Interview met Wessel Kort (Trapped Magazine)

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 18:27

Over een aantal dagen komt er een nieuw magazine op de markt: Trapped

Het wordt volgens de maker ervan hét magazine voor de escape fanaten. 

Dat trok natuurlijk de aandacht en ik had alvast een gesprekje met de bedenker ervan: Wessel Kort. 

Voor we over het magazine beginnen, wie is Wessel? 

Dat vraag ik me nu ook al zo’n 19 jaar af... Ik denk en hoop vooral dat Wessel een enthousiaste jongeman is die een onwijze passie voor alles wat met theater te maken heeft. Feitelijk gezien ben ik een leraar maatschappijleer in opleiding die zijn geld verdient met goochelen om dat vervolgens uit te kunnen geven aan een van mijn grootste hobby's: escaperooms!

Hoe ben jij in aanraking gekomen met escape rooms? 

Het was een zonnige namiddag in augustus 2020 er stond een familie bbq gepland en ik was onderweg van de camping in Zeeland naar het huis van mijn oma toen ik plots een telefoontje kreeg dat de bbq niet doorging omdat oma het toch te risicovol vond met corona. Omdat ik de rit van Zeeland richting Bergen op Zoom niet wilde verspillen besloten we een uitje te zoeken wat we, ondanks corona, konden doen. Toen kwam er een advertentie van escaperoom 0164 in Bergen op Zoom voorbij en we besloten gelijk te boeken. Die avond speelde wij “De Juwelier van de Onderwereld”. Ik vond het zo vet! Die avond heb ik gelijk een account aangemaakt op escapetalk.nl, ben ik een wishlist gaan samenstellen en een dag later solliciteerde ik voor de functie van gamemaster bij escaperoom 0164 die ik inmiddels met veel plezier uitoefen! Geregeld denk ik terug aan deze toevallige samenloop van omstandigheden; wat als de bbq wel door was gegaan? Wat als ik een andere kamer had gespeeld? Wat als we een andere advertentie hadden gezien? Kortom; dat ik verliefd werd op ‘t fenomeen was gewoon meant to be!

Hoe ben je op het idee gekomen om een tijdschrift voor escape fanaten te maken? 

Een goede vriend uit de goochelwereld maakt een tijdschrift voor goochelaars. Toen ik hoorde hoeveel mensen dat blad lezen in verhouding met hoe klein de goochelaarswereld eigenlijk is ontstond het idee ook zo’n blad te beginnen maar dan voor een andere kleine markt; escapers! Inmiddels is het tijdschrift veel meer dan dat en zit het ook bomvol met interessante puzzels en artikelen voor mensen die nog nooit of slechts een paar escaperooms hebben bezocht.
Sinds ik escaperooms speel is toch echt wel mijn allergrootste droom een eigen kamer bouwen en runnen, gezien het feit ik daar de middelen niet voor heb probeer ik mijn ei maar kwijt te kunnen in een magazine en dat bevalt heel erg goed!

Wat wil je bereiken met het magazine? 

Het blad ben ik begonnen om twee redenen. Aan de ene kant wilde ik dolgraag mijn steentje bijdragen aan de escape-community. Ik wil hiermee niet impliceren dat escapend Nederland en België op een magazine zit te wachten, maar ik denk toch zeker dat het een van de duizenden puzzelstukjes kan zijn om de community te verrijken.
Aan de andere kant ben ik het magazine begonnen voor de leek die nog nooit een escape room heeft gespeelt of die slechts een of twee kamers ervaring heeft. Voor hen probeer ik een kijkje in die prachtige community te creëren, uiteraard gecombineerd met het nodige puzzelplezier.

Waarom een magazine? Zul je je dan afvragen. Het antwoord is niet heel spannend; als ik zelf een escape room speelde, vond ik het altijd te gek als ik een klein aandenken mee naar huis kon nemen. Nu zijn er niet heel veel escape rooms die dat aanbieden. Iets in de vorm van een magazine leek mij een perfect formaat en format voor zo’n aandenken. Bijkomend voordeel is dat de prijs, in tegenstelling tot thuis-escape-rooms die je bij sommige escape rooms ook kunt kopen, ook leuk blijft bij een magazine.

Hoe kunnen mensen het kopen?

Het magazine zal voornamelijk te koop zijn via escape rooms. Van de eerste editie zijn 100 stuks gedrukt die verspreid zijn over escape rooms door heel Nederland. Het is de bedoeling dat er vier keer per jaar een magazine uitkomt. Mocht nu blijken dat de vraag enorm is en de eerste editie binnen no time uitverkocht zijn komen er natuurlijk reprints van deze editie. Het blad is momenteel nog niet in België te koop, maar als het goed is zal hier binnenkort verandering in komen...

Waar kunnen ze je bereiken?

Trapped is niet mijn eerste project. Ik kom eigenlijk uit de entertainmentbranche en heb in die sector al verschillende bedrijfjes opgezet. Een fout die ik in het verleden vaak maakte was om te groot te denken en alles tegelijk willen doen. Inmiddels zie ik in dat ik beter één ding goed kan doen alvorens ik aan het volgende begin. Lang verhaal kort; voor Trapped is er (nog) geen website, maar wel een Facebookpagina (Trapped NL) en een Whatsapp-nummer (+31 6 82238397). Voor vragen mag je altijd contact met me opnemen!

Wanneer komt het tijdschrift uit?

De eerste editie komt, op moment van schrijven, aankomend weekend uit! De tweede editie staat voor februari/maart op de planning. Leuk detail is overigens dat ik het zo tof vind om het magazine te maken dat editie twee inmiddels al bijna af is en ik zelfs al bezig ben met editie drie.

Wat gaat het kosten?

Voor de eerste editie hebben we schappelijke prijs van 4,95 per magazine kunnen regelen. Dit biedt natuurlijk nog geen garantie voor de prijs van volgende edities, omdat we natuurlijk afhankelijk zijn van vraag en interesse.

Hoe zie jij de toekomst van escape rooms?

Helaas... Ik heb heel lang nagedacht over een origineel en goed antwoord, maar feit is dat ik het nooit beter kan verwoorden dan Loran van Down The Hatch. Na een avondje genieten in zijn nieuwste kamer “Molly’s Game” vertelde hij waarom hij deze kamer had gebouwd; “Ik wil er eigenlijk naartoe dat we over een paar jaar op een vrijdagavond onszelf de vraag stellen: “Willen we naar de film in de bioscoop of willen we zelf in een film zitten, in een escape room?””. Volgens mij is dat een te gek streven waar we met zijn allen, wat mij betreft, echt naartoe mogen werken!

 

Wessel, bedankt voor je interview. Wij kijken alvast hard uit naar editie 1!

https://www.facebook.com/trappednl

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Sengers
4 jaar geleden

Veel succes Wessel met de uitgave van je blad TRAPPED.
Een leuk initiatief.

Marjan van Bergen
4 jaar geleden

Wessel, het interview maakte me al nieuwsgierig.
Heb een magazine besteld vis opa Hans.
Ben heel benieuwd!
Lieve groetjes voor iedereen in jouw buurt