Puy du Fou

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 11:30

Puy du Fou....  Ik hoor je denken, hier heb ik nog nooit van gehoord. 

Toch bestaat dit park reeds sinds 1989 en Cinéscénie (Avondshow) al vanaf 1978.

Het park zelf is volledig gebaseerd op shows, zowel binnen als buiten.

Momenteel hebben ze 7 hoofdshows en een 8 tal nevenshows (meer daarover hieronder).

Het park is zelfs uitgeroepen tot mooiste attractiepark ter wereld!

Praktisch

Een paar feiten over het park:

Oppervlakte: 55 ha

Bezoekers: 2,4 miljoen

Openingstijden: Van april tot de tweede week van november.

Toegangsprijs: 39 euro (1 dag) op voorhand te boeken. Het wordt goedkoper naarmate je meerdere dagen gaat. 

Locatie: Les Epesses Frankrijk (+/- 8 uur rijden)

Tol: Je mag rekenen op ongeveer 110 euro (heen en terug samen)

Wat vond ik ervan?

Puy du Fou was me al meer dan eens aangeraden door verschillende mensen. Ik had op voorhand toch wel een gezonde schrik voor het idee dat je de volledige dag naar theaterstukken zou gaan kijken en dan ook nog eens in het Frans. Tel daarbij nog eens de ligging en het was geen park dat ik 123 zou bezoeken. 

Na een interview met Gijs Geers kwam dit park ter sprake als groot inspiratiepunt voor hem. Toen eenmaal de microfoons uit stonden sprak ik hem aan over het feit dat het park toch al lang op mijn to do list stond. 

Ik zag de fonkeling in Gijs zijn ogen. Meteen ontstond het plan om een keer samen te gaan. Hij was er al zo vaak geweest, dus een betere gids kon ik me niet wensen. 

 

Puy du Fou is heeft mij op elke mogelijke manier verrast!


Dat heeft verschillende oorzaken die ik graag toelicht.

 • Ten eerste kwam het doordat de mensen die er werken, maar ook de bezoekers er ongelofelijk hoffelijk en vriendelijk zijn. Dit geeft zo snel een positieve noot aan je dag. De fransen dragen dit park zo een warm hart toe en zijn duidelijk trots op hun historiek.
 • Ten tweede door de natuur in het park. Het voelt aan als het sprookjesbos, je wandelt tussen de bomen en pas op het laatste moment doemt de ingang van een grote tribune op.
 • Ten derde kwam hoe door hoe netjes het park is. Ik denk dat dit ook te maken heeft met punt 2, de bezoekers zijn gewoon beleefd en gedisciplineerd.
 • Ten vierde kwam het door de kwaliteit van de shows. Zowel bij de hoofdshows als bij de doorloopattracties. Elke show wist wel op een of andere manier te verbazen, gene enkele show was onnodig lang. Ze weten je aandacht vast te houden en niet meer los te laten. Het acteerwerk was van hoog niveau, net als het gebruik van effecten en muziek.
 • Ten vijfde kwam het door de app die gratis ter beschikking gesteld werd. Deze app is volledig in het Nederlands (net als hun site). Buiten dat de app handig is in het gebruik (zeker om de showtijden in de gaten te houden) bied hij ook nog eens een live vertaling bij elke show. Dit systeem werkt erg goed!

 

Er zijn ook wat aandachtspunten:

 • Doordat de site en de app in het Nederlands zijn, geeft het park wel de indruk dat ze op een internationaal publiek mikken. Alleen loopt het park daar wel hopeloos in achter. Op een paar bordjes na is alles in het Frans. Elke wegwijzer, elke menukaart, elk papiertje dat je kan vinden.
  Ook het personeel spreekt bijna nergens Engels, dus het is behelpen als je de Franse taal niet machtig bent.
 • Puy du Fou is een goed weer park. Op de doorloop attracties na en 2 hoofdshows, is alles buiten.
  Natuurlijk kan je een deel van de dag overbruggen met een regenjas (een paraplu is geen optie, daar stoor je de andere gasten op de tribune alleen maar mee)
  Weet wel dat alle shows altijd doorgaan, ongeacht het weer.
 • Het reserveren van een restaurant kan dan weer niet via de app, terwijl deze wel die indruk geeft. Je moet bellen naar een nummer of je kan in het park een reservatie maken bij het infopunt. De restaurants zijn snel volgeboekt, zeker op de dagen dat Cinéscénie gespeeld wordt.

Maar dat was het dan ook en dat zegt enorm veel.

Bezoek:

Als het je eerste bezoek is ga je zeker je 2 dagen nodig hebben.
Weet ook dat de app je hierbij kan helpen. Deze vraagt namelijk in het begin of je nog nooit, af en toe of vaak in het park komt en begeleid je daardoor juist meer of minder.
Er is zelfs een optie dat de app voor je een dag gaat plannen.

Ga je met iemand die het park vanbuiten kent, dat geluk had ik, dan krijg je het voor mekaar om alles op 1 dag te doen. Je zal dat werkelijk goed moeten plannen en het betekent wel dat je eens van show naar show gaat.

De vraag is vooral, moet je dat willen?

De dagprijs ligt zo laag en het park heeft zoveel meer te bieden als alleen de shows, dat 2 dagen eigenlijk een verplichting is. Neem je tijd, geniet, bezoek de dorpjes, de doorloopattracties, de winkeltjes.
Het ideale scenario zijn eigenlijk zijn om woensdag en donderdag het park te bezoeken en op vrijdagavond Cinéscénie. Alleen kost je dat een vrijdag.
Als je er voor zorgt dat je donderdag zeker Le Signe du Tromphe (Romeins theater) gedaan hebt, creëer je vrijdag een stukje rust.
Als je het park bezoekt en je wilt Cinéscénie bezoeken, wat ik zeker zou aanraden, heb je 2 goede opties.

 1. Bezoek het park donderdag en vrijdag en neem Cinéscénie vrijdagavond mee.
  Zorg dan dat je donderdag zoveel mogelijk doet, zeker de Romeinse show Le Signe du Triomphe.
  Sla deze dan op vrijdag over en je hebt voldoende tijd om alles te bezoeken.
  Je gaat merken dat vrijdag beduidend drukker gaat zijn als donderdag, maar het geeft veel rust om te weten dat je het meeste donderdag al gedaan hebt.
 2. Bezoek het park op woensdag en donderdag en neem op vrijdag enkel kaartjes voor Cinéscénie.
  Door de dag (vrijdag) zou je dan Les machines de l’île kunnen bezoeken en zo vermijd je de drukkere dag in Puy du Fou.

Een tip:
Kijk een beetje wanneer de grote shows beginnen en bezoek een doorloopattractie op die momenten. Je mijd dan de grotere druktes en dan krijgt zo een doorloopattractie toch wat meer een privé gevoel.


Nevenshows

Nevenshows...  maar daarom niet minder mooi of minder spectaculair.

Gebruik deze shows slim om net de dode momenten tussen de hoofdshows op te vangen. Het zijn bijna allemaal permanente doorloop attracties. Let wel goed op want ook deze shows zijn niet allemaal van 10 tot 20 uur te bezoeken. De uren hangen af van de dag van bezoek, dus raadpleeg steeds de app of kalender op de site.


LE MYSTÈRE DE LA PÉROUSE

Word ontdekkingsreiziger en ga de zee op voor een legendarische wetenschappelijke expeditie onder het bevel van koning Lodewijk XVI!

Ga in 1785 mee op een van de schepen van ontdekkingsreiziger La Pérouse.

Stap aan boord en verlaat de haven van Brest om onbekende zeeën op te gaan. Eenmaal aan boord van het schip neemt u deel aan grote ontdekkingen, van Kaap Hoorn naar Alaska tot aan Vanikoro... en maakt u de meest gevaarlijke stormen mee!

Beleef van binnenuit het verhaal van een expeditie zonder terugkeer: de mysterieuze reis van La Pérouse!


LES AMOUREUX DE VERDUN

Stap in het eeuwenoude bos van de Puy du Fou en doorkruis de eeuwen om uit te komen in het hart van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de hand van de liefdesbrieven van een soldaat en zijn verloofde wordt u meegevoerd naar de winter van 1916, in een echte loopgraaf, waar u kennis maakt met heldhaftige soldaten.

Op kerstavond staan de gangen vol rook, trilt de grond bij iedere nieuwe explosie en klinken overal alarmbellen...

Alles lijkt verloren, maar op deze 24 december weten de soldaten nog niet dat ze een een Kerst gaan beleven die ze nooit meer zullen vergeten!


LA RENAISSANCE DU CHÂTEAU

Het kasteel van de Puy du Fou raakte eeuwenlang in de vergetelheid, maar opent nu opnieuw zijn deuren!

De schilderijen spreken met u, de spiegels bekijken u, de geesten dansen verder, de doden ontwaken...

Iedere zaal van het kasteel onthult nieuwe wonderen waar de geesten uit het glorieuze verleden nog steeds ronddolen.

Ga op ontdekkingstocht naar de levendige pracht en praal van de Renaissance.

Bij deze immersieve voorstelling ontmoet u tijdens een bezoek aan het binnenste van het kasteel gaandeweg de bekende familieleden.


LE PREMIER ROYAUME

In de vijfde eeuw, tijdens de val van het Romeinse Rijk, zojuist verwoest door de hordes van Attila, beleeft u het verhaal van Clovis, de bekende koning der Franken.

Ontdek tijdens zijn veroveringen de twijfels van deze grote strateeg, verdeeld tussen de oude tradities van zijn volk en de nieuwe weg die hij in zou kunnen slaan om het Eerste Koninkrijk te stichten!

Beleef zijn avontuur van binnenuit, vol oorlogstaferelen, ongelofelijke ontmoetingen met figuren uit de Noordse mythologie en de bijzondere reis naar de diepten der aarde, naar het hart van het kolkende Walhalla.


LE GRAND CARILLON

Midden in Le Village XVIIIème staat een immens klokkenspel van 16 meter hoog.

Meerdere malen per dag klinken de 70 klokken van dit originele en spectaculaire bouwwerk tijdens een unieke voorstelling.

Tien minuten lang kunt u genieten van een verrassend muziekspektakel!

Tijdens het klokken luiden laten 2 acteurs hun acrobatische kunsten zien rond het indrukwekkende bouwwerk, op het ritme van bekende melodieën uit de 18e eeuw die door de Puy du Fou opnieuw zijn uitgebracht.

Geniet samen met uw gezin van een uniek muziekmoment!


LES CHEVALIERS DE LA TABLE RONDE

Duik in de betoverende wereld van de legende van Arthur en beleef een sprookjesachtig moment voor jong en oud! Onderaan de vestingmuur van de Cité Médiévale stelt Merlijn de moed van Arthur op de proef.

Nadat hij de betovering van Excalibur heeft verbroken, ontdekt Arthur de wonderen van het betoverde meer en de Dame du Lac!

U bent getuige van de verrassende terugkeer van de Ridders van de Ronde Tafel die op zoek waren gegaan naar de Graal.

Herontdek deze bekende legende en laat u meevoeren door het bekende avontuur van dit ridderlijk ballet.


Hoofdshows


Le Signe du Triomphe

Tijdens de 3e eeuw na Christus verzetten de Galliërs zich tegen de Romeinse bezetting.

Om hun leven te redden, zijn de Gallische gevangenen veroordeeld de Circusspelen te winnen voor de ogen van de Romeinse gouverneur en zijn volk.

Tijdens deze voorstelling worden er verschillende wedstrijden gehouden, vechten de gevangenen tegen Gladiatoren en moeten ze de legendarische wagenrace winnen.

Neem plaats op de tribunes van het Gallo-Romeinse stadion en laat u meeslepen door de opgewonden sfeer.

Volg de spannende avonturen van Damien en Soline, de 2 helden wiens lot in deze arena op het spel staat.


Les Vikings

Terwijl heel het dorp het huwelijksfeest van Sybèle en Aldéric viert, verschijnen er dwars door de hoge vlammen angstaanjagende drakenboten: woeste Vikingen bezetten het Fort de l’An Mil en de hutten met rieten daken. 

Aan de voet van de indrukwekkende vestingtoren woedt de strijd te midden van een stormvloed aan stunts en special effects.

Als moedige strijders proberen de dorpelingen de aanvallers te bedwingen en hun land te beschermen. 


LE BAL DES OISEAUX FANTÔMES

Ten tijde van de burchtkastelen komen de herinneringen van prinses Aliénor en haar jeugdvriendin Eloïse weer tot leven.

Meer dan 330 indrukwekkende vogels keren terug naar de oude ruïnes die eeuwenlang werden verlaten.

Arenden, valken, gieren, wouwen, uilen en tientallen andere roofvogels dansen tijdens deze show in de lucht en duiken op de arm van professionele valkeniers die dit betoverende luchtballet leiden.

De vogels vliegen vlak langs het publiek, waarbij de pluimen van hun vleugels met een beetje geluk uw hoofd zullen raken!

Hier beleeft u een onvergetelijk moment van sierlijkheid!


LE SECRET DE LA LANCE

Beleef een spectaculair middeleeuws avontuur! Tijdens de Honderdjarige Oorlog schiet Jeanne la Lorraine ridder Fulgent te hulp en verzamelt de beste strijders om tegen de Engelsen te vechten.

Nadat de ridders zijn vertrokken naar Orléans, blijft Marguerite, een jonge herderin, alleen achter in het kasteel.

Zij moet het geheim van een lans met magische krachten ontraadselen om de betoverde vestingmuren van het kasteel, dat in volle strijd is gewikkeld, te beschermen.

Volg het lotsverhaal van deze dappere en stoutmoedige heldin!


MOUSQUETAIRE DE RICHELIEU

Op het podium van een monumentaal theater uit de 17e eeuw neemt de voorstelling Mousquetaire de Richelieu u mee voor een avontuur van capes en zwaarden waarbij u ademloos blijft toekijken.

In opdracht van Kardinaal de Richelieu brengt de bekende Corneille het toneelstuk Le Cid naar de Puy du Fou.

Het stuk is nog maar net begonnen wanneer het wordt onderbroken door zwaardvechters die hoofdrolspeelster La Sérafina ontvoeren.

Gelukkig zit Bouton d’Or verstopt in de zaal en komt tevoorschijn om haar te redden.

Duik midden in de Grand Siècle (17e eeuw) in een kleurrijk decor.

Volg de ontwikkelingen van het onmogelijke liefdesverhaal tussen de prachtige Sérafina en de wees Bouton d’Or, met combinatie van musketiergevechten, flamencodansen en paardrijkunsten.


LE DERNIER PANACHE

Het leven van François-Athanase Charette de la Contrie, met de bijnaam Charette, een held van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, neemt in 1793 een onverwachte wending tijdens een ultiem gevecht voor de vrijheid!

Tussen echte en virtuele decors op 360° ontdekt u het unieke verhaal van een Franse held.

Beleef de grote momenten uit het leven van Charette, tijdens een epische en aangrijpende voorstelling met een wereldunieke toneelschikking!


Cinéscénie

Cinéscénie is de avondshow waarmee het ooit allemaal begon voor Puy du Fou.

De show in de huidige vorm is al lang niet meer gelijk aan de beginjaren en wordt nog steeds aangepast.

Het spektakel wordt opgevoerd op een 23ha groot domein en vertelt de laatste 700 jaar van de geschiedenis van de omgeving. 

 

De show bestaat uit wel 3000 acteurs en honderden dieren. Bijna alle acteurs zijn vrijwilligers uit de nabije dorpen.

Wat vond ik ervan?

Net zoals bij de andere show heb je hier de mogelijkheid om een live vertaling mee te krijgen via de app. 

Dit zou ik wel aanraden omdat er toch flink wat gesproken wordt doorheen de voorstelling.

De voorstelling komt traag op gang, maar eens de drive erin zit laat hij je niet meer los. De voorstelling bouwt goed op naar de finale en blijft maar verrassen. Het is echt een enorm spektakel dat ondanks zijn enorm formaat, toch erg persoonlijk aanvoelt. Het grote aantal acteurs, de muziek, de technieken en effecten werken goed samen. Alles versterkt elkaar en het voelt daarom als 1 groot geheel aan dat je vastgrijpt en niet meer loslaat. 

Praktisch:

De duur van de show is ongeveer 90 minuten en je dient er een apart kaartje voor te kopen.

De avondshow wordt enkel opgevoerd tijdens de maanden juli en augustus, op vrijdag en zaterdagavond. 

De inkom ligt buiten het park, dus je hebt geen kaartje nodig voor Puy du Fou zelf. 

Leuk weetje: de tribune kan 18000 bezoekers een zitplekje geven.

Prijs: 29 euro

Toeslagen:

Zilveren tribune: 8 euro + het normale ticket (centrale zitplaats)

Gouden tribune: 16 euro + het normale ticket (De beste plaatsen)

Parking: gratis

Handig:

Neem van thuis uit een dekentje mee. De show begint pas om 22 uur en het kan flink afkoelen, zeker omdat je op een erg hoge tribune zit. 

Download de app van Puy du Fou voor je vertrekt. Eens daar verbind je je telefoon met de wifi en de vertaling van de show start automatisch zodra de echte show begint.

Ik denk dat jullie wel doorhebben dat ik erg onder de indruk was van dit park. Het is zeker de trip waard! 

Mij rest enkel nog om Gijs Geers te bedanken voor de erg gezellige trip en de uitstekende begeleiding!