte een enorme groep kinderen zich klaar voor een andere kamer en we stonden er maar wat onhandig bij.
Onze GM was wel een super vriendelijke gast en na een kort woordje uitleg en het verhaal over de enige tombe van Scheveningen ;-)

Kamer:

Na een korte wandeling buiten bleek de escape room in de kelder van een bijgebouw te liggen. Een trap naar onder en geen licht, strak plan... wie verzint dit?

Maar goed, we zijn heelhuids onder geraakt en het puzzelplezier kan beginnen zodra we het licht gevonden hebben.
De kamer voelt in het begin nog wat rommelig aan. Er is veel tegelijk wat je kan doen, alleen lijkt de ruimte zich daar niet toe te lenen. Een bepaalde puzzel leek ons technisch niet helemaal in orde of gaf ons de indruk dat hij anders uitgevoerd diende te worden.

Uiteindelijk krijg je licht in de vorm van iets te straffe zaklampen en dat is ok, behalve als je kamer echt niet in orde is. Kabels, ducktape, speakers, zaken die los hangen of stuk zijn... dingen die je normaal niet zou zien. Op dat punt zou een oude kandelaar veel toffer geweest zijn en in thema dan een moderne led toorts.

Qua puzzelplezier is dit wel een leuke room. Je kan je hier best even vermaken al ken je de meeste puzzels wel van ergens anders en is een deel van de kamer gebaseerd op het betere zoekwerk. Af en toe laat de bouwer zien tot wat hij in staat is, alleen is de uitwerking ervan net niet dat. Je merkt wel dat er een goede bedoeling achter zit, maar dat iets bedenken en het dan realistisch uitvoeren toch net wat anders is.

De hints zijn in thema, maar daardoor moeilijk verstaanbaar en ook het verhaal, dat op dezelfde manier gebracht werd, was onduidelijk.

Conclusie:

The mummy's tomb is een kamer met 2 verhalen. 1 die op de site staat en de andere die je daar te horen krijgt.
de uitleg van onze GM was in ieder geval degene die het meeste aansloot met wat we deden als vond ik daardoor het einde nog steeds vreemd aangezien we juist het probleem hadden opgelost en alsnog moesten gaan lopen...

De kamer zelf is matig in uitvoering. De sfeer die geschept werd is ok, maar wordt volledig om zeep geholpen door de zaklampen die werkelijk alle zooi van de kamer laten zien waaronder alle rommel onder de trap, zaken die stuk zijn, slecht afgewerkt of gewoon niet thuis horen in de kamer.

Ga dit ding niet met 6 spelen aub want ik zou niet weten wat je moet doen. Misschien is dit leuk voor een gezin, maar al zeker niet voor een ervaren groep.
Wij haalden hem met 2 personen in 52 minuten en ik heb me niet bepaald gejaagd.
Een deel van de kamer is gebaseerd op zoeken (nooit mijn beste kant) en het betere leeswerk. Maar we hebben uiteindelijk wel lekker gepuzzeld al kwam ik niet met een wauw gevoel naar buiten maar meer met een ok gevoel.

Ik vond deze kamer geen 70 euro waard en dat kwam vooral door het gebrekkige onderhoud en de lampen. Pas die 2 zaken aan en je hebt echt een prima kamer voor mee te nemen als je in Scheveningen bent.

 

https://unlockscheveningen.nl/


onder de toren - escape de kelder

21-5-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 5

Wijn maakt deze kamer echt beter

Onder de toren is geen bekende naam in het escape landschap. Toch had ik hem op mijn wishlist staan omdat het idee van een kelder, wijn en 90 minuten mij wel leuk leek.

Onthaal:

De escape bevindt zich onder een café. Parkeren kan je iets verder op een gratis parkeerterrein.
Als je wat te vroeg bent kan je hier best relax zitten voor een drankje of een borrelhapje.
Het ontvangst was echt heel hartelijk. Ze bergen je spullen veilig op en er is uiteraard een wc.

Kamer:

Laat me beginnen door te waarschuwen dat dit geen escape is voor grote mensen (beetje zoals Red het koninkrijk)

Dit is een escape in de meest simplistische vorm.
Alles is analoog, er is niet echt een verhaal buiten dat we moeten ontsnappen en de puzzels zijn zo random als iets.
De ruimte voelt ook rommelig aan met hier en daar een puzzel erdoor.
Het hintsysteem mag je zelf bedienen en kost je 5 minuten per hint. De oplossing van een puzzel kost je zelfs 10 minuten tijd. Ik ben nooit dol geweest op hints die je op een of andere manier iets kosten, maar hier maakt het weinig of niks uit.

Je krijgt 90 minuten voor deze kamer, maar ik heb werkelijk geen idee waarom. Daarom ook meteen: speel deze kamer met 2. Het puzzelaanbod, de lineaire vorm ervan en de oppervlakte van de room zijn niet gemaakt voor veel meer mensen.
Voor 75 euro krijg je 90 minuten de kans om te ontsnappen, 4 drankjes naar keuze (oorspronkelijk is dat wijn, maar je kan het laten vervangen door bier of fris) wat kaasstengels en nootjes, salami, ham en olijven en als je de snelste tijd neerzet: achteraf nog een borrelplankje.
En voor sommige van die spullen zal je moeten puzzelen :-)

Dit is een escape waar je heen moet gaan om je wat te amuseren onder je 2 en te genieten. Meer niet. Gewoon puzzelen en de tijd nemen.

Conclusie:

Ja dat hebben wij dus niet gedaan, we hadden een nieuw record. Nog 49 minuten over van de 90 :-)
Dat gezegd zijnde geloof ik wel dat je met deze ruimte iets veel mooiers had kunnen doen dan wat het nu is. Dit had echt iets authentiek kunnen zijn met een goed verhaal ipv random puzzels die net iets met wijn te maken hebben of soms ook totaal niks.

Het hintsysteem is lui en er is geen opvolging buiten een camera om te zien of iedereen nog veilig is. Voor de rest draait dit ding op zichzelf en zo is het ook bedoeld.

Ik heb me redelijk vermaakt in deze kamer, maar dat komt meer door het totaalconcept, de rust, drankjes, hapjes, gezelligheid, dan door de kamer zelf.
Maar als je in de buurt bent en je wilt met 2 eens puur escapen, pak hem misschien lekker mee :-)

 

https://www.onder-de-toren.nl/escaperoom/


immersive escapes breda - borgesius mysterie

20-5-22

4 personen -  niet ontsnapt

Cijfer : 7

Frusterende gameflow

Al geruime tijd wordt ik op FB doodgegooid met: speel Het Borgesius Mysterie. En ook onder de fans leeft deze kamer wel.
Ook de verwachting die de eigenaar schept, filmische verhaallijn en decors, 150m2, onderdompeling... zorgt er ook voor dat ik erg nieuwsgierig werd. Nu maar hopen dat de verwachtingen waar gemaakt worden.

Onthaal:

De kamer zelf ligt op een soort klein industrieterrein met parkeerplaats voor de deur. De signalisatie kan nog net wat beter, want buiten een klein bordje rechts van de deur, zou niks weggeven dat je er bent.
Eens binnen is dat wel het geval en eens op -1 sta je in een mooie, nette ontvangstruimte. Wc, lockers en de mogelijkheid tot een drankje zijn aanwezig.

De kamer werkt op spelersprijs en varieert tussen 120 (4p) en 168 (8p) euro per groep.

Het ontvangst zelf was gezellig en open. Een echte hartelijke babbel waaruit meteen bleek dat deze man alles van zekerheid had opgegeven om zich in dit avontuur te storten. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben.

Kamer:

Ik vond de start wat rommelig omdat je tussen de eigenaar zit die tegelijk de regels uitlegt, maar plots ook een medewerker is van de school. Ik zou zeggen, doe eerst de standaard uitleg en als het verhaal echt begint, blijf daar dan ook bij en doe dit niet aan de bar. Verkleed je ff met een stofjas en een bril en neem ons dan mee naar de kamer, in thema.

Dan maar eerst het goede nieuws:
De kamer zelf is leuk gemaakt, je krijgt echt het gevoel dat je in een school bent. Het verhaal is duidelijk en de kamer brengt ook echt verheldering en een conclusie. De puzzels zijn bijna allemaal in thema en dagen een groep goed uit.
Je maakt ook echt een mooie reis mee doorheen de kamer en dat gaat iedereen waarderen en zoals de eigenaar zelf aangeeft is dit geen horrorkamer, maar een normale tot spannende beleving.

Maar het loopt mis op de flow. Wij speelde de kamer in 105 minuten, 15 minuten bovenop de tijd en dat met veels te veel hulp van buitenaf. De batterij van de hinthorloge moet echt op zijn.

Er kunnen 3 oorzaken zijn:
1: het ligt aan ons als groep, maar ik had niet bepaald de indruk dat wij traag aan het puzzelen waren.
2: er zitten teveel puzzels (lees te lange, te veel of te moeilijke) in de kamer voor de 90 minuten die je krijgt.
3: De kamer moet langer worden als 90 minuten.

Het is een beleving, dus eigenlijk zeg je, geniet, geniet van het decor, het verhaal, de totaalbeleving. Alleen is er geen tijd voor want je wordt als het ware door de kamer heen geloodst door middel van veel te veel hulp. Je ontneemt spelers echt hun speelplezier hierdoor en daardoor miste wij eureka/aha momenten.
Er is zoveel te doen, vaak met ook het gedacht: hoe had ik dit zonder hint geweten, dat je continue die hulp ook nodig hebt, want anders haal je de kamer niet.
Ik had met momenten echt de indruk dat ik tegen de GM aan het spelen was, want als ik de puzzel niet binnen x tijd kon oplossen, dan werd er weer ingegrepen.
En vaak komt het ook door de ruis die de bouwer zelf creëert. Deels door wat er allemaal in een kamer staat, maar ook doordat je soms al met puzzel 2 kon beginnen, terwijl je eigenlijk puzzel 1 moest afmaken. Als je een hint moet geven: er is iets opengegaan... dat zijn allemaal hints die je kan vermijden en zo waren er heel veel zaken waar ik achteraf van dacht: maak dit anders, maak dat de spelers dit zelf ontdekken, dan heb je 1 minder hints en 2 meer het gevoel dat je zelf die kamer aan het spelen bent.

Tijdens het spel worden we ook meermaals gestoord door filmpjes die ons helpen in het spel, maar echt passen vond ik dat niet, zeker omdat deze filmpjes ook nog eens letterlijk de oplossingen geven. Ik vroeg me ook af wie deze mensen eigenlijk zijn, waarom weten ze waar we zijn en hoe ze ons plots moeten helpen. Het voelt nog eens aan als een extra hulplijn, terwijl we er al 1 bijna permanent hadden open liggen.

Het einde van de kamer was echt een mooi voorbeeld hoe leuk teamwork kan zijn. Er was genoeg te doen maar het geheel miste duiding en sfeer.
Het uiteindelijke doel snappen we wel, maar er wordt geen enkele uitleg gegeven over de handelingen die we aan het doen zijn, buiten dat we een handleiding aan het volgen zijn. En dat is het volgende pijnpunt van deze kamer en dan is papiertjes en lezen. Bijna elke puzzel is vergezeld van een papiertje met tekst terwijl het zeker bij het einde anders zou kunnen.
Het voelt nu aan als een stappenplan zonder logica en afzonderlijke opdrachten. Je krijgt wel een feedback door een lampje, maar daar stopt het terwijl het super makkelijk zou zijn om dit iets meer uit te werken.

Conclusie:

In de kern is dit echt een toffe kamer, dat is het goede punt. En de aanpassingen die deze kamer hard nodig heeft kosten eigenlijk weinig of geen geld.
De kamer mist over het algemeen sfeer. Ik voelde op het einde te weinig spanning, er zitten kleine effecten in de kamer, maar dit kon echt wel een stap hoger voor een experience en als er al muziek was, is hij me totaal niet bijgebleven.

De flow moet naar mijn bescheiden mening echt aangepast worden, want op deze manier groepen door je kamer trekken kan echt niet de bedoeling zijn. Je ontneemt echt de fun van zelfstandig puzzelen en zit er te bovenop. Dan gooi er wat puzzels uit zodat spelers de ruimte krijgen qua tijd of maak de kamer langer.
Verder zijn puzzels waar je voorkennis voor nodig hebt echt not done en zijn de linken die je ooit moet leggen gewoon onlogisch en zal je hier altijd hulp bij nodig hebben.
Kijk welke hints je het vaakst geeft bij de komende groepen en heel eerlijk, pas de kamer daar op aan zodat je die hints niet meer nodig hebt.

Je kan deze kamer spelen van 4 tot 8, maar wat je met 8 gaat doen... geen idee. Ik zou 4 zeggen bij wat ervaring, maar ja wij haalden hem nog steeds niet :-) maar of 4 extra personen daarbij gaan helpen....

Ik had het gevoel dat de feedback die we gaven meer botste op: ja maar, dan dat je er naar de toekomst iets mee kon en ben dan ook met gemengde gevoelens vertrokken.

 

https://www.escapesbreda.nl


delftescape - magic mirror

5-5-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 5

Matige gezinskamer

Het is fijn als je vrienden hebt die zelf escape verslaafd zijn. Zo hoef je niemand te overtuigen om een kamer in de buurt van waar je bent te gaan spelen :-)

Onthaal:

Deze escape ligt wat verscholen op een klein domein.
De auto parkeer je best aan het begin van de straat en van daaruit is het een dikke minuut wandelen.
Aan de rechterkant kom je een klimpark tegen en daar bevindt zich ook de escape room.
Ze hebben hier allerhande activiteiten, vooral gericht op gezinnen.

Ontvangst was prima, vriendelijk en enthousiast. Niks op aan te merken.
De ontvangstruimte is basic. Er is de mogelijkheid tot een drankje en uiteraard is er een wc.

Kamer:

Mits goed uitgevoerd, kan tijdreizen een heel leuk thema zijn.
Alleen dan moet je wel starten vanuit een tijdmachine… en niet beginnen in 8000bc…
Het verhaal en de uitwerking ervan kan je dus best met een korreltje zout nemen, maar het is jammer dat hier niet wat meer aandacht aan besteed is.

Je ziet in alles dat dit een basisconcept is qua uitvoering. Je staat letterlijk in een loods met 3 verschillende ondergronden en wat houten wanden. Verwarming is er op een paar hittelampen niet, dus verwacht geen groot comfort.
Het is een combo van hangsloten en puzzels die digitaal lijken, maar overduidelijk goedgekeurd worden vanuit de GM. Het geheel voelt erg kneuterig aan, maar niet op een bewust slechte manier.

Ik denk dat je hier als gezin best een leuke tijd kan hebben.
De puzzel wisselen wat af tussen doe en denk en hoewel ze dit geprobeerd in het thema te houden, was er geen echt overkoepeld verhaal dat als een soort rode draad werkte en zo de puzzels en het verhaal verbinden.

In ruil krijg je puzzels die wel voor entertainment zullen zorgen en je doen lachen. Ikzelf ben niet zo een fan voor van die gedwongen sfeerversterkende groepsmomenten, maar ik kan me voorstellen dat het gemiddelde gezin of vrijgezellenfeest dit wel tof gaat vinden.
Ook het einde slaat narratief nergens op, maar dat wisten we bij de start al dat dit niet de insteek ging worden.
De eindpuzzel vond ik saai en lui uitgevoerd.

Conclusie:

Hoe deze kamer een 8.7 heeft weten te verzamelen is het echt mysterie. Dit is een mooi hobbyproject dat zichzelf in hun begeleidende tekst iets te serieus neemt voor zijn uitwerking.
Dat zie je terug in de matige techniek, geluid en afwerking.
Het is jammer dat de kamer niet start en stopt op de manier waarop het logisch zou zijn gezien het thema en dat er niet een echt verhaal wordt verteld waarom je ergens zit en wat je er komt doen.

Dus hecht daar niks van waarde aan en ga binnen dat je 60 minuten lang random puzzels gaat oplossen en onthoud woorden als absurd en hilarisch en dan ga je je hier prima amuseren.


De score is momenteel veel te hoog en gaat voor teleurstelling zorgen.

 

https://www.dedorpstuin.nl


delftescape - magic mirror

3-4-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Er was eens een 1.0 kamer...

Hoewel ik de 2 escaperooms bij Delftescape gespeeld had, liet ik de seizoenskamer altijd links liggen.
Was het het woordje "tijdelijk" of net de prijs die me dat deed besluiten, geen idee, maar echt trekken deed het me niet.

En dan ben je bijna uitgespeeld, maar het kriebelt nog steeds diep vanbinnen. Herkenbaar?
De verslaving won net als elke andere keer en op zondag zou ik mijn eerste seizoenskamer van Delftescape gaan spelen.

Onthaal:

Delftescape zit wat verscholen in de kelder van een oud gebouw en dat heeft meteen zijn charme. Ieder van jullie die er al geweest is zal begrijpen wat ik bedoel. De woorden Tolkien en Hobbit komen meteen in mij op.
We werden hartelijk welkom geheten door de 2 medewerkers van dienst en na een kort welkomstwoordje, spullen opbergen en toiletbezoek, kon onze opdracht beginnen.

De kamer start trouwens tof en leuk in thema. Het verhaal is duidelijk net als onze opdracht. Leuk dat ze hier voor een redelijk vrolijk thema gekozen hebben met een klein spannend randje eraan.

Kamer:

Seizoenskamer, tijdelijke kamer, ik ben benieuwd hoe zich dat vertaald in de room zelf.
Het decor verrast met met momenten, zeker in het begin, al loert het woordje ruis en red herring hier wel serieus om de hoek.
Ervaring zal hier wel bij te pas komen om je weg wat te vinden.

Maar het moet gezegd dat je hier qua puzzels niet op je honger zal zitten en puzzels die in andere rooms al lang op het stapeltje "not done anymore" liggen worden hier volop gereanimeerd en hergebruikt.
Stoort het, nee gek genoeg niet. Om een of andere reden neem ik deze kamer niet erg serieus en ben ik vooral al puzzelend bezig om alle hangsloten, en dat zijn er best wat, open te krijgen.
Soms is er een link met het verhaal, maar meestal is deze link onbestaande of flinterdun.

Toch zit er logica in deze kamer en zijn de puzzels in alle vormen en maten aanwezig. Soms lineair, soms parallel, doe, lees, denk, tel, alles komt voorbij. En hoewel je af en toe even moet wachten op je eurekamomentje, is het veelal meteen belonend wat je doet.

Het einde is ietswat raar. Ik was er van overtuigd dat wij nog iets miste om de kamer tot een goed einde te brengen, maar dat bleek niet nodig. Daardoor waren we niet klaar als groep om samen het einde mee te maken en voor je het wist was het over.

We speelden hem met 4 (2 ervaren spelers en 2 met een aantal kamers ervaring) personen in 53 minuten uit. Ik ben er, ondanks dat wij 2 kleine hints nodig hadden, van overtuigd dat deze kamer hintloos te spelen is en dat is gezien de vele puzzels knap gedaan.

Conclusie:

Ja wat moet je hiermee hé. Wij hebben ons met een groep van 4 al puzzelend prima vermaakt. Het verhaal is vrolijk en leent zich ook om als gezin te spelen. Het is tof om ook eens iets niet spannend of engs te doen.

Als ik eerlijk ben vind ik de prijs het grootste struikelblok. 120 euro is pittig als je naar decor en afwerking gaat kijken, naar techniek zoals licht, geluid, geur en effecten. Want die ontbreken allemaal. Ja er is licht uiteraard en er speelt muziek, maar als je ziet wat andere bouwers doen om ons onder te dompelen in een wereld die ze proberen te creëren, dan is dit net het omgekeerde.
En begrijp me niet verkeerd, het is geen sfeerloze kamer, het is terug naar hoe het allemaal begon. Terug naar 2013.

Dit is een echte analoge puzzelkamer met een simpel maar doeltreffend verhaal.

Ik denk dat het gerechtvaardigd is om te zeggen dat het voor de huidige prijs net wat meer mocht zijn.
Meer sfeer, geur, geluiden, techniek en een betere ontknoping. Het is toch een terugkerend iets en al deze technieken kunnen ook in de andere seizoenskamers gebruikt worden.
Ondanks het puzzelplezier en de 75 minuten doet het me twijfelen of ik nog eens 120 euro wil betalen om een seizoenskamer te spelen.

 

https://delftescape.nl/


escaperoom zevenhuizen - the Cold War

19-2-22

3 personen -  ontsnapt

Cijfer : 6.5

Puzzelkamer zonder echt verhaal

Niet lang geleden was ik hier voor The Gym en ondanks dat het thema van The Cold War mij niet echt aanpreekt, wou ik hem wel graag spelen.
Je dient hier wel voor met min. 3 spelers te zijn. Boeken via deze site als Belg ging nog steeds niet, dus net als de vorige keer was het zo geregeld via whatsapp.

Aangekomen op een plek waar je van denkt, rij ik wel juist, staat de escape room goed aangegeven. Parkeren (gratis) kan zeker 's avonds voor de deur, maar ook overdag lijkt me er niet echt een probleem te zijn. (de escape room bevind zich op een bedrijventerrein)

Onthaal:

Ontvangst zit hier prima. Het zijn duidelijk enthousiaste mensen die een goede passie hebben voor dit product. Een kleine maar propere ontvangstruimte en uiteraard kan je nog even naar de wc. 
Het was gezellig terugkomen hier en ik hoop van harte dat ze hun plannen voor de toekomst waar kunnen maken.

De coronamaatrdegelen konden gelukkig overboord, wat het meteen een stuk gezelliger maakte.

Kamer:

The Cold War… Dat wordt morse, plan lezen, kompas, enigma…

Nee niks was minder waar, van die valkuilen blijven ze gelukkig weg.
In ruil mag je beginnen met goed samenwerken en daar slagen ze best goed in en weliswaar in thema. Het verhaal heb ik totaal niet meegekregen en nadat ik het voor deze review heb nagelezen, komt het verhaal zo goed als niet terug in de kamer zelf.

Net als bij The gym maken deze mensen echt toffe puzzels, alleen valt er veel te zeggen over de uiteindelijke implementatie ervan. Het voelt aan als een samenraapsel van vanalles en nog wat met als enige doel je bezig te houden. Net als bij hun andere kamer bieden de puzzels geen antwoorden op vragen of bieden ze een conclusie in het verhaal.

En net als bij de andere kamers is het niet altijd duidelijk welk antwoord op welk slot hoort.

Ook de afwerking is anno 2022 niet wat het moet zijn en dit is dan ook echt een kamer voor de spelers die puur op puzzelvlak een kamer willen spelen zonder veel oog te hebben voor detail en verhaal.

Naar het einde toe zit er een bijzonder frustrerende puzzel in die eigenlijk meer op het internet thuishoort dan in een real life room.

Uiteindelijk haalde wij de kamer vlot met 1 hint en net als bij the gym had ik me al puzzelend best goed geamuseerd.

Conclusie:

Moest je besluiten om naar deze kamer te gaan, dan moet je gaan om aan een redelijke prijs 50 minuten te gaan puzzelen.
Voor beginnende spelers zijn dit prima kamers, maar voor de meeste van jullie gaan verwachtingen deze kamer helemaal doen tegenvallen.

Persoonlijk denk ik dat de volledige puzzellijn best herbekeken kan worden en zo wat beter kan aansluiten tot het thema.
Dat en de afwerking die echt wel beter kan zo deze kamer tot een hoger niveau kunnen brengen.

Aan de gastvrijheid zal het in ieder geval niet liggen en passie voor het runnen van een room hebben ze hier genoeg.

Ik zou ook met max. 3 spelers gaan en als je 1 room moet kiezen zou ik The Gym nemen.

https://www.escaperoomzevenhuizen.nl


escaperoom zevenhuizen - the gym

4-2-22

2 personen -  ontsnapt

Cijfer : 7

Old school kamer met lekkere flow

Het was al een tijdje geleden dat ik nog een escape room gedaan had. Zeker in de regio Rotterdam/Den haag was het niet meer zo simpel om nog een room te vinden die ik nog niet gespeeld had en tevens betaalbaar en speelbaar is door 2 personen.

Op aanraden van een bevriende escaper boekte ik deze kamer. De prijs van 75 euro voor 2 pers is nog steeds pittig te noemen, maar in deze regio is dat niet anders.

Boeken via deze site als Belg verliep niet erg vlot, sterker nog, het gaat gewoon niet. De melding is doorgeven aan de eigenaar, dus daar zal met wat geluk beterschap in komen. Uiteindelijk boekte ik via whatsapp zonder problemen en last minute, prima service dus.

Aangekomen op een plek waar je van denkt, rij ik wel juist, staat de escape room goed aangegeven. Parkeren (gratis) kan zeker 's avonds voor de deur, maar ook overdag lijkt me er niet echt een probleem te zijn. (de escape room bevind zich op een bedrijventerrein)

Onthaal:
Onthaal zit hier prima. Het zijn duidelijk enthousiaste mensen die een goede passie hebben voor dit product. Een kleine maar propere ontvangstruimte en uiteraard kan je nog even naar de wc.
Na een korte dubbele check van de kamer konden we meteen aan de slag.

Voor de spelers hier die er veel waarde aan hechten: de coronaregels werden hier prima gerespecteerd en eens in de kamer mocht het mondmasker af.

Kamer:

De GYM, een thema dat ik nog nooit ben tegengekomen. Eigenlijk best jammer want als je erover nadenkt kan je er best een hoop mee.
Het verhaal voelt voor mij wat als 13 in een dozijn aan. Dekmantel, drugs, 60 minuten om te ontsnappen.
Maar om eerlijk te zijn moet je hier niet naar toe gaan voor het verhaal, het decor of de techniek.

Ik kan hier zinnen vol kritiek schrijven over wat er niet klopte en wat absoluut beter kan. Dit is een kamer om lekker een uurtje te puzzelen. Niet nadenken of de puzzel wel past, niet nadenken hoe vaak je al eerder zoiets gedaan hebt, gewoon 60 minuten plezier maken en met een redelijk lekkere flow door de kamer vliegen.

Zeker met 2 mag je flink aan de bak en er zitten 2 puzzels in die enorm frustrerend kunnen werken en absolute tijdvreters kunnen zijn.
Ik denk dat je gemoedtoestand van deze puzzels gaat afhangen hoe je uit deze kamer komt.

Het decor is door de volledige kamer erg matig maar ondanks dat blijven ze wel in thema. Het is kaal en tegelijk past het.
Ik denk dat ik nog nooit zo vaak het nummertje van Rocky gehoord heb, dus een nummer of 2 extra op de playlist zou van mij wel mogen.

De puzzels die je tegenkomt zijn niet bijzonder, maar wisselen mooi af. De kamer zelf is volledig lineair, dus een grote groep zou ik absoluut niet aanraden.
Toch zitten er stukken in waar de kamer je de indruk geeft dat je parallel kan puzzelen en daar zit een beetje de valkuil. Ervaren spelers zullen vrij snel doorhebben wanneer ze iets moeten loslaten en beseffen: dit is nog niet voor nu. Maar redelijk nieuwe spelers kunnen hier wel in verzuipen.

Uiteindelijk haalde wij de kamer met ons 2 op 48 minuten met 1 hint.
Hints, en het was voor mij lang geleden dat ik nog zo hints kreeg dus ik moest wel lachen, die gewoon over de boxen worden gebracht. Niks in thema, gewoon droog de hint.

Conclusie:

Ja wat mijn collega's hierboven of onder al schrijven klopt perfect.
Dit is gewoon old school escapen, niet meer niet minder.
Als je een hekel hebt aan hang en cijfersloten, blijf je best weg, maar als je echt zin hebt in een uitdaging en je hebt wat ervaring, wel speel deze kamer met 2. Niet vanwege de decors, de afwerking, de techniek etc, maar gewoon ouderwets codes invoeren op slotjes en sleutels omdraaien. Ik heb nooit de heisa erom gesnapt hoor want het geeft zo een voldoening om een slotje open te maken.

Maar niet alles was goed. Vaak is het onduidelijk welke code waarop moet. Sommige puzzels zijn letterlijk geen puzzel meer maar gewoon voorlezen en dat is jammer. Het was fijner geweest als er ook gekozen was voor een stukje parallel puzzelen. Zeker als je met bv. 4 bent sta je continue op elkaar te wachten.

De puzzel waar wij een hint voor kregen, was er een waar onze bevriende escapers ook een hint voor kregen. Ik vrees dus dat deze puzzel niet volledig duidelijk is. Misschien is het een idee om deze aan te passen.

Ik kom in ieder geval terug voor jullie andere kamer en hopelijk krijg ik weer 60 minuten puzzelplezier!

https://www.escaperoomzevenhuizen.nl


escape room katwijk - here i am

8-1-22

4 personen -  ontsnapt

Cijfer : 10

Letterlijk en figuurlijk Escapen

Al een tijdje weten we dat de nieuwe kamer van escape Room Katwijk eraan komt.
Here I am is net als Bella ciao gebaseerd op een Spaanse tv reeks.
Persoonlijk ken ik Vis a Vis niet en ik ben ook benieuwd of ze net als bij Bella Ciao het voor elkaar krijgen dat je als leek ook de volledige kamer meekrijgt en dat je als fan de kleine details kan waarderen.

Onthaal:

Aan de buitenkant van Escape Room Katwijk is een hoop veranderd en je ziet meteen wat de bedoeling is.
Parkeren kan nog steeds gratis en relax voor de deur en dat scheelt steeds lekker qua planning.

Gastvrijer als bij Escape room Katwijk wordt het niet. Johan en Ivana weten als geen ander je dat welkom gevoel te geven.
Ik was aangenaam verrast welke transformatie de ontvangstruimte had doorgemaakt.
Als speler vind ik niks zo fantastisch om een uitnodigende gevel naar me te zien staren. Het bouwt al suspense op, je wilt door die deur gaan…
En door de deur van Here I Am wil ik naar binnen gaan ondanks dat we helaas de gevangenis in zullen moeten.

Een gevangenis is net als een aantal andere thema’s niet altijd makkelijk uit te voeren. Zeker niet als je het sfeervol en realistisch tegelijk wilt maken. Johan heeft het zich dus niet makkelijk gemaakt en ik ben reuze benieuwd welke reis we gaan doorlopen.


Kamer:

Het verhaal in deze kamer is simpel en duidelijk vanaf moment 1 en ik was enorm blij dat er geen filmpje aan te pas moest komen om het hopeloos ingewikkeld te maken. Je verhaal start al iets eerder en is cruciaal bij deze room. Lees dus alles goed ;-)

De start is lekker logisch en tegelijk voelen de puzzels niet aan als op zichzelf staande delen, maar blijft het de storyline volgen.
We zaten meteen door de muziek al lekker in de sfeer en die beloofde niet veel goeds. We kunnen ons maar duidelijk aan de regels houden.

En soms zit het geniale in eenvoud maar dan erg goed uitgevoerd. Als groep werden we meteen goed gedwongen om samen te werken. Iets wat thema technisch mooi past.

De afwerking blijft op hoog niveau doorheen de kamer en daardoor heb je ook steeds het gevoel dat je echt in een gevangenis bent.
Wat ik vooral tof vond was de realistische reis die we aan het maken waren, maar tegelijk zat ik niet bepaald op mijn honger qua puzzels.
Je hebt een goed gevoel van progressie en dat zorgt automatisch voor een lekkere flow.

Naar mate de kamer vordert, stijgt ook de spanning. Spannend, maar nooit eng en dat mag ook wel in een gevangenis.


Conclusie:

Hoewel ik Vis a Vis niet kende als reeks, heeft het mij geen moment gestoord. Alles in de kamer is zonder voorkennis op te lossen. Maar als je de reeks gezien hebt ga je veel zaken herkennen. En dat is tof gedaan.
Een gevangenis beperkt je als bouwer natuurlijk een stuk wat kan en net niet. Zeker als je het realistisch wilt houden. Johan en Ivana zijn er wel in geslaagd om deze room echt een ziel te geven en dat komt vooral door de realistische setting en de muziek.

Wij speelden hem helemaal in het begin van de opening en met onze feedback is al flink wat gebeurd. De kamer was op dat moment al top en elk klein puntje wat aangepast is draagt bij aan een nog betere beleving.
Het is een kamer die het niet moet hebben van wtf momenten, maar van een spannende puzzelende reis en daar wordt ik heel blij van.


Ideaal aantal om te spelen : 3/4 spelers


Ik kijk al uit naar wat Escape room Katwijk ons in de toekomst nog gaat brengen.

https://www.escaperoomkatwijk.com